Yogahoudingen – ustrasana (kameelhouding)

Yogahoudingen – ustrasana (kameelhouding) Ustrasana verruimt de borstkas en verbetert de lichaamshouding. Deze klassieke yogaoefening is vermeld in de Gheranda-samhita, een gezaghebbend yogageschrift uit India, en symboliseert standvastigheid en gerichtheid op de toekomst. Mensen op leeftijd die onlangs met yoga zijn begonnen, zullen ustrasana wellicht bijna als onuitvoerbaar beschouwen, hoewel het een beginnershouding is. Deze asana vereist dan ook een lenige wervelkolom en 'losse schouders'. Ustrasana stimuleert de zenuwcentra (chakra's) langs de ruggengraat, in het bijzonder de hartchakra.

Inhoud


Oorsprong van ustrasana (kameelhouding)

Ustra is Sanskriet en betekent 'kameel'. Asana wil zeggen '(zit)houding' en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras). Ustrasana is een klassieke houding uit de hatha-yoga en doet denken aan de gebogen hals van een kameel, vandaar de naam.

Zenuwstelsel
Conform het klassieke yogageschrift Goraksha-samhita is hatha-yoga oorspronkelijk bedoeld om volledige beheersing te verkrijgen over het autonome zenuwstelsel. In het 'vuur van yoga' (hatha-yoga) wordt het lichaam met behulp van yogaoefeningen als het ware gesmeed en voorbereid op de lange, diepe meditaties, waarbij het zenuwstelsel zich geleidelijk aanpast om de ervaring van 'samadhi', ofwel de hoogste bewustzijnsfase, aan te kunnen. Ook de eenvoudige ustrasana (kameelhouding) maakt deel uit van die discipline.

Ustrasana (kameelhouding) / Bron: Kennguru, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Ustrasana (kameelhouding) / Bron: Kennguru, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Techniek

Het is belangrijk dat u bij het achteroverbuigen de schouders zo ontspannen mogelijk houdt. Na standvastig oefenen worden de spieren van de rug en schouders geleidelijk soepeler. U merkt dan dat u steeds een stukje verder naar achteren kunt doorbuigen.
  1. Ga geknield op de vloer zitten. Houd de knieën en voeten tegen elkaar aan, wreven op de vloer.
  2. Plaats de handen op de heupen en probeer de wervelkolom uit te rekken, waarbij u de borstkas verruimt, schouders naar achteren.
  3. Adem uit. Buig nog verder naar achteren, armen gestrekt richting voeten, en probeer met de handen de hielen te raken. De klassieke asana schrijft voor dat de handpalmen op de voetzolen worden gelegd. Een variant bestaat eruit dat u met de handen de enkels vastgrijpt.
  4. Probeer elke keer iets verder naar achteren door te buigen. Trek de schouders niet op, maar ontspan ze. De laatste fase van deze asana houdt in dat u het hoofd langzaam in de nek legt. Idealiter worden al deze fasen in een vloeiende beweging uitgevoerd.
  5. Blijf een halve tot één minuut in ustrasana. Adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling.
  6. Kom in omgekeerde volgorde terug in de knielhouding.
  7. Rust uit in savasana (lijkhouding).

Aandachtspunten

Let er bij het achteroverbuigen op dat u de schouders ontspant en de borstkas zo veel mogelijk verruimt. Spreid de benen eventueel 10 tot 20 centimeter, voeten en knieën raken elkaar dus niet. In de beginfase kan dat helpen om de uitvoering van deze voor beginnende yogi's best wel moeilijke yogahouding onder de knie te krijgen. Wie lijdt aan migraine, hoge bloeddruk en slapeloosheid of wie rugproblemen (letsel of een hernia) heeft, kan beter eerst medisch advies inwinnen alvorens aan ustrasana te beginnen.

Uitwerking

Ustrasana, ofwel de kameelhouding, staat voor vastberaden een eigen koers volgen, ondanks alle problemen waar men voor komt te staan. Deze asana stimuleert de chakra's in het algemeen en de hartchakra in het bijzonder. In fysiek opzicht corrigeert ustrasana afhangende schouders en een kromme rug. Ouderen zullen deze houding wellicht extra moeilijk vinden en als een uitdaging beschouwen.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Gezondheidseffecten van ustrasana (kameelhouding)

Ustrasana is vermeld in de Gheranda-samhita als een van de 32 klassieke asana's die geschikt zijn voor mensen die vol in het leven staan. Het is een basishouding die in alle yogacursussen ingang heeft gevonden.

Therapie

Ustrasana kent een lange reeks van gezondheidsvoordelen en heeft een therapeutische en ondersteunende, hoewel niet per se een genezende uitwerking op onder andere de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:

Lees verder

© 2014 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – setu bandha sarvangasana (brughouding)Yogahoudingen – setu bandha sarvangasana (brughouding)De voltooide setu bandha sarvangasana doet denken aan een brug. Het is een 'backbending'-asana. Dit soort yogahoudingen…
Yogahoudingen – bhekasana (kikkerhouding)Yogahoudingen – bhekasana (kikkerhouding)Bhekasana (kikkerhouding) ziet er niet moeilijk uit, maar de schijn bedriegt. Deze yogahouding voor gevorderden vergt ge…
Yogahoudingen – bhujangasana (cobrahouding)Yogahoudingen – bhujangasana (cobrahouding)Bhujangasana (cobrahouding) wordt ook wel sarpasana genoemd. De yogahouding lijkt op een cobra die dreigend zijn kop hef…
Yogahoudingen – purvottanasana (oostwaartse strekhouding)Yogahoudingen – purvottanasana (oostwaartse strekhouding)Purvottanasana is in veel opzichten een complete work-out en met name geschikt voor het trainen van de rug-, arm- en bee…

Yogahoudingen – dhanurasana (booghouding)Yogahoudingen – dhanurasana (booghouding)Dhanurasana, ofwel de klassieke booghouding, maakt de wervelkolom lenig. De rug wordt intens naar achteren gebogen. In y…
Yogahoudingen – parivrtta trikonasana (omgekeerde driehoek)Yogahoudingen – parivrtta trikonasana (omgekeerde driehoek)Parivrtta trikonasana (omgekeerde driehoek) is een intensivering van utthita trikonasana, de gewone driehoekhouding. In…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
  • 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin, London
  • 'Yoga und Medicin', Jurg Wunderli, Fink Verlag, Stuttgart
  • 'Yoga', Sophy Hoare, Macdonald Educational Ltd.
  • Afbeelding bron 1: Kennguru, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 12-11-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.