Roken: zijn light sigaretten minder schadelijk dan gewone?

Roken: zijn light sigaretten minder schadelijk dan gewone? Light sigaretten worden vaak gerookt door rokers die geleidelijk aan willen stoppen met roken. De light sigaret bevat minder nicotine en minder teer en zou de kans op rookverslaving en longkanker dus moeten verminderen. Toch kan je je afvragen of het overschakelen op de light sigaret wel een geschikte manier is om uiteindelijk volledig te stoppen met roken. Precies doordat je als roker denkt dat light sigaretten minder schadelijk zijn, zal je dit mogelijk compenseren door dieper te inhaleren. Om die manier gaat het voordeel van de light sigaret dus verloren. Is het zinvol om via light sigaretten te stoppen met roken?

Light sigaretten roken

In hun poging om te stoppen met roken schakelen sommige mensen over van de "gewone" sigaret naar de light sigaret. Ze willen niet al te abrupt de overgang maken van roker naar niet-roker en kiezen voor een geleidelijke afbouw. Door het roken van een light-sigaret willen ze de schadelijke en de verslavende effecten van het roken verminderen om op lange termijn definitief te kunnen stoppen met roken. Toch is het de vraag of de overschakeling naar de light sigaret wel een goede keuze is.

Minder nicotine en minder teer

Men gaat er van uit dat een light sigaret minder nicotine en minder teer bevat dan de gewone sigaret. De kankerverwekkende en de verslavende effecten van de light sigaret zouden in theorie dus minder moeten zijn. De kans op longkanker zou dus ook kleiner moeten zijn bij light sigaretten. De toxische stoffen in de light sigaret worden wetenschappelijk gemeten aan de hand van een rookmachine, waarbij men uitgaat van een standaard inhaleersterkte. Op basis daarvan wordt dan bepaald hoeveel nicotine en teer een light sigaret bezit.

Light sigaretten: schadelijke effecten

Het specifieke aan de light sigaret is dat in de filter van de sigaret kleine microscopische openingen aanwezig zijn die de rook zouden moeten verdunnen. Hierdoor zou de roker dus minder giftige stoffen moeten inademen. Niettemin kunnen die microscopische openingen nooit hun gewenste effect teweegbrengen, vermits de roker deze openingen als vanzelf gaat dichtknijpen met mond of vingers om toch maar voldoende toxische stoffen als nicotine en teer te kunnen inademen. De roker heeft automatisch deze neiging omdat hij zoveel mogelijk nicotine wil opnemen om een bevredigend effect te kunnen bereiken.

Paradox van de light sigaret

Dieper inhaleren

In het geval van het roken van light sigaretten is er dus sprake van een tegenstrijdig effect. De light sigaret bevat inderdaad minder nicotine en teer dan de gewone sigaret, maar een roker probeert dit dus automatisch te compenseren. Dit doet hij door dieper en langer te inhaleren om toch maar voldoende nicotine in de longen te kunnen opnemen en naar de hersenen te kunnen sturen.

Voorbeeld van een light sigaret. / Bron: Autodesigner, Wikimedia Commons (CC0)Voorbeeld van een light sigaret. / Bron: Autodesigner, Wikimedia Commons (CC0)

Compenseren

Op die manier ontwikkelt hij een sterke zuigkracht en komt hij uiteindelijk aan een nicotinegehalte dat niet veel zal verschillen met dat van een gewone sigarettenroker. Uiteindelijk maakt het probleem van de light sigaret deel uit van het probleem van de light producten in het algemeen. Precies omdat je een light product tot je neemt dat minder schadelijk is dan het gewone product, ga je je consumptiegedrag compenseren.

Onbewust meer roken?

Automatisch denk je dat je er meer van kan nemen omdat het toch minder schadelijk is. Zo gaat de roker van light sigaretten misschien denken dat hij meer kan roken en dieper kan inhaleren omdat het toch maar light sigaretten zijn. Het gevolg hiervan is dat het "positief" effect van het light product of de light sigaret uiteindelijk niet veel zal verschillen van het negatief effect van het gewone product.

Stoppen met roken: alternatieven

Het voordeel van de light sigaret is dat je je minder blootstelt aan schadelijke effecten dan bij de gewone sigaret. Maar als middel om geleidelijk aan te stoppen met roken lijkt de light sigaret minder effectief dan andere methoden. Wil je succesvol stoppen met roken dan kan dit bijvoorbeeld met behulp van nicotinepleisters, nicotinekauwgum of nicotinegel. Sommige rokers gaan in therapie bij een psycholoog, terwijl anderen dan weer kiezen voor de abrupte methode: van de ene op de andere dag stoppen met roken. In dat laatste geval moet je wel rekening houden met mogelijke ontwenningsverschijnselen, zoals bijvoorbeeld zweten, trillen en beven, onrustig zijn, enz...

Lees verder

© 2009 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Sigaret: algemene informatieSigaret: algemene informatieDe sigaret kunnen we omschrijven als een hoopje tabak dat d.m.v. een rolletje papier als een kokertje bijeengehouden wor…
Feitjes over rokenNiet roken wordt zo langzamerhand mode. Tussen 2001 en 2005 was het aantal jeugdige rokers flink afgenomen. Toch rookt n…
Risico's en nadelen van de e-sigaretRisico's en nadelen van de e-sigaretDe e-sigaret: duizenden mensen in Nederland maken er gebruik van. De meeste mensen roken de e-sigaret omdat het een stuk…
Hoe ongezond zijn sigaren en zijn ze verslavend?Hoe ongezond zijn sigaren en zijn ze verslavend?Veel mensen denken dat sigaren minder ongezond zijn dan sigaretten omdat je sigaren niet inhaleert, maar is dat eigenlij…

Allen Carr: stoppen met rokenAllen Carr was zelf een verstokte roker. Toen hij na meerdere poging eindelijk met succes wist te stoppen, ontwikkelde h…
De verslavende werking van energiedrankEnergiedrank is tegenwoordig een erg populaire drank. Het wordt veel gedronken door jongeren en heeft een stimulerende w…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Roken: zijn light sigaretten minder schadelijk dan gewone?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: Oktober 2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!