Rookkwarts, steen van het verdriet

Rookkwarts, steen van het verdriet De edelsteen rookkwarts staat sinds de oudheid bekend om zijn beschermende en geneeskrachtige werking. De rookkwarts varieert van kleur in rookbruin tot bijna zwart. Hele donkere exemplaren van rookkwarts worden morion genoemd. De steen wordt onder andere ingezet bij pijn rond de spijsvertering, zwakte van het bindweefsel, om paniekaanvallen te voorkomen en verdriet te boven te komen. De Romeinen noemden deze steen niet voor niets ‘de steen van het verdriet’. In de Alpenlanden worden tegenwoordig nog rozenkransparels en crucifixen uit rookkwarts gesneden. Daarnaast is het ook een populaire edelsteen voor in sieraden.

Geschiedenis

Sinds de oudheid staat de rookkwarts bekend als beschermende steen. Soldaten maakten van rookkwarts gebruik tijdens hun strijd. Dit deden ze door te kijken naar de rookkwarts. Als de steen donker van kleur werd betekende dat gevaar of een waarschuwing. Voor de Romeinen was de donkere kleur van de rookkwarts symbool voor het verdriet. Wanneer de rookkwarts werd gedragen en de steen werd donkerder was dit een teken dat er meer verdriet verwerkt moest worden door de drager. In de landen gelegen in het Alpengebied worden nog steeds rozenkransparels en crucifixen uit rookkwarts gesneden.

Geneeskrachtige werking van rookkwarts

Ook al is de geneeskrachtige werking van edelstenen bekend, schakel bij ernstige of lichte klachten altijd medische hulp in. De volgende helende werkingen van de steen rookkwarts zijn het bekendst:

Spijsvertering

Als de rookkwarts op de buik of maag wordt gelegd zal deze de pijn rond de spijsvertering verlichten. Na gebruik dient de steen ontladen te worden. Letterlijk betekent de spijsvertering het verteren van spijzen. Het draait om het proces voedsel afbreken tot voedingsstoffen die het lichaam kan opnemen en gebruiken. Het lichaam zet de voedingsstoffen om in bouwstoffen.

Zwakte van bindweefsel

Wanneer de steen op het lichaam gedragen of in de hand gehouden wordt helpt deze tegen zwakte van het bindweefsel. Het bindweefsel is een vorm dat onderdeel uitmaakt van alle organen die aanwezig zijn in het menselijk lichaam. Dit bindweefsel zorgt onder andere voor bescherming van de organen.

Verstevigt de spieren

De rookkwarts verstevigt de spieren en werkt stabiliserend op botten en gewrichten. Deze steen is erg geschikt bij peesontstekingen, peesblessures door sport en spierdystrofie.

Kinderwens

Wanneer er een kinderwens is kan een vrouw een rookkwarts samen met een rode jaspis, maansteen, jade en rozenkwarts aan een ketting dragen. S ‘nachts kan de ketting in een glas water worden gelegd en kunnen beide partners in de ochtend het water op de nuchtere maag drinken. Doe dit alleen als er geen lichamelijke problemen zijn waardoor de kinderloosheid is ontstaan.

Paniekaanvallen

Rookkwarts helpt tegen paniekaanvallen wanneer de steen in de hand gehouden wordt. De energie, die de steen afgeeft in de hand, zal rustgevend werken en een paniekaanval kunnen afzwakken.

Stresssituaties

Als u een stresssituatie aan voelt komen kunt u in elke hand een rookkwarts nemen. Hier kunnen ook ongeslepen exemplaren voor gebruikt worden. De energie van de edelsteen zal een rustgevende werking hebben op uw lichaam.

Verdriet

De rookkwarts helpt u om verdriet te boven te komen en brengt harmonie in uw ziel. U kunt de steen dragen op de huid als sieraad of in de hand vasthouden. Door de rustgevende werking helpt de rookkwarts om helder na te denken en uw verdriet een plekje te geven.

Kleur, handelsvormen en vindplaatsen

De kleur van de rookkwarts varieert van rookbruin tot bijna zwart. Hele donkere exemplaren worden morion genoemd. De rozenkwart krijgt zijn kleur door de aanwezigheid van aluminium, lithium en radioactieve straling. De rookkwarts is verkrijgbaar in geode, geslepen en getrommelde vorm. Wanneer de stenen zijn getrommeld zijn de ruwe stenen met zand en water in een trommel heen en weer bewogen. Op deze manier worden de kantjes en puntjes afgeslepen en krijgt men een glad oppervlak. De rookkwarts wordt over de hele wereld gevonden en verwerkt.

Ontladen en opladen van de rookkwarts

Als u een edelsteen voor de gezondheid draagt moet deze regelmatig worden gereinigd. De steen geeft positieve energie af een de drager door de trillingsfrequentie. Negatieve energie van de persoon die de edelsteen draagt zal geabsorbeerd worden. Een rookkwarts kan ontladen worden door deze een keer per maand enkele minuten onder stromend water te houden. Om de rookkwarts daarna weer op te laden kunt u de droge steen voor minimaal een nacht plaatsen op een groep bergkristallen.

Lees verder

© 2014 - 2020 Judyb, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Edelstenen - carneool, chrysocolla en rookkwartsEdelstenen - carneool, chrysocolla en rookkwartsDe edelstenen carneool, chrysocolla en rookkwarts zijn drie soorten edelsteen die vaak in sieraden verwerkt worden. De c…
Edelstenen voor in de slaapkamerEdelstenen voor in de slaapkamerEdelstenen zijn niet alleen mooi als sierstuk. Ze kunnen ook helpen bij veel kwalen die te maken hebben met slaapproblem…
Quantum quattro steen brengt diepe genezing en transformatieQuantum quattro steen brengt diepe genezing en transformatieQuantum quattro is een nog niet zo bekende steen, die voor zover bekend alleen in Namibië gevonden wordt. Het is een com…
Stenen, sterrenbeelden en kleurentherapieEdelstenen kunnen worden gebruikt om mee te helen, maar kunnen ook persoonlijk zijn toebedeeld door het karakter van die…

Yogahoudingen – vrksasana (boomhouding)Yogahoudingen – vrksasana (boomhouding)De correcte uitvoering van deze yogahouding vereist stabiliteit en evenwichtsgevoel. Er is een hoge concentratiegraad vo…
10 tekenen van spiritueel ontwakenJe zit anno 2014 in het Aquariustijdperk. Je voelt dat er allemaal veranderingen gaande zijn, zowel in de wereld als in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eric Hunt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Schreiber, G., De bijzondere kracht van helende stenen, België, 2001, 128 pagina's
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Rookkwarts
  • http://www.helende-stenen.com/rookkwarts/
  • Foto: Wikimedia Commons

Reageer op het artikel "Rookkwarts, steen van het verdriet"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Judyb
Laatste update: 29-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Special: Edelstenen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!