Het belang van berouw (tesjoeva) tonen - Joodse visie

Het belang van berouw (tesjoeva) tonen - Joodse visie Berouw (tesjoeva) tonen, betekent spijt hebben van de rotzooi die je hebt veroorzaakt en beloven het nooit meer te doen. Het is niet mogelijk aan te geven hoe berouw voelt of hoe het op te lossen. Maar het is wel mogelijk om een aantal tips te geven hoe de rotzooi weer op te ruimen. Het gevoel van berouw geeft je de mogelijkheid om de rotzooi weer op te ruimen. Hier volgen een aantal stappen.

Wanneer heb je berouw?

De meeste mensen hebben berouw als ze iets verkeerd gedaan hebben. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer je iets naars gezegd hebt tegen een bepaalde persoon. Je voelt je daar achteraf rottig om en hebt berouw. Je gaat dan naar die persoon toe en biedt hem/haar excuses aan. Je kan ook berouw hebben als je iets gestolen hebt. Je voelt je schuldig en wilt het weer teruggeven aan de eigenaar. Je toont hem/haar je berouw. Er zijn talloze andere voorbeelden te bedenken. Ieder mens ervaart wel eens in zijn/haar leven berouw.

Religieuze mensen tonen hun berouw niet alleen aan hun medemens, maar ook aan God. Ze bidden tot God en vragen Hem om vergeving.

Hoe toon je berouw?

Stap 1: Zeg het hardop

Hoe: Zeg 's nacht of wanneer je alleen bent hardop: "God, vergeef me mijn zonde dat ik in Uw aanwezigheid deed." De Joden hebben er zelfs een apart gebed voor: het Vidoej gebed dat op Jom Kippoer (de Grote Verzoendag) wordt uitgesproken. Het kan ook op een ander tijdstip, nadat je de zonde hebt begaan, worden uitgesproken.

Waarom: Wanneer je hardop zegt hoeveel het je spijt, raakt het je veel dieper van binnen. Je woorden helpen je de rotzooi uit je te trekken zodat je het voor altijd weg kan gooien.

Stap 2: Maak weer goed wat je fout hebt gedaan

Hoe: Verontschuldig je en maak het weer goed met degene tegen wie je kwaad hebt gedaan. Willen ze in eerste instantie de verontschuldigingen niet accepteren, blijf dan aandringen tot ze het wel doen of onredelijk worden. In dat laatste geval heeft het weinig zin verontschuldigingen aan te bieden.

Waarom: Wanneer er iets mis is gegaan tussen jou en iemand anders, dan heeft het geen zin om God vergeving te vragen zonder de ander erbij te betrekken. Zorg dus altijd dat je de ander om vergeving vraagt.

Stap 3: Liefdadigheid

Hoe: Geef meer dan je gewoon bent te geven aan liefdadigheid.

Waarom: Rotzooi vermindert het leven; liefdadigheid betekent leven geven. Liefdadigheid geneest de wereld en ook je ziel.

Stap 4: Verbeter je leven

Hoe: Compenseer wat je misdaan hebt. Handel beter, aardiger en leer meer.

Waarom: De rotzooi trekt je leven naar beneden. Je moet er voor zorgen dat je leven op een hoger plan komt.

Berouw is krachtig, Een zonde kan je hogerop brengen als je uit liefde berouw toont. Liefde voor God, voor Zijn Tora en voor je kostbare ziel.

Lees verder

© 2009 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hij gaat vreemd en ik accepteer dat nietHij gaat vreemd en ik accepteer dat nietVeel vrouwen denken er hetzelfde over: Als jij me bedriegt, vlieg je er uit! De realiteit laat vaak zien dat als hij vre…
Achtergronden van de Joodse besnijdenisAchtergronden van de Joodse besnijdenisDe Joodse besnijdenis (briet mila - op de achtste dag na de geboorte) is een voortzetting van het eeuwenoude verbond van…
Persoonlijke groei: spirituele groei in 12 maandenPersoonlijke groei: spirituele groei in 12 maandenYaakov Weiland schreef het Chazak plan: een 12 maanden durende reis van spirituele groei. Het plan richt zich op één geb…
Help! Ik heb spijt van mijn tattoo. Wat nu?Help! Ik heb spijt van mijn tattoo. Wat nu?Het kan helaas voorkomen dat je een tatoeage laat zetten waar je later spijt van hebt. Je was misschien te jong toen je…

Bewustwordingsproces; de weg naar innerlijke krachtDoor onaangename gebeurtenissen in ons leven, beginnen mensen vaak met een zoektocht naar de zin van het leven. Hierdoor…
De zomerdip. Hoe komt het en hoe ga je ermee om?De zomerdip. Hoe komt het en hoe ga je ermee om?De zon schijnt, iedereen is vrolijk en jij.. voelt je down. Zelfs wanneer je alle redenen hebt om je gelukkig te voelen,…
Bronnen en referenties
  • Chabad

Reageer op het artikel "Het belang van berouw (tesjoeva) tonen - Joodse visie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Marissa, 10-06-2011 18:38 #1
Beste mensen ik wil graag weten hoe ik om vergeving van god kan voelen en of krijgen. ik wil mijn fouten herstellen. ik ben niet echt gedoopt en heb er ook niet in geloofd maar mijn gedachten zijn veranderd en ík weet dat god vanuit de hemel kijkt ik wil mijn fouten herstellen wil god niks met mij te maken hebben om dat ik eerst niet geloofde? nou nijn deur staat open en ik zou graag met een schone lei beginnen.

Infoteur: Etsel
Laatste update: Juli 2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Special: Jodendom
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!