Chemobrain: slecht functioneren door chemotherapie

Chemobrain: slecht functioneren door chemotherapie Chemobrein is het geheel van geheugenverlies, verwardheid, vermoeidheid, concentratieproblemen en focusvermindering door een kankerbehandeling met chemokuur en bestraling. De term chemobrain is door artsen spottend gegeven aan mensen die klaagden over minder goed mentaal functioneren. Artsen dacht tot voor kort dat chemotherapie nooit door de hersen-bloed-barriere kon komen maar dat is een onjuiste aanname geweest. De hersen-bloed-barriere moet de hersenen beschermen tegen gevaarlijke gifstoffen. De artsen dachten dat mensen die zeiden dat ze last hadden van mentale achteruitgang de problemen inbeeldden maar dat blijkt niet zo te zijn. Patiënten hebben wel degelijk last van een chemobrain en minder mentaal prestatievermogen.

Inhoud:


Chemobrain, een ernstige bijwerking

Ongeveer 99% van de mensen die behandeld worden met chemokuur of bestraling krijgt last van een chemobrain. Dit is niet alleen een tijdelijke stoornis; maanden en jaren na een behandeling hebben mensen nog steeds last van vermoeidheid en geheugenverlies. Chemobrain is een ernstige bijwerking van chemokuur en bestraling maar uiteraard niet zo ernstig als de dood, die ook gevolg van chemokuur en bestraling kan zijn. Deze therapieën staan er immers om bekend dat ze juist kanker kunnen veroorzaken. Het is veelzeggend dat er diverse artsen in de wereld zijn die chemokuur toedienen maar zeggen dat als zij zelf kanker krijgen deze behandeling zouden weigeren.

Met PET-scans het brein meten

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die een chemokuur of bestraling ondergaan veel minder goed in staat zijn om hun aandacht te richten of verschillende dingen tegelijk te doen. Dr. Daniel Silverman heeft aan de universiteit van Los Angeles onderzoek gedaan naar hjet verschijnsel chemobrain. Hij maakte met behulp van PET-scans metingen van de bloedtoevoer in de hersenen tijdens geheugentests. Het blijkt dat de vrouwen die hij onderzocht een lagere verbrandingssnelheid hebben in de frontale hersenschors. Dat is een bewijs dat de chemicaliën die tijdens een chemokuur worden gebruikt toegang vinden tot de hersenen.

Chemokuur beschadigt hersencellen

Mark Noble is professor in de genetica, neurobiologie en anatomie aan de universiteit Rochester in New York. Hij ontdekte dat de middelen carmustine, cisplatine en cytosine-arabinoside meer schade aan hersencellen aanrichten dan aan kankercellen. Noble zegt dat het effect van deze stoffen met vertraging optreedt. De schade wordt niet direct gemaakt zodra de chemische stoffen in het lichaam worden gezet. Deze vertraging maakt het voor onderzoekers moeilijker om een link te leggen en is er de oorzaak van dat oncologen professor Noble niet geloven. Het komt in de geneeskunde vaak voor dat behandelende artsen wetenschappelijk onderzoek dat hun behandelmethode in twijfel trekt, niet geloven. Dat is een vreemd fenomeen; het zou in de wetenschap niet moeten gaan om geloof maar om wetenschappelijke feiten.

Steun voor professor Noble

Chemobrain als een onmogelijke optie aan de kant schuiven is niet gebaseerd op wetenschapplijk onderzoek. De gegevens van professor Noble zijn al vijf jaar bekend maar nog steeds niet geïncorporeerd in het parate kennisarsenaal van oncologen. Christine Meyers van de neuro-oncologie-afdeling van het M.D. Anderson Cancer Institute in Houston ondersteunt Noble in zijn bevindingen. Zij stelt dat het werk van Noble een opstap is om klinisch onderzoek te doen naar behandelmethoden die het zenuwstelsel onbeschadigd laten.

Onderzoek naar voorkomen chemobrain begint

Bernadine Cimprich is een professor aan de universiteit van Michigan. Zij doet momenteel onderzoek naar manieren om de effecten op het brein van chemokuur te verminderen. Daarmee accepteert ze dat chemokuur door de hersen-bloed-barriere kan gaan. Ze stelt de mensen centraal in haar onderzoek en staat op het standpunt dat als de patiënt klachten heeft hieer iets aan moet worden gedaan.

Lees verder

© 2013 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Chemo brein: wat veel oncologen niet vertellenKanker: een van de meest gevreesde ziekten van de 21e eeuw. Kanker is een aandoening die jaarlijks behoorlijk wat mensen…
Bijwerkingen en risico's van chemo (chemotherapie)Bijwerkingen en risico's van chemo (chemotherapie)Chemotherapie of kortweg chemo is een behandeling die heel vaak wordt gebruikt als er kanker in het spel is. Hoewel chem…

Het gebit en de algemene gezondheidHet gebit en de algemene gezondheidOns gebit is een indicator van onze algemene gezondheid. Als het lichaam iets mankeert, dan is dat in eerste instantie t…
Oorsuizen: oorzaken en geneeswijzenOorsuizen: oorzaken en geneeswijzenOorsuizen of tinnitus is last hebben van een constante fluittoon, zoemtoon of sistoon aan één of beide oren. Er zijn ver…
Bronnen en referenties
  • Tijdschrift Medisch Dossier januari 2009

Reageer op het artikel "Chemobrain: slecht functioneren door chemotherapie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 20-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!