Ik drink teveel alcohol! Wat kan ik oplopen?

Ik drink teveel alcohol! Wat kan ik oplopen? Even gezellig een drankje drinken vinden we allemaal prettig, juist omdat het de banden met anderen verstevigt. Het komt bij sommige personen voor dat eenmalige drankinname verandert in het dagelijks moeten innemen van de vloeistof om te kunnen blijven functioneren. Men is er afhankelijk van geworden en dat vormt direct een structurele aanslag op het lichaam. Wat voor gevolgen heeft teveel alcoholinname en waarom is stoppen zeer belangrijk?

Ik drink teveel alcohol!


Standaard reactie teveel drinken

Alcohol zorgt ervoor dat de lever wordt geactiveerd om het om te zetten in asceetaldehyde (ook wel ethanal genoemd) en dat is voor het lichaam een giftige stof. Aderen verwijden, waardoor een kloppende hoofdpijn kan ontstaan. Daarnaast zorgt de gifstof voor een hoge bloeddruk, een misselijk makend gevoel en kan een neiging tot braken worden aangezet. Doordat de lever veel suikers heeft onttrokken aan het lichaam, heeft men weinig energie, is de mond plakkerig en kan men een compleet brak gevoel overhouden. Eenmalig veel drinken kan een aanzienlijke kater geven terwijl een overdosis kan leiden tot een levensbedreigende coma. Wat voor invloed heeft dagelijks structureel teveel alcoholinname?

Wegspoelen van lichaamsstoffen

Dagelijks grote hoeveelheden drank of bier innemen zorgt ervoor dat een groot deel van overige ingenomen voedingsstoffen kunnen uitspoelen. Het houdt in dat deze onvoldoende door het lichaam worden opgenomen en via de natuurlijke weg voortijdig het lichaam verlaten. Noodzakelijke mineralen zoals calcium voor sterke botten, ijzer voor zuurstofrijk bloed, zink voor testosteronaanmaak of magnesium verantwoordelijk voor vele lichaamsprocessen worden te snel uit het lichaam verwijderd. Een mineraaltekort kan leiden tot vele onverklaarbare aandoeningen.

Krijgen van puisten of acne

De inname van veel alcohol gepaard gaande met ongezonde verzadigde vetten kan resulteren in insulineresistentie. Insuline moet normaal energie (suiker) uit het bloed halen, zodat het wordt opgeslagen of wordt aangewend voor de energiehuishouding. Door structureel veel insuline nodig te hebben door veel voeding uit alcohol kan insulineaanmaak ontregeld raken. Oftewel het lichaam zal abnormaal gaan reageren, waardoor bijvoorbeeld de productie van het hormoon androgeen wordt beïnvloed. Het is verantwoordelijk voor de aanmaak van talg in de huid, waarnaast het ook invloed heeft op de olieproductie. Oftewel veel drinken kan leiden tot veel puistvorming of acne.

Overgewicht gevolgd door ondergewicht

Iedereen weet dat je door teveel drinken een bierbuik krijgt. Het wordt veroorzaakt door een overvloedige hoeveelheid voedingsstoffen, welke via insuline worden afgevangen en in het lichaam opgeslagen. Dit is zeker het geval als de alcohol veelvuldig wordt ingenomen met vette hapjes en ongezonde maaltijden. De aanvoer van voeding wordt via insuline afgevoerd, echter indien dit structureel van toepassing is kan insulineresistentie optreden. Vanaf dat moment is het kenmerkend dat de persoon meer alcohol gaat drinken, minder voeding eet en sterk vermagert. Men behoudt een vol gevoel en heeft geen honger terwijl het lichaam wel energie verbruikt. Dit is een vergevorderde fase binnen de alcoholverslaving.

Leververvetting en -cirrose

Meest voorkomende ernstige aandoening gerelateerd aan overmatig alcoholgebruik zijn leververvetting en -cirrose. Het houdt in dat de levercapaciteit progressief afneemt, waardoor essentiële functies in het geding komen. Betreft het leververvetting dan kan bij een aanpassing van de levensstijl die functie weer herstellen. Bij levercirrose is het proces echter onomkeerbaar. De levercellen zijn dermate aangetast dat de originele functie is komen te vervallen en er littekenweefsel voor in de plaats komt. Oftewel de celstructuur van de lever is deels vernietigd, waardoor bij continu alcoholgebruik een groter wordend deel van de lever niet meer functioneert. Het is een levensbedreigende omstandigheid, waarbij door levercoma gifstoffen (ammoniak) in het lichaam opbouwen. De hersenen worden rechtstreeks aangetast. Het is de derde voornaamste doodsoorzaak binnen de leeftijdscategorie van 45 tot 65 jaar.

Keel-, maag- en darmproblemen

Veelvuldige inname van alcohol kan de slijmvliezen van alle delen van de vertering aantasten. Juist de slijmvliezen zijn zeer gevoelig voor verandering en kunnen bij chronische aantasting negatief reageren. Het kan ervoor zorgen dat her en der zweren ontstaan, zoals in de keel of maag met bloedingen tot gevolg. De ernst van die zweren kunnen ook variëren, waarbij veel alcoholgebruik mogelijk in combinatie met stressfactoren tot grote inwendige zweren kunnen leiden. Let wel bij een zweer in de maag kan het maagzuur extra veel invloed uitoefenen, waarbij de opening groter kan worden. Achterliggend weefsel kan worden aangetast. Veel bloed overgeven kan hier een teken van zijn.

Kanker

Strikt genomen kunnen alle delen van het lichaam waarmee alcohol in aanraking komt worden beïnvloed en een gezwel of kanker kan ontstaan. DNA wordt aangetast, waarna cellen op een abnormale manier delen en verspreiden. Het kan ervoor zorgen dat er een gezwel ontstaat en ook in het lichaam uitzaait. In relatie met alcoholinname kan het de oorzaak zijn van onder andere:
  • tong- of keel-, slokdarm-, maag- of darmkanker. Het vormt de ingang en afvoerroute van de ingenomen alcohol;
  • leverkanker. Dit orgaan dient alcohol te verwerken zodat het lichaam er minder negatieve effecten van heeft. Let wel leverkanker heeft praktisch altijd het overlijden tot gevolg;
  • overige delen van het lichaam welke gevoelig zijn voor overmatig alcoholgebruik.

Gezien de ernst van de gevolgen is het belangrijk om de mate van drankgebruik te beperken.

Stop met drinken voor het te laat is!

Veel drank innemen kan ernstige schade aan het lichaam toebrengen. Zeker als er sprake is van structurele inname of verslaving kan het leiden tot levensbedreigende aandoeningen. Het kan ertoe leiden dat de levensverwachting aanzienlijk wordt bekort. Het is noodzaak om te stoppen met drinken. Meerdere aandoeningen kunnen herstellen mits de veroorzaker wordt verwijderd. Stop NU met alcoholmisbruik, zodat de kans op ernstige aandoeningen en ziekten snel afneemt. Neem contact op met de Anonieme Alcoholisten, zodat je met mede verslaafden erover kunt praten en steun vindt om er vanaf te komen.

Lees verder

© 2013 - 2021 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen van alcohol voor de leverGevolgen van alcohol voor de leverAlcohol heeft diverse gevolgen voor de lever. Alcohol speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van diverse leverziekt…
Alcoholverslaving begint met een katerAlcoholverslaving begint met een katerJe hebt het vast wel eens gehad. Na een gezellig avondje stappen of een feestje, waarbij je de nodige alcohol hebt gedro…
Wanneer heb ik een alcoholprobleem?Wanneer heb ik een alcoholprobleem?Iemand die naar zijn eigen mening een regelmatige drinker is, kan een alcoholprobleem hebben. De grens tussen een gewoon…
Wat doet alcohol echt met je ?Wat doet alcohol echt met je ?Iedereen kent alcohol, en ook iedereen weet dat als je er teveel van neemt dat het niet goed is voor je lichaam. Maar ho…

Obesitaschirurgie is soms oplossing voor extreem overgewichtObesitaschirurgie is soms oplossing voor extreem overgewichtVoor mensen die problemen hebben met ernstig overgewicht, zijn er talloze mogelijkheden om af te slanken. Toch is het vo…
Alcoholisme: hoe hou je het in de hand?Alcoholisme, ofwel het innemen van alcoholische producten in dusdanige hoeveelheden dat het ongezond is voor een persoon…
Bronnen en referenties
  • http://www.aa-nederland.nl/index19.php
  • http://www.levercirrose.net/
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/101060-hoe-verhelpen-gezonde-koolhydraten-acne-en-puisten.html
Geinformeerd (1.101 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.