Mediwiet en wietolie voor chronisch zieken

Mediwiet en wietolie voor chronisch zieken Mediwiet wordt gebruikt voor mensen die heel veel pijn hebben en of chronisch ziek zijn. Wim Anker van het beroemde advocatenkantoor Anker en Anker uit het Friese Akkrum heeft ooit gepleit voor het gratis verstrekken van meerdere soorten mediwiet. Wat is het verschil met mediwiet voor chronisch zieken en gewone wiet? Nieuw is bovendien dat er wietolie voor medisch gebruik wordt aangeboden door een organisatie die het opstuurt. Voor veel mensen een oplossing voor hun pijn- en of ziekteproblemen.

Kweken van eigen Mediwiet: wijziging Opiumwet

Anker wilde eerst zorgen dat mensen hun eigen wiet konden telen. Daarvoor is echter een wijziging van de Opiumwet nodig. En dat bleek op heel veel bezwaren te stuiten. Anker is daarom gaan samenwerken met Boris van der Ham van D66. Het doel van het tweetal veranderde toen al snel en veranderde van het wijzigen van de wet in het er voor zorgen dat er meer soorten mediwiet komen voor mensen die chronisch ziek zijn en dat het gratis verstrekt moet worden.

Chronische pijnen en Mediwiet: onbetaalbaar

Aanleiding voor de advocaat was de vervolging van een man die aan MS lijdt. Om zijn pijn te verlichten rookt de man thuis wiet, maar kweekt het ook. Pas na jaren werd de man, Wim Moorlag door de Hoge Raad ontslagen van vervolging. Toen dat gebeurd was hoopten ook vele honderden andere zieken dat zij nu thuis de planten mochten gaan telen. Niets was echter minder waar. De mensen blijven echter wel met chronische pijnen zitten en zovaak een bezoek aan de coffeeshop brengen is gewoonweg financieel niet op te brengen.

Voor eigen gebruik telen lukt niet - uitbreiden van aantal wietsoorten Mediwiet

Anker had voor ogen dat de Opiumwet veranderd moest worden. In dat geval konden mensen zoveel telen voor eigen gebruik als ze zelf wilden, zonder dat ze daarvoor vervolgd zouden worden. Dit bleek echter op heel veel weerstand te stuiten, want de Opiumwet veranderen houdt nogal wat in, vinden nogal wat politieke partijen. Toen D66-kamerlid Boris van der Ham zich met de zaak ging bemoeien werd de insteek dan ook snel anders. Niet het legaliseren van thuiskweek voor chronisch zieken werd de insteek, maar het uitbreiden van het aantal wietsoorten en het vergoeden van de kosten door de ziektekostenverzekeraar. Ook moet er veel meer voorlichting komen voor artsen en patiënten. Met name artsen weten weinig van het gebruik en van de uitwerking van de wiet en die kennis moeten zij wel hebben als zij hun patiënt cannabis voorschrijven.

Verstrekken van gratis Mediwiet

Het verstrekken van gratis mediwiet aan ongeveer drieduizend gebruikers zou zo’n 1,3 miljoen euro kosten. Het voordeel is dat veel mensen redelijk pijnvrij door het leven kunnen daar en dat ze andere medicijnen kunnen laten staan. Dat bespaart aan de andere kant dan weer geld.

Het gebruik van mediwiet

Mediwiet kan op veel verschillende manieren worden “ingenomen”. Roken of inhaleren is een van de gemakkelijkste, maar ook het meest effectief omdat de patiënt in kwestie zelf kan bepalen hoeveel hij inhaleert of rookt. Bovendien is het effect direct merkbaar. Iemand die pijn heeft, neemt de mediwiet en merkt direct dat het werkt. Roken of inhaleren kan door:
 • een waterpijp,
 • met een joint,
 • in een vloeitje dus zonder tabak
 • een Vapir-One
 • Een Volcano
 • De Verdamper
 • De Herbal Aire

Wiet roken met een waterpijp of inhalator: minder schadelijke stoffen

Roken met een waterpijp heeft als voordeel dat de rook wordt gekoeld en dat 90 procent van alle schadelijke deeltjes worden tegengehouden zoals teer andere slechte bestanddelen. Ook is er een Vapir-One op de markt. Met dat apparaat wordt de cannabis damp in een zak geblazen die dan weer door de gebruiker geïnhaleerd moet worden. De Volcano is niet zo’n soort apparaat, waarbij ook de damp in een grote plastic zak wordt geblazen. Deze kan worden losgemaakt van de rest van het apparaat en vervolgens bijvoorbeeld in het ziekenhuis naar de patiënt worden gebracht. Ook de Verdamper helpt mensen cannabis te roken. Deze waterpijp heeft een verwarmingselement bovenop het apparaat waardoor de wiet altijd vers blijft en mensen heel zuinig aan kunnen doen met hun voorraad. Uit Amerika overgewaaid is verder de Herbal Aire. Omdat dit apparaat een brede range van temperaturen kan bereiken kunnen er allerlei medicinale kruiden mee worden gebruikt, waaronder mediwiet. Voor mensen die de wiet om medische klachten roken is de Vaporisator de beste optie volgens ingewijden. Het is namelijk de schoonste manier om de cannabis te roken, maar de patiënt hoeft ook niet al te veel moeite te doen om het middel binnen te krijgen. De cannabis wordt verwarmd tot een temperatuur van tussen de 150 en 200 graden Celsius. Bij die temperatuur verdampen alleen de cannabinoïden. Omdat er niet al te veel damp is, is het zachter voor de keel en de longen. In een vaporisator zijn ook andere kruiden goed te inhaleren, zoals Tijm, Eucalyptus, Hysop, Salie, Kamille en Lavendel.

Mediwietthee

Wie geen wiet wil roken, kan ook wietthee drinken. Dit heeft tevens al voordeel dat de persoon in kwestie niet stoned of high wordt (tenzij er hele grote hoeveelheden worden gedronken), want dat is tevens het effect van het roken van cannabis. Lekker blijkt de thee niet te zijn overigens, dus hele grote hoeveelheden naar binnen werken is ook een klus. Bovendien worden de meeste mensen niet draaierig van de thee, terwijl ze dat vaak in het begin wel hebben als ze de Mediwiet roken.

Recept Meditwietthee

Wiet thee wordt gemaakt door 1 gram cannabis (onbespoten, blaadjes en de takjes en de bloemetjes, met de hars erop, maar dan wel heel fijngemalen) op 1 liter water te gebruiken. Dit mengsel moet een uur lang heel zacht koken en in afgesloten pan. Vervolgens laten afkoelen en dan door een zeef in een fles overgieten. Met 1 kopje of 2 per dag zijn heel veel mensen al geholpen. Bovendien lopen op die manier de kosten ook niet zo hoog op dan als het gerookt wordt. De thee moet altijd eerst geroerd worden omdat de werkzame stoffen op de bodem gaan liggen. De thee kan ongeveer 2 weken bewaard worden, daarna wordt hij ronduit smerig van geur en smaak. In de ijskast kan het middel 2 maanden bewaard worden. Wietthee helpt tegen spasmen en hoofdpijn door spierspanning, misselijkheid en zorgt voor meer eetlust.

Cannabisolie die gratis wordt verstrekt

Cannabisolie heeft voor veel mensen ook een goede uitwerking bij pijn en ziekten. In 2016 is er de Social Club die de medicinale wietolie gratis verstrekt. Cannabisolie blijkt een goede pijnbestrijder. Mensen met kanker, reuma en de ziekte van Crohn zeggen er veel baat bij te hebben. Ze gebruiken dan dageijks een paar druppels. De Social Club heeft in Leeuwarden een vestiging. Mensen kunnen er informatie krijgen en lid worden. Een lid krijgt dan het middel tegen een vrijwillige donatie thuisgestuurd. Op de vestiging zelf is dus geen wietolie te krijgen, daar wordt alleen informatie verstrekt. Deze verstrekking wordt tot nu toe gedoogd, maar de Social Club wil ook proberen om de olie zo ook te legaliseren.

Bij welke klachten helpt mediwiet

Mensen die lijden aan uiteenlopende ziekten en chronische aandoeningen hebben baat bij (het roken of drinken van) mediwiet. Dit zijn onder andere:
 1. MS
 2. Kanker
 3. Spierspasmen door MS
 4. Ontstekingsreuma
 5. Glaucoom
 6. Spierspanning
 7. Geestelijke stress
 8. Whiplash
 9. Artrose
 10. Reuma
 11. Restless Leg syndrome
 12. Ziekte van Crohn

Hoe komt iemand aan mediwiet

Dat Anker en Van der Ham zich inzetten voor het gratis verstrekken van mediwiet is niet zo vreemd. Mensen die lijden aan chronische pijnen in Nederland moeten namelijk wel een bepaald ziektebeeld hebben om in aanmerking te komen voor de Mediwiet. Ook is de soort die dan geleverd wordt vaak niet sterk genoeg voor hun kwaal. Daar komt nog bij dat de officiële Mediwiet is bestraald wat het effect van het innemen vermindert. Daarnaast is de Mediwiet echt op de bon: mensen krijgen voor hun kwaal vaak veel te weinig om hun klachten mee te kunnen bestrijden. Krijgt iemand toch op doktersrecept Mediwiet dan is deze medicinale cannabis in iedere Nederlandse apotheek te krijgen. Wel blijkt dan weer dat het medicijn lang niet door alle ziektekostenverzekeraars wordt vergoed of maar tot een bepaald bedrag. Doktoren mogen het middel bovendien alleen maar voorschrijven bij mensen die lijden aan kwalen die zijn beschreven. Mensen die aan andere aandoeningen lijden, krijgen het middel dus niet van de arts. Goed nieuws op dit gebied is er wel vanuit Groningen. De Hanze Apotheek in die stad biedt de Mediwiet voor een veel lagere prijs dan elders en levert het bovendien door heel Nederland. Deze apotheek kent bovendien geen beperkingen als het om de hoeveelheid gaat en om de reden waarom iemand het middel om medische redenen moet gebruiken.

Wiet in de Coffeeshop kopen

Wordt de Mediwiet niet voorgeschreven door de arts dan zit er voor een patiënt niets anders op dan het in een coffeeshop te halen. Informeer of het een goede zaak is en of de sfeer bevalt. Coffeeshops hebben lijsten halen met de soorten wiet en de prijs per gram. Ook weten de mensen achter de bar vaak heel goed welke soort goed is voor iemand die graag zo veel mogelijk pijnvrij of klachtenvrij door het leven wil gaan. De zakjes die worden geleverd hebben meestal een prijs van 10 euro of 20 euro, maar in sommige gevallen wordt ook per gram geleverd. De prijs varieert per soort en per kwaliteit, maar loopt van ongeveer 6 eur5o tot ongeveer 12 euro per gram.

Vele grammen wiet per dag nodig hebben - onbetaalbaar

Sommige mensen hebben echt grammen wiet per dag nodig om hun ziekte het hoofd te kunnen bieden. Het grote dilemma is dan echter dat ze zoveel op recept niet krijgen en het in de coffeeshop onbetaalbaar is. Ook van korting bij de coffeeshop kan geen sprake zijn als het om patiënten gaat die ziek, ondanks dat zij een recept van hun huisarts hebben. De overheid heeft dit namelijk verboden, omdat er gezondheidsproblemen aan zouden kleven. De wiet in coffeeshops is op een andere manier geteeld en ook niet bestraald om schimmels en andere bacteriën te doden.

Mediwiet telen

Uit pure wanhoop gaan mensen vanwege dit dilemma dan maar zelf wiet kweken. Ze noemen het dan Mediwiet omdat ze het nodig hebben voor hun ziekte, maar het is natuurlijk ook gewone wiet. En daarvan mogen mensen maar 5 planten hebben. Voor iemand met gezondheidsklachten is dat veel te weinig en daarom gaan veel patiënten over die grens heen met als mogelijk gevolg een veroordeling. Die mensen wordt dan ten laste gelegd dat zij een hennepkwekerij hebben.
© 2009 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wiet voor medicinaal gebruikMomenteel is wiet in Nederland bij de apotheek verkrijgbaar. Deze wiet wordt onder toezicht van de overheid gekweekt. Al…
Medicinale cannabis/wiet: indicatie, prijs en bijwerkingenMedicinale cannabis/wiet: indicatie, prijs en bijwerkingenWat is medicinale cannabis of medicinale wiet, waarvoor wordt het gebruikt en hoeveel kost het? Medicinale cannabis is c…
mijn kijk opDe geneeskracht van CBD-olie of cannabinoïden-olieCannabinoïden werken genezend bij kanker en pijnstillend bij een groot aantal ziekten. Ze hebben geen bijwerkingen, tenm…
De geneeskracht van cannabis, wiet of Indische hennepDe geneeskracht van cannabis, wiet of Indische hennepCannabis sativa is een medicijn in de fytotherapie; de door wetenschap ondersteunde kruidengeneeskunde. Dit artikel maak…

Heggerank, de valse alruinIk kan me de eerste heggeranken nog herinneren in de holle wegen van Hoegaarden. Hoe zij met tientallen scheuten ontspro…
Chlorella en Spirulina. Op uw gezondheid!Chlorella en Spirulina. Op uw gezondheid!Algen zijn supergoed voor de gezondheid, 100% natuurlijk en zorgen dat ons lichaam weer in optimale conditie komt. Reden…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Johny Deff, Pixabay
 • Leeuwarder Courant

Reageer op het artikel "Mediwiet en wietolie voor chronisch zieken"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Fred, 17-08-2016 09:37 #12
Hallo,

is het kweken/hebben van 5 planten nu wel geaccepteerd dan? Vanwege de hoge kosten die ik maak voor het kopen, overweeg ik om zelf te gaan kweken, maar moet wel zeker weten dat het mag, of het is toegestaan.

bvd, Fred. Reactie infoteur, 17-08-2016
Je mag helemaal geen wietplanten meer hebben. Zie dit bericht van de politie:
Je mag geen enkele hennepplant hebben of kweken. De politie neemt hennepplanten altijd mee.
Als de verdachte, dat is diegene die de plant heeft of kweekt, afstand doet van de plant kan de zaak eventueel geseponeerd worden. (Als een zaak geseponeerd wordt, neemt het Openbaar Ministerie - OM - de zaak niet verder in behandeling.) Heb je meer dan 5 wietplanten, dan wordt er altijd een zaak van gemaakt. Ook als je er afstand van doet.
Hoe je dit verder invult is natuurlijk aan jou.

Jans Brouwer, 07-03-2016 15:35 #11
Hallo mijn vraag is hoe weet ik welke olie ik voor mijn man moet bestellen? Hij heeft uitgezaaide kanker in zijn rug afkomstig van slokdarmkanker.
Groetjes Jans Reactie infoteur, 20-06-2016
Er zijn tegenwoordig organisaties die ook olie maken uit wiet, Dat is niet mediwiet, maar zij zijn naar ik heb vernomen wel heel erg thuis in wat goed is voor iemand. En anders gewoon bij de apotheek vragen. Het is hun vak.

Anja, 27-08-2015 16:39 #10
Ik gebruik op dit moment antidepressiva kan ik hierbij ook cannabis gebruiken? Reactie infoteur, 12-08-2016
Daar zou ik wel heel voorzichtig mee zijn. Vraag het anders aan je dokter. Antidepressiva en alcohol bijvoorbeeld gaan heel slecht samen dus ik kan me voorstellen dat dit voor cannabis ook geldt.

Cabeau, 14-04-2015 14:43 #9
Er bestaat een Stichting Mediwiet, alwaar ook een boek wordt aangeboden waar je alle info kunt vinden. Via hun website kun je een afspraak maken met een arts die verbonden is aan deze stichting (héél goedkoop!). Ook zijn er filmpjes op Youtube met getuigenissen van mensen die de olie hebben gebruikt. De website heeft ook een winkel waar het e.e.a. verkocht wordt, ook een 'proefsetje'. Het gaat hier om THC olie en CBD olie (Cannabis zonder THC). THC geeft de 'high' en CBD niet. Dus een ieder die een natuurlijke pijnbestrijder wil kan daar terecht. Er zijn inmiddels meerdere onderzoeken gaande naar de geneeskrachtige werking van Cannabis, met name in Spanje en Israël. Reactie infoteur, 22-08-2016
In het noorden heb je tegenwoordig ook de Social Club die gratis medicinale wietolie verstrekt. Zij verstrekken cannabisolie die is gemaakt door mensen die het thuis telen. In Leeuwarden is een vestiging waar mensen echt naartoe kunnen om informatie te krijgen en om lid te worden. Ze krijgen het middel dan tegen een vrijwillige donatie thuisgestuurd.

Sterre, 18-09-2014 08:38 #8
Wat kost mediwiet met recept bij de apotheek?

Albert, 25-08-2014 12:42 #7
Ik heb medicinale wiet gekregen op recept van mijn neuroloog. Voor pijnbestrijding en omdat het mogelijk een gunstige werking heeft op de zenuwcellen. Ik heb PSMA een dodelijke spierziekte welke het zusje is van ALS

S. Lindner, 22-08-2014 14:58 #6
Aangezien ik al meer dan vijftig jaar aan chronische pijn lijd ( dunne vezelneuropatie) aan beide benen, waarbij de perifere zenuwen zijn aangedaan en beschadigd, zou ik graag willen weten, of ik op dokters recept, mediwiet kan verkrijgen bij de apotheek? Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

S.Lindner Reactie infoteur, 24-08-2014
Dat moet u aan uw dokter vragen, want die moet het recept er voor uitschrijven.

L. Vonk, 21-01-2014 16:07 #5
Helpt medicinale wiet ook voor ernstige benauwdheid van COPD patienten? Reactie infoteur, 04-04-2014
Dat durf ik niet te zeggen. Er moet dan wel geinhaleerd worden en dat is dan natuurlijk al een probleem. Aan de andere kant heb ik wel van longkankerpatienten gehoord dat zij er baat bij hebben. Een keertje proberen misschien?

Willie Meijer, 08-11-2013 22:01 #4
Nu ik heb een vraag ik ken iemand die was hier en die zij dat dat heel goed sul is en je kan een proef paket kopen. maar ik weet niet wat en hoe van daar deze email ik wil graag van me pijn teaanvaren is of anders verlicht snap je. hoor ik ook nog van jullie. bvb dank.gr, Willie Meijer Reactie infoteur, 04-12-2013
Je zult naar de arts moeten voor een recept voor mediwiet. Die moet ook beoordelen of dat nodig is. Daarna kun je het gewoon bij de apotheek halen.

Regina, 17-09-2013 14:48 #3
Kunt u mij zeggen waar ik medische wiet kan krijgen, heb chronische pijnen in benen elke dag vreselijk. heb een incomplete dwarslaysie. kan wel lopen met rolator en oefen veel. nu heb ik een joint gerookt en heeft mij goed geholpen.

Groetjes Regina. Reactie infoteur, 05-10-2013
Als het goed is moet u de mediwiet gewoon via uw apotheek kunnen krijgen. Maar dat moet wel op doktersrecept. U kunt het niet zo even halen.

B. Booms, 03-09-2013 14:41 #2
Wie kan me vertellen waar ik medische wiet kan krijgen? Ik woon in Vlissingen. Reactie infoteur, 30-10-2013
Als het goed is gewoon bij uw apotheek.

Cannabiskenner, 23-05-2013 10:21 #1
Het is niet nodig om wiet te bestralen omdat THC, een van cannabis zijn werkzame stoffen een natuurlijke antibacteria is.

Infoteur: Singalees
Laatste update: Augustus 2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 12
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!