Jongeren en het risico van medicatie bij ADHD

Jongeren en het risico van medicatie bij ADHD Medicatie kan een verslavende werking hebben voor personen die daar gevoelig voor zijn. Jongeren met ADHD zijn bijvoorbeeld extra verslavingsgevoelig. Maar jongeren die daarvoor medicatie gebruiken zouden volgens onderzoek minder snel drugs gaan gebruiken. Men heeft de gedachte dat het voorschrijven van medicatie preventief werkt, voordat ze aan 'zelfmedicatie' gaan doen. Dat is niet helemaal waar. Door de medicatie gebruiken ze namelijk al ´drugs´. Tenslotte moeten we voorzichtig concluderen dat medicatiegebruik bij jongeren juist gebruik van stimulerende of verdovende middelen in de hand werkt.

Medicatie voor ADHD verslavend

Huisartsen en psychiaters schrijven, zonder dat ze echt de gevolgen beseffen, te snel en te vaak medicatie voor. Medikinet, Ritalin en Concerta zijn de meest bekende 'legale' drugs die duizenden jongeren per dag wegslikken. Alle drie vallen onder de Opiumwet en werken superverslavend. Sommigen vallen zelfs onder de anti-psychotische middelen. Sommige jongeren kunnen heel druk zijn in hun hoofd, maar om ze nou direct vol te stoppen met amfetamine en antipsychotica.

Methylfenidaat

Methylfenidaat is de stof die in de meeste medicatie voor ADHD is verwerkt.
Zoals eerder gezegd valt deze stof onder de Opiumwet en mag niet langer dan een jaar worden gebruikt. Deze stof staat bekend dat het hartklachten, groei- en psychische stoornissen kan veroorzaken. Daarbij is het bewezen dat slechts een klein percentage baat heeft bij de stof. Bij sommigen wordt er maar een klein deel van de stof opgenomen in het bloed.

Is medicatie voor ADHD een illegale drugs

Verschillende psychiaters zijn het daar mee eens. Volgens hen zijn we in Nederland doorgeslagen als het gaat om medicatie voorschrijven voor ADHD. In Nederland zijn we gek op pilletjes. Intussen verschilt het gebruik van illegale XTC pillen niet zoveel meer van 'legale' ADHD pilletjes. De 'drugs' mogen alleen onder strenge voorwaarden voorgeschreven worden door specialisten. De ´gebruiker´ moet zijn dosis op tijd nemen. Daar gaat het al mis. Er zijn zelfs jongeren die de tabletten verpulveren en opsnuiven. Anderen zijn een soort Ritalin ´dealer´ en verkopen hun eigen dosis. Volgens de Opiumwet is dat allebei strafbaar.

Koolzuurhoudende dranken en ADHD

In de meeste gevallen is het onmogelijk om een juiste dosering te krijgen. Vooral bij jongeren niet. Onder invloed van hun dagelijkse dosis Amfetamine of Methylfenidaat ´stuiteren ze half stoned´ door de pubertijd. Het is bekend dat koolzuurhoudende dranken een goede therapeutische werking tegen gaat. Let er maar eens op hoeveel cola en energiedranken er door de gemiddelde puber wordt gedronken. Hebben we het nog niet eens over het drinken van bier en alcoholische mixdrankjes. Onmogelijk dus om ooit een goede dosering tot stand te brengen.

Bijwerkingen van medicatie bij ADHD

De bijwerkingen zijn ook niet van de lucht; hartkloppingen, hoge bloeddruk, zelfmoordgedachten, waanideeën. Ondanks dat men een nobel streven heeft om naast medicatie ook aan gedragstherapie te doen, blijkt dat in de praktijk gewoon niet of nauwelijks te gebeuren. Als je de bijsluiter leest zouden er allerlei alarmbellen moeten gaan rinkelen.

Onderzoek en behandeling ADHD

Er is nog veel onderzoek nodig om de gevolgen op korte en lange termijn goed in kaart te brengen. De voorkeur gaat uit om te stoppen met medicatie en op zoek gaan naar een goede gedragstherapie. Geen korte therapie maar een langdurige begeleiding voor de persoon met ADHD en de omgeving. ADHD is niet het 'probleem' van één persoon. De hele omgeving en de maatschappij spelen een rol. Juist omdat daar veel tijd en energie in gaat zitten vallen we liever terug op medicatie die 'snel werkt'.
Volgens Laura Batstra, kinder- en jeugdpsycholoog, is ADHD geen ziekte maar een gedragsstoornis. Behandeling moet door gedragsdeskundigen gedaan worden. Daarnaast vindt zij dat de farmaceutische industrie er teveel op aandringt om de diagnose te stellen.

Nederlandse ziekte

In buitenlandse klinieken voor het behandelen van een verslaving zeggen artsen dat ADHD een Nederlandse 'ziekte' is. Nederlandse artsen zouden te snel medicatie voorschrijven om ADHD te behandelen. Hier wordt nog verder onderzoek naar gedaan maar, het feit is dat Ritalin en Concerta stimulerende middelen zijn die het puberbrein kunnen ontregelen. Daardoor wordt ook het gedrag beïnvloed.
© 2014 - 2024 Hessel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ADHD behandelen met medicatieADHD behandelen met medicatieADHD is een psychiatrische aandoening waarbij men problemen met de aandacht en hyperactiviteit heeft. ADHD behandelen me…
Oorzaken en symptomen van ADHDBij ADHD denkt men vaak aan drukke kinderen. Maar wat zijn de verdere symptomen van ADHD, hoe ontstaat deze aandoening e…

Stoppen met roken: 100 redenenStoppen met roken: 100 redenenElk jaar stoppen honderden mensen met roken. Van de circa 3.584.300 rokers in Nederland is maar liefst 80% van plan om v…
Alcohol en zijn werkingAlcohol ontstaat wanneer gist in aanraking komt met suiker uit fruit. Hoe langer het gistingsproces, hoe hoger het perce…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Medicatie_bij_ADHD
  • http://www.rug.nl/news/2012/05/18laurabatstra
Hessel (256 artikelen)
Laatste update: 12-11-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.