Ziel: strijd tussen ziel en ego - geven versus nemen

Ziel: strijd tussen ziel en ego - geven versus nemen De strijd tussen uw ziel en uw ego gaat over geven en nemen. Het lijkt alsof door het ego een leven als een ziel niet mogelijk is. Wat dient u te doen? Verdiep uw mogelijkheid onderscheid te maken tussen ego-ervaringen en ziel-ervaringen. Ontwikkel duidelijkheid, let op de waarschuwingssignalen. Het menselijk lichaam is gebouwd om het leven te ervaren via de ziel. Boosheid, bezorgdheid, haat en jaloezie lijden tot lichamelijke klachten, zoals hartklachten, zelfdoding etc.

Innerlijk en uiterlijk gefocust

Elke emotie die u ervaart is geworteld in het geven (de ziel) of nemen (het ego). Maak een lijst van elke menselijk emotie en kijk in welke categorie ze vallen.

Emoties van de ziel (geven)

 • liefde
 • waardering
 • acceptatie
 • geduld
 • begrip
 • medelijden
 • menselijkheid
 • genoegdoening

Wanneer u deze emoties voelt dan denkt u niet aan uzelf, maar juist aan anderen. Bijvoorbeeld bij liefde ziet u die waarden bij de ander. Een persoon die genoegdoening heeft, denkt veel meer aan zichzelf.

Emoties van het ego (nemen)

 • haat
 • boosheid
 • wrok
 • jaloezie
 • irritatie
 • arrogantie
 • angst
 • verveeldheid

Deze emoties zijn geheel op zichzelf gericht. Boosheid is het ontvangen van een onrechtvaardigheid begaan op zichzelf. Jaloezie is iets voor uzelf hebben wat een ander heeft. Verveeldheid is het nodig hebben van externe stimuli om vermaakt te worden.

Wanneer u bewust bent van het feit dat boosheid een manifestatie van uw ego is, begint u te twijfelen aan de geldigheid boos te worden. U kunt boosheid objectief gaan bekijken. Het is een rode sirene dat de ego binnen uw bewustzijn binnentreedt.

Overigens is niet alle boosheid of angst een emotie van het ego. U kunt bijvoorbeeld terecht kwaad worden om oorlog of honger in de wereld. En het is gepast angstig te zijn als u van een rots dreigt te vallen.

Leven door de ziel

Het menselijk lichaam is gebouwd om het leven te ervaren via de ziel. Boosheid, bezorgdheid, haat en jaloezie lijden tot lichamelijke klachten, zoals hartklachten, zelfdoding etc. Hoe meer een persoon deze emoties ervaart hoe ernstiger de fysieke symptomen zullen zijn. Het lichaam kan deze emoties niet aan zonder in te storten.

Aan de andere kant is al uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat liefde en lachen zieke mensen genas. Hoe meer een persoon via zijn ziel leeft hoe beter dat is voor zijn fysieke gezondheid.

Het is dus een geschenk dat we fysieke signalen krijgen die aangeven dat emoties die op het ego gericht zijn, niet goed zijn. Vergelijk het met de pijn die u krijgt als u zich bezeert door vuur of door vallen. Ook die zijn er om u te waarschuwen.

Leef dus gezond door lichaam en ziel en vermijd ego!

Bevrijd jezelf van je 'Ik'

Zelfopoffering betekent niet van een brug springen. Zelfopoffering betekent overgave aan het zelf. Afzien van "ik wil," "ik heb nodig," "ik denk zus en zo." Zelfs afzien van 'ik ben'. Zelfopoffering is de subliminale drive achter alle oprechte goede daden. Tegenwoordig, terwijl het materialisme regeert en de menselijke geest verduisterd is, kan die krachtige drive niet langer geheim blijven.

Maak jezelf klein en je zult geweldig zijn

Maak jezelf klein en je zult geweldig zijn. Weet dat je niets bent en dat je oneindig zult zijn. Maak op z'n minst niet zo'n groot deel van jezelf en je zult heel veel dichter bij de waarheid zijn. Een gevoel van nietigheid betekent niet dat iedereen de deurmat is. Eigenlijk is het precies het tegenovergestelde: Een gevoel van nietigheid is je toegangspoort tot oneindige krachten.

De sleutels tot onze vrijheid zitten stevig vast in de vuisten van onze eigen ego's

We zijn allemaal gevangenen. Maar we zitten op de sleutels. Eindigheid is onze cel. Het universum is onze gevangenis. Onze gevangenbewaarder is de daad van het zijn. De sleutels tot onze vrijheid zitten stevig vast in de vuisten van onze eigen ego's.

Ontsnap aan jezelf

Maak een deel van je leven een handeling die buiten je grenzen gaat -mensen helpen die geen deel uitmaken van je familie of vriendenkring, iets doen dat niet past in je eigen zelfdefinitie. Ontsnap aan jezelf.

Echt geluk

Echt geluk is de hoogste vorm van altruïsme. Daar, in die toestand, is er geen gevoel van zelf - zelfs geen besef dat je gelukkig bent. Echt geluk is ergens buiten 'weten'. Voorbij jezelf. Temeer als je anderen vreugde schenkt.
© 2009 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op welke wijze zoeken religieuze Joden innerlijke vrede?Op welke wijze zoeken religieuze Joden innerlijke vrede?Innerlijke vrede c.q. innerlijke rust staat los van de wereld om u heen. De wereld kan vredig zijn terwijl u brandt van…
Kabbala - de Tanya: Het boek van de Beinoni genoemdKabbala - de Tanya: Het boek van de Beinoni genoemdDe Tanya is één van de grootste moessar boeken aller tijden. Hoewel Rabbijn Schneur Zalman het boek geschreven heeft voo…
Wat is het doel van het leven? - beloning Komende WereldWanneer iemand overlijdt keert zijn/haar ziel terug naar zijn bron. Hij/zij geeft verslag van zijn/haar leven. Hij/zij w…
De ziel in gewichtDe ziel in gewichtWanneer de mens sterft, verliest deze ongeveer 21 gram van zijn gewicht. Volgens sommigen zou dit te verklaren zijn aan…

Ziel: het gaat om de gedachten in uw hoofdZiel: het gaat om de gedachten in uw hoofdHet leren van het scheiden van egoïstische gedachten en gedachten die uit de ziel komen is een uitdaging om geestelijk t…
Ziel: ego - innerlijke stem die een idioot van u maaktZiel: ego - innerlijke stem die een idioot van u maaktUw ego is de innerlijke stem die u laat handelen als een idioot. Het tot zwijgen brengen lijkt onmogelijk, maar het is w…
Bronnen en referenties
 • Chabad - Daily Dose (Rabbijn Tzvi Freeman)
Jehoeda (1.535 artikelen)
Laatste update: 17-07-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.