Schizofrenie: vitamines bij schizofrenie - vitamine B3

Schizofrenie: vitamines bij schizofrenie - vitamine B3 Veel schizofreniepatiënten hebben problemen met de medicatie die ze ontvangen van hun psychiater. Deze medicijnen leiden tot allerlei vervelende bijwerkingen. Om die reden zijn er een aantal schizofreniepatiënten die hun toevlucht hebben genomen tot vitamines waarvan bekend is dat ze een gunstig effect hebben op de bestrijding van de ziekte schizofrenie (Psychose Gevoeligheid Syndroom - de nieuwe naam voor schizofrenie). De krachtigste vitamine tegen schizofrenie is vitamine B3 waarvan onderzoekers zelfs hebben aangetoond dat het de ziekte schizofrenie geneest. Er zijn nog meer vitaminen en mineralen die een positieve uitwerking hebben: B6, B-complex, pantotheenzuur (B5), multivitamine- en mineraaltablet, mangaan, zink, magnesium, kalk en vitamine C.

Schizofrenie en vitamine gebruik

Lang leefde men in de veronderstelling dat psychische trauma's de oorzaak waren van schizofrenie. Maar tegenwoordig weet men dat biochemische factoren een rol spelen. Daarom zijn er ook medicijnen in omloop die schizofrenie kunnen beteugelen. Bij schizofreniepatiënten is er iets chemisch dat in de hersenen is ontregeld.

Al in 1914 ontdekte Joseph Goldberger van de Public Health Service in de VS dat de geestesziekte pellagra werd veroorzaakt door een gebrek aan vitamine B3 (niacine). In 1953 ontdekten Canadese onderzoekers (Osmond en Hoffer) dat vitamine B3 de ziekte schizofrenie kan genezen. Bij schizofrenie is sprake van een afwijking in de adrenaline stofwisseling. Adrenochroom is een gifstof dat ontstaat wanneer zuurstof bij adrenaline komt. Deze gifstof wekt hallucinaties op. Het belet de activiteit van bepaalde hersencellen omdat het enkele enzymen vernietigt. In deze enzymen zit vitamine B3. Door extra vitamine B3 in te nemen wordt de werking van adrenochroom ongedaan gemaakt.

In de VS is men overgegaan van praattherapie naar behandeling met megavitaminen en voeding. Praten kan alleen bijkomende hulp bieden. Indien niacinetherapie niet helpt dan is er vrijwel altijd sprake van één of meer cerebrale allergieën die de oorzaak zijn van geestesstoornissen.

Welke dosering gebruikt men?

Per dag worden de volgende vitaminen en mineralen tegen schizofrenie aanbevolen:
 • 2x sterk B-complex
 • 500 mg tot 4 g vitamine B3 (vooral voor de positieve symptomen (hallucinaties) van schizofrenie)
 • 100 mg pantotheenzuur (B5)
 • 200 mg vitamine B6
 • 1x multivitamine - en mineraaltablet
 • 100 mg zink
 • 20 mg mangaan
 • 500 mg magnesium
 • 1000 mg kalk
 • 3 g vitamine C
 • 600 mg l-theanine
 • vitamine B12 in combinatie met foliumzuur (vooral voor de negatieve symptomen (depressie, afvlakking gevoelens, etc. van schizofrenie)

In de voeding moeten veel proteïne, groenten en vruchten zitten. Verder wordt geadviseerd geen suiker, weinig zetmeel en helemaal geen witmeelproducten te gebruiken.

Vitamine B3 - nader beschouwd

Veel hallucinerende schizofreniepatiënten keren dankzij vitamine B3 weer terug in de realiteit. Het beste is om dit in combinatie met een B-complex, hoge doses vitamine C en de mineralen zink, kalk en magnesium te doen.

Vitamine B3 wordt aangetroffen in lever, nier, vlees, vis, gevogelte, granen en koffie als nicotinezuur en wordt na resorptie in het lichaam omgezet in nicotinamide.

Vitamine B3 is in twee vormen verkrijgbaar:
 1. nicotinezuur (niacin)
 2. nicotinamide (niacinamide)

Nicotinezuur heeft als bijwerking dat het een flush veroorzaakt die ongeveer een half uur duurt. Dit begint bij het voorhoofd en breidt zich langzaam uit over de rest van het lichaam (meestal tot de boven helft). Het hele lichaam wordt warm en men gaat transpireren. Velen vinden dit een onaangename gebeurtenis, maar er zijn mensen die het als inslaapmiddel gebruiken omdat de flush hen slaperig maakt. Ook bespoedigt het het orgasme en neemt allergische reacties weg (zoals migraine). Ook reumapatiënten genieten van de warmte. Overigens verkoopt Solgar ook niacin zonder flush. Dit is echter wel prijzig.

Tekenen van een gebrek aan vitamine B3 zijn humorloosheid, angstig, wantrouwend, humeurig, zelfmoordgedachten, waanvoorstellingen, diarree, slechte adem en huidontstekingen.
© 2014 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: SchizofrenieAandoening: SchizofrenieSchizofrenie komt best veel voor. Ongeveer 1 op de 100 mensen krijgen ermee te maken. Lees hier onder over de aandoening…
Schizofrenie, een psychische aandoeningSchizofrenie Een psychische aandoening die behoorlijk ernstig is. Mensen horen stemmen, zien andere dingen dan de werkel…
Kan cannabis schizofrenie veroorzaken?Kan cannabis schizofrenie veroorzaken?Schizofrenie is een psychische aandoening die voorkomt bij ongeveer 1 op de 100 mensen. Symptomen kunnen zich bijvoorbee…
Schizofrenie: aandoening met verstoord realiteitsbesefVan schizofrenie wordt vaak onterecht gezegd dat het gaat om mensen met een gespleten persoonlijkheid. Alsof ze twee per…

De ochtend levert meer opDe ochtend levert meer opDe zogenaamde “avondmens” zal het mogelijk bestrijden, maar de ochtend is toch echt aantoonbaar een dagdeel wat meer opl…
Je ogen verbeteren op natuurlijke wijzeJe ogen verbeteren op natuurlijke wijzeVele mensen lijden aan een bepaalde vorm van oogaandoening. Oogartsen, opticiens, chirurgen en ooglaserinstituten verdie…
Bronnen en referenties
 • Dé vitamine- en mineralengids - Hannah Kohn
 • http://vita-info.nl/2012/07/b12-psychose/
 • http://vita-info.nl/2013/03/foliumzuur-en-vitamine-b12-bij-schizofrenie/
Jehoeda (337 artikelen)
Laatste update: 11-07-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.