InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Mode > Sonia Rykiel ontwerpt voor H&M
nieuws uitgelicht

Sonia Rykiel ontwerpt voor H&M

“Sonia Rykiel ontwerpt lingerie voor H&M”. Met die kop werd op 28 september 2009 bekendgemaakt dat H&M opnieuw een modeontwerper bereid had gevonden een gastcollectie voor de Zweedse modeketen te maken. Eerder ontwierpen onder andere Karl Lagerfeld, Viktor & Rolf, Stella McCarthy en Matthew Williamson al een speciale H&M collectie. Sonia Rykiel werd aan deze lijst toegevoegd. Maar wie is Sonia Rykiel precies? I've been sketching designs for my label, Sonia Rykiel, for more than 50 years and even now, at 82, that's how I spend my days - Sonia Rykiel.

Sonia Rykiel

Met een Poolse achtergrond wordt Sonia Rykiel op 25 mei 1930 in Parijs, Frankrijk geboren. Op haar 17e begon ze in de modewereld als etaleur. Op haar 32e was ze in verwachting en naarstig op zoek naar heerlijk zacht zittende truien. Omdat ze niets kon vinden, ging ze zelf aan de slag. Ze maakte gebruik van een van de stoffenleveranciers van haar man, die een eigen modewinkel had en begon met het ontwerpen. Ze ontwierp zwangerschapskleding en gebreide truien. Dat laatste leverde haar de titel ‘Queen of Knits’ (koningin van het breien) op. Ze stuurde de trui maar liefst zeven keer terug voordat ze er tevreden mee was. Ze experimenteerde met naden, lijnen en alles. Ze noemde haar ontwerp ‘Poor boy Sweater’ (arme jongenstrui) en verkocht het model in de winkel van haar man onder haar eigen label. Diezelfde trui haalde de voorpagina van het modetijdschrift ELLE. Haar naam in de modewereld was een feit. In mei 1968 richtte ze haar eigen label genaamd SONIA RYKIEL en opende ze ook haar eigen modezaak aan de Rue de Grenelle in Parijs. Ze richtte zich op het ontwerpen en verkopen van comfortabele dameskleding.

Ze was de eerste ontwerpster die de naden aan de buitenkant van een outfit liet zien en woorden op truien plaatste. Ze ontwierp het allerliefst lange comfortabele truien of kleine mini pullovers en lange sjaals. Sonia Rykiel noemt haar kledinglijn la démode’, wat vrij vertaald zoveel betekent as de ‘niet-mode’. In 1980 werd ze als een van de tien meest elegante vrouwen ter wereld uitgeroepen, hierbij was bewezen dat breiwerk ieder trend trotseert.

Sonia Rykiel werkt sinds eind jaren ’80 samen met haar dochter Nathalie. In 2005 hebben ze een modelijn in New York gelanceerd. Daarnaast is het familiebedrijf uitgebreid met een herencollectie, een kinderkledinglijn getiteld ‘Rykiel Enfant’, ‘Sonia by Sonia Rykiel’ en ‘Rykiel Woman’. Daarnaast is er ook een parfumlijn gecreëerd voor heren en dames, waaronder ‘Belle en Rykiel’, ‘Sonia Rykiel Rose’ en ‘Sonia Rykiel Grey’ voor heren. Ook richt het modehuis zich op schoenen en accessoires, van handtassen, armbanden, dekbedovertreksets tot brillen. Haar dochter Nathalie Rykiel ontwierp daarnaast ook een speciaal coca cola light flesje.

Boeken

Naast het ontwerpen van mode, schrijft Sonia Rykiel er ook over:
  • Et je la voudrais nue (1979)
  • Celebration (1988)
  • Les lèvres nues: Roman (1996)
  • Paris, sur les pas de Sonia Rykiel (1999)
  • L'envers à l'endroit (2005)
  • Lipp : La Brasserie, geschreven door Claude Guittard, isabelle Courty-siré en Sonia Rykiel (2006)
  • Casanova était une femme, geschreven door Régine Deforges, Sonia Rykiel, en Claire Bretécher (2006)
  • Le Rouge : Dictionnaire de la couleur, Mots et expressions d'aujourd'hui, XXe-XXIe geschreven door Annie Mollard-Desfour en Sonia Rykiel (2009)

Ziekte van Parkinson

In 2012 verscheen een nieuw boek. Nieuw was ook het onderwerp. Ze beschrijft in N'oubliez Pas Que Je Joue hoe zij op haar 66e de diagnose Parkinson kreeg, het in eerste instantie lange tijd heeft verzwegen tot ze uiteindelijk besloot om haar ziekte niet meer te te verhullen.

H&M

Vanaf 5 december 2009 werden de eerste lingeriesetjes in zo’n 1500 H&M winkels in Nederland te koop aangeboden. En niet alleen in de H&M winkels, ook in de winkels van Rykiel kwam de collectie te liggen. Het voorjaar van 2010 was ook voor de ontwerpster. Toen lanceerde zij ook een wol/knitwear collectie. Deze collectie was niet alleen voor dames, maar ook de meisjes tussen 1,5 en 8 jaar konden Sonia Rykiel breimode en speciale speelse accessoires dragen. Vanaf 20 februari 2010 was deze selectie in ongeveer 250 H&M winkels komen te liggen. H&M koos voor Sonia Rykiel om de vrouwelijkheid van haar ontwerpen. Als algemeen en artistiek directeur van modehuis Sonia Rykiel, zei Nathalie Rykiel over de deal met H&M dat het de ideale manier was om een groot aantal vrouwen wereldwijd kennis te laten maken met de essentie van Sonia Rykiel.
© 2009 - 2018 Caltha, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
H&M: The Garden Collection en Sonia RykielWinkelketen H&M is niet meer weg te denken uit de stad. Welke stad je ook bezoekt, een H&M zal er te vinden zijn. De kle…
H&M herfst- en wintercollectie 2010Wat zijn volgens h&m de trends van dit najaar en aankomende winter? Ieder jaar staat h&m weer vooraan met de meest leuke…
Modebedrijf H&MHennes & Mauritz is een Zweeds beursgenoteerd modebedrijf wat opgericht is in 1947. H&M heeft meer dan 3000 vestigingen…
Boekrecensie Nathalie gaat het makenrecensieBoekrecensie Nathalie gaat het makenGebakken lucht? Een knappe kop, een mantelpakje en gevatte opmerkingen. Een vleugje parfum en een brede glimlach kan je…
Parfumeren: ambacht en kunstParfumeren is een eeuwenoud ambacht. Rituals borduurt daarop voort, zij het dat het ambacht is uitgegroeid tot een eigen…

Reageer op het artikel "Sonia Rykiel ontwerpt voor H&M"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Caltha
Laatste update: 27-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!