Stap 10 van het Minnesota Model bij verslaving

Stap 10 van het Minnesota Model bij verslaving De tiende stap moet eigenlijk een dagelijkse routine 'onderzoek' worden. Stap tien moet onze emotionele katers genezen en nieuwe katers voorkomen. Stap tien moeten we naast alle stappen van het programma dagelijks toepassen. Emotie's zijn namelijk vaak de reden dat we verdovende middelen willen gebruiken. Emotie is een gevolg van een gebeurtenis die we hebben meegemaakt. Dat hoeft niet letterlijk zo te zijn. Soms kan het een film zijn waardoor we emotioneel geraakt zijn. Maar omdat mensen met een verslaving gevoelig zijn voor emotie blijft men er lang over piekeren. De hersenen draaien overuren en dat geeft de behoefte om te verdoven. Het zou als een soort rem moeten werken. Tijdelijk werkt dat ook wel zo maar op lange termijn werkt het averechts. Stap tien wordt dus ingeschakeld om onze emotie's onder controle te krijgen waardoor we niet gaan gebruiken.

De tiende stap

"We maakten er een gewoonte van onszelf te onderzoeken en erkenden direct de fouten die we hadden gemaakt"

Zelfonderzoek bij verslaving

In deze stap staat de vraag centraal hoe we nuchter kunnen blijven, en een emotioneel evenwicht kunnen handhaven, onder alle omstandigheden. Bij de tiende stap beginnen we de levenswijze van het Twaalf Stappen programma in de praktijk te brengen. We maken er een gewoonte van onszelf te onderzoeken. We geven onze fouten meteen toe. We zien onder ogen wat onze fouten zijn en proberen geduldig en gestaag te verbeteren wat we verkeerd doen. Misschien moeten we vaste patronen doorbreken om in rustig vaarwater te komen. Als we nog werken en teveel werk verrichten kunnen we ons werk zien als een vluchtweg. De tiende stap verplicht ons als het ware om elke dag schoon schip te maken.

Kater van verslaving

Behalve de kater als gevolg van dronkenschap bestaat er ook een ander soort kater die we allemaal kennen, of we nu drinken of niet. Dit is de emotionele kater, die in deze stap wordt omschreven als het directe gevolg van een overdaad aan negatieve gevoelens van gisteren of vandaag. Het opmaken van de balans stelt ons in staat het verleden achter ons te laten. Dan groeit de overtuiging dat we toekomstige uitdagingen aan zullen kunnen wanneer ze op ons afkomen.

Schuldgevoelens

De schuldgevoelens die we na een terugval hebben moeten ons niet laten steken in zelfbeklag. We moeten onszelf niet zielig vinden en beklag van anderen helpt ons ook niet verder. De pijn van de emotionele kater moeten we accepteren maar we weten ook dat het weer over gaat. Echter niet door 's morgens allerlei middeltjes in te nemen maar door tijd te nemen om stap tien in de praktijk te brengen.

Balans in emoties

In deze stap wordt onderscheid gemaakt tussen het opmaken van een onmiddellijke, een dagelijkse en een halfjaarlijkse balans. Dit zijn verschillende manieren om onszelf te onderzoeken. Zo kan een onmiddellijke balans helpen om stormachtige emoties te bedaren. Woede, wrok, jaloezie, afgunst, zelfmedelijden en gekwetste trots kunnen ons regelrecht (weer) aan de fles brengen. We moeten er eerst voor zorgen dat we onszelf leren beheersen. Dit is niet alleen van belang bij problemen; ook succes kan ons dronken maken. Verslaafden hebben 1001 redenen om te drinken of te gebruiken. Zelfbeheersing behoedt ons ervoor dat het succes ons naar het hoofd stijgt.

Motieven voor drugsgebruik en verslaving

In de meeste gevallen is het niet moeilijk de motieven te ontdekken die aan ons gedrag ten grondslag liggen. In andere gevallen zal alleen uiterst kritisch zelfonderzoek onthullen wat onze ware motieven zijn geweest. Alle mensen kunnen irrationele of disfunctionele gedachten hebben. We kunnen vooroordelen hebben over iemand die niet terecht blijken te zijn. Gedachten die we niet uit durven spreken of die een eigen leven gaan leiden in ons eigen 'verslavingswereldje' waarin we niemand toe willen laten. Op die manier stapelen de motieven voor gebruik op. Sterker nog, we hebben een hele voorraad aan motieven. Voor elke situatie hebben we er één. We moeten ons denken trainen hoe we ons gedrag onder controle kunnen houden. Het is hard werken om niet elk motief te gebruiken om de fles te pakken of naar de dealer te gaan.
© 2013 - 2020 Hessel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Jellinek Minnesota: nieuwe behandelmethode van verslavingJellinek Minnesota: nieuwe behandelmethode van verslavingJellinek, een instelling voor verslavingszorg, heeft in augustus 2009 een nieuw behandelcentrum geopend met een behandel…
Verslaving behandeling: Het 12 stappenplan (Minnesota model)Verslaving behandeling: Het 12 stappenplan (Minnesota model)Wanneer je lijdt aan een verslaving bestaat er nu ook in Nederland de mogelijkheid om die te overwinnen met het befaamde…
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…
Alcoholverslaving begint met een katerAlcoholverslaving begint met een katerJe hebt het vast wel eens gehad. Na een gezellig avondje stappen of een feestje, waarbij je de nodige alcohol hebt gedro…

Stap 12 van het 12-stappenprogramma bij verslavingStap 12 van het 12-stappenprogramma bij verslavingDe twaalfde stap is de laatste stap van het twaalf stappen programma. Het is de laatste stap die heel dicht bij de eerst…
Stap acht van het Minnesota Model: isolementStap acht van het Minnesota Model: isolementStap acht is een actieve stap. We moeten pen en papier ter hand nemen om ons verleden zichtbaar voor ons neer te schrijv…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Animatedheaven, Pixabay
  • Werkboeken Twaalf stappen programma

Reageer op het artikel "Stap 10 van het Minnesota Model bij verslaving"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Hessel
Laatste update: 28-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!