Wat is een nekhernia en hoe geraak je er van verlost?

Wat is een nekhernia en hoe geraak je er van verlost? Velen van ons hebben last van nekpijn, een aandoening die nog veel teveel wordt onderschat. Nekpijn lijkt misschien voor velen banaal, maar dat is het zeker niet. Het vraagt een passende behandeling of het evolueert naar een chronische aandoening die velen van hun werk weg houden. Nekpijn heeft vele oorzaken, een van de belangrijkste is ongetwijfeld een nekhernia. Wat betekent zo'n hernia in de nek, met welke klachten word je geconfronteerd en hoe geraak je ervan verlost?

Hoe ontstaat een hernia?

De ene hernia is de andere niet. Er bestaan vele soorten hernia's. Die kunnen zich op alle plaatsen van je wervelkolom voor doen, van je nek tot je heiligbeen. Een hernia is een ernstige discusaandoening die zich meestal manifesteert tussen je vierde en vijfde lendenwervel of tussen je vijfde lendenwervel en je heiligbeen helemaal onderaan de wervelkolom. Er zijn dus meerdere soorten hernia's, allen even pijnlijk: rug- of lendenhernia, borsthernia, en nekhernia.

Tussenwervelschijven

Het begrip hernia betekent letterlijk breuk of uitpuiling. Bij een nekhernia wordt de pijn veroorzaakt door een uitpuilende tussenwervelschijf tussen twee nekwervels. Die tussenwervelschijf of discus is het weefsel dat zich tussen de botten van je nek bevindt. Deze tussenwervelschijf bestaat uit een zachte op gel gelijkende kern in combinatie met een hardere buitenbekleding. De tussenwervelschijf vormt mede het gewricht tussen je nekwervels en je wervelkolom. Dat zorgt in normale omstandigheden voor een soepele bewegingen. Scheurt nu de buitenbekleding van zo'n tussenwervelschijf of discus, dan zal de zachte kern door de scheur naar buiten vloeien en op die manier een hernia veroorzaken.

Oorzaken

  • Leeftijd: naarmate je leeftijd worden je tussenwervelschijven in je wervelkolom minder flexibel en soepel. De ligamenten die zich rond de schijven bevinden worden broos waardoor je risico op afscheuren opmerkelijk vergroot. Als gevolg van de hernia ontstaat er druk op de nabijgelegen zenuwen van je ruggenmerg of op je ruggenmerg zelf met hevige pijn als gevolg.
  • Irritatie of ontsteking: als er sprake is van een grote uitpuiling of een van irritatie of ontsteking door een opzwelling van de uitpuiling, kan een zenuwwortel sterk beklemd raken en een hernia veroorzaken.

Waarom sommige mensen wel klachten krijgen en andere niet, is niet duidelijk. Hernia's komen in bepaalde families meer voor dan in andere, en even goed bij diegenen die licht als zwaar werk verrichten.

  • Symptomen: de belangrijkste symptomen van een nekhernia zijn hoofdpijn, pijn in je nek en schouders die uitstraalt naar je armen. De huid van de arm(en) kan prikkelend of gevoelloos aanvoelen en soms is er sprake van krachtverlies in je armen en/of handen.
  • Geen symptomen: een hernia zorgt niet altijd voor symptomen zodat sommigen ermee rond lopen zonder het zelf te weten.
  • Uitvalverschijnselen: in extreme gevallen kunnen uitvalverschijnselen ontstaan zoals spierverlamming.
  • Dezelfde houding: zij die vaak en lang in een houding werken die belastend is voor hun nek, lopen risico op een nekhernia.

Diagnose

Dankzij een vraaggesprek gecombineerd met een lichamelijk onderzoek kan een hernia worden vastgesteld. De arts zal daarbij ook de tastzin, of het gevoel testen. Hij zal eventueel ook de arm reflexen controleren en de kracht in zowel je armen- als in je hand spieren meten.

Als er een ernstig vermoeden is van een geknelde zenuw als gevolg van een nekhernia, dan zal hij je doorverwijzen naar een neuroloog, een neurochirurg of naar een orthopedisch chirurg . In deze gevallen moet een MRI- of CT- scan uitsluitsel brengen.

Rust roest

Meestal zullen de klachten van een hernia spontaan verdwijnen. Vele patiënten met een nekhernia denken dat platte rust uitkomst kan bieden. Niets is minder waar. Rust roest, zeker in geval van een hernia. Hoe minder je rust hoe groter de kans op een vlugge genezing. Rustig aan doen met een nekhernia is wel aangeraden. Probeer echter zoveel mogelijk actief te blijven om je lichaamsconditie intact te houden en spierslapte te voorkomen.

  • Fysiotherapie: kan helpen. De fysiotherapeut zal je daarbij leren hoe je spieren te bewegen. Dankzij een aangepaste oefentherapie worden je spieren geleidelijk aan versterkt. Men zal je eventueel ook een betere houding en een aangepaste manier van bewegen aanleren.
  • Operatie: zijn er tekenen van uitvalverschijnselen, dan kan een hernia operatie overwogen worden.
  • Overbelasting vermijden: is overbelasting de oorzaak van je nekhernia, dan kan je dit vermijden door aangepast werk.
  • Geneesmiddelen: in de meeste gevallen moeten pijnstillers verzachting brengen.
© 2014 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hernia symptomen: Welke klachten wijzen op een hernia?Hernia symptomen: Welke klachten wijzen op een hernia?Veel mensen hebben last van ernstige rugklachten en zogenaamde lage rugpijn. Oorzaak hiervan is vaak een hernia. Maar wa…
Behandeling van herniaEen hernia is een uitstulping van een orgaan of een weefsel die zenuwen bekneld. Een hernia kan worden behandeld door ru…
Een hernia: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van rugpijn. In sommige gevallen is er dan sprake van een hernia. Een hernia is een zeer ve…
Last van een nekhernia?De officiële naam voor een nekhernia is cervicale hernia. Hernia staat voor breuk of uitpuiling. Bij een nekhernia is er…

Tamsulosine: medicijn bij prostaatproblemen en nierstenenTamsulosine: medicijn bij prostaatproblemen en nierstenenMannen die ouder worden, kunnen last krijgen van hun prostaat. Dit is een klier die zich vlakbij de blaas om de urinebui…
Waterhoofd: groot hoofd, motorieke en groeiproblemen kindWaterhoofd: groot hoofd, motorieke en groeiproblemen kindVoor of na de geboorte kan het hoofd ongewoon groot worden, waarbij het lichaam van de zuigeling verder relatief klein l…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.