Speksteen, een zacht (k)eitje

Speksteen, een zacht (k)eitje Speksteen wordt ook wel zeepsteen genoemd. De naam is ontstaan doordat de steen door het hoge talkgehalte aanvoelt als een glad stukje zeep. Speksteen is een zachte steensoort die gemakkelijk te bewerken is. De steen is onder andere bekend door zijn geneeskrachtige werking. Speksteen kan worden ingezet bij verschillende huidproblemen zoals: een rode huid, jeukende plekken, overmatige transpiratie, verouderingsverschijnselen en het voorkomen van huidproblemen. De speksteen versterkt ook uw kunstzinnigheid en bevordert de creativiteit. De speksteen kan door zijn zachtheid goed bewerkt worden tot verschillende grote en kleine voorwerpen zoals kralenkettingen, oorbellen, armbanden en hangers aan een koord. Verder wordt de steen bewerkt als kaarsenstandaards, waxinelichtjeshouders, wierookhouders, beeldjes en andere siervoorwerpen. Ook worden er houtkachels van speksteen gemaakt, omdat het een steensoort is die de warmte van het vuur heel lang vasthoudt.

Geschiedenis van speksteen

Al sinds 4000 v.C. is er al snijwerk van speksteen bekend. Waarschijnlijk omdat de zachte steen zich zo gemakkelijk laat bewerken. Ook de vredespijpen van de Indianen waren bijna altijd van speksteen gemaakt. Sinds de oudheid gaat het verhaal dat speksteenpoeder dat tot pasta wordt verwerkt verjongend werkt op de huid. Hildegard von Bingen beschreef dit verjongende effect op de huid uitvoerig. Zij was een opmerkelijke vrouw die leefde in de middeleeuwen van 1098-1179. Als non in de orde van Benedictus was zij de eerste Duitse vrouwelijke arts van betekenis. Zij genas mensen met metalen, edelstenen, kruiden, gebed en doormiddel van handoplegging. Nog altijd wordt er speksteenpoeder gebruikt als talk in de cosmetica.

Geneeskrachtige werking van speksteen.

Ook al is de geneeskrachtige werking van edelstenen en mineralen bekend, schakel bij lichte of ernstige klachten altijd medische hulp in.

Huidproblemen

Speksteen verzacht bij kleine rode vlekken of jeukende plekken. Leg de speksteen op de geïrriteerde plekken.

Vochtige handen
Bij zweetvoeten en sterke transpiratie van de oksels kunt u speksteen gebruiken. Wrijf waar nodig is de huid in met speksteenpoeder.

Verouderingsverschijnselen

Regelmatig gebruik van speksteenpoeder doet verschijnselen zoals rimpels verminderen. Wrijf regelmatig een papje van speksteenpoeder (speksteenpoeder dat is vermengt met water) op uw huid en laat deze enige tijd intrekken.

Huiduitslag

Wanneer u een kralenketting of een hanger van speksteen op uw huid draagt wordt u minder gevoelig voor huiduitslag.

Persoonlijkheid

Speksteen is een steen voor jonge mensen. De steen helpt om de persoonlijkheid te ontvouwen (tot ontwikkeling te komen). De steen kan met een koord om de hals gedragen worden of als kralenketting. De steen dient wel op de huid gedragen te worden.

Kunstzinnigheid en creativiteit
Beeldjes of voorwerpen van speksteen in de ruimte waar u verblijft versterken uw creativiteit en kunstzinnigheid.

Vindplaatsen

Speksteen wordt op veel plaatsen in de wereld gevonden. De bekendste landen zijn Brazilië, Afrika, China, Thailand, Australië, Groenland, India, Finland en Zwitserland

De kleuren van speksteen
Speksteen is er in verschillende kleuren. In wit en roze, beige tot lichtbruin, geel, groen variërend van licht naar donker en zwart. Er komen ook combinaties van deze kleuren voor.

Handelsvormen

Speksteen is te koop in allerlei vormen en formaten er zijn ruwe stukken die grillig van vorm zijn maar er zijn ook stenen die wat gladder zijn. Speksteen wordt verkocht als beeldjes, standaards voor kaarsen en als waxinelichtjeshouders, en wierookhouders, maar ook als sieraad zoals een kralen ketting, armband, oorbellen en als hanger voor aan een koord. De grote stukken speksteen worden ook gebruikt om houtkachels van te maken.

Op- en ontladen

Wanneer de steen gebruikt wordt voor geneeskrachtige doeleinden en de steen ziet er mat uit dan kunt u de steen enkele dagen in de aarde leggen. De steen wordt dan ontladen en daarna ook weer opgeladen.

Speksteen bewerken

Afhankelijk van de hardheid van de steen kan deze op verschillende manieren bewerkt worden. De speksteen kan worden geraspt, gezaagd en gesneden. De steen kan heel goed geschuurd en gepolijst worden. Wanneer de steen gepolijst wordt dan komen vaak de mooiste kleuren naar boven. Die kleuren kunnen verdiept worden door de steen in de was te zetten. U krijgt dan een mooie glans over de steen. Wanneer u een steen aan het bewerken bent kan het voorkomen dat er een kristal inzit. Deze kristallen zijn erg hard en moeilijk te bewerken. Sommige soorten speksteen kunnen ook erg schilferig zijn en vallen snel uit elkaar dus daar moet u wel rekening mee houden wanneer u met de steen aan de slag gaat.

Houtkachels

Speksteen is een erg geschikte steensoort om kachels van te maken. Speksteenkachels nemen snel de warmte van het vuur op en geven het weer langzaam en gelijkmatig af. Soms geeft een speksteenkachel een dag nadat het vuur gedoofd is nog warmte af.

Lees verder

© 2014 - 2020 Judyb, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Welke soorten speksteen bestaan er?Welke soorten speksteen bestaan er?Speksteen is een zeer populaire steen onder beeldhouwers en voor gebruik in en rondom huis. De steen dankt zijn populari…
Beeldhouwen met speksteenBeeldhouwen met speksteenSpeksteen, ook wel steatiet of zeepsteen genoemd, is een zachte steensoort en daarom heel geschikt voor kunstzinnige bew…
De hardheidsschaal van MohsDe hardheidsschaal van MohsWe vergelijken de hardheid van vaste stoffen door met de ene stof op de andere te krassen. Hierop is de hardheidsschaal…
Beeldhouwen: het werken met serpentijnBeeldhouwen is een uitdagende hobby. Het werken met natuurproducten kan elke dag weer bijzonderheden opleveren. In dit a…

Wanneer gaan we naar de vijfde dimensie? Spiritueel reizenWanneer gaan we naar de vijfde dimensie? Spiritueel reizenIn de vijfde dimensie kun je reizen in tijd en ruimte en iedere gewenste vorm aannemen die jij je maar wenst. Veel mense…
Bergkristal, een zuiverende steenBergkristal, een zuiverende steenAl sinds de oudheid staat het bergkristal bekend om zijn krachtige en geneeskrachtige werking. De kleur van bergkristal…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • http://www.heat-world.nl/speksteenkachels
  • http://www.semoea.nl/webwinkel/product/speksteendieren.htm
  • http://www.bvenema.nl/speksteen.htm

Reageer op het artikel "Speksteen, een zacht (k)eitje"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Judyb
Gepubliceerd: 14-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Special: Edelstenen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!