Lavendel of Lavandula - een veelzijdig kruid

Een van de bekendste kruiden, met name vanwege de aangename geur, is lavendel. Lavendel is afgeleid van het Latijnse woord Lavandula. En Lavandula is een afgeleide van het Latijnse werkwoord lavare hetgeen wassen betekent.

Geschiedenis

Lavendel werd in vroegere tijden, toen er nog geen zeep was, aan water toegevoegd. Hiermee waste men zich dan. De bloemen van lavendel zijn paars en de spitse blaadjes hebben een grijs-groene kleur. Lavendel komt vooral voor in het Middellandse Zeegebied. Met name Zuid-Frankrijk kent veel lavendelvelden. De oude Romeinen en Grieken gebruikten aftreksels van lavendel in zalf en parfum. In de Middeleeuwen werden de gedroogde bloemen gebruikt om nare luchtjes te verdrijven. Ook gebruikte men bundeltjes van lavendeltakjes om koorts te weren.

Eigenschappen

De reguliere lavendelplant kan wel tot negentig centimeter hoog worden. Ook zijn er wat kleinere soorten. De dikke en houtige lavendelstruikjes moeten regelmatig gesnoeid worden, om "wildgroei" te voorkomen. De spitse blaadjes zijn relatief klein en de kleine klokachtige bloempjes zitten in trosjes op lange sprieten. De vezelige wortels zijn hol en vertakken wijd en vrij diep in de grond.

Weetjes

De Romeinen brachten de lavendel naar Noord-Europa. Sindsdien is lavendel het bekendste (geur)kruid. Lavendel wordt veelvuldig in de parfumindustrie gebruikt. Het is een veelgebruikt ingrediënt in zalfjes, zeep et cetera. Vroeger werden de lavendelbloemetjes op de vloeren van huizen gestrooid om die lekker te laten ruiken. Tevens verdreef men insecten door het gebruik van lavendel of extracten hiervan (in onder andere etherische olievorm). Lavendel kan ook gebruikt worden in een warm bad en heeft dan een rustgevend en ontspannend effect.

Gebruik

Lavendelbloempjes kunnen dienen als smaakmaker in dessertsausjes en fruitmengsels. Als men lavendel versuikerd, kan het gebruikt worden als garnituur van een taart of cake. Lavendel wordt veel gebruikt bij de bereiding van etherische oliën, tincturen, kruidenolie, cosmetische lotions en zalven, parfum en deo's en insectenwerende middelen.

Inwendig gebruik van het kruid bij:

  • verteringsstoornissen
  • angsten
  • reuma
  • prikkelbaarheid
  • spanningshoofdpijn
  • migraine
  • slapeloosheid

Uitwendig gebruik van het kruid bij:

  • brandwonden
  • reumatische pijn
  • spierpijn

Kweektips

Lavendel dient geplant te worden in droge, goed afwaterende en bij voorkeur steenachtige grond. De plant heeft warmte en zon nodig. Het snoeien kan het beste in het voorjaar gedaan worden. Het stekken dient bij voorkeur in de zomer te gebeuren.
© 2011 - 2024 Grafenwalder, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf je eigen kruidenthee makenZelf je eigen kruidenthee makenWe kennen allemaal de kruidenthee die in de winkel staat, maar ook het zelf maken van kruidenthee is mogelijk en helemaa…
Lavendel en Edelstenen: Natuurlijke gezondheidLavendel en Edelstenen: Natuurlijke gezondheidEr is al heel wat geschreven over kruidengeneeskunde, kleur-en geurtherapie en de werking van stenen. In dit eerste arti…
De helende werking van lavendelDe helende werking van lavendelLavendel is gekend omwille van zijn prachtige paarse bloemen en heerlijke geur. Behalve in parfum en zeep kan lavendel o…
Lavendel in de keuken gebruikenLavendel in de keuken gebruikenLavendel kennen we allemaal vanwege zijn heerlijke geur. Dit is de reden dat lavendel vaak wordt toegevoegd aan douche-,…

Stress verminderen met een acupunctuur pleisterStress verminderen met een acupunctuur pleisterVeel mensen die last hebben van ongezonde stress komen in een negatieve spiraal terecht met als mogelijke gevolgen licha…
ReikibehandelingOm een Reikibehandeling te ontvangen hoeft men niet ziek te zijn. Het ontvangen van Reiki kan ook ervaren worden als een…
Grafenwalder (6 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.