De schoonheid van holwortel, een sierlijk geneeskruid

De schoonheid van holwortel, een sierlijk geneeskruid Holwortel is een mooi plantje dat al in maart bloeit. Het is één van de vroegst bloeiende planten na de winter. Holwortel groeit goed in bossen. Van oorsprong is de plant ingevoerd en geplant op landgoederen teneinde een mooi gemengd bloementapijt te creëren dat een groot deel van het jaar bloeit. Holwortel is een plant die zich door verwildering heeft vermeerderd. Deze plant bloeit in verschillende kleuren. Al naar gelang de aard van de grond kunnen de bloemen roze tot donkerpaars zijn. Er is een variëteit van deze plant met witte bloemen.
Botanische tekening holwortel / Bron: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening holwortel / Bron: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Naamgeving holwortel

De Latijnse naam voor deze plant is corydalis cava. Corydalis is de Griekse naam voor de kuifleeuwerik, een leuk klein vogeltje met een kuifje op zijn koppie. De bloemetjes van de holwortel doen enigszins denken aan deze kuif. Cava is uiteraard het Latijnse woord voor ´hol´. Fantasierijke plantenbekijkers zien in het bloemetje een vogeltje dat op een takje zit. De holwortel heeft geen knol maar een enkele millimeters dunne wortel die rond gebogen is; het lijkt enigszins op een uitgeholde aardappel, vandaar komt de Nederlandse naam holwortel.

Wat is de holwortel?

Van de holwortel is de wortel eetbaar maar hierbij moet worden aangetekend dat hij narcotische eigenschappen heeft. Holwortel bloeit vroeg in het voorjaar met paars-roze of witte bloemen. Het is een leuk bloemetje om te zien. Holwortel groeit in heel het vasteland Europa, van Zuid-Europa tot Denemarken en zelfs Zweden. Oorspronkelijk kwam holwortel alleen in Zuid-Europa voor. Hij is geïntroduceerd in de rest van Europa, zo ook in Nederland.

Holwortel, een stinsenplant

De holwortel valt in Nederland in de categorie stinsenplanten. Het woord stinsen betekent in het Fries ´stenen huis´. Vroeger waren de huizen die met stenen versterkt waren eigendom van de adel. Deze hadden in het noorden des lands grote landgoederen waarop bloeiende planten werden geplant. Deze werden stinsenplanten genoemd. Naast holwortel zijn onder andere gele anemoon, haarlems klokkenspel, boerenkrokus, blauwe druifjes, gevlekt longkruid, wilde hyacint, winterakoniet, sneeuwklokje, lelietje-van-dalen en trompetnarcis stinsenplanten.

Zelf holwortel kweken

Je kunt een zakje met te verwilderen zaden kopen en deze in de tuin strooien. Je krijgt dan allemaal planten die elk jaar opnieuw de tuin vrolijk kleuren. Holwortel is typisch zo´n verwilderingsplant. Je kan een zakje holwortelzaad bestellen bij diverse winkels. Denk eraan dat het zaad slechts een maand zijn kiemkracht behoudt, als het via de post wordt gestuurd, tenminste dat zeggen sommige online verkopers. In de natuur valt het zaad in de zomer en ontkiemt het vlak na de winter waarna het met de eerste warmte omhoog schiet. Een andere manier om aan holwortel te komen is om het (stiekem) met wortel en al uit te graven in het bos. Het plantje moet vervolgens het liefst dezelfde dag geplant worden maar het zal waarschijnlijk toch wel dood gaan, tenminste het bovengrondse deel. Ondergronds blijft het in leven en komt het na de winter gelijk weer op.

Geneeskracht van holwortel

Holwortel werkt ontspannend op de spieren door de bulbocapnine, een alkaloïde dat de wortel bevat. Daarnaast zit er de fytonutriënten corydaline en bulbopadine in. Deze stoffen maken holwortel tot een rustbrengend middel. Er zijn geen bijwerkingen van holwortel bekend, als je het met mate gebruikt. Door zijn narcotische werking is het een pijnverlichtend middel. Het wordt onder andere bij spiersamentrekkingen gebruikt. Zijn narcotische werking is voor sommige officiële Nederlandse instanties aanleiding om het als een giftige plant te beschouwen. Volgens dezelfde criteria zijn alle rustgevende synthetische geneesmiddelen eveneens gifstoffen.

Lees verder

© 2013 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Vena cava superior-syndroom: klachten en behandelingVena cava superior-syndroom: klachten en behandelingDe vena cava superior is een medische term voor de bovenste holle ader. Deze ader is heel belangrijk voor het lichaam. D…
Vena cava superior-syndroom: Verstopping bloedvat door tumorVena cava superior-syndroom: Verstopping bloedvat door tumorBij het vena cava superior-syndroom ontstaan klachten door een obstructie (verstopping) van de vena cava superior, het b…
Longinfarct door longembolie: symptomen en behandelingLonginfarct door longembolie: symptomen en behandelingBij een longinfarct is er sprake van afstervend weefsel ten gevolge van een zuurstoftekort. Dit zuurstoftekort treedt op…
Caput medusae: oorzaken van spataderen rond de navelCaput medusae: oorzaken van spataderen rond de navelSpataderen of een ring van uitgezette bloedvaten rondom de navel, staat bekend als 'caput medusae' en het komt voor bij…

Veldzuring, een wilde groente met geneeskrachtVeldzuring, een wilde groente met geneeskrachtVeldzuring is een lekkere wilde groente. In Nederland zijn we door Albert Heyn geïnstrueerd om alleen in de supermarkt e…
Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskundeAyurveda, de traditionele Indiase geneeskundeAyurveda is de Indiase traditionele geneeskunde. In India is de werkwijze van geneesplanten op ziekten voortdurend onder…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dr. Erich W. Schreiner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Holwortel
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Hohler_Lerchensporn
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Stinsenplant
  • http://kruidje33.wordpress.com/2012/03/29/holwortel-geeft-ontspanning-en-daadkracht/
  • http://hetreestdal.nl/?p=17
  • http://www.cruydthoeck.nl/wilde+bloemen/corydalis+cava
  • Afbeelding bron 1: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "De schoonheid van holwortel, een sierlijk geneeskruid"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: Mei 2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 8
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!