De geneeskracht van manaca

De geneeskracht van manaca Manaca is een altijd groen blijvende boom die van oorsprong groeit in het Amazonegebied van Brazillië, Bolivië, Peru, Ecuador, Colombia en Venezuela.. Hij wordt hooguit acht meter hoog en kent witte tot paarse bloemen die een hele sterke geur kennen. De sjamanen gebruiken delen van manaca in hun spirituele drank ayahuasca. Manaca komt voor in tropisch Zuid-Amerika, Jamaica en enkele eilanden in de Caraíben zoals de Nederlandse Antillen.
Botanische tekening manaca / Bron: William Curtis, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening manaca / Bron: William Curtis, Wikimedia Commons (Publiek domein)

-Inhoud:


Naamgeving manaca

Waarom gebruiken we Latijn in de wetenschap? Zodat we zeker weten over welke plant het gaat. De Latijnse naam van manaca is Brunfelsia hopeana. Otto Brunfels was een Duitse botanicus uit de 16e eeuw. Dit plantengeslacht kreeg deze naam om de Brunfels te eren. De Indianen in Zuid-Amerika gebruikten allerlei namen voor deze plant zoals: jerataca, moka pari, Paraguayaansde jasmijn, chiric sanango, chuchuwasha, managá caa, gambá, jeratacaca, bloom of the lent en camgaba. In het Nederlands zeggen we of manaca of brunfelsia hopeana. Soms gebruikt men de oude naam Fransiscea. Een alternatieve Latijnse naam voor deze geneesplant is brunfelsia uniflora.

Traditionele volksgeneeskunde

In de lokale volksgeneeskunde van het Amazonegebied gebruikt men de wortel getrokken op wijn om reumatische aandoeningen te bestrijden. In Peru wordt het door een natuurarts gebruikt bij koorts, artritis, artrose, jicht, rugpijn, verkoudheid, griep, bronchitis, longziekten,tuberculose, slangenbeet en als een klysma voor nieraandoeningen en zweren. In elke streek van de Amazone is het gebruik een beetje anders maar in grote lijnen komt het op hetzelfde neer. In sommige streken gebruiken ze manaca om de urineproductie em het zweten te bevorderen. Hierdoor verlaten gifstoffen het lichaam. Dat kan onderdeel zijn van een reinigingsritueel. Het zuivert het bloed. Verder is het een middel bij baarmoederpijn en -krampen. De bladeren worden op de huid gelegd om plaatselijk pijn te verdoven. Een belangrijk gebruik is het gebruik als abortusmiddel. Verder zou syfillis ermee genezen kunnen worden. Lang geleden probeerde men syfilis te genezen met kwik, wat ook in kleine hoeveelheden een gifstof is. Om deze reden wordt in sommige streken manaca ´vegetable mercury´ of ´plantaardige kwik´ genoemd.

Pas op

Manaca kan het centrale zenuwstelsel onderdrukken; dat is een belangrijke en vervelende bijwerking waardoor verlamming kan ontstaan. Zelfs in kleine hoeveelheden kan manaca giftig zijn. Het is daarom onverstandig zelf met de plant te experimenteren. In het amazonegebied leven ´curanderos´; natuurartsen, die alles weten over de bereidingswijzen van lokale geneesplanten. Mannacine in manaca werkt in eerste instantie stimulerend voor het ruggenmerg maar in tweede instantie verlammend op het zenuwgestel, waardoor de motorische coördinatie verloren wordt.

Manaca is een plant die je niet zonder deskundig toezicht moet gebruiken.

Inhoudsstoffen

Van manaca gebruikt men de wortel, de bladeren en het schors voor medicinale doeleinden. In de bladeren van manaca zitten benzenoids, terpenen, alkaloïden, lactonen en lipiden. De wortel wordt het meest gebruikt. Hierin zitten vooral de alkaloïden manaceïne, manacine, scopoletine en aesculetine en de coumarinen. Manaceïne en manacine stiumuleren het lymfesysteem. Aesculetine is een leverondersteunend component met pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Scopoletine is een pijnstiller en een antischimmel-, antibacterie- en antikankermiddel.

Wetenschap

De plant zelf is niet intensief onderzocht maar wel de componenten die in deze plant huizen. Onderzoekers in dienst van de farmaceutische industrie zijn geïnteresseerd in werkzame componenten om deze te synthetisch na te maken en ze vervolgens als lucratief medicijn te verkopen. Toch is er een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat het zenuwstelsel wordt onderdrukt. Daarnaast werd in 1991 een onderzoek op muizen gedaan waaruit de ontstekingsremmende werking bleek.

Ayahuasca

Soms zit manaca door ayahuasca. Meestal worden daar andere brunfelsiasoorten voor gebruikt zoals B. tastevini en B. americana. Ayahuasca is een bedwelmende drank waarvan de werking vijf uur lang kan aanhouden, afhankelijk van hoeveel men neemt. Deze drank geeft hallucinaties. Tijdens de visioenen ziet men vaak slangen of draken.

Officieel Braziliaans geneesmiddel

In de Braziliaanse geneeskunde is manaca officieel opgenomen als geneeskruid. Het is opgenomen in de zogenaamde´ 1st edition of Brazilian Official Pharmacopoeia´, een overzicht van de Braziliaanse geneesplanten dat is gepubliceerd in 1929. Hierin staat het te boek als een vochtafdrijvend, reinigend en menstruatieopwekkend middel. Verder werkt het als laxeermiddel, wordt het aangewend bij de diverse reumatische aandoeningen en is het een middel wat wordt ingezet bij ziekten van de aders.
© 2014 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Meer over menstruatiepijnVooral tienermeisjes hebben er veel last van, maar ook veel volwassen vrouwen krijgen er één keer in de maand mee te mak…
Steken in zij bij sporten: Oorzaken van pijnlijke krampenSteken in zij bij sporten: Oorzaken van pijnlijke krampenEen steek in de zij tijdens het sporten is een soort kramp aan één zijde die een intens stekende pijn veroorzaakt onder…
Bandenpijn en zwangerBandenpijn en zwangerBandenpijn in de zwangerschap komt meestal voor rond de 20e week. Maar ook al vroeg in de zwangerschap kan bandenpijn vo…
Duizendbladthee: betere bloeding en minder menstruatiekrampDuizendbladthee: betere bloeding en minder menstruatiekrampVoor sommige vrouwen verloopt de menstruatie met veel pijn en kramp, doordat er relatief weinig zuurstofrijk bloed wordt…

De geneeskracht van pipsissewa of chimaphila umbellataDe geneeskracht van pipsissewa of chimaphila umbellataVan deze geneesplant bestaat geen Nederlandse naam. Het is een eetbare plant maar je moet er niet te veel van eten. De p…
De geneeskracht van koussoKousso is een mooie boom die het meest voorkomt op het hoogplateau in Ethiopië maar groeit eveneens in vele andere gebie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Damien Boilley, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Boek: Richard le Strange, Kroniek der Geneeskruiden
  • Onderdrukking zenuwstelsel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/895395
  • http://www.rain-tree.com/manaca.htm
  • Officieel geneesmiddel: a23v192a.pdf
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Tekening; publiek domein
  • Afbeelding bron 1: William Curtis, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "De geneeskracht van manaca"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 19-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 8
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!