Yoga voor lichaam en geest

Yoga voor lichaam en geest Yoga geeft de mogelijkheid om jezelf niet te limiteren tot één filosofie of training, maar laat je verschillende dingen ontdekken. Meestal in een fijne omgeving die speciaal voor yoga is ingericht. Mensen worden, door het grote aanbod van vele lessen en workshops, voor yoga uitgenodigd om zich te dompelen in de unieke sfeer. De lessen en workshops die worden aangeboden maken de mensen blij en de deelnemers kunnen leren om yogahoudingen vanuit het gevoel uit te voeren.

Yogahoudingen

Deelnemers aan yogalessen worden tijdens de les geleerd om de yogahoudingen vanuit het gevoel te doen. De deelnemers oefenen om de yogaoefeningen niet met fysieke inspanningen uit te voeren. Door yogaoefeningen niet met fysieke inspanningen te doen, kan iedereen aan yogalessen deelnemen. De leesdeelnemers kunnen jong, oud, lenig of niet lenig zijn. Yoga vergt geen fysieke inspanning en bij yoga gaat het evenmin om perfectie of een prestatie.

Yogafilosofie

De filosofie bij yoga is dat men een innerlijke relatie met zichzelf en zijn eigen lichaam opbouwt. Deelnemers worden geleerd om in een liefdevolle omgeving en aandacht een wisselwerking te laten ontstaan tussen lichaam en geest. De bedoeling van yoga is dat de geest tot rust komt en de drukte (gedachten) in het hoofd verdwijnt.

Balans

Deelnemers zullen zelf het ontstaan van de innerlijke rust kunnen ervaren en merken dat zienderogen de innerlijke rust, niet alleen tijdens de yogalessen maar ook bij het uitvoeren van de dagelijkse dingen, in het dagelijks leven aanwezig lijkt te zijn. Het gevolg hiervan is dat het persoonlijke bewustzijn zich aan het ontvouwen is. Er schijnt een harmonie te ontstaan tussen lichaam en geest.

Lichaam en geest

Door aan yoga te doen gaat men op zoek naar de persoonlijke harmonie tussen het eigen lichaam en de geest. Yogalessen geven niet alleen een gevoel van welzijn, maar als men yogalessen blijft volgen op termijn ook een positieve ontwikkeling van de eigen persoonlijkheid en heeft in de regel ook veranderingen in de algemene manier van leven tot gevolg.

Regelmaat

Door regelmatig aan yoga te doen leert men om de geest te kalmeren en het echte belang van het eigen leven te waarderen. Tijdens de yogalessen wordt er gewerkt met het lichaam aan de ademhaling en de concentratie. Het gevolg van het werken aan ademhaling en concentratie is het bereiken van een volledige ontspanning en de deelnemer leert om hiervan te genieten.

Yogavormen

Er zijn verschillende yogavormen die worden aangeboden. Yoga kan door iedereen worden gedaan en er is dus geen beperking voor leeftijd, geloof, maatschappelijke status of geslacht. De yogahoudingen versterken de spieren. Yoga stimuleert ook de organen, klieren en zenuwen. Gebruikers van yoga proberen ook ziektes en blessures te voorkomen. De meeste yogavormen zijn ook gericht op het vergroten van de concentratiemogelijkheden, het geduld, het doorzettingsvermogen en de zelfbeheersing. Het verminderen van stress en een verhoogde geestelijke helderheid wordt eveneens bij yoga nagestreefd.

Lichaam

Het regelmatig volgen van yogalessen zou, naast de verbetering van de wervelkolom, ook een positieve invloed hebben op de juiste lichaamshouding en flexibiliteit en daarnaast een gevoel van welzijn en rust geven. Het primaire doel van de meeste yogavormen is om met de geest het lichaam te versterken en met het lichaam de geest te verrijken.

Positiviteit

Yogaprogramma’s zijn er opgericht om de deelnemer positiviteit te geven en yoga wil proberen om de yogadeelnemer te inspireren en te motiveren. En in gezamenlijkheid wordt er gewerkt aan het beoogde resultaat en (indien nodig) aan het vergroten en verder ontwikkelen van het eigen zelfvertrouwen en gezonde levensstijl.
© 2012 - 2021 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vinyasa yoga - een vloeiende krachtige yogastijlVinyasa yoga wordt ook wel flow yoga genoemd, omdat de houdingen geleidelijk en soepel in elkaar overgaan, zoals een dan…
Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Boekrecensie: Yoga, eenvoudig en snelrecensieBoekrecensie: Yoga, eenvoudig en snelEr wordt veel geschreven over yoga, want de populariteit van yoga is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Er zijn vele v…

Yoga om los te latenYoga om los te latenWaar veel mensen last van hebben is het loslaten van zaken. We doen een ervaring op en dan moet je deze vervolgens een p…
Wat mediteren interessant maaktWat mediteren interessant maaktHet klinkt erg als het uitwisselen van zaken, als ik mediteer dan moet het mij iets opleveren. Zonder waarde oordeel uit…
Bronnen en referenties
  • www.yoga.nl
  • www.wikipedia.org
Tekstschrijvert (406 artikelen)
Gepubliceerd: 18-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.