Modetrends voor het najaar en de winter van 2020/2021

Modetrends voor het najaar en de winter van 2020/2021 De oversized kledingtrend is er al jaren en blijft maar steeds terug komen. Het wordt steeds wijder, langer en volumineuzer. Zo zijn bijv. jassen extreem oversized, maar ook de schouderpartij is enorm. Schoudervullingen en pofmouwen zorgen daarbij voor extra volume. Daarnaast zijn er verlaagde, afhangende pofmouwen. Maar er zijn nog meer opvallende trends. Zo zijn veel kledingstukken voorzien van franjes, rushes of leren details, dragen mannen en vrouwen uniseks kledingstukken en wordt duurzame kleding steeds belangrijker. Daar past de vintage trend dan weer prima bij, want hergebruik zorgt voor minder afdankertjes. Verder is kleding dit najaar vrouwelijk, aansluitend en getailleerd, met een hoog glamourgehalte. De jurk is daarbij een onmisbaar mode-item.

Wat zijn de belangrijkste modetrends in de winter van 2020/2021?

Enkele trends springen eruit dit seizoen. De hoge taille, al dan niet benadrukt met een breed ceintuur, oversized kleding, een overdaad aan franjes en rushes en natuurlijk de volumineuze pofmouwen. Mannen dragen pantalons, ook bij hen ligt de nadruk op de hoge taille. Op de pantalon een blouse met pofmouwen. En het driedelig kostuum is terug. Het is niet gauw te veel deze winter, want kleding wordt laag op laag gedragen. Zelfs sieraden worden in lagen gedragen. Dit doe je door bijv. kettingen in verschillende lengtes met elkaar te combineren.

Jassen en blazers in verschillende lengtes

Er is veel te kiezen op het gebied van jassen en blazers. De trenchcoat is er in verschillende lengtes. Van kort tot heel lang, aansluitend of ruimvallend en voorzien van een brede schouderpartij. De lengte van de jas is dit seizoen lang, tot over de knie of nog iets langer. Zowel voor vrouwen als voor mannen. Er zijn aansluitende modellen of juist extreem oversized. Hier zie je ook meteen de stijlvolle trend terug, in de modellen maar ook in de kleuren en het materiaalgebruik. Jassen zijn van wol, nepbont, stugge (tweed) stoffen of van satijn. Satijn heeft een luxe uitstraling. Omdat het wel gauw ‘too much’ is, combineer je dit met een rustige basis. Een satijnen jas is eigenlijk vooral geschikt als tussenjas.

De cape

Het is geen jas, maar wel een handig kledingstuk, met een elegante uitstraling. Nonchalant om de schouders geslagen, laat het iets van je outfit zien terwijl het tegelijkertijd bescherming biedt tegen de kou. Je kunt de cape dus heel goed bij chique gelegenheden dragen. Natuurlijk past de cape ook bij een wat meer casual kledingstijl. En net als bij de jas, is de cape ook oversized, soms ingesnoerd en soms voorzien van mouwtjes.

Lekkere warme jassen van zachte materialen

Een heerlijke, dikke, zachte jas, wie wil dat nou niet? Faux fur jassen zijn gemaakt van nepbont, een synthetisch materiaal waar geen dier voor is gedood. Nepbont is makkelijk te verwerken, maar het is niet echt milieuvriendelijk. Een ander nadeel is dat de stof synthetisch is. Het neemt zweet niet goed op en ademt niet voldoende. Jassen van teddy zijn lekker zacht en ze zijn er ook nog eens in veel verschillende kleuren. Deze winter kun je kiezen voor een jas in de kleuren: okergeel, groen, zwart, donkerbruin, oranje, donkerrood, roze en beige.

De hoge taille

Sinds enkele seizoenen is de hoge taille een modetrend. Dat geldt zowel voor dames als voor heren. Zelfs bij zakelijke kleding is de taille verhoogd. Een grote strik of een brede riem benadrukt de taille nog eens extra.

De pantalon en het kostuum

Ook voor mannen is de kleding stijlvol. Er zijn veel pantalons, wijd en wat strakker. Wijde pantalons worden bij de enkels met elastiek vastgebonden. Daarnaast zijn er pantalons met een hoge taille. De blouse draag je dan in de pantalon. Ook mannen dragen kleding in lagen, het driedelige kostuum is daar een mooi voorbeeld van. De jasjes van het kostuum zijn lang en de nadruk ligt op de brede schouderpartij. De broeken vallen tot op de schoenen. Naast kostuums in effen kleuren, waarbij chic bruin eruit springt, zijn er ook ruit- en blokmotieven en natuurprints.

Rokken en jurken

De lengte van de rok varieert van kort tot lang en soms asymmetrisch. Rokken zijn wijd, gemaakt van soepel vallende stoffen, met hoge splitten. Onder de korte rokjes dragen de dames laarzen tot op of over de knie.

Opvallende schouders

Ontwerpers hebben hun inspiratie gehaald uit de jaren 80. Dat is o.a. te zien aan de schouderpartij. Die is net als in de jaren 80 groot en breed door de schoudervullingen. Mouwen zijn volumineus, nu niet alleen bovenaan maar ook met verlaagde aanzet. Ook blouses zijn voorzien van pofmouwen.

Blote schouders

Op een andere manier opvallend, de blote schouder. Zo zijn er veel off shoulder-topjes en asymmetrische topjes. Zijn de schouders wel bedekt? Dan is het decolleté laag, met een v-hals tot bijna op de navel.

Kleuren en dessins

De mode is kleurrijk met veel printjes, strepen en ruiten. De nieuwe ruitmotieven zijn afkomstig uit de paardensport. Dat betekent kleine ruitjes in neutrale kleuren. Maar, uiteindelijk gaat het om het totaalplaatje. Dus hoge leren rijlaarzen, het kostuum en zelfs de paardrijcap. Andere veel gebruikte dessins zijn: strepen, grafische prints, dierenprints en natuurprints. Bruintinten zijn chic dit najaar. Jassen, capes en blazers zijn camel kleurig, beige of bruin. Deze kleuren geven je outfit een stijlvolle uitstraling. Daarnaast zijn: grijs, warme oranjetinten, roodbruin, roze, helder rood, blauwgroen, geelgroen, olijfgroen, kobaltblauw, dieprood, donkerblauw, okergeel en paars kleuren die je ook veel ziet.

Materialen van goede kwaliteit en duurzaam geproduceerd

De gebruikte materialen zijn van goede kwaliteit. Duurzaamheid is belangrijk. Mensen kopen steeds vaker kwalitatieve kleding die lang meegaat. Duurzaam betekent ook opnieuw gebruiken. Zo wordt kleding vaker gemaakt van gerecyclede producten en is vintage kleding een trend. Dus, spaar het milieu en gun je afgedankte kleding een tweede ronde door het te verkopen of weg te geven.

Verschillende stoffen

Stoffen zijn heel divers. Aan de ene kant de soepele en luxe stoffen zoals: fluweel, kant, glitter, tule, satijn en taft, aan de andere kant de stugge tweed stoffen.

Accessoires

Handtassen zijn stijlvolle accessoires. Schoudermodellen worden nonchalant vastgehouden in de hand. De ronde modelletjes zijn er ook nog. Ze hebben dezelfde kleur als de outfit, of soms juist een contrasterende kleur. En er is veel goud wat er blinkt! Sluitingen en kettinkjes zijn goudkleurig, net als de knopen en gespen van kleding en riemen. En zelfs de gespen op schoenen zijn goudkleurig. Natuurlijk is een tas onmisbaar als accessoire, maar minstens zo belangrijk zijn sieraden. Mooie kettingen met parels, grote kleurige oorbellen of goudkleurige sieraden met diermotieven, maar stuk voor stuk opvallend en aanwezig.
© 2019 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Modetrends voor het voorjaar en de zomer van 2020Modetrends voor het voorjaar en de zomer van 2020Ben je ook benieuwd naar de laatste modetrends? In het voorjaar en de zomer van 2020 is de mode uitbundig en kleurrijk.…
Tesla-taks op elektrische auto's 2020 en 2021: de bijtellingTesla-taks op elektrische auto's 2020 en 2021: de bijtellingWie zakelijk een elektrische auto rijdt, kan in 2020, 2021 en 2022 te maken krijgen met een extra bijtelling door de zog…
Studiefinanciering 2020-2021: de bedragenStudiefinanciering 2020-2021: de bedragenHoeveel studiefinanciering krijgt u in studiejaar 2020-2021, hoeveel studievoorschot? De studiefinanciering is in het we…
Verplichte vrije dagen 2020 en 2021 en schoolvakantiesVerplichte vrije dagen 2020 en 2021 en schoolvakantiesWat zijn in 2022 en 2023 de verplichte vrije dagen en schoolvakanties, wat zijn de data? Wie werkt heeft bovenop deze ve…

Herensokken - welke sokken passen bij mijn outfit?Herensokken - welke sokken passen bij mijn outfit?Je verwacht het misschien niet, maar sokken vormen een belangrijk onderdeel van je outfit. Hiermee kun je je persoonlijk…
Boxershort nat van het zweten? Onnodig met deze materialenBoxershort nat van het zweten? Onnodig met deze materialenIn de zomer last van een boxershort dat door de hoge temperaturen snel doordrenkt raakt van het zweet? Dit kan erg onpre…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Deedee86, Pixabay (bewerkt)
  • https://www.trendsandchanges.com/home/fashiontrends-winter-2021-2022
  • https://www.elle.com/nl/mode/shopping/a31234780/modetrends-herfst-winter-2020/
  • https://www.fashionchick.nl/fashionnews/herfstmode-wintermode-trends/
  • https://www.glamourista.nl/winterjassen-trends/
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 28-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.