Transgender of transseksueel: wat is het verschil?

Transgender of transseksueel: wat is het verschil? Transgender of transseksueel zijn. Het zijn begrippen die nogal wat verwarring veroorzaken. Want wat is het verschil? of is er geen verschil? Man zijn maar je vrouw voelen, of vrouw zijn en je man voelen. Je gevoel dat niet bij je lijf past of niet helemaal bij je lijf past dat je bij je geboorte hebt gekregen. Het overkomt mensen die worden aangeduid met transgender of transseksueel. Het gevoel wordt ook wel aangeduid met genderdysforie. Maar transgendermensen heb je in soorten en maten en zij hebben allemaal hun eigen verhaal, gevoelens en ongemak met hun genderidentiteit die ze van de natuur hebben gekregen.

Transgender; je niet goed voelen met je genderidentiteit of in het verkeerde lichaam geboren worden

Je wordt geboren als een jongetje, maar voelt al heel lang dat je eigenlijk een meisje bent. Of je wordt geboren als meisje, maar voelt je een jongen. Of je voelt je zowel meisje als jongen. Of je vindt het leuk om zo nu en dan als man in een jurk te lopen. Dat alles valt onder transgender zijn. Het gevoel niet onder één gender te vallen of juist het gevoel dat je in het verkeerde lichaam te zitten, betekent vaak een jarenlange strijd. Want of het nu gaat om iemand die zo nu en dan het liefst als vrouw de straat op gaat, of om iemand die volledig van geslacht wil veranderen (transseksueel), om dat te vertellen en te tonen aan de buitenwereld is voor velen erg ingewikkeld.

Veel varianten in transgender zijn

Iemand die transgender is, kan zich zowel man of vrouw voelen. Ook kan een transgender ook iemand zijn die zich gedraagt als man terwijl hij een vrouw is of omgekeerd. Waar het om gaat bij het transgender zijn, is dat transgenders vinden dat de verdeling tussen alleen maar man en vrouw niet de lading dekt en dat er heel veel andere varianten zijn. Waarbij een vrouw ook mannelijk kan zijn en zich voordoet als man en een man heel vrouwelijk kan zijn of zich zodanig kan presenteren. Dat kan betekenen dat hij of zij een heel mannelijk lichaam heeft, maar wel heel vrouwelijk in gevoelens staat. Of heel vrouwelijk van uiterlijk is, maar verder handelt als een man. Of dat iemand maanden als vrouw leeft en dan weer maanden als man. Of een andere verschuiving in een mannelijke of vrouwelijke richting, maar dus niet of man of vrouw.

Ingreep om geslacht te laten veranderen is bij velen niet het belangrijkste

Een transgender hoeft dan ook niet een geslachtsveranderende ingreep te ondergaan om dat gevoel te hebben om zowel man als vrouw te zijn. Sommige transgenders kiezen echter toch voor een bepaalde richting en laten zich wel opereren of gebruiken hormonen om bijvoorbeeld borsten te krijgen of om zich juist mannelijker te voelen. Iemand die geheel van geslacht verandert wordt transseksueel genoemd. In feite is transgenderisme dus meer een levenswijze dan dat het om het uiterlijk gaat. Mensen die transgender zijn hebben ook niet een bepaalde seksuele voorkeur: ze kunnen zowel van mannen als van vrouwen houden. In veel gevallen voelt een transgender al op jonge leeftijd dat hij of zij anders is dan anderen. Of is bij het kleine kind niet goed te zien of het nu om een meisje of een jongetje gaat. Dat kunnen tekenen zijn dat het kind mogelijk zowel mannelijk al vrouwelijk is.

Diversiteit in transgender

Vroeger werden transgenders vaak travestieten genoemd. Tegenwoordig is het woord transgender veel meer in schwung. Maar 1 definitie is er niet te geven van transgenders. Zo zijn er:
  • Transseksuelen (transmannen en transvrouwen). Dit zijn mannen of vrouwen die van geslacht willen veranderen en zich absoluut niet thuis voelen in lichaam dat ze bij de geboorte hebben meegekregen
  • Crossdressers (Crossdressers dragen graag kleding, make-up, accessoires en prothesen van het ´andere geslacht´. Ook bootsen ze geslachtskenmerken na, vervormen hun stem en gedragen zich als man dan wel als vrouw. Soms hoort hier ook een naamswijziging bij. Crossdressers werden ook wel travestieten genoemd.)
  • Deeltijdvrouwen
  • Gelegenheidsvrouwen
  • Travestieten. Travestieten lopen graag in kleding die volgens de norm niet bij hun geslacht zou horen. Een man in vrouwenkleding bijvoorbeeld.

Non-binair

Transgender zijn kan dus van alles betekenen. Het impliceert ook dat mensen zich anders willen identificeren. Zo kunnen mensen zich non-binair gaan noemen en dit zelfs in hun paspoort laten opnemen. Non-binair is een parapluterm voor mensen die diverse gevoelens hebben over hun ´oorspronkelijke´ geslacht. Mensen geven zichzelf ook andere termen. Dit zijn onder andere: gendercreatief, ‘(gender)queer’, ‘a-gender’, ‘bigender’, ‘genderfluïde’, ‘androgyn’, ‘polygender’, ‘genderneutraal’, gender non-comform, pangender, etc. Sommige noemen zich daarnaast ook transgender, anderen benoemen zichzelf als alleen non-binair, bigender of een andere term.

In het verkeerde lichaam zitten

Als duidelijk wordt dat iemand in een verkeerd lichaam zit, laten mensen daar soms iets aan doen. Maar er zijn ook mensen die zich zowel man als vrouw voelen en zich goed voelen in een lichaam dat zowel vrouwelijk als mannelijk is. Omdat er zoveel variaties zijn op dat gebied, bestaan er ook flink wat misverstanden over mensen die voelen dat ze in een verkeerd lichaam leven. En wie er dan toch een label op wil plakken: alle mensen die zich niet thuis voelen bij het geslacht en de geslachtskenmerken die zij bij de geboorte kregen worden transgenders genoemd. Officieel heet dat genderdysforie hetgeen een gevoel van onbehagen met het geslacht betekent.

Geslachtsverandering: Nog wel een baarmoeder en eierstokken, maar geen borsten meer

Een transgender kan er voor kiezen om hormoonbehandelingen te ondergaan, maar niet een volledige geslachtsverandering te ondergaan. Daarmee wordt benadrukt dat iemand zowel man als vrouw is. Het kan dus zo zijn dat een transgender geen borsten meer heeft, maar nog wel een baarmoeder en eierstokken. En dus geen penis.

Echt van geslacht veranderen voor de wet

Transgenders kunnen sinds 2014 makkelijker hun geslacht laten veranderen op hun geboorteakte. Wel moet nog steeds een deskundige vaststellen dat de verandering de keuze is van een wilsbekwaam persoon. Eerst kon dit alleen als een transgender een operatie, hormoonbehandeling of sterilisatie had ondergaan. Maar sinds 1 juli 2014 hoeft dit niet meer.

Travestiet of crossdresser

Een travestiet, tegenwoordig vaker aangeduid met crossdresser is iemand die het prettig vindt om zich zo nu en dan voordoet als iemand van het andere geslacht. Dit is echter niet een permanente situatie. Iedereen kent vast wel de mannen die zich in vrouwenkleding hullen en zich helemaal prachtig opmaken, maar de volgende dag weer gewoon in hun mannenkleding op de bouwsteiger staan. Als die verdeling er blijft, dan is iemand travestiet of crossdresser. Dragqueens zijn mannen die als vrouw optreden op een podium.

Transseksueel

Een transseksueel voelt zich echt opgesloten in het verkeerde lichaam. De man wil vrouw zijn, de vrouw wil man zijn. Een transseksueel is daarom iemand die geheel en definitief van geslacht wil veranderen of al is veranderd. Om zo’n verandering daadwerkelijk te ondergaan is veel moed en doorzettingsvermogen nodig. Mensen moeten lange tijd leven als het andere geslacht en veel hormonen slikken om een geslachtsverandering te ondergaan. Bovendien krijgen veel transseksuelen te maken met vooroordelen of weerstand van mensen in hun omgeving. Als Piet de ene dag op zijn werk komt als Piet, maar de volgende dag als Petra is dat vaak heel erg schrikken voor mensen.

Mijn mama is opeens mijn papa

Maar er zijn ook bijvoorbeeld ouders van kinderen die eerst mama waren en toen veranderden in papa. Ook ouders zien hun zoon veranderen in een dochter. Niet iedereen kan daar even goed mee omgaan en juist dat besef is voor veel transseksuelen vaak de reden waarom ze hun geheim zo lang voor zich houden. Een transgender kan op een gegeven moment ook kiezen voor een geslachtsverandering.

Hoewel hierboven een scheiding wordt aangegeven tussen mensen die zich transgender, transseksueel of travestiet noemen, is die verdeling soms niet zo duidelijk. Mensen die eerder als transgender door het leven gingen, kunnen er op een gegeven moment toch voor kiezen om van geslacht te veranderen. Of een travestiet kan besluiten niet meer zo nu en dan in vrouwenkleding te gaan lopen, maar helemaal als vrouw te gaan leven.

Conchita Wurst

Het Eurovisie Songfestival 2014 werd gewonnen door de Oostenrijkse Conchita Wurst, ook wel de vrouw met de baard genoemd. Wurst werd in 1988 geboren als Tom Neuwirth, maar treedt alleen op onder de artiestennaam Conchita Wurst. Overal wordt zij neergezet als travestiet, maar waarschijnlijk is zij veel meer transgender. Zij lijkt zich namelijk zowel in haar mannelijke vorm (baard) als vrouwelijke (jurk, lang haar, hoge hakken) goed te voelen. Duidelijk wel is dat ze homoseksueel is (dat heeft ze verteld). Met haar voorkomen is ze een symbool voor tolerantie en acceptatie. Ze zei daar zelf over:"Als je een bebaarde lady wilt zijn, moet dat kunnen." Met haar naam Wurst wil ze overigens ook aantonen dat het haar 'worst' zal zijn, dus dat het haar niet kan schelen. Wurst had een moeilijke jeugd als homoseksueel jongetje en koos er op een gegeven moment gewoon voor om te leven zoals ze dat zelf wilde.

Travestie op het songfestival

Dat het songfestival erg populair is onder homoseksuele mannen is redelijk bekend. Misschien komt dat ook, omdat er in de loop der jaren al flink wat personen hebben meegedaan die of in travestie verschenen of die transseksueel waren. Dana International, de Israëlische transseksueel werd in 1998 eerste met haar vertolking van het nummer Diva. In 2006 deed de Oekraïense travestiet Verka Serduchka mee en wist met een uitzonderlijk voorkomen de tweede plaats te behalen in Helsinki.

Hoeveel mensen voelen zich niet thuis in hun eigen lijf?

In het rapport Seksuele gezondheid in Nederland 2006 van de Rutgers Nisso Groep staat dat ongeveer 0,5 procent van de bevolking zich anders voelt dat in het lichaam waarin hij of zij is geboren. Dit zijn tussen de 16.300 en 49.00 mannen en tussen de 16.000 en 48.000 vrouwen van 19 tot en met 69 jaar. Transgenders zijn er veel meer. In totaal 5,1 procent van alle mannen vinden dat ze niet man of vrouw zijn en 5 procent van de vrouwen is niet blij met dat predicaat. Dit komt neer op tussen de 229.000 en 332.00 mannen en tussen de 219.000 en 321.000 vrouwen.

Katoi of sheman

Een Katoi is een man die eruit ziet als een vrouw en wordt ook wel aangeduid als she-man. De Katoi heeft zijn penis nog steeds, maar heeft wel borsten. In Thailand zijn heel veel shemen te vinden die in shows laten zien dat het onderscheid er eigenlijk bijna niet is.

Speciale kleding voor mensen die diverse geslachtskenmerken hebben

Leven als een transgender, transseksueel of travestiet is niet gemakkelijk. Er zijn verschillende stadia van bewustwording, maar of iemand geaccepteerd wordt is natuurlijk ook van belang voor iemands welzijn. Kan iemand even niet als degene die hij zich eigenlijk voelt naar buiten treden, dan is er speciaal ondergoed voor hen. Transmissie biedt corrigerend ondergoed voor mannen en vrouwen. Bij het internetbedrijf zijn topjes te koop die borsten zo strak trekken dat ze niet meer te zien zijn. Maar ook hemden waarin opvulling voor borsten past of onderbroeken waarin een penis niet meer te zien is of waarin juist een nep penis kan worden opgeborgen. Een penis laten construeren is een moeilijke zaak en vergt een ingrijpende operatie. Vrouwen die wel gedeeltelijk of helemaal als man willen leven laten de operatie daarom vaak achterwege.

Chantage Nikkie de Jager of Nikkie Tutorials

YouTuber Nikkie de Jager, bekend als NikkieTutorials werd begin 2020 gedwongen om via haar YouTubekanaal bekend te maken dat zij transgender is en werd geboren als man. De make-upartiest werd gechanteerd en had geen andere keuze om het anders te doen. Volgens de in dat jaar 25-jarige NikkieTutorials is haar de kans ontnomen om het nieuws op een zelf gekozen moment te brengen. Wie haar chanteerde met het feit dat ze als jongen werd geboren, werd niet bekend gemaakt.

Bizar: transgenders moesten zich laten steriliseren

In 1985 konden mensen hun geslachtskenmerken voor het eerst laten veranderen in hun paspoort in Nederland. Ons land was daarmee het eerste in Europa. In de wet stond echter ook dat iemand die van geslacht wilde veranderen en dat wilde laten aanpassen in het paspoort, gesteriliseerd moest worden. Na een geslachtsoperatie is iemand overigens niet meer vruchtbaar, maar om van geslacht te veranderen, hoeft zo'n operatie ook niet. Transvrouwen die vroeger man waren konden altijd wel sperma in laten vriezen om toch kinderen te kunnen verwekken. Maar ook dat mocht niet in de oude Transgenderwet. Inmiddels is de wet overigens veranderd.
© 2011 - 2025 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De oorzaak van transseksualiteitNog tot het heden rust er een taboe op transseksualiteit. Bij de meeste mensen staan de vooroordelen al klaar wanneer he…
Spijt van geslachtsverandering, wat nu?Spijt van geslachtsverandering, wat nu?Bij genderdysforie of transseksualiteit heeft een persoon het gevoel geboren te zijn in het verkeerde lichaam. Een biolo…
Wat is een transgender?Wat is een transgender?In de moderne maatschappij is er een grotere mate van vrijheid wat betreft het uiten van je mening en het aanmeten van e…
Depressie bij transgenders (genderdysforie)Depressie bij transgenders (genderdysforie)Een depressie komt schrikbarend vaak voor bij transgenders, mensen met genderdysforie. Niet geheel verbazingwekkend, wan…

Op vakantie: is vaccinatie hepatitis A echt nodig?Op vakantie: is vaccinatie hepatitis A echt nodig?Voor veel landen buiten Europa zijn verschillende vaccinaties verplicht. Als vaccinatie niet verplicht is lijkt het dus…
Risicofactoren en de kans op het krijgen van tromboseEr wordt veel gesproken over het risico op het krijgen van trombose na een lange vliegreis. Er zit een grond van waarhei…
Bronnen en referenties
  • www.transman.nl
  • Friesch Dagblad
  • Wikipedia
  • Nu.nl
  • Psychologie nummer 7-8 van 2017
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Crossdressing
  • https://www.vereniging-genderdiversiteit.nl/2017/08/travestie-in-de-media
  • https://www.transvisie.nl/transitie/volwassenen/genderzoekend-transgender-non-binair/
  • https://www.nu.nl/binnenland/6031432/transgenderpersonen-willen-excuses-voor-verplichte-sterilisatie.html
Reacties

Stefanie, 15-11-2016
Simpel, Transgender is een parapluterm voor genderidentiteit en/of genderexpressie…, transseksueel = transgender, travestie = transgender
https://www.google.be/search?q=Transgender+is+een+parapluterm

Ik ben transgender die transseksueel is en een operatie ga ondergaan over twee nachten Reactie infoteur, 21-11-2016
Ik hoop dat alles goed is gegaan met de operatie en wens je heel veel geluk.

Peter- Joost, 24-02-2016
Ik vraag me serieus af bij 'transgenders''; Wat als deze kinderen nooit in aanraking zijn gekomen met het andere geslacht? Heeft men dan nog steeds het gevoel in het verkeerde lichaam geboren te zijn?

Tevens blijkt in bepaalde culturen vaker voor te komen dan bij andere. Uiteraard kan dit ook door de acceptatie komen in de desbetreffende culturen.

Er zijn tevens mensen die deze gevoelens pas veel later ontdekken. Reactie infoteur, 20-06-2016
Nooit in aanraking komen met het andere geslacht is niet echt mogelijk in ons leven dus dat is geen optie. Ik denk dat veel mensen al op jonge leeftijd weten wat er met hun aan de hand is, maar zij dat niet durven uiten. Het is ook niet zomaar wat om je hele leven om te gooien en je omgeving te vertellen dat je je eigenlijk geen man of vrouw voelt maar iemand van het andere geslacht.

Anoniem, 02-12-2015
Beste,

Ik ben een jongen van 28jr. Al van klein kinds af vol overtuigd dat ik op mannen viel en me vrouwelijk voelde. Ben er ook vroeg mee verder gegaan en de psychologische testen kwamen ook goed uit.
Maar ik blijf ermee zitten dat ik niet in dit lichaam thuis hoor. Mijn denkwijze is precies als een vrouw. In gedachten zie ik mezelf ook als vrouw.
Mijn probleem is dat ik er qua uiterlijk best goed uitzie als man en dat is het enigse wat me altijd weerhouden heeft om de stappen door te zetten, want wat als ik een lelijke vrouw word?
Door deze gedachtegang vraag ik mij af in welke categorie ik hoor. Ben ik hier helemaal niet klaar voor? Wat zegt dit over mij ivm dit onderwerp?
Denk er heel veel aan omdat die behoefte om tot vrouw te worden er nog heel sterk is. Reactie infoteur, 21-07-2016
Als je nog zoveel bedenkingen hebt omdat je er goed uitziet als man, zou het zo kunnen zijn dat je er toch niet klaar voor bent. Ga eens praten in een ziekenhuis. Zij weten daar de procedures. Bovendien moet je voordat je een geslachtsverandering ondergaat een jaar lang als vrouw leven. Dat lijkt me de ultieme test.

Mademoiselleke, 31-08-2015
Hoi, ik ben een vrouw met een transseksueel verleden. Vraag eens aan me wat ik ben? Een vrouw. Juist ja. Ingewikkeld hè, al die termen en titels. Toch vind ik het artikel best goed kloppen, al zal niet iedereen dat met me eens zijn.

Maar goed, als vrouw met een transseksueel verleden, ben ik -in dat verleden- transseksueel geweest. Voordat ik eraan toe was om als vrouw mezelf te laten zien, droeg ik thuis altijd dameskleding. Was ik dus eigenlijk ook een travestiet. Een transseksuele travestiet. Dat was ik eigenlijk al vanaf mn 8e (ben nu 40). Het is maar hoe je ernaar kijkt, uiteindelijk maakt het niets uit hoe het heet, maar of je jezelf erin herkent, en of het je rust geeft.

Dit heeft niks te maken met of je op jongens of op meisjes valt. Alles kan (!) en belangrijker, alles mag!

Izzeh, androgyn is een manier van kleden, presenteren, waarbij je kenmerken vertoont van man en vrouw. Dat kleden is buitenkant, iedereen kan androgyn zijn, wanneer degene bepaalde kleding aandoet. Kleding weer uit, dan is androgyn niet meer op z'n plaats. Zo is de term transseksueel niet meer op mij van toepassing. Ik was het alleen "gedurende mijn transitie".

Dan nu het verwarrendste: Mensen die mij kennen (en van m'n geschiedenis weten, zien een man, die vrouw wilde zijn. Of een jongetje dat een meisje wilde zijn. Ik zie een meisje, die in een jongenslichaam gevangen zat. Nu is het geen kwelling per se, om een jongenslichaam te hebben. Daarom probeerde ik jongen te zijn/worden, leek me wel zo praktisch. Daar werd ik ongelukkig van, en dat is nu genderdysforie. Dat je geen euforie hebt over wat je bent, maar juist disforie. Als een valse noot in je leven, speelt dat gegeven altijd een rol, bij wat je ook verder doet. Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat zelfs veel travestieten daar last van hebben. Zij maken echter andere keuzes dan transgenders, en transseksuelen.

Maar wat ik dus verder deed met mijn leven, dat was proberen man te worden. Uiteindelijk heb ik geaccepteerd, dat ik dat niet kan accepteren. En ben in transitie gegaan. (Beter laat dan nooit, jezelf zijn is uiteindelijk meer waard, dan "veilig" meelopen met de verwachtingen van je omgeving). Toen was ik dus een vrouw die lichamelijk ook vrouw werd. En wat denk je, mijn omgeving zag een man die eruit zag als een vrouw. Dat geeft niet, want mijn omgeving moest doormaken wat ik in 30 jaar heb doorgemaakt. Alleen veel sneller. Inmiddels ziet iedereen een vrouw (voor zover ik weet) en sommige mensen kunnen zich al niet meer voorstellen dat het ooit anders was. Ikzelf ook niet.

Het is een wonderlijk fenomeen, maar ik kan jullie zeggen, het leven is het leven, goeie tijden slechte tijden, maar voor mij niet meer dat verschrikkelijk rottige lijden. Die valse noot.

Ik heb geluk met m'n uiterlijk, "passabel" noemen ze dat, als mensen 'het' niet aan je zien. Velen hebben dat niet, en hebben geen makkelijk leven. Ook veel travestieten hebben het moeilijk. Vaak wordt het niet geaccepteerd, en zelfs niet gerespecteerd. Toch verdienen deze mensen, alle transmensen, heel veel respect, en ik wil iedereen daartoe oproepen, want het is geen keuze om te zijn wat je bent, wat je voelt dat je bent, wat je weet dat je bent. Reactie infoteur, 25-07-2016
Helemaal mee eens. Iedereen verdient alle respect van de wereld. Hoe je er ook uit ziet, wie je ook bent of wat je ook bent. Punt…

Izzeh, 12-06-2015
Ik dacht dat je androgyn was als je je zowel man als vrouw voelt. Ik kan het ook fout hebben hoor, maar zo heb ik het altijd gehoord. Reactie infoteur, 20-08-2016
Volgens Wikipedia: Zich androgyn voelen. Een persoon die zich niet mannelijk en niet vrouwelijk voelt, zich juist mannelijk én vrouwelijk voelt of iemand die gevoelsmatig tussen beide seksen staat.
Androgyn zijn uit vrije wil. Een persoon die zich niet wenst te conformeren aan de tweedeling man-vrouw. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld een spirituele, wat tot ver in de oudheid teruggaat. Belangrijk hierbij is dat God namelijk als mannelijk en vrouwelijk gezien wordt en de complete mens kan dan ook alleen maar mannelijk en vrouwelijk zijn, androgyn dus. Androgynie kan hierdoor ook als een alternatieve levenswijze gezien worden.
Zich androgyn uiten. Een persoon die uiterlijke kenmerken vertoont van het andere geslacht, zonder daarbij volledig door het leven te gaan als iemand van het andere geslacht (zie hiervoor transgender). Dit kan geuit worden door middel van zijn/haar kleding, make-up en/of gedrag.

Eva, 05-06-2015
Volgens mij hebben jullie transgender en transseksualiteit omgedraaid. Een transgender is iemand die geboren is in het verkeerde lichaam, een transseksueel iemand die zich gedraagt als man terwijl hij een vrouw is of omgekeerd. Reactie infoteur, 20-08-2016
Nee hoor een transgender is niet iemand die geboren is in het verkeerde lichaam. Een transseksueel is dat wel.

Sienepien, 02-05-2015
Ik heb een andere vraag. Hoe heet het als je een vrouw bent en je voelt je een man maar je valt op mannen en je wil een man zijn en je neemt testroteron maar je hebt nog steeds een vrouwelijk geslachtsdeel? Reactie infoteur, 21-08-2016
Dan ben je een transseksueel die op mannen valt, die testosteron neemt met een vrouwelijk geslachtsdeel. Maar bovenal ben je natuurlijk mens.

Rebecca, 21-04-2015
Hoi ik ben vrouw maar wil absoluut geen vrouw zijn. ik weet niet zo goed wat ik moet doen
ben nog maar net uit de kast. ik heb besloten als jongen verder te leven, ik voel mij verschrikkelijk als vrouw zijnde. dat heb ik al heel me leven eigenlijk al gehad. mensen accepteren het gelukkig wel dat ik wil veranderen, maar ik weet niet zo goed wat ik allemaal ben. momenteel val ik meer op vrouwen en toch wat op mannen maar dat is niet veel. ik wil als jongen leven wat ik eigenlijk heel me leven wel doe. ik wil uiteindelijk ook zeker laten ombouwen, tis momenteel allemaal heel veel. maar ben wel super trots dat ik er voor ben uitgekomen. Reactie infoteur, 21-08-2016
Als je je zo voelt dan zeker doen wat maakt dat je je beter voelt. En op wie je valt maakt toch niet uit? Je bent een mens en je valt op mensen. Succes met je verdere reis op weg naar een man worden.

Giamo11, 12-01-2015
Hallo iedereen

Ik ben een 19 jarige man maar ik heb al lang het gevoel een vrouw te zijn ik heb het al die jaren verzwegen en nu nog.
Ik heb al die jaren als een jongen geleefd met moeite ik draag stiekem veel vrouwenkleding en dan voel ik me bijna gelukkig want ik vind dat er dingen ontbreken namelijk de vrouwelijke geslachtsdelen e.d. kan iemand zeggen waar ik er met iemand over kan praten want ik ben als de dood bang om het te zeggen tegen men ouders omdat ze mensen als transgenders e.d. niet moeten hebben.

Al vast dank en MVG Reactie infoteur, 14-01-2015
Wat naar dat je die gevoelens hebt, maar er met niemand over kunt praten. Ik zou eens gaan informeren bij een COC of anders bij een seksuoloog of een psycholoog. Die kunnen je allemaal verder helpen (ook bij het maken van bepaalde keuzes eventueel) en je kunt je verhaal kwijt. Bij het COC kun je bovendien vaak ook mensen ontmoeten die gelijkgestemd zijn. Dat lijkt me ook niet onbelangrijk.

Anoniem, 07-12-2014
Ik ben 16 en ik heb nu sinds vorig jaar veel meer twijfels over mijn geslacht en ik kom denk ik steeds een beetje terug op geen jongen en geen meisje. nu is dit heel lastig omdat ik wel altijd als mevrouw of meneer word aangesproken en weet dus nog steeds niet welke ik ben maar ik durf ook geen conclusies te trekken want ik ben bang dat ik later misschien weer er niet tevreden mee ben. Reactie infoteur, 07-12-2014
Dat is denk ik op jouw leeftijd ook heel ingewikkeld. En misschien hoef je ook niet te kiezen. Voor alles ben je gewoon mens toch?

Help, 14-07-2014
Hallo,
ik ben een 16 jaar oude jongen, maar ik draag het liefste meiden kleding.
altijd waneer mijn ouders weg zijn draag ik de kleding van me zus+moeder.
ik heb dit al een paar jaar maar ik weet niet wat ik eraan moet doen.
ik ook bang om het tegen hun te zeggen want ik weet niet wat hun reactie zou zijn…
niemand weet dat ik me zo voel.
help AUB Reactie infoteur, 27-07-2014
Probeer iemand te vinden die je kunt vertrouwen. Misschien iemand op school zoals een mentor. Of probeer het te bespreken met je huisarts. Beide hebben een beroepsgeheim dus zij mogen daar verder niets over vertellen aan anderen.

Anoniem, 06-07-2014
Hallo,
Ik ben een jongen maar heb een gevoel dat ik een meisje ben. Ik maak me hier vaak druk om en ik weet niet wat ik moet doen. Ik ben bang dat als ik later een keuze ga maken dat ik niet geaccepteerd wordt. Reactie infoteur, 07-07-2014
Misschien is het goed dat je met iemand gaat praten die dit ook heeft doorgemaakt. Zelf heb ik een neef die van geslacht is veranderd (het was eerst mijn nicht) maar hij is nu erg gelukkig in het leven en heeft een lieve vrouw en lieve vrienden.

Anoniem, 23-01-2014
Hallo,
ik ben transgender, ik was eerst een jongen maar ben nu een meisje. Maar ik ben erachter gekomen dat ik op jongens val. Ben ik nu homoseksueel? Reactie infoteur, 04-04-2014
Maakt het wat uit wat je bent? Je bent nu een meisje en je valt op jongens. Lijkt me heel hetero. Maar ook als dat technisch toch als homo gezien wordt: je valt toch gewoon op een mens?

Priscilla Jace, 07-01-2014
Hoi allemaal ik ben priscilla
Ik voel me zo wel vrouw als man maar ik ben er vorig jaar uit de kast gekomen
En dat beviel me slecht door dat ik niet werd geaccepteerd door me begeleiding ben ik weer in de kast gegaan. Dat vind ik erg vervelend.

Mijn vraag is hoe kan ik een zo wel meisje als jongen zijn zonder dat de begeleiding er achter komt?

Gr. Priscilla (jace) Reactie infoteur, 04-04-2014
Erg naar dat je niet mag zijn wie je wilt zijn. Het scheiden lijkt me erg moeilijk. Je zou natuurlijk in de dagelijkse zaken tevoorschijn komen als degene die zij het liefst willen. En op andere momenten dat het kan als man (ik denk dat je van jongen naar meisje bent gegaan, maar misschien heb ik het mis). Maar in feite zou dat toch niet moeten en zouden mensen je gewoon moeten accepteren.

L., 10-06-2013
Bestaat het dat iemand zich alleen bij seksuele opwinding transgender kan voelen en daarbuiten gewoon de persoon zoals hij of zij geboren is? Reactie infoteur, 25-06-2013
Ik weet niet of dat dan nog onder het kopje transgender valt.

Dave, 12-05-2013
Ik ben een 13 jarig jongetje dat al lang denk aan een vrouw zijn het enige wat ik leuk vind aan een man zijn is het voetbal maar daar zorg ik zelf voor. tijdens voetbal voel ik me een man maar voor de rest denk ik alleen maar aan een vrouw zijn. ik ben geen homo maar eerder een lesbie in een mannenlichaam. Reactie infoteur, 26-05-2013
Heel naar als je het gevoel hebt in een verkeerd lichaam te zitten. MIsschien kun je eens informeren of je niet in het juiste lichaam kunt komen te zitten.

Anoniem, 08-04-2013
Ik ben 17 jaar maar ik voel me gevangen in een meisjeslichaam. Ik hou veel van jongenskleding dus ben ik ook vaak jaloers op mijn neef. Ik zit hier al een tijdje mee maar ik weet niet wat ik moet doen, ik wil leven als een jongen/man maar dat kan niet. Help! Reactie infoteur, 08-04-2013
Leven als een jongen/man kan niet zeg je. Maar dat is niet waar. Als je wens zo diep geworteld is zou ik me melden bij de hulpverlening of een transgenderkliniek en daar je punt bespreekbaar maken. Natuurlijk zal het geen gemakkelijk proces zijn, maar als je je als meisje niet gelukkig voelt is dat nog moeilijker. Onderneem stappen en vraag om hulp; het is tenslotte niet jouw schuld dat je je zo voelt.

Daisy, 04-01-2012
Hallo
IK ben een getrouwde vrouw. heb ontdekt dat mijn man op een transgender valt.
Hij vindt zij erg mooi en opwinden. voor hem zijn zij supervrouw.
Ik weet niet hoe ik hier mee moet omgaan.
want als vrouw voel ik me vernedert door hem.
Ik wil hem verlaten maar mijn gevoel is zo dubbel.
Is er iemand die ook zoiets meemaakt en michien een antwoordt kan geven.

Daisy Reactie infoteur, 04-01-2012
Beste Daisy,

Moeilijk zoiets. Het is natuurlijk altijd naar als je man op iemand anders valt. Maar wil hij ook echt iets met haar of is het gewoon een fascinatie? Je zou dit natuurlijk met een hulpverlener kunnen bespreken om te kijken wat nu wijs is om te doen. Je gevoel is dubbel zeg je, dus mogelijk voel je nog wel liefde voor hem. Ik zou het eens bespreken met iemand, zodat je ook je hart eens kunt luchten.
Sterkte

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 23-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.