Yogahoudingen – tolasana (weegschaalhouding)

Yogahoudingen – tolasana (weegschaalhouding) Alle yogahoudingen zijn uiteindelijk gericht op meditatieve verdieping. In hatha-yoga vormen ze een aanzet om tot fysieke en mentale discipline te komen. De centrale gedachte erachter is dat lichaam en geest beide nodig zijn voor het bereiken van zelfverwerkelijking. Wie lange meditatiesessies houdt, heeft met andere woorden een sterk lichaam en een goede conditie nodig om bijvoorbeeld 'urenlang' geconcentreerd in één zithouding te kunnen mediteren. Tolasana, ofwel weegschaalhouding, draagt een steentje bij aan het opbouwen van die conditie. Met deze uitstekende yogaoefening krijgt u onder andere sterke polsen, gespierde armen en getrainde buikspieren. Het is echter belangrijk dat u eerst padmasana (lotushouding) leert beheersen alvorens over te gaan tot tolasana (weegschaalhouding).

Inhoud


Oorsprong van tolasana (weegschaalhouding)

Het Sanskriet-woord tola betekent 'weegschaal' of 'balans'. En asana wil zeggen '(zit)houding'. In het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras) symboliseert asana de derde fase. Tolasana (weegschaalhouding) is een evenwichtsoefening uit de hatha-yoga, een variant op padmasana (lotushouding). In tolasana balanceert u op uw handen terwijl u in padmasana (lotushouding) lijkt te zweven. Yoga heeft geen hulpmiddelen nodig, in tegenstelling tot veel takken van sport. Tolasana is daarvan een goed voorbeeld. Door uzelf in een bepaalde houding te brengen, zorgt het lichaam aldus zelf voor de zogeheten 'gewichten en contragewichten'.

Goede conditie
Dankzij toegewijd oefenen bouwt u ongemerkt een goede conditie op. Mensen met verzwakte polsen en armspieren zijn bij tolasana aan het juiste adres. Daarnaast biedt tolasana tal van andere gezondheidsvoordelen, zoals het ontwikkelen van een onwankelbaar evenwichtsgevoel.

Tolasana (weegschaalhouding) / Bron: Nicholas A. Tonelli from Pennsylvania, USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Tolasana (weegschaalhouding) / Bron: Nicholas A. Tonelli from Pennsylvania, USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Techniek

Als u padmasana (lotushouding) nog niet beheerst, neem dan vooralsnog genoegen met sukhasana (gemakkelijke meditatiehouding).
  1. Ga in padmasana (lotushouding). Houd de rug recht, handen in de schoot, en kijk recht vooruit. Richt de aandacht op de ademhaling (volledige yoga-ademhaling).
  2. Plaats de handpalmen aan weerszijden van de heupen, de armen loodrecht langs het lichaam. De vingers wijzen naar voren.
  3. Strek de armen tijdens een uitademing. Het lichaam komt nu van de vloer. Blijf ongeveer een minuut in tolasana. Als beginnende yogi zult u enkele seconden wellicht al lang vinden. Naarmate uw spieren getraind raken, kunt u langer in tolasana verblijven. Adem rustig door.
  4. Kom in omgekeerde volgorde terug in padmasana (stap 1).
  5. Wissel de beenplaatsing in padmasana en herhaal tolasana gedurende een minuut.
  6. Ontspan in savasana (lijkhouding).

Aandachtspunten

Mijd tolasana bij schouder- en/of polsblessures en pijn in de gewrichten (of bij andere gewrichtsaandoeningen). Win in die gevallen eerst medisch advies in, ook als het vroegere blessures betreft. Probeer het lichaam niet koste wat het kost op te tillen als uw polsen en schouders onvoldoende getraind zijn. Oefen in fasen, dat geldt ook voor de beheersing van de lotushouding. Denk daarbij aan de knieën. Houd tijdens het voltooien van tolasana de rug en het hoofd recht en kijk naar een denkbeeldig punt voor u. Houd de nek ontspannen.

Oefen in fasen
Doe tolasana in sukhasana (gemakkelijke meditatiehouding) als u padmasana niet beheerst. Dat zal echter alleen lukken als u uw handen op blokken plaatst en aldus meer ruimte schept tussen de vloer en de billen. In sukhasana bevinden de voeten zich immers lager dan het zitvlak. Laat de spieren van polsen en schouders wennen, oefen in fasen. Trek tijdens het optillen van het zitvlak de knieën op.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Uitwerking

Tolasana is een voortreffelijke training voor de polsen, armen en schouders zonder er als een bodybuilder uit te gaan zien. Ook de borstkas verruimt, net als de longcapaciteit. De buikspiertraining zorgt voor een massage van de inwendige organen, zoals de lever, de alvleesklier en de nieren.

Rustgevend
Tolasana stimuleert de spijsvertering en voorkomt obstipatie. De asana dwingt tot dieper en hoger (longtoppen) ademen, wat als zodanig in de ontspanningsfase zeer rustgevend is voor lichaam en geest.

Gezondheidseffecten van tolasana (weegschaalhouding)

Tolasana heeft veel fysieke voordelen. Zoals bij alle yogahoudingen is ook bij deze asana 'haastige spoed' taboe; van een wedstrijdelement om doelen te bereiken mag geen sprake zijn. Volg de weg van de geleidelijkheid en oefen in fasen. Verg in het begin dus niet te veel van de polsen en schouders en voorkom aldus blessures. De 'weegschaal' is een goede evenwichtsoefening. Naarmate u de kracht vindt om op uw handen te balanceren, ontdekt u ook de balans in uzelf.

Therapie

Tolasana heeft een therapeutische en ondersteunende, maar niet per definitie een genezende uitwerking op onder andere de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:
  • Obstipatie.
  • Slechte spijsvertering.
  • Zwakke polsen, armen, schouders, buik(spieren) en rug.
  • Gebrekkig evenwichtsgevoel, geestelijke onbalans.
  • Onrust en stress.

Lees verder

© 2016 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – setu bandha sarvangasana (brughouding)Yogahoudingen – setu bandha sarvangasana (brughouding)De voltooide setu bandha sarvangasana doet denken aan een brug. Het is een 'backbending'-asana. Dit soort yogahoudingen…
Yogahoudingen – garudasana (adelaarshouding)Yogahoudingen – garudasana (adelaarshouding)In garudasasa (adelaarshouding) zijn de armen en benen verstrengeld als klimop om een stok. De yogahouding is een ode aa…
Yogahoudingen – urdhva kukkutasana (opwaartse haanhouding)Yogahoudingen – urdhva kukkutasana (opwaartse haanhouding)Urdhva kukkutasana (opwaartse haanhouding) is een yogahouding voor gevorderden. De asana vergt veel evenwichtsgevoel en…
Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Supta konasana is een voortzetting van halasana, een variant waarbij de benen zo ver mogelijk zijwaarts gespreid zijn. D…

Mindfulness - De bergmeditatieMindfulness - De bergmeditatieHet zogeheten Mindfulness Based Stress Reduction programma kent een tal van meditaties. Een van de gebruikte meditaties…
Wat zijn mudra’s en wat kunnen ze voor je doen?Wat zijn mudra’s en wat kunnen ze voor je doen?De mudra is afkomstig uit de Indiase cultuur. Het gaat om symbolische houdingen van de handen. Aan een aantal houdingen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
  • 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, Georg Allen & Unwin Ltd., London
  • 'Yoga und Medicin', Jurg Wunderli, Fink Verlag, Stuttgart
  • 'Textbook of Yoga', George Feuerstein, Hutchinson, London
  • Afbeelding bron 1: Nicholas A. Tonelli from Pennsylvania, USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 20-10-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.