De geneeskracht van arrowroot of pijlwortel

Pijlwortel is één van de oudste medicijnen in de Chinese traditionele geneeskunde. Deze wortel komt van een kruip- of klimplant. Het is een eetbare wortel. Pijlwortel wordt onder andere gebruikt om een te hoge bloedsuikerspiegel tegen te gaan en om trombose te bestrijden. Verder bestrijdt het hoge bloeddruk, angina pectoris of hartkrampen en is het anti-dipsotropische stof wat inhoudt dat het een alcoholverslaving tegengaat. Pijlwortel staat bekend om zijn grote antioxidantwerkzaamheid. Pijlwortel bevat isoflavonoïden, coumarinen en flavonoïden. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Antibacterieel

Van arrowroot wordt een thee gemaakt. Deze thee heeft antibacteriële werkingen. Het werkt onder andere goed bij de bacteriën. Escherichia coli, Salmonella enterica Serotype Enteritidis, Listeria monocytogenes, en Staphylococcus aureus. Om deze reden wordt arrowroot in de voedingsindustrie gebruikt om bacteriën tegen te gaan die ziekten veroorzaken, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek wat werd gepubliceerd in 2004.

Pijlwortel tegen osteoporose

In pijlwortel zit veel van de isoflavonoïden daïdzeïne, puerarine en genisteïne. Deze stoffen staan erom bekend dat ze botverlies door oestrogeentekort voorkomen. Een Japans onderzoek uit 2003 testte dit op muizen. De conclusie uit dit onderzoek is dat pijlwortel wel eens een goede vervanger zou kunnen zijn van de Hormone Replacement Therapy die wordt toegepast op vrouwen in de postmenopauzale fase om osteoporose te voorkomen.

De Latijnse naam van arrowroot is Puerariae radix. In Nederland zeggen we eigenlijk pijlwortel maar vele kruidenverkopers houden het bij arrowroot. Deze pijlwortel komt van de plant die de Latijnse naam Pueraria lobata heeft. De plant is ook bekend onder de naam kudzu.

Pijlwortel bij overgangsperikelen

Puerarine in pijlwortel heeft een oestrogeenachtig effect. Vrouwen in de overgang hebben vaak een tekort aan oestrogeen. Een supplementering met pijlwortel kan door de puerarine symptomen van overgangsperikelen zoals osteoporose en dyslipidemie teniet doen. Deze laatste aandoening kan leiden tot obesitas. In een Koreaans onderzoek uit 2013 blijkt dat wanneer ratten acht weken lang pijlwortel wordt gegeven, ze een veel kleinere kans hebben op dyslipidemie. Het lichaamsgewicht van de ratten nam af. De botten werden sterker. Men gebruikte eveneens ratten waarbij de eileiders waren verwijderd. Deze groep ratten vertoonde een toename in lichaamsgewicht. De wetenschappers weten niet hoe dat komt maar het bewijst dat er een verstoring plaats vindt van het vetmetabolisme in de vrouw als de hormoonhuishouding verandert. De ratten die hun eileiders nog hadden verloren juist overtollig lichaamsvet. Een hoge dosis van pijlwortel leidde juist tot een verbeterde werking van de lever en een afname van het lichaamsgewicht. De conclusie was dat pijlwortel voor beide groepen ratten kan helpen om het vetmetabolisme en het botmetabolisme te reguleren. Een ander gecombineerd onderzoek uit China, Hong Kong en Zwitserland wat werd gepubliceerd in 2014 toonde aan dat de botversterkende werking van pijlwortel verdwijnt als het in combinatie met een ander botversterkend kruid wordt gebruikt namelijk: Fructus Ligustri Lucidi.

Goed voor de lever

Uit bovenstaand Koreaans onderzoek blijkt dat pijlwortel veilig is voor de lever. Een ander Koreaans onderzoek, uit 2001, toont aan dat drie belangrijke enzymen die door de lever worden aangemaakt, meer worden geproduceerd als men pijlwortel inneemt. De onderzochte enzymen waren onder andere hepatische Cu/Zn SOD en catalase; dat zijn enzymen met een antioxidantwerking. Men behandelde ratten met ethanol waardoor de productie van de enzymen afnam maar een supplementering met pijlwortel deed de enzymaanmaak weer toenemen. In 1997 hadden Japanse onderzoekers al ontdekt dat saponinen in pijlwortel de activiteit van het enzym alanine aminotransferase deed toenemen wat een beschermende werking heeft bij aandoeningen van de lever.

Pijlwortel voor verjonging

Genisteïne en daïdzeïne in pijlwortel zorgen ervoor dat er meer hyaluronzuur wordt aangemaakt in de menselijke epidermale keratinocyten, zeg maar de opperhuid, de bovenste huidlaag van de menselijke huid. Hyaluronzuur zit in hoge concentraties in de intercellulaire ruimten van de epidermis en het bindweefsel van de huid. De belangrijkste biologische activiteit van hyaluronzuur is het vasthouden van water, onderhoud van diverse cellulaire functies en de homeostase van de huid. Men liet pijlwortel fermenteren met Bifidobactericum breve, waarna de isoflanoïden daïdzeïne en genisteïne met maar liefst 785% en 1010% toenamen. Als men een zure hydrolyse toepaste werd alleen daïdzeïne met 990% verhoogd. De onderzoekers concluderen dat pijlwortel een belangrijk onderdeel kan zijn van een verzorgende huidcrème zoals een moisturizer met verjongende effecten.

Arrowroot is een medicijn wat van oudsher is opgenomen in de traditionele Chinese geneeskunde.

Goed bij diabetes

Uit Koreaans onderzoek uit 2005 blijkt dat pijlwortel goed kan zijn bij diabetes. Dat komt onder andere omdat het de aanmaak van de antioxidant-enzymen superoxide dismutase en catalase stimuleert maar ook omdat het een antioxidantwerking heeft. Het blijkt dat pijlwortel de bloedsuikerspiegel doet dalen en dat het het de lipideperoxidatieniveaus doet terug nemen. Koreaans onderzoek uit 2014 voegt hieraan toe dat pijlwortel een prima middel is bij diabetische retinopathie, een oogziekte die kan optreden als symptoom van suikerziekte of diabetes mellitus en waardoor blindheid kan ontstaan. Dat komt omdat pijlwortel het glycatie-proces tegengaat, wat een grondoorzaak is van diabetische retinopathie.

Pijlwortel bij depressie

Uit een Chinees wetenschappelijk onderzoek uit 2004 blijkt dat pijlwortel werkt als antidepressief middel. Het middel werd getest op muizen. Deze muizen moesten een voor hen vervelende proef ondergaan zoals een zwemtest waardoor er allerlei stoffen vrijkomen in de hersenen. Het bleek dat de stoffen die geassocieerd worden met depressie minder vrijkwamen als men de muizen een extract van pijlwortel gaf.

Stukjes pijlwortel / Bron: Maša Sinreih, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Stukjes pijlwortel / Bron: Maša Sinreih, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Arrowroot of pijlwortel kun je gebruiken als verdikkingsmiddel voor pap, sauzen en jus.

Pijlwortel verlaagt de bloeddruk

Het angiotensine converterend enzym heeft een belangrijke bepalende factor op de bloeddruk. Pijlwortel of arrowroot verlaagt de bloeddruk doordat het Renin-Angiotensine-Systeem wordt beïnvloed door deze geneesplant. Dat is de conclusie van een Chinees onderzoek wat in 2011 werd gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology. Het betreffend enzym zorgt voor meer ontspannen spieren rond de aders waardoor de aders ietsjes groter worden waardoor het bloed meer vrijelijk kan stromen.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is dementie te voorkomen?Is dementie te voorkomen?Het onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam liegt er niet om: waarschijnlijk had circa eenderde van alle patiënten met…
Diabetes: leefstijladviezen en voedingDiabetes: leefstijladviezen en voedingIn Nederland is er van 750.000 mensen bekend dat ze diabetes hebben en jaarlijks komen er ongeveer 70.000 bij. Om de dia…
Hydrochloorthiazide tegen hoge bloeddrukHydrochloorthiazide tegen hoge bloeddrukEr zijn veel mensen die last hebben van een te hoge bloeddruk. Het is geen ziekte, maar het vergroot wel de kans om hart…
Voedsel, sporten en afvallenVoedsel, sporten en afvallenDe duidelijke samenhang tussen eten, sporten en op gewicht blijven. Door gezond eten en regelmatige beweging voel je je…

Natuurlijke middelen tegen menstruatiepijnNatuurlijke middelen tegen menstruatiepijnBij meer dan vijftig procent van alle vrouwen is de menstruatie een pijnlijk proces. U kunt hier natuurlijk pijnstillers…
Lijnzaad als medicijnLijnzaad als medicijnLijnzaad is inzetbaar als natuurmedicijn. In tegenstelling tot andere voedingsoorten is lijnzaad een medicijn met bijwer…
Bronnen en referenties
  • Amerikaans onderzoek 2004: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15453588
  • Japans onderzoek 2003: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12928827
  • Koreaans onderzoek 2003: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3738997/
  • Koreaans onderzoek 2001: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11527076
  • Taiwanees onderzoek 2010: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20128051
  • Gecombineerd onderzoek uit China, Hong Kong en Zwitzerland: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23760437
  • Koreaans onderzoek 2005: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15997089
  • Japans onderzoek 1997: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9331982
  • Chinees onderzoek 2004: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15219773
  • Koreaans onderzoek 2014: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24486213
  • Chinees onderzoek 2011: http://europepmc.org/abstract/MED/20933075
  • Afbeelding bron 1: Maša Sinreih, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.