InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Mode > Modetrends najaar/winter 2015/2016

Modetrends najaar/winter 2015/2016

Modetrends najaar/winter 2015/2016 Ook in het najaar en de winter van 2015/2016 blijft kleding oversized. Grote ruimvallende jassen, truien en broeken bepalen het modebeeld. Opvallend is de lengte, tot op de grond en soms zelfs nog langer. Mooie materialen, zorgen voor een luxe uitstraling. Grote bloemenprints en verfijnde dessins sieren de kledingstukken. Poederachtige pasteltinten dragen we dit seizoen gewoon door, maar met oranje als accentkleur. Daarnaast zien we veel groen en geel.

Oversized

Kleding is al een aantal seizoenen oversized en dat blijft dit najaar ook nog een trend. Jassen, jurken en rokken worden langer, kuitlang, of tot op de grond. Soms zijn ze zelfs nog langer, waardoor ze over de grond slepen en alles is wijd. Broeken en rokken zijn rechter en vallen ruim over de schoenen.

Breisels

Dit najaar zien we veel breisels, in de vorm van: grof gebreide truien, lange vesten, broeken en rokken. Veelal in valige tinten: grijs, beige, bruin en wit.

De stoffen zijn zacht en aaibaar. Er is veel nepbont en andere zachte, harige materialen, die worden gebruikt voor truien, vesten en gilets. De gebruikte dessins zijn verfijnd.

De natuur

Aandacht voor de natuur komt, zowel in het kleurgebruik, als in de productie van kleding tot uiting. Het produceren van kleding, op een verantwoorde manier, wordt steeds belangrijker. Dat betekent minder milieubelastend en bewustwording bij de consument. Die bewustwording bestaat uit o.a. uit: minder consumeren. Zorg voor een mooie basiscollectie, die past bij je eigen stijl en vul dit aan met een paar nieuwe items! Je hoeft dan niet steeds iets nieuws te kopen en dat is beter voor het milieu. Ook in het kleurgebruik en de prints staat de natuur centraal. Groen is dit najaar een belangrijke trend kleur. Dierenprints zijn er nog steeds en bloemenprints zien we dit seizoen volop. Nu op een donkere ondergrond.

Techniek en sport

Sportinvloeden en technische materialen blijven nog, met een futuristisch tintje. Door gebruikt te maken van optische illusies worden speciale effecten gecreëerd. Het lijkt dan of er licht door de kleuren heen schijnt. We willen dingen ook luchtiger maken, dat vertaalt zich in geperforeerde materialen en stippenprints.

Gezondheid is belangrijk voor ons welbevinden. Vezels en stoffen zijn voorzien van ingrediënten, die de drager beschermen en het welzijn bevorderen. Stoffen worden multifunctioneel. Ze bevatten minerale vezels voor de bloedsomloop, masseren het lichaam, zijn voorzien van een thermische regeling, vochtregulatie en uv- bescherming.
Stoffen zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals wol en katoen, of van een mengsel met bijv. bio-synthetische producten, waardoor nieuwe mengsels ontstaan.

Kleuren

Pasteltinten dragen we dit najaar gewoon door, poederachtige tinten in roze, nude of beige met een kleuraccent in bijv. oranje. Groen is een belangrijke trendkleur, daarnaast zien we ook wit, grijs, zilver, donker blauw, okergeel en bruintinten.

Kinderkleding

Kinderkleding is comfortabel, door het gebruik van zachte stoffen, zoals joggingstof en stretch. De joggingstoffen zijn dit seizoen voorzien van ingestikte patronen, met daarover heen nog een print. Het wordt ook wel gecombineerd met contrasterend materiaal zoals mesh, kant of een detail van faux fur.

Truien en vesten van zachte, harige materialen en pluche, zorgen voor een hoog aaibaarheidsgehalte. Faux fur is er in veel verschillende kleuren en wordt vaak gebruikt als detail, maar ook bodywarmers en gilets zijn gemaakt van dit materiaal. Nepbont was al een even een trend en wordt ook dit seizoen weer veel gezien.

Prints en details

Natuurlijk is de kinderkleding weer voorzien van leuke prints. We zien sterrenprints, panterprints en dierenprints, in de vorm van konijntjes, zebra’s, paarden en olifanten. Nieuw is: de verenprint.

Door de mix van kleuren en materialen, krijgen veel kindercollecties een folklore tintje. Stoere sweaters zijn voorzien van een kanten detail en zachte shirts hebben een leren randje. Ook steentjes in verschillende stijlen, geven de kleding een stoere, of liefelijke en romantische uitstraling.

Kleuren

Glitter, goud, zilver, koper en brons zien we terug in breisels, coatings en pailletten. Chique is helemaal ‘in’ dit najaar. Pastelkleuren als oudroze en mintgroen dragen we gewoon door dit seizoen, maar met een verwassen effect.
© 2015 - 2017 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Modetrends najaar/winter 2016/2017Modetrends najaar/winter 2016/2017De modecollecties zijn dit najaar niet echt vernieuwend. Veel trends die we de afgelopen seizoenen zagen blijven nog eve…
H&M herfst- en wintercollectie 2010Wat zijn volgens h&m de trends van dit najaar en aankomende winter? Ieder jaar staat h&m weer vooraan met de meest leuke…
Mode herfst/winter 2012/13: nostalgie en tegenstellingDe mode van de herfst en winter 2012/13 is er een van tegenstellingen. Alsof de couturiers geen keuze konden maken, is d…
De mode voor de lente/zomer van 2014De mode voor de lente/zomer van 2014Ieder jaar verandert het modebeeld een beetje. Soms wordt er teruggegrepen naar voorliggende modebeelden en soms probeer…
Modetrends voor het najaar en de winter van 2017/2018Modetrends voor het najaar en de winter van 2017/2018In een tijd vol moeilijkheden en onzekerheid worden de modecollecties steeds uitbundiger en stralen ze positiviteit uit.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ELANUSA / Pixabay
 • http://www.fashionunited.nl/Nieuws/Leads/Kleurtrends_voor_herfst%10winter_2015-16_2014091744988/
 • http://www.fashionunited.nl/Nieuws/Leads/Winter_2015_en_2016%3A_Minimalisme_2.0_en_bloemenprints_2014062544436/
 • http://www.trendystyle.net/fashion/trends/herfst-winter-2015-2016/lange-winterjassen/
 • http://trendbubbles.nl/top-10-modekleuren-herfst-winter-2015-2016/
 • http://www.kidstoday.nl/nieuws/fotoverslag-de-kleine-fabriek-wintertrends-20152016/241.html
 • http://www.nummerzestien.eu/magazine/kleuren-winter-2015-2016/x2911.aspx
 • http://www.nummerzestien.eu/magazine/stoffen-modetrends-winter-2015-2016/x2899.aspx
 • http://www.style-update.nl/2015/01/modefabriek-fw-2015-2016/
 • http://www.trendystyle.net/fashion/shows/vrouw-herfst-winter-2015-2016/michael-kors/
 • http://www.pinkstudio.nl/frontpage/ispo-textrend-fallwinter-20152016-fashion-textile-trends-read-more-httpwww-fashiontrendsetter-comcontentfashion_trends2014ispo-fashion-trends-fall-winter-2015-2016/

Reageer op het artikel "Modetrends najaar/winter 2015/2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Liza
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 11
Schrijf mee!