InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Verslaving > Literatuur verslavingszorg

Literatuur verslavingszorg

Literatuur verslavingszorg In de verslavingszorg wordt verschillende literatuur en naslagwerk gebruikt. Altijd handig om een overzicht te hebben van literatuur over de hulpverlening bij verslaving. In dit artikel wordt een impressie gegeven van literatuur voor de verslavingszorg. Het is tevens een overzicht waarmee de student en de professional hun voordeel mee kunnen doen. Het is uiteraard geen volledige lijst maar het is ruim voldoende om in hoofdlijnen een impressie te geven van de beschikbare literatuur.

Waarom een literatuurlijst voor verslavingszorg

Op internet is het makkelijk om informatie te vinden over verslaving. Je hebt verschillende betrouwbare sites van bijvoorbeeld de zorginstelling zelf. Er zijn echter ook sites waar informatie vermeld staat die niet altijd de juiste informatie verschaft. Het is daarom goed om ook bronnen in de vakliteratuur te raadplegen. Deze lijst wil die bronnen motiveren doormiddel van een lijst te publiceren waarin verwezen wordt op relevante vakliteratuur. Vervolgens is het ook niet altijd eenvoudig om een boek te vinden over het juiste thema. Vandaar dit overzicht.

Keus van literatuur

De keus van literatuur hangt af van verschillende omstandigheden. Het is natuurlijk ten eerste een persoonlijke keus. Vervolgens is het goed om te kijken of de literatuur relevant en actueel is. Voor hulpverleners in de verslavingszorg is het zeer nuttig om actuele literatuur aan te schaffen. Op die manier kunnen nieuwe ontwikkelingen worden bijgehouden.

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk en daar is de literatuurlijst ook voor samengesteld. Het doel van de lijst is om wetenschappelijke uitgaven in een overzicht weer te geven.

Tijdschrift

Voor de verslavingszorg zijn ook verschillende tijdschriften beschikbaar. Ook die worden zoveel mogelijk in de lijst weergegeven.

Aanbeveling

Dit overzicht is slechts een impressie en geeft lang niet alle beschikbare literatuur weer. Het is aan te bevelen om regelmatig zelf bij te houden wat er zoal in dit vakgebied wordt uitgegeven.

Overzicht

Chemie van verslaving. Over genen, hersenstofjes en sociale zwakte

Auteur(s): Anja Krabben, Toine Pieters, Stephen Snelders
ISBN: 978-90-8562-044-0
Korte omschrijving: In Chemie van verslaving vertellen wetenschappers en artsen over de nieuwste inzichten in de wetenschap van de behandeling van verslaving. Ook ex-verslaafden komen uitgebreid aan het woord.

Verslavingszorg, een apart vak

Auteur(s): Jack Derks, Marten Hoekstra
ISBN: 9052530580
Korte omschrijving: Het boek geeft een inleiding over de verslaving in de maatschappij. Vervolgens volgt een hoofdstuk over de taakstelling voor de verslavingszorg m.b.t. aanpak en beleid. De stof is van goed niveau en geeft ook duidelijk haar bronnen weer.

Leven met een alcoholprobleem

Auteur(s): Jolien Fox en Mieke Zinn
ISBN: 9031343935
Korte omschrijving: Dit is een zelfhulpboekje voor mensen die willen minderen of helemaal willen stoppen met drinken. Het boekje is helder geschreven, geeft een lijst met adressen voor hulp en een zelftest.

Hulpverlening bij problematische alcoholgebruik

Auteur(s): Stan Ansoms, Joris Casselman, Frieda Matthys, Geert Verstuyf
ISBN: 9044115588
Korte omschrijving: Dit handboek is speciaal voor hulpverleners in de verslavingszorg. Vanuit een wetenschappelijke visie en onderbouwing wordt de praktijk met dit boek een goed handvat geboden. Verschillende hoofdstukken zijn geïllustreerd met schema’s of vragenlijsten die in de praktijk toegepast kunnen worden.

Wat elke professional over verslaving moet weten

Auteur(s): dr. Jaap van der Stel
ISBN: 9789031351695
Korte omschrijving: Dit boekje is voor geïnteresseerden voor verslaving in de verslavingszorg. Het geeft een korte maar heldere uitleg over alle facetten van de verslaving en de hulpverlening.

Verslaving. Handboek voor zorg, begeleiding en preventie

Auteur(s)/redactie: Ruud Rutten, Chris Loth, Adri Hulshoff
ISBN: 9789035230712
Korte omschrijving: Deze uitgave is een handboek waar in drie delen een overzicht wordt gegeven van de verslaving, de methodische aanpak en zorg voor verschillende groepen. Het boek onderscheid zich van andere uitgave doordat de problematiek met meer verpleegkundig inzicht wordt benaderd en het is geschikt voor HBO studenten.

Nationale Drug Monitor

Auteur(s)/redactie: Trimbos Instituut
ISBN: 9052535434
Korte omschrijving: De NDM geeft een actueel overzicht over het gebruik van verslavende middelen in Nederland. Het boek is een jaarlijkse uitgave, opgesteld in opdracht van het ministerie van VWS, in samenwerking van het ministerie van justitie. Het doel van dit boek is om professionals te informeren over het drugsgebruik in Nederland.

Verslaving

Auteur(s): divers
ISBN: nvt
Korte omschrijving: Verslaving is een tijdschrift wat vier keer per jaar wordt uitgegeven. Het tijdschrift is voor professionals die op de hoogte willen blijven van de actuele ontwikkelingen in en rond de verslavingszorg en beleidsmakers.
© 2010 - 2019 Hessel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Jellinek Minnesota: nieuwe behandelmethode van verslavingJellinek Minnesota: nieuwe behandelmethode van verslavingJellinek, een instelling voor verslavingszorg, heeft in augustus 2009 een nieuw behandelcentrum geopend met een behandel…
Afkickkliniek voor verstandelijk gehandicaptenAfkickkliniek voor verstandelijk gehandicaptenVerstandelijk gehandicapten vormen een groep die in de verslavingszorg weinig tot geen aandacht krijgen terwijl verslavi…
Ik wil hulp bij verslavingIk wil hulp bij verslavingWanneer je op een punt aangekomen bent dat je aan een verslaving denkt én hulp bij verslaving wilt zijn er diverse mogel…
Verslavingszorg in NederlandVerslavingszorg in NederlandWaarom bestaat er zoiets als verslavingszorg? Wat is het aanbod in verslavingszorg in Nederland? Wat zijn de verschillen…
Verslaafd zijn: kenmerken en middelenMensen kunnen verslaafd raken aan allerlei dingen. Alcohol, drugs en roken zijn de bekendste dingen, maar je kunt ook ve…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Literatuur verslavingszorg"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Hessel
Laatste update: 31-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!