De geneeskracht van suma of Braziliaanse ginseng

Suma is een klimplant die van oorsprong voorkomt in tropische oerwouden van Brazilië, Ecuador, Panama, Paraguay, Peru en Venezuela. Suma is vooral bekend om de geneeskrachtige eigenschappen van de wortel. In Zuid-Amerika staat deze plant bekend onder de namen ´para toda´ wat ´voor alle dingen´ betekent. Het wordt ook wel Braziliaanse ginseng genoemd. Ginseng is een wortel die op vele medische terreinen inzetbaar is. de geneestoepassingen van panax ginseng en suma lijken op elkaar maar de twee zijn geen familie.

Inhoud:


Suma in de traditionele geneeskunde

In de traditionele geneeskunde van de Indianen van Zuid-Amerika is suma een belangrijke plant. Het wordt ingezet als een algemene tonicum, een versterkend middel voor lichaam en geest. Het geeft energie, verjongt en geldt als seksueel opwekkend middel. Kortom het is een algemeen wondermiddel waar diverse aandoeningen mee verholpen kunnen worden. Het wordt gebruikt als een afrodisiacum, een kalmerend middel en het is toepasbaar in de behandeling van zweren.

Suma als sportkruid

Suma werd vroeger ´Het Russisch geheim´ genoemd omdat sporters het zouden gebruiken om hun spieren op te bouwen. Het uithoudingsvermogen wordt er eveneens mee verbeterd, en dat zonder de nare bij-effecten van anabole steroïden. Deze voor sporters belangrijke werkzaamheden worden met name veroorzaakt door fytonutriënten die in de categorie natuurlijke anabolen vallen: beta-ecdysteron en drie recent ontdekte ecdysteroïde glycosiden. De Russische wetenschapper V.N. Synov was in 1976 de eerste die natuurlijke anabolen aanwees in suma. Russische sporters hebben in de tijd van de Sovjet-Unie uitgeblonken; het was het beste sportland ter wereld. Dat kwam onder andere door het gebruik van suma. Uit onderzoek blijkt dat suma in elk trainingsstadium de sporter helpt. Daarnaast is het een pijnstiller. Gewichtheffers voelen minder pijn als men 500mg suma per dag gebruikt.

Naamgeving

In het Latijn wordt suma Pfaffia paniculata genoemd. Braziliaanse ginseng is in het Nederlands een alternatieve naam van deze geneesplant. Pfaffia heet deze plant omdat het familie is van andere pfaffiasoorten, waarvan er zo´n 50 bekend zijn. De plant heeft een groot aantal synoniemen in het Latijn: Hebanthe paniculata, Gomphrena paniculata, Gomphrena eriantha, Iresine erianthos, Iresine paniculata, Iresine tenuis, Pfaffia eriantha en Xeraea paniculata.

Werkzame stoffen

Van suma wordt voor fytotherapeutische doeleinden alleen de wortel gebruikt. In deze wortel zitten als werkzame stoffen vooral de natuurlijke anabolen beta-ecdysterone en drie gerelateerde ecdysteroïde glycosiden. Verder bevat het fytosterolen zoals betasitosterol en stigmasterol, saponinen waaronder pfaffosiden A-F, pfaffiazuur, allantoïne, betasitosterol-beta-D-glycoside, stigmasterol-beta-D-glycoside, nortriterpenen, ijzer, magnesium, zink, germanium en de vitaminen A, B1, B2, B5, E en K.

Braziliaanse ginseng verbetert fysieke prestaties

Braziliaanse ginseng of suma is een adaptogeen. Dat is een medische term voor een medicijn dat het aanpassingsvermogen aan ongunstig veranderende omstandigheden vergroot. Daarbij is het een tonicum of versterkend middel. Dat komt vooral door de natuurlijke anabolen die deze plant bevat. Ook germanium speelt een rol; deze stof voorkomt vroegtijdige ouderdomsverschijnselen omdat het de cellen sneller doet regenereren. Deze functie is ook van toepassing op sporters die hun lichaam tot het uiterste gebruiken. Door fytotherapeuten wordt suma om deze medicinale redenen voorgeschreven bij de volgende indicaties:
 • Asthenie of vermoeidheid,
 • Voorjaarsmoeheid,
 • Gebrekkige weerstand bij stress,
 • Intensieve sportbeoefening,
 • Betere fysieke prestaties,
 • Beter uithoudingsvermogen.

Suma voor libido en spieren

De ecdysteroïde glycosiden in suma bevorderen de productie van het lichaamseigen testosteron. Hierdoor wordt de werking van het mannelijk hormonaal systeem ondersteund. Het stimuleert het mannelijk sexleven. Daarnaast zorgt het hormoon testosteron ervoor dat er meer spiermassa wordt aangemaakt. Hierdoor is het een populair middel onder krachtsporters en bodybuilders. Een fytotherapeut zou suma op grond van deze medicinale kwaliteiten kunnen voorschrijven bij:
 • Te weinig libido of geslachtsdrift,
 • Frigiditeit,
 • Betere vruchtbaarheid,
 • Meer spiermassa en spierkracht.

Suma verhoogt weerstand

Suma verhoogt de weerstand. Pfaffosiden zijn in laboratoriumonderzoeken actief gebleken bij allerlei soorten kankercellen. Daarom wordt sums tot de carcinogenen gerekend, de kankerwerende producten. Het immuunsysteem gaat niet meer het eigen lichaam aanvallen, wat gebeurt in het geval van kanker, maar het immuunsysteem wordt zodanig gemoduleerd dat de kankercellen worden geëlimineerd en de verspreiding van tumoren wordt gestopt. De saponinen in suma geven deze wortel een ontstekingswerend en pijnstillend effect. Het is een fytotherapeutisch medicijn bij:
 • Mononucleasis of klierkoorts,
 • Bronchtis,
 • Reumatische aandoeningen zoals artritis, artrose en jicht,
 • Blessures.

Suma bij bloedarmoede

Braziliaanse ginseng of suma wordt gezien als cardiovasculair tonicum een middel dat de hart- en bloedvaten beschermt. Er is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat deze plant goed werkt bij anemie of bloedarmoede. Dat komt door de veelheid aan mineralen die in de wortel zitten. Ook is het goed gebleken om sikkelcelanemie mee te behandelen.

Overige medicinale werkzaamheden

Suma heeft zo veel medicinale kwaliteiten dat ze nog niet allemaal onderzocht zijn in de wetenschap. De hierboven beschreven eigenschappen staan vast maar er zijn daarnaast natuurartsen die een waarneembaar positief effect zien op de eetlust bij anorexiapatiënten. Verder zouden diabetici een betere balans in de bloedsuikerspiegel vertonen na het innemen van suma. Bovendien zou het een geheugen versterkend middel zijn.

Dosis en veiligheid

Er is een tweetal standaardmanieren in de fytotherapie om deze geneesplant te gebruiken.
 • Poeder: 2 tot 6 gram per dag.
 • Droogextract: 100 tot 250mg per dag.
Er wordt in de fytotherapie aangeraden om alleen gestandaardiseerde preparaten te gebruiken. Een te hoge dosis kan leiden tot prikkeling van de maag- en darmslijvliezen wat maagpijn en misselijkheid kan veroorzaken. Vrouwen die lijden aan oestrogeen gerelateerde kankers zouden suma moeten mijden.
© 2013 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Suma of Braziliaanse ginseng: gebruik voor het immuunsysteemSuma of Braziliaanse ginseng: gebruik voor het immuunsysteemDe wortel van de suma of Braziliaanse ginseng staat ook wel bekend onder de naam 'para tudo', oftewel 'voor alles'. Dit…
Pfaffia of Braziliaanse ginsengToniserende planten zijn van alle tijden en alle culturen. Elk land heeft zo zijn eigen versterkend kruid, Panax ginseng…
Adaptogene kruiden tegen stress en voor lichamelijke balansAdaptogene kruiden tegen stress en voor lichamelijke balansAdaptogene kruiden zijn bepaalde kruiden die kunnen zorgdragen voor meer balans in het lichaam, onder andere door de str…
Wat zijn adaptogenen?Adaptogenen bestaan nog maar relatief kort in de farmacologische wereld. Het is een categorie aan geneesplanten met een…

De geneeskracht van watertorkruidDe geneeskracht van watertorkruidWatertorkruid groeit in vochtige grond, moerassen of in het water. Watertorkruid is een eenjarige plant die anderhalve m…
De geneeskracht van slaapbol of papaverDe geneeskracht van slaapbol of papaverSlaapbol is een plant met groene bladeren waaruit een witte of violette bloem groeit die vervolgens een blauwgroene bol…
Bronnen en referenties
 • Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
 • Foto´s: wikimedia commons
 • http://www.rain-tree.com/suma.htm

Reageer op het artikel "De geneeskracht van suma of Braziliaanse ginseng"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Jokehelthuis, 02-07-2015 17:24 #1
Het product is alleen nergens te krijgen, hoop dat u mij kunt helpen. Ik heb het 1x kunnen bestellen bij Jesse vd Velde. Het kan al een half jaar niet besteld worden.
MVG
Joke Helthuis Reactie infoteur, 06-07-2015
Als een product op Nederlandse verkoopsites niet wordt aangeboden, is het een idee om buitenlandse verkoopsites te bezoeken.

Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 02-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!