Voeding(ssupplementen) en gezonde levensstijl tegen dementie
In de strijd tegen dementie zouden ouderen veel meer voedingssupplementen moeten slikken om deze ziekte te lijf te gaan. Er is anno 2023 al voldoende onderzoek verricht naar bepaalde vitamines en mineralen die de ziekte kunnen vertragen of zelfs doen stoppen. Vooral het vitamine B-complex is erg belangrijk bij de bestrijding van dementie. Ook geneeskundige planten helpen tegen dementie: Huperzia serrata, Bacopa, Calaguala, Glidkruid, Ginkgo biloba, Ashwaganda, Vlezige hokjespeul en Rooibos. Wat voeding betreft zijn walnoten en pastinaak en rauwe cacao erg gezond. Ook kunt u het beste in kokosolie bakken. Tot slot is een gezonde levensstijl van groot belang om dementie te voorkomen. Denk hierbij aan stoppen met roken, weinig alcohol, overgewicht tegengaan, depressie tegengaan, voorkomen van diabetes en hersenen trainen.
Wat is dementie?
Bij dementie is sprake van het afnemen van de geestelijke vermogens. Hierdoor functioneert de geest niet langer meer normaal. Symptomen van dementie zijn vergeetachtigheid en het verliezen van het contact met de werkelijkheid. Dementie komt zelden voor onder de 60 jaar. Bij ouderen tussen de 60 en 80 jaar heeft ongeveer 6% er last van. Bij dementie vergeet men vooral de recente gebeurtenissen. Wat jaren geleden is gebeurd onthoudt men meestal nog wel. Ook het redeneren en begrijpen wordt steeds moeilijker. Er is sprake van verlies van belangstelling voor eenvoudige dagelijkse activiteiten. Uiteindelijk zal de hele persoonlijkheid veranderen. Apathie en agressie kunnen dan optreden.
Dementie kent verschillende oorzaken. Het kan gaan om de achteruitgang van de hersenen, maar ook psychische factoren kunnen een rol spelen zoals een depressie. Ook spelen zaken zoals eenzijdige voeding, te weinig bewegen, alcoholmisbruik en geneesmiddelen een rol.
Bij de ziekte van Alzheimer is sprake van een groot verlies aan hersencellen. Dit kan erfelijke oorzaken hebben of veroorzaakt worden door omgevingsfactoren. Voor mensen met dementie is het belangrijk hun geheugen te trainen. Dit kan het dementieproces vertragen of zelfs helemaal doen stoppen.
Welke voedingssupplementen helpen tegen dementie
Voor mensen met (beginnende) dementie zijn bepaalde vitamines en mineralen zeer belangrijk. Het gaat om het
vitamine B-complex, vitamine B12, foliumzuur, vitamine B3, vitamine B6, antioxidanten (vitamine C, vitamine E, bètacaroteen), vitamine D en magnesium. Ook lecithine blijkt goed te werken. L-theanine blijkt zeer effectief om verwarde demente mensen rust te geven. Je moet om de paar uur 1 capsule L-theanine van 150 mg geven aan de dementerende. Je zult dan merken dat deze minder verward is en weer redelijk normaal kan denken. Ook het geheugen wordt er door verbeterd.
Welke geneeskundige planten helpen tegen dementie?
Op InfoNu.nl noemt voedingsexpert Tom008 een aantal geneeskundige planten die helpen tegen dementie. Hij noemt de volgende planten: Huperzia serrata, Bacopa, Calaguala, Glidkruid, Ginkgo biloba, Ashwaganda, Vlezige hokjespeul en Rooibos.
Welk voedsel helpt goed tegen dementie?
Infoteur Tom008 geeft ook een aantal voedseltips om dementie tegen te gaan. Zo raadt hij aan om in kokosolie te bakken. Walnoten (vanwege de Omega 3 vetzuren), rauwe cacao en pastinaak zijn producten die goed zijn tegen dementie. Als anti-dementie dieet adviseert Tom008 zelfgemaakte muesli met walnoten en rauwe cacao. Infoteur Herborist, een autoriteit op het gebied van kruiden, noemt matig alcohol gebruik ook gunstig voor de hersenen en het geheugen. Verder noemt Herborist het drinken van zwarte (gefermenteerde) thee en oolong (semi-gefermenteerde) thee goed tegen dementie. Ook verwijst hij naar het mediterrane dieet (hoge inname van groenten en fruit, enkelvoudige vetten uit olijfolie, vis, noten, granen, relatief weinig rood vlees) dat goed is tegen dementie. Overigens is infoteur Tom008 veel minder positief over vis dan infoteur Herborist. Tom008 noemt het eten van vis zelfs gevaarlijk vanwege de zware metalen en plastic die in vis zitten.
Gezonde levensstijl tegen dementie
Naast voeding is ook een gezonde levensstijl van belang.
niet roken
Roken tast vanwege de nicotine de hersenen aan. Volgens cijfers van de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) blijken rokers 45% meer kans te hebben op de ziekte van Alzheimer. Het is dus raadzaam om niet meer te roken. Overigens hebben ook mee-rokers een verhoogde kans op Alzheimer.
weinig alcohol
Mensen die veel alcohol drinken (4 of meer glazen per dag) hebben 27% meer kans op afname van hun geheugen. Matig alcohol gebruik (1 glas voor vrouwen en 2 glazen voor mannen per dag) is wel beschermend voor de hersenen.
veel bewegen
Veel bewegen is heel belangrijk om dementie tegen te gaan. Het gaat om 5 keer per week een half uurtje matig intensief bewegen. Dat wil zeggen dat uw ademhaling en hartslag versnelt, zonder dat u helemaal buiten adem raakt.
overgewicht tegengaan
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met overgewicht 80% meer kans hebben op Alzheimer en dementie. Dit komt o.a. door verharding van de aderen en een te hoge bloeddruk. Het is dus raadzaam om op gewicht te blijven door gezond te eten en veel te bewegen.
depressie tegen gaan
Ouderen met een depressie hebben vaak last van geheugenproblemen. Ze zijn dan niet dement maar hun geheugen werkt niet meer zo goed. Het blijkt wel zo te zijn dat mensen die een depressie hebben gehad in het verleden vaker dementie ontwikkelen.
voorkomen van diabetes
Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op dementie. Daarom moet diabetes al in een vroeg stadium aangepakt worden.
hersenen trainen
Uit 15 onderzoeken is gebleken dat bij regelmatig, gevarieerd en op de persoon afgestemd trainen van de hersenen het denkvermogen minder achteruitgaat. Het gaat om cognitieve therapie: oefeningen om aandacht te verbeteren en een grote variatie aan activiteiten, zoals woordspelletjes, puzzels, herkenbare muziek, gesprekken over bepaalde herkenbare thema's en praktische activiteiten zoals tuinieren.