Stoppen met blowen: ontwenningsverschijnselen cannabis

Stoppen met blowen: ontwenningsverschijnselen cannabis Er zijn mensen die verslaafd zijn aan blowen en hier niet mee stoppen vanwege de angst om ontwenningsverschijnselen te ervaren. De intensiteit van deze afkickverschijnselen zijn afhankelijk van de mate waarin er dagelijks geblowd wordt en hoelang er gebruikt wordt. Gemiddeld heeft je lichaam zo'n vijf dagen nodig om alle giftige, verslavende stoffen te verwerken en af te scheiden bij een detox. Cannabisverslaving wordt in de DSM-5, het diagnostisch en statistisch handboek van psychiatrische aandoeningen, een stoornis in cannabisgebruik genoemd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen niet-problematisch cannabisgebruik en een stoornis in cannabisgebruik. Dit onderscheid is soms moeilijk te maken. Het belangrijkste kenmerk van cannabismisbruik is een patroon van middelengebruik dat ervoor zorgt dat je schadelijke gevolgen ervaart: sociale, psychische of gedragsproblemen

Vóórkomen

Vooral jongvolwassen blowen. Grofweg 20-25% van de bevolking van 18 jaar en ouder ooit in zijn of haar leven cannabis gebruikt en 1-2% van de bevolking blowt (schier) dagelijks. In 2021 was het percentage 1,7%. Anno 2024 gebruiken meer mannen dan vrouwen cannabis.

Stoppen met blowen kan gepaard gaan met ontwenningsverschijnselen / Bron: Chmee2, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Stoppen met blowen kan gepaard gaan met ontwenningsverschijnselen / Bron: Chmee2, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Stoppen met blowen

Als je op grote schaal en gedurende een langere periode wiet of marihuana hebt gebruikt, kun je rekenen op een aantal ontwenningsverschijnselen als ermee stopt. De ene persoon heeft er meer last van dan de andere persoon. Het hangt af van de chemie van je lichaam, de mate van gebruik, en andere factoren, zoals de vraag of je met behulp van de drugs een ander probleem verdoezelt, bijvoorbeeld een depressie of sociale angst.

Mensen die het middel gebruiken om zich meer comfortabel te voelen in sociale situaties, kunnen zich flink ongemakkelijk en angstig gaan voelen als zij nuchter worden. Ook mensen die het gebruiken als middel tegen slapeloosheid, zullen over het algemeen een soort van crash ervaren totdat hun lichaam is gewend aan een leven zonder drugs. Ook zijn er mensen die zijn begonnen met blowen om hun emoties te verdringen. Zij voelen zich vrijer als ze hebben geblowd en ze hoeven zich voor even niet druk te maken over hun problemen of traumatische gebeurtenissen die hun zijn overkomen. Als ze stoppen met blowen, zullen ze merken dat ze hun emoties hebben weggestopt door te blowen. Begeleidende therapie kan dan helpen om met deze negatieve emoties om te leren gaan.

Factoren die een rol spelen bij het krijgen van ontwenningsverschijnselen

Factoren die van invloed zijn op het krijgen van ontwenningsverschijnselen zijn onder meer:

Duur van het gebruik

Gebruik je wiet pas sinds kort of gebruik je het al jaren, misschien zelfs al vanaf je tienerjaren.

Frequentie van het gebruik

Hoe vaak blow je. Was het dagelijks? Tweemaal daags? Driemaal per dag? De hele dag vanaf het moment dat je opstaat of alleen avonds voor het slapen gaan?

Als je de afgelopen tien jaar flink hebt geblowd, dat wil zeggen zeker drie per dag, dan is de kans groot dat je meer dan gemiddeld last zult hebben van ontwenningsverschijnselen.

Ontwenningsverschijnselen van cannabis

Je ervaart zowel lichamelijke gevolgen als psychische gevolgen.

Stoppen met blowen kan leiden tot angst / Bron: Geralt, PixabayStoppen met blowen kan leiden tot angst / Bron: Geralt, Pixabay

Angst

Je kunt je meer ongemakkelijk en angstig voelen in sociale situaties en een soort van gegeneraliseerde angst ontwikkelen. Dit is precies het tegenovergestelde van hoe ontspannen je je voelde tijdens het gebruik van cannabis. Bedenk dat je angsten waarschijnlijk ongegrond zijn en dat je je mettertijd beter zult voelen. Als jij je echter na een week na het stoppen met blowen nog steeds angstig voelt, is het een goed idee om je huis​​arts te raadplegen. Soms is angst een probleem dat er reeds was voordat je begon met het gebruik van cannabis en dat weer terugkomt nadat je er mee bent gestopt. Begeleiding of behandeling kan je helpen om hier beter mee om te gaan. De huisarts kan je verwijzen.

Verandering in eetlust

Cannabisgebruik kan de eetlust stimuleren. Nadat je bent gestopt met blowen, kan het zijn dat je minder trek hebt en bijgevolg minder eet. Sommige mensen ervaren juist een toegenomen eetlust nadat ze gestopt zijn met blowen.

Krampen

Sommige mensen krijgen last van maagkrampen en spijsverteringsproblemen. Dit gaat vanzelf over, vaak binnen enkele dagen.

Craving

Craving duidt op het extreem trek hebben in blowen. De meeste gebruikers die stoppen ervaren op een gegeven ogenblik een sterk verlangen naar cannabis. Het wordt ook wel zucht of hunkering genoemd. Dit intense gevoel kan ontstaan doordat je lichaam gewend is aan cannabis. Het beïnvloedt de overdracht van signalen in de hersenen en het lichaam raakt in de war als je niet meer blowt. Craving kan vooral nauw samenhangen met situaties waarin je gewend bent te blowen. Ook kun je op een andere manier worden herinnerd aan blowen, zoals bij een gevoel van angst of stress. Dit worden ook wel 'trekmomenten' genoemd. Afleiding zoeken en wat anders gaan doen, is een goede manier om hiermee om te gaan.

Depersonalisatie

Je kunt een gevoel hebben van zelfvervreemding, alsof je buiten jezelf staat. Dit is meestal een gevolg van hevige angst. Het is heel goed mogelijk dat je je nog nooit eerder zo hebt gevoeld; de chemie van je hersenen zijn in de war gegooid en zoeken naar een nieuwe balans.

Depressie

Veel mensen ervaren depressieve symptomen bij het loskomen van cannabis. Je kunt je neerslachtig voelen, alsof je alle levenslust hebt verloren.

Duizeligheid

Sommige mensen die stoppen met blowen melden een duizelig gevoel. Accepteer het gewoon als een symptoom dat vanzelf weer overgaat als je een paar dagen verder bent.

Hoofdpijn is een van de ontwenningsverschijnselen van stoppen met blowen / Bron: Istock.com/JackFHoofdpijn is een van de ontwenningsverschijnselen van stoppen met blowen / Bron: Istock.com/JackF

Hoofdpijn

Een ander veel voorkomend ontwenningsverschijnsel is hoofdpijn. Ook deze klacht waait vanzelf weer over zodra je lichaam ontgift is.

Prikkelbaarheid

Je kunt je zeer prikkelbaar voelen als je breekt met je verslaving. Je kunt je opwinden en druk maken om de kleinste dingen, maar dit gevoel ebt vanzelf weg zodra je gewend bent aan een leven zonder cannabis.

Stemmingswisselingen

Sommige mensen ervaren extreme wisselingen in hun stemming wanneer ze proberen om te stoppen met blowen. Je kunt je de ene minuut goed voelen en vervolgens overmand worden door verdriet of je juist heel boos voelen.

Slapeloosheid / Bron: PrinceOfLove/Shutterstock.comSlapeloosheid / Bron: PrinceOfLove/Shutterstock.com

Insomnia (slapeloosheid)

Insomnia verwijst naar slapeloosheid. Mensen die stoppen met blowen zijn soms tijdelijk niet goed in staat om in te slapen. Veel blowers gebruiken cannabis ook als een soort slaapmiddel. Door blowen slaap je weliswaar dieper, maar de kwaliteit van de REM-slaap wordt er wel degelijk door beïnvloed. Je komt door cannabis minder en korter in de REM-slaap en door niet langer te blowen zal de kwaliteit van je slaap merkbaar toenemen; je zult uitgeruster wakker worden. Maar dan moet je wel eerst door de zure appel heen bijten. Probeer een aantal ontspanningstechnieken uit of beweeg overdag meer, zodat je 's avonds beter inslaapt.

Misselijkheid

Een gevoel van misselijkheid, vooral na het eten, is een heel gebruikelijke klacht bij het stoppen met blowen.

Slaapstoornissen

Je kunt zeer levendige dromen beleven of juist een verstoorde slaap hebben waarbij je wakker wordt in het midden van de nacht. Je kunt dan last hebben van vreselijke nachtmerries waar je badend in het zweet uit wakker schrikt. Dit kan tijdelijk leiden tot slaapgebrek, maar uiteindelijk zal je slaap verbeteren.

Overmatig zweten na het stoppen met blowen / Bron: Andrey_Popov/Shutterstock.comOvermatig zweten na het stoppen met blowen / Bron: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Zweten

Veelvuldig zweten en vooral 's nachts hevig transpireren komt veel voor bij het stoppen met blowen.

Wanneer verdwijnen de ontwenningsverschijnselen?

Hoelang je last zult hebben van ontwenningsverschijnselen, verschilt van persoon tot persoon. Het is mede afhankelijk van de duur en mate van het gebruik. De meeste mensen zullen merken dat ze na 90 dagen volledig zonder symptomen zijn, en vaak al eerder. Het hangt er ook vanaf of je langzaam afbouwt of gewoon in een keer stopt, de zogeheten 'cold turkey methode'. Dit is de beste manier om te stoppen, maar je lichaam en hersenen moeten zich daarna aanpassen aan de nieuwe situatie en dat kost tijd. Een verslaving beëindigen is weliswaar één van de moeilijkste en meest ingrijpende beslissingen in je leven, maar stoppen met blowen loont.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blowen op jonge leeftijd niet zonder gevaarBlowen op jonge leeftijd niet zonder gevaarJarenlang was de informatie die vanuit de overheid verstrekt werd omtrent het gebruik van softdrugs nogal soft. De strek…
mijn kijk opStoppen met blowenBlowen: Voor veel mensen is dit een leuke sporadische bijkomstigheid. Voor een select groepje is dit echter niet zo. Uit…
Blowen en de effectenBlowen en de effectenIn de grote steden zoals Amsterdam en Den-Haag kom je veel mensen tegen die blowen. Het is een verslaving waar mensen zi…
Problemen met drank en (soft)drugs bij jongerenProblemen met drank en (soft)drugs bij jongerenJongeren die in de jeugdzorg zitten en jongeren afkomstig uit speciaal onderwijs blijken veel vaker te roken, te drinken…

Dwangmatig koopgedrag: signalen en gevarenDwangmatig koopgedrag: signalen en gevarenIs je koopgedrag afhankelijk van een behoefte of een budget, of kan je niet weerstaan aan de verleiding om dingen te kop…
Soorten tolerantie die op kunnen treden bij verslavingSoorten tolerantie die op kunnen treden bij verslavingAls je verslaafd bent, zal je lichaam hier uiteindelijk deels aan wennen. Alcohol, drugs en tabak worden door het lichaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay (bewerkt)
  • American Psychiatric Association. Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen (DSM-5). Nederlandse vertaling van Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders 5th Edition. Amsterdam: Boom Psychologie, 2014.
  • Drugsinfo. Hoeveel mensen gebruiken hasj/wiet in Nederland? https://www.drugsinfo.nl/cannabis/hoeveel-mensen-gebruiken-hasj-wiet-in-nederland (ingezien op 5-4-2022)
  • http://www.cannabisdebaas.nl/Stoppen-minderen/Zin-in-cannabis.aspx
  • https://www.verywell.com/what-to-expect-from-cannabis-withdrawal-22304
  • http://www.readyforchange.nl/nl/Cannabisverslaving/Ontwenningsverschijnselen-cannabis-wiet
  • https://www.addictioncenter.com/drugs/marijuana/withdrawal-detox/
  • http://mentalhealthdaily.com/2013/03/02/marijuana-withdrawal-symptoms-what-you-may-experience/
  • Trimbos. Cijfers drugs: gebruik en incidenten. https://www.trimbos.nl/kennis/cijfers/drugs/ (ingezien op 5-4-2022)
  • Afbeelding bron 1: Chmee2, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Istock.com/JackF
  • Afbeelding bron 4: PrinceOfLove/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 5: Andrey_Popov/Shutterstock.com
Reactie

Daya, 15-11-2019
Na langdurig blowen kun je enorme ontwenningsverschijnselen krijgen.
De ergste zijn na een paar dagen tot twee weken wel over. Als je hier heel veel last van hebt, kun je je huisarts vragen om twee weekjes diazepam. Dit is puur om de rusteloosheid en koude rillingen, zweten en waar je ook fysiek last van kunt hebben te onderdrukken. Hier is niets mis mee. Diazepam wordt ook voorgeschreven om af te kicken van alcohol.

Er zijn alleen ook nog dieper liggende issues.

De hersenen maken allerlei stofjes aan, neurotransmitters. Genotsmiddelen hebben vooral invloed op de D2 receptoren.
Dit zijn de receptoren die je blij maken wanneer er dopamine (een neurotransmitter) aangemaakt wordt.
De hersenen zijn slim wat dat betreft: na langdurig toedienen van THC, stoppen zij met het aanmaken van dopamine, het stofje wordt namelijk al van buitenaf ingevoerd.
Het kan tot 6 maanden(!) duren tot je hersenen dit weer zelf hebben opgepakt.
In deze periode kun je je erg moe voelen, dit is volkomen normaal. Je mist immers een belangrijke stof.
Dit is exact de oorzaak waarom je gaat craven: je hersenen zijn gewend dat de dopamine van buitenaf wordt toegediend, ze zijn lui geworden.
Dat je slecht slaapt is ook logisch, je brein is compleet in de war. Hierdoor kun je extreem gaan dromen, nachtmerries krijgen, of zelfs het gevoel krijgen dat je helemaal niet slaapt. Hierdoor kun je je ook vermoeider door gaan voelen.
Als je ook nog eens XTC (speed met MDMA) of pure MDMA gebruikt, dan put je ook nog eens je serotonine niveau uit (ook een neurotransmitter). Serotonine wordt 's avonds als het donker wordt omgezet naar melatonine (weer die neurotransmitter), zodat je in slaap valt.
Ook licht heeft invloed op de aanmaak van melatonine en dan vooral blauw licht (waarom zou Facebook toch zo blauw zijn? Dan blij je lekker wakker en langer online ;))
Er zijn apps voor de pc te krijgen waarmee je de kleuren op je scherm kunt regelen, zodat alles dat blauw is bijvoorbeeld oranje/rood wordt (zonsondergang kleurtje). Tijdens gamen of films is niet handig natuurlijk. Apple telefoons hebben deze functie bijvoorbeeld al standaard ingebouwd, de nachtmodus.

Een tweede issue met langdurig veel blowen betreft de darmen:

Er zit een slijmlaag op de darmwand, welke alle benodigde stoffen opneemt. Hier hebben ze een bepaalde tijd voor nodig.
De darmen zijn flink gekronkeld en door veel te blowen worden deze kronkels minder en is de verblijfstijd van voedsel aanzienlijk korter. Je kunt hierdoor tot 15x minder voedingsstoffen opnemen in je lichaam.
Ook dit heeft wat tijd nodig om weer te herstellen.

Erg belangrijk bij het stoppen van blowen is om te gaan ontbijten. Het hoeft niet een zwaar ontbijt te zijn, al is het maar een ontbijtkoekje, zoals een ontbijtkoekje, Liga Evergreen ofzo doet het bij mij wel lekker.
Waarom is ontbijten zo belangrijk?
De alvleesklier heeft wat energie nodig om op te starten. Dit is zeg maar de startmotor van het lichaam.
Wanneer het ontbijt overgeslagen wordt, wring je de alvleesklier uit en put je deze uit.
Jij kan hier wel aan gewend raken, maar je lichaam niet.
Aangezien je aan het herstellen bent van een blowverslaving, heb je die energie juist hard nodig.

Het kan ook zijn dat je ineens zit te roken als een schoorsteen. Dit komt doordat een joint ongeveer gelijk staat aan 12 sigaretten. Rook jij, net als ik deed, 6 joints op een avond, dan zit je eigenlijk 3 pakjes sigaretten weg te paffen. Ik heb dan ook, logisch, COPD. Stoppen met dagelijks blowen verhoogt de longfunctie met 15%. Hierdoor kun je je tijdelijk wat duizelig gaan voelen, omdat het lichaam meer zuurstof opneemt.

Je kunt ook vergeetachtig worden. Dit heeft weer te maken met het feit dat je zaken die je onthoudt terwijl je geblowd hebt, beter onthoudt onder invloed van blowsel. Zaken die je leert zonder invloed van blowsel vergeet je juist makkelijker wanneer je onder invloed bent van blowsel. Heb je leren autorijden onder invloed van je jointje? Reken er maar niet op dat je beter gaat rijden wanneer je stopt met blowen. Feit blijft dat je brein een opdonder heeft gehad.

Wat erg belangrijk is bij het stoppen met blowen is het ouderwetse Rust, Reinheid (gezond eten) en Regelmaat.
Probeer niet al te grote stappen te nemen, je kans op slagen wordt daar veel kleiner van.
Ga je meer roken? Accepteer dit, met een paar weken of maanden wordt dit wel minder wellicht.
Drink je veel koffie? Ga niet proberen hiermee te stoppen, accepteer dit ook gewoon.
Je kunt namelijk het gevoel hebben dat je de hele wereld aan kunt en je super gemotiveerd voelen, maar dat is tijdelijk.
Na ongeveer twee a drie maanden knal je keihard een dip in. Als je dan ook nog eens gestopt bent met roken en koffie drinken, dan knal je zo hard terug, dat de kans aanzienlijk is dat je teruggrijpt naar je genotsmiddelen.
Als je stopt met blowen, doe het dus echt in kleine stapjes, hoe optimistisch je ook bent. Pas ook op met andere middelen, zoals XTC, MDMA, alcohol etc. Deze werken allemaal op dezelfde receptoren. Het beste is om gewoon de eerste zes maanden helemaal clean te blijven.

De hersenen hebben een norm goed geheugen wat geuren betreft. Wil je echt niet meer blowen? Denk dan niet na zes maanden, of na tien jaar dat je wel weer een jointje kunt roken. Je bent in no time weer terug bij af, met alle terugkerende ellende, de reden waarom je bent gestopt dus.

Het belangrijkste is in ieder geval een stukje acceptatie. Je doet dit om gezonder te worden, om geld te besparen of om je relatie te redden, whatever, maar als je stopt heb je daar een goede reden voor. Hou deze reden in gedachten en je zult zien dat er verbeteringen komen, al ben je daar de eerste periode niet altijd van overtuigd.
Ga ook niet op zoek naar een vervanging (zoals alcohol) en neem ook geen serotonine (verkrijgbaar als L-tryptofaan) of melatonine, om je beter te voelen of beter te slapen. De kunst is juist dat je hersenen deze stofjes zelf weer gaan aanmaken en nogmaals, dat kan tot zes maanden duren, daarna ben je weer volledig hersteld van je verslaving.

Het is een aardige lap tekst geworden, geschreven in de hoop dat blowers beter begrijpen hoe het in elkaar steekt wanneer je ermee nokt. Langdurig veel blowen is minder onschuldig dan je denkt: je verstoor je nachtrust (REMslaap) ermee en je hongert jezelf uit. Gelukkig is dit allemaal prima te herstellen en kun je blowvrij prima verder leven.

Daya Reactie infoteur, 23-11-2019
Bedankt voor het delen van je verhaal!

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.