Stap 7 van het twaalfstappenprogramma

Stap 7 van het twaalfstappenprogramma De zevende stap van het Minnesotamodel is een actie-stap en het is tijd om God om hulp en ondersteuning te vragen. We moeten begrijpen dat onze manier van denken niet de enige manier is; andere mensen kunnen ons aanwijzingen geven. In deze stap draait alles om actie, nederigheid en acceptatie. De trots die nog in de weg staat moet aangepakt worden. Stap zeven leert dat vernieuwing van denken ons helpt om geestelijk te groeien. Nederigheid word vaak als iets negatiefs gezien maar het is juist een deugd van kracht.

Stap 7

Wij vroegen God nederig onze tekortkomingen weg te nemen

Karakterfouten

Karakterfouten of tekortkomingen zijn dingen die ons hele leven al pijn en ellende kunnen veroorzaken. Als ze bijgedragen hadden aan onze gezondheid en ons geluk, dan waren we niet in een situatie van wanhoop terecht gekomen. We moesten bereid worden om God deze fouten te laten wegnemen. Met het besluit dat we willen dat God ons bevrijdt van de nutteloze of destructieve aspecten van onze persoonlijkheid, zijn we bij de zevende stap aangekomen. We konden de ellende van het leven niet in ons eentje aan. Pas toen we een echte puinhoop van ons leven hadden gemaakt, realiseerden we ons dat we het niet alleen konden. Door dit toe te geven, verwierven we een heel klein beetje nederigheid. Dit is het hoofdbestanddeel van stap zeven.

Nederigheid als kern van de zevende stap

Nederigheid is een resultaat van eerlijk worden tegenover onszelf. We hebben ons geoefend in eerlijk zijn sinds Stap 1. We accepteerden onze verslaving en machteloosheid. We vonden God en leerden daarop te vertrouwen. We onderzochten ons leven en ontdekten wie we echt zijn. Werkelijk nederig zijn betekent onszelf accepteren en eerlijk proberen te zijn. Niemand van ons is volmaakt goed of volmaakt slecht. We zijn mensen met goede en slechte eigenschappen. Bovenal zijn we menselijk. Nederigheid is voor clean blijven net zo belangrijk als voedsel en water voor het in leven blijven. Naarmate onze verslaving door ging, besteedden we onze energie aan het voorzien in onze materiële verlangens. Alle andere behoeften lagen buiten ons bereik. We wilden altijd bevrediging van onze basisbehoeften.

Actie

Wanneer iemand ons op een tekortkoming wijst, kan onze eerste reactie afwijzend zijn. We moeten ons realiseren dat we niet perfect zijn. Er zal altijd ruimte zijn voor groei. Als we echt vrij willen zijn, zullen we goed moeten kijken naar de inbreng van medeverslaafden. Als de tekortkomingen die we ontdekken echt zijn en we een kans hebben ze kwijt te raken, zullen we zeker een goed gevoel van ‘geluk’ ervaren. Sommigen zullen op hun knieën willen gaan voor deze stap. Sommigen zullen heel stil zijn en anderen zullen zich emotioneel erg inspannen.

Actie en Gebed

Het woord ‘nederig’ is van toepassing omdat we God benaderen met de vraag om te leven in vrijheid, zonder de beperkingen. Velen van ons zijn bereid zonder voorbehoud aan deze stap te werken, in puur blind vertrouwen, omdat we ziek zijn van dat waar we mee bezig waren en van hoe we ons voelen. Wat het ook is dat werkt, we gaan er helemaal voor. Dit is onze weg naar geestelijke groei. We veranderen iedere dag. Geleidelijk en voorzichtig trekken we onszelf terug uit de afzondering en eenzaamheid van verslaving en begeven ons in het volle leven. Deze groei is niet het resultaat van wensen, maar van actie en gebed.

Accepteren van de fouten

Het hoofddoel van stap zeven is uit onszelf gekomen en streven naar het volbrengen van de wil van God. Als we onverschillig zijn en niet de geestelijke betekenis van deze stap vatten, kunnen we moeilijkheden ondervinden en oude problemen oprakelen. Een gevaar is dat we te hard voor onszelf zijn. Het delen van onze ervaringen met andere herstellende verslaafden zal helpen voorkomen dat we onszelf dodelijk serieus nemen. Het accepteren van de fouten van anderen kan ons helpen nederig te worden en kan voor ons de weg vrij maken om van onze eigen tekortkomingen verlost te worden. God werkt vaak door diegenen die zich genoeg om herstel bekommeren om ons te helpen ons bewust te worden van onze tekortkomingen.

Nederigheid voor God

We hebben gemerkt dat nederigheid een grote rol speelt in dit programma en in onze nieuwe manier van leven. We maken onze inventaris op, we worden bereid om God de fouten in ons karakter te laten wegnemen en we vragen Hem nederig om onze tekortkomingen weg te nemen. Dit is de weg naar geestelijke groei, en we zullen doorgaan.
© 2011 - 2020 Hessel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
12 stappen van de Anonieme Alcoholisten12 stappen van de Anonieme AlcoholistenHet 12 stappen model van de Anonieme Alcoholisten is een zelfhulpprogramma voor verslaving. In eerste instantie was deze…
Herstellen van verslaving door middel van twaalf stappenHerstellen van verslaving door middel van twaalf stappenDe twaalf stappen naar herstel van verslaving, ook wel het Minnesota model genoemd is een van de meest gebruikte methode…
Verslaving behandeling: Het 12 stappenplan (Minnesota model)Verslaving behandeling: Het 12 stappenplan (Minnesota model)Wanneer je lijdt aan een verslaving bestaat er nu ook in Nederland de mogelijkheid om die te overwinnen met het befaamde…
Jellinek Minnesota: nieuwe behandelmethode van verslavingJellinek Minnesota: nieuwe behandelmethode van verslavingJellinek, een instelling voor verslavingszorg, heeft in augustus 2009 een nieuw behandelcentrum geopend met een behandel…

Ben ik verslaafd aan internet?Ben ik verslaafd aan internet?Ben ik verslaafd aan internet? Dit is een vraag die artsen de komende decennia steeds vaker zal worden gesteld. Steeds m…
Gokverslaving, gokken meer dan alleen spel?Gokverslaving, gokken meer dan alleen spel?Veel mensen gokken. De meeste mensen doen het puur voor vermaak en voor hen is het een onschuldig spel waarbij geld voor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay (bewerkt)
  • Handleiding Step Working Guide Narcotic Anonymous
  • Minnesota Model

Reageer op het artikel "Stap 7 van het twaalfstappenprogramma"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Hessel
Laatste update: 28-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!