De geneeskracht van huperzia serrata

Huperzia serrata is een soort mos dat van oorsprong groeit in India, China en Zuid-Oost Azië. Huperzia serrata staat in Azië al eeuwen bekend als belangrijke ondersteuning van het geheugen en cognitieve vaardigheden. Deze werking is bevestigd door modern wetenschappelijk onderzoek. In deze medicinale mossoort zit huperzine A, ook HupA genoemd. Deze stof dringt door de hersen-bloedbarrière en zorgt ervoor dat er meer van de neurotransmitter acetylcholine wordt aangemaakt. Deze neurotransmitter speelt een essentiële rol in het uitvoeren van mentale vaardigheden. Huperzia wordt vooral ingezet om dementie en Alzheimer een halt toe te roepen en ter bevordering van het geheugen en leervermogen in het algemeen.
Botanische tekening huperzia serrata / Bron: Michio Murakoshi (1872-1948), Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening huperzia serrata / Bron: Michio Murakoshi (1872-1948), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Natuurlijk versus synthetisch

Allereerst is het van belang om op te merken dat diverse onderzoeken geen geneeskrachtig effect voor huperzine A constateren. Men concludeert vervolgens dat het geen zin heeft om HupA bij dementie of Alzheimer te gebruiken. In de onderzoeken die negatieve conclusies trekken ten aanzien van de geneeskracht wordt echter niet opgemerkt welke vorm van HupA is gebruikt tijdens het onderzoek. Het is sinds 1994 bekend dat de synthetische variant driemaal zo slecht werkt als de natuurlijke variant. Dat kan verklaren dat er in onderzoeken met negatieve conclusies een lichte, marginale verbetering wordt waargenomen die niet significant genoeg is om tot de conclusie te komen dat HupA een prima medicijn is bij Alzheimer of dementie. Daarom moeten
alleen onderzoeken in ogenschouw worden genomen die de werking van de natuurlijke variant van HupA hebben onderzocht.

Naamgeving

De Nederlandse benaming van deze plant is overgenomen uit het Latijn: Huperzia serrata. In het Chinees heet de plant Qian Ceng Ta. Deze naam wordt soms ook gebruikt in het Nederlands of Duits. Het Nederlands kent eveneens de naam wolfsklauw, niet te verwarren met de grote wolfsklauw. In het Japans heet de plant tougesiba.

Geschiedenis gebruik huperzia serrata

Deze geneesplant wordt al 1000 jaar lang in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt. Toch is de bekendheid over de werking op het geheugen slechts kort geleden ontdekt. In China wordt het van oudsher gebruikt bij koorts, verkoudheid, zwellingen, oedemen, kneuzingen, menstruatie, reuma, schizofrenie, huidinfecties, onderhuidse infecties en myasthenia gravis of ernstige spierzwakte. In de jaren 80 deden Chinese wetenschappers onderzoek naar een nieuw geneesmiddel voor ernstige spierzwakte. In de loop van het onderzoek kwamen ze erachter dat Huperzia serrata het leervermogen vergroot. Behalve de toepasbaarheid op de ziekte van Alzheimer zou het uitkomst kunnen bieden om de progressie van de ziekte van Parkinson het hoofd te kunnen bieden. Zowel Parkinson als Alzheimer gelden als degeneratieve hersenziekten. In dit geval is het extra interessant om op te merken dat deze geneesplant al duizend jaar werd gebruikt om schizofrenie mee te behandelen, wat eveneens wordt veroorzaakt door ongewenste veranderingen in de hersenstructuur.

Werkzame stoffen

Van deze geneeskrachtige mossoort wordt de gehele bovengronds groeiende plant gebruikt in de fytotherapie. Dit geneeskruid bevat de volgende werkzame stoffen: alkaloïden waaronder huperzine A en huperzine B, lycodine, lycodoline en serratinidine.

HupA bij Alzheimer en dementie

Het geïsoleerde huperazine A of HupA werkt als acetylcholinesteraseremmer. Dat gebeurt doordat HupA het enzym acetylcholinesterase aan zich bindt. Hierdoor worden de hersenen getriggerd om meer van de neurotransmittor acetylcholine aan te maken. Het staat vast dat HupA minder bijwerkingen heeft en beter werkt dan het reguliere medicijn tacrine. In de fytotherapie worden deze geneeskrachtige eigenschappen toegepast door het voor te schrijven bij de volgende indicaties:
 • Seniele dementie,
 • De ziekte van Alzheimer,
 • Verminderd geheugen,
 • Wens om leervermogen te vergroten.

Huperzia bij ernstige spierzwakte

Behalve dat het goed werkt bij Alzheimer en dementie, is huperzia serrata een goede plant om in te zetten bij myasthenia gravis of progressieve, ernstige spierzwakte. Deze ziekte kan prevaleren doordat de receptors van acetylcholine geblokkeerd worden.

Dosis en veiligheid

 • Eén tot driemaal per dag een dosis van 50 mcg.
 • Tweemaal per dag een dosis van 100 mcg.
De dosis is afhankelijk van de mate van ernst van de patiënt. Dit product moet door Alzheimer- en dementiepatiënten dagelijks gebruikt worden. Bij gezonde mensen is niet bekend wat de gevolgen zijn van een teveel aan acetylcholine in de hersenen en wordt aanbevolen om het product slechts tweemaal per week te gebruiken. Er zijn enkele mogelijke bijwerkingen van huperzia: wazig gezichtsvermogen, duizeligheid, verhoogde speekselproductie, misselijkheid, vertraagde hartslag, maagkramp en zweten.
Huperzia serrata / Bron: Keisotyo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Huperzia serrata / Bron: Keisotyo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
HupA moet niet genomen worden door:
 • Zwangere vrouwen,
 • Zogende vrouwen,
 • Epilepsiepatiënten,
 • Mensen met hartritmestoornis,
 • Mensen met chronische luchtwegenaandoeningen,
 • Patiënten met maag- en darmulcera,
 • Mensen met benigne prostaathypertrofie omdat de neiging tot plassen verhoogt,
 • Mensen die al een medicijn bij Alzheimer of dementie innemen moeten dit natuurlijke middel alleen in overleg met hun arts gebruiken.
© 2013 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Voeding(ssupplementen) en gezonde levensstijl tegen dementieVoeding(ssupplementen) en gezonde levensstijl tegen dementieIn de strijd tegen dementie zouden ouderen veel meer voedingssupplementen moeten slikken om deze ziekte te lijf te gaan.…
Alzheimer: Wat is het?De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie. De term ‘dementie’ wordt gebruikt om vele verschillende aandoeningen v…
Dementie en kauwen: goed gebit, voedsel en goede bewegingDementie en kauwen: goed gebit, voedsel en goede bewegingHet geheugen van mensen met dementie ten gevolge van bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer, profiteert van kauwen! Om goe…
Wat is dementie?Wat is dementie?Dementie is een hersenaandoening. Hierbij staan geheugenstoornissen op de voorgrond. Dit geheugenverlies leidt tot een v…

De geneeskracht van hypoxis rooperiDe geneeskracht van hypoxis rooperiHypoxis is een Afrikaanse geneesplant. De plant heeft een bewezen werking bij vergrote prostaat. In Zuid Afrika, Zimbabw…
De geneeskracht van Hoodia gordonii, eetlustremmerDe geneeskracht van Hoodia gordonii, eetlustremmerHoodiacactus is een plant die groeit in de droogste gebieden van de Kalahariwoestijn. Overigens ziet de plant eruit als…
Bronnen en referenties
 • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
 • Foto´s: Wikimedia commons
 • Goed voor geheugen: https://www.onnit.com/huperzia-serrata/
 • Goed bij Alzheimer: http://www.brainlightning.com/huperzine.html
 • Synthetische huperzine A minder geneeskracht: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7898122
 • PDF: Huperzia serrata: a promising medicinal pteridophyte from Northeast India
 • Foto huperzia serrata met zwarte achtergrond
 • Afbeelding bron 1: Michio Murakoshi (1872-1948), Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Keisotyo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "De geneeskracht van huperzia serrata"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Laatste update: Oktober 2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 9
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!