Yogahoudingen – salabhasana (sprinkhaanhouding)

Yogahoudingen – salabhasana (sprinkhaanhouding) Salabhasana is een basishouding, maar niettemin zeer inspannend. Deze yogaoefening vraagt immers veel van de rug- en dijbeenspieren, omdat beide benen gestrekt in de hoogte worden gehouden. Ook de armspieren moeten flink worden aangespannen. Daardoor vergeet men wel eens om tijdens de oefening rustig door te ademen. Salabhasana (sprinkhaanhouding) is een klassieke yogaoefening. Mede dankzij de vele gezondheidsvoordelen heeft deze asana in de meeste yogacursussen een vast plekje verworven. Mensen met ernstige rugklachten kunnen beter eerst medisch advies vragen voordat ze aan salabhasana beginnen.

Inhoud


Oorsprong van salabhasana (sprinkhaanhouding)

Het Sanskriet-woord 'salabha' betekent sprinkhaan. Asana wil zeggen '(zit)houding' en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras). Bij de eerste aanblik, en met enige verbeeldingskracht, lijkt deze yogahouding op de anatomie van dit insect. Deze klassieke houding uit de hatha-yoga is ook vermeld in de Gheranda-samhita, een van de gezaghebbende hatha-yoga-handboeken, gebaseerd op de teksten van Goraksha, de stichter van hatha-yoga als afgerond systeem.

84 yogahoudingen
Veel handboeken sommen 84 klassieke asana's op, waarvan volgens de Gheranda-samhita 32 houdingen geschikt zijn voor de 'gewone mensen' die vol in het leven staan.

Salabhasana (variant) / Bron: Kennguru, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Salabhasana (variant) / Bron: Kennguru, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Techniek

Salabhasana is een uitstekende, maar inspannende asana voor de rug- en dijbeenspieren. Blijf zolang mogelijk in salabhasana zonder de spieren te forceren. In het begin zal 5 seconden al lang zijn.
  1. Ga plat op de buik liggen, de kin op de vloer, de benen tegen elkaar en de armen eveneens gestrekt naar achteren.
  2. Adem in. Til tijdens de uitademing de benen van de vloer zonder ze te buigen.
  3. Breng in dezelfde beweging – dus tijdens de uitademing – ook het hoofd en het bovenlichaam zover mogelijk omhoog.
  4. Houd de armen en handen, handpalmen naar beneden gericht, evenwijdig aan het lichaam. Til ze zover mogelijk op. U kunt de handen ook gevouwen achter het hoofd houden (makarasana). Of steek de armen recht naar voren, de handen in namasté.
  5. Probeer salabhasana 15 seconden vol te houden – met maximale rekking – of zolang als mogelijk zonder te forceren of buiten adem te raken. Naarmate de buikspieren beter getraind zijn, zult u de benen en de borstkas hoger van de vloer krijgen.
  6. Kom terug in de beginhouding.
  7. Ontspan in savasana (lijkhouding).

Aandachtspunten

Intuïtief houden velen die salabhasana beoefenen de adem vast om de benen en borstkas zo hoog mogelijk van de vloer te krijgen. Adem gewoon rustig door, indien mogelijk in de volledige yoga-ademhaling. Naarmate de spieren beter getraind zijn, vooral de buikspieren, zal salabhasana steeds beter lukken. Het is een kwestie van geduld en toegewijd oefenen. Span in deze yogahouding de bilspieren en dijen aan, en houd de benen bij elkaar. Probeer de borstkas van de vloer te krijgen en leg het hoofd in de nek.

Uitwerking

Salabhasana versterkt de rug-, arm-, dijbeen- en buikspieren. De verbeterde bloedsomloop komt vooral ten goede aan de buikorganen. Wie sterke rugspieren wil, is met salabhasana op de goede weg. Tijdens de menstruatie kan men deze asana beter achterwege laten. Vraag eerst professioneel medisch advies als u herniaklachten hebt of aan hoge bloeddruk lijdt.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Gezondheidsvoordelen van salabhasana (sprinkhaanhouding)

De positieve gezondheidseffecten van salabhasana zijn talrijk. De Gheranda-samhita vermeldt overigens een variant van salabhasana, waarbij de handen achter het hoofd gevouwen worden. Deze asana wordt makarasana (krokodilhouding) genoemd. Het is een vermelding waard omdat mensen die kouwelijk zijn er veel baat bij kunnen hebben. Makarasana versterkt in dat opzicht de werking van salabhasana.

Therapie

De sprinkhaanhouding heeft een therapeutische en ondersteunende, maar niet per se een genezende uitwerking op de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:

Lees verder

© 2014 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – kukkutasana (haanhouding)Yogahoudingen – kukkutasana (haanhouding)Kukkutasana (haanhouding) is een yogaoefening voor gevorderden en lijkt met enige verbeeldingskracht op een haan of kip.…
Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Supta konasana is een voortzetting van halasana, een variant waarbij de benen zo ver mogelijk zijwaarts gespreid zijn. D…
Yogahoudingen – setu bandha sarvangasana (brughouding)Yogahoudingen – setu bandha sarvangasana (brughouding)De voltooide setu bandha sarvangasana doet denken aan een brug. Het is een 'backbending'-asana. Dit soort yogahoudingen…
Yogahoudingen – dhanurasana (booghouding)Yogahoudingen – dhanurasana (booghouding)Dhanurasana, ofwel de klassieke booghouding, maakt de wervelkolom lenig. De rug wordt intens naar achteren gebogen. In y…

Spirituele erotiek, van vrijen tot bevrijdingSpirituele erotiek, van vrijen tot bevrijdingDe meeste mensen zien klaarkomen als de ultieme uitkomst van een sexuele beleving. Zonder een orgasme is de sex niet goe…
Mindfulness: invloed op je hersens en leven: Boeddha's BreinMindfulness: invloed op je hersens en leven: Boeddha's BreinMindfulness en het boeddhisme klinken vele mensen nog altijd zweverig in de oren. Een combinatie met een praktische wete…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
  • 'Yoga', Sophy Hoare, Macdonald Educational Ltd
  • 'Light on Yoga', B.K.S. Iyenga, George Allen & Unwin, London
  • 'Handboek voor yoga', Georg Feuerstein, Hutchinson, London
  • Afbeelding bron 1: Kennguru, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 18-09-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.