Honing en Kaneel

Wist u dat de combinatie honing en kaneel (met of zonder appeltje) niet alleen erg lekker, maar ook heel erg gezond is?

Honing

Al eeuwen lang is het bekend dat honing, of zoals men het vroeger noemde honig, een helende werking heeft. Het is een natuurlijk antibioticum, dit komt onder andere door de hoge concentratie aan suiker. Bovendien bevat honing een antibacteriële proteïne, die ook een functie in het afweersysteem van bijen vervult. Het is (nog) niet mogelijk om honing als antibioticum voor het menselijk lichaam te gebruiken, dit komt omdat het te snel door het lichaam wordt afgebroken. Echter werd honing in de oudheid al voor allerlei kwalen gebruikt, zoals doorligwonden, maagzweren, ontstoken tandvlees en brandwonden. De anti-bacteriële werking van honing komt door het hoge suikerconcentraat. Door veel suiker drogen de bacteriën uit, bovendien bevat honing een enzym die suikers afbreekt, zodat er waterstofperoxide ontstaat. Dit waterstofperoxide verjaagt ook weer bacteriën. Honing bestaat dus voor een groot deel uit suikers, bovendien bevat het mineralen en sporenelementen. Het hoofdingrediënt is bloemennectar, deze nectar wordt door de bijen veranderd in honing door er enzymen aan toe te voegen en het overtollige vocht uit de nectar te laten verdampen. Het is dan ook niet zo gek dat honing als natuurlijke zoetstof wordt gebruikt in bijvoorbeeld thee, of als beleg voor een lekkere zoete boterham. In het oude China was honing een symbool voor seksueel genot. Het is niet aan te raden om baby’s onder de 12 maanden honing te geven. Honing kan namelijk sporen van Clostridium botulimun bevatten, dit kan zuigelingenbotulisme veroorzaken, omdat het maag- en darmstelsel van baby’s nog niet helemaal ontwikkeld is.

Kaneel

Kaneel is een specerij wat in de keuken in allerlei gerechten en als smaakmaker in bijvoorbeeld snoep wordt gebruikt. Sinds de twintigste eeuw wordt het ook als smaakmaker gebruikt voor thee en koffie. Kaneel komt van het Latijnse woord canella wat stokje betekent. Kaneel is dan ook de binnenbast van de kaneelboomtak. De kaneelboom is eigenlijk een struik, die groeit in een tropisch klimaat en dan het liefst aan de kust. De struik wordt twee tot drie maal per jaar gesnoeid, van de lange scheuten die ongeveer anderhalf jaar oud zijn, wordt de bast geoogst. De schors en de middenbast worden verwijderd, zodat de dunne binnenste bast over blijft. Die rolt zich vanzelf op, deze rolletjes worden gedroogd. Door het drogen verkleuren de rolletjes naar de typische kaneel kleur, geelbruin. Er zijn verschillende soorten kaneel, de belangrijksten zijn Ceylonkaneen en Cassia (of Kassie) deze is branderig en zoeter van smaak en wordt gebruikt in kaneelpoeder. Kaneel is goed voor de gezondheid het werkt bijvoorbeeld krampverlichtend bij maag- en darmproblemen. Het stimuleert de bloedsomloop en verbetert de werking van insuline. Kaneel bevat namelijk MHCP, dit stimuleert de lichaamcellen om suikers op te nemen, zodat deze niet in de bloedbaan blijven.

Waarom honing en kaneel?

De combinatie van honing en kaneel is niet alleen lekker, maar ook super gezond en naar men zegt, goed tegen allerlei kwalen.
Enkele voorbeelden hiervan zijn:
  • Tegen hartkwalen – Maak een mengsel van honing en kaneel, besmeer hiermee bij het ontbijt een boterham, het werkt cholesterol verlagend en houdt de aderen flexibel.
  • Tegen hoog cholesterol – Doe twee eetlepels honing en drie theelepels kaneelpoeder in ± 250 ml thee en drinkt dit op, binnen twee uur zakt de cholesterol aanzienlijk.
  • Tegen verkoudheid en griep – Neem een eetlepel lauwe honing met ¼ lepel kaneelpoeder 3 keer daags, 3 dagen lang, dit zal bijna elke hoest en griep verlichten.
  • Tegen blaasinfectie - Neem twee eetlepels kaneelpoeder en 1 theelepel honing in een glas lauw water en drink dit 3 keer daags, 7 dagen lang. Het valt de bacteriën in de blaas aan en zal de infectie verminderen/genezen.
  • Tegen kramp en maagzweren – Neem een kopje (venkel) thee met honing en kaneel als u (buik) kramp heeft ook heeft het een kalmerende, helende werking bij maagzweren.
  • Tegen overgewicht – Neem elke ochtend op nuchtere maag en s’ avonds voor het slapen gaan een glas heet water met honing en kaneel. Regelmatig gebruik van deze combinatie zorgt dat er minder vet wordt opgeslagen ook als u veel calorieën eet.
  • Tegen puistjes- Meng drie lepels honing en een theelepel kaneel. Breng dit aan op de puistjes voordat u gaat slapen en was het de volgende dag met warm water af. Wel twee weken vol houden.
  • Tegen slechte adem- Gorgelen als eerste s’ morgens met een theelepel honing en kaneel die in heet water opgelost zijn, dan blijft u adem de hele dag door fris.
  • Tegen gehoor verlies – Elke ochtend en avond honing en kaneel in gelijke delen in nemen, helpt u gehoor te beschermen.
  • Tegen eczeem en ringworm – Maak een mengsel van gelijke delen honing en kaneel en smeer dit op het eczeem of ringworm.
  • Tegen vermoeidheid - Neem een halve eetlepel honing in een glas water en strooi er wat kaneel bij, dagelijks na het tanden poetsen op drinken en om 15.00 ’s middags, doet de vermoeidheid binnen 1 week afnemen.
  • Tegen spijsvertering storing – Neem voor de maaltijd twee eetlepels honing met daar over heen gestrooid kaneel. Het werkt tegen zuurvorming.
  • Tegen artritis – Drie keer per dag een kop heet water met twee eetlepels honing en een theelepeltje kaneel op drinken verminderd de artritis.
Kortom het dagelijks nuttigen van honing met kaneel maakt je flexibele, vitaler en versterkt het immuunsysteem.
© 2012 - 2024 Anhi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cholesterol - De stille killer een stapje voor zijnCholesterol - De stille killer een stapje voor zijnTwee op de drie mensen in de Benelux hebben een te hoge cholesterol. Ga je voor gezondere voeding, omega 3-vetzuren en a…
Amlou - Cholesterolverlagend broodbelegDit broodbeleg komt oorspronkelijk uit Marokko en wordt gemaakt met amandelen, honing en arganolie. Amlou verlaagt uw sl…

Hoe kun je jezelf verkoelen, afkoelen bij warm weer?Hoe kun je jezelf verkoelen, afkoelen bij warm weer?Is het zeer warm weer dan kan het zijn dat jouw lichaam begint te protesteren. Hoe krijg je je lichaam koeler zonder dat…
Dromen over slangenDromen over slangenJe kunt veel leren van de dingen die je droomt, het leert je dingen waar je in eerste instantie niet misschien aan zou d…
Reactie

M. Michels, 21-02-2013
Interessant, alles over honing en kaneel maar als je voor verschil.dingen honing neemt, kun je er ook teveel van binnenkrijgen en met welk nadeel dan?
En hoe zit het met toegevoegde suikers in honing? hoe kun je dat zien of weten? Reactie infoteur, 26-03-2013
Goede middag,

U heeft gelijk, maar het is met veel dingen en ook voedingsmiddelen zo, dat als je er te veel van neemt, dit nadelen heeft voor de gezondheid? De toegevoegde suiker zou je kunnen vinden op het etiket.

met vriendelijke groet,

Anhi (47 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.