Obesitas oplossen met water

Van te weinig water drinken word je dik! Dat lijkt een boude stelling maar er zijn argumenten voor. Obesitas is een probleem voor wie eraan leidt en meestal ook voor de omgeving. Mensen met obesitas hebben soms een negatief zelfbeeld en neigen ertoe anderen in hun negativiteit te betrekken. Natuurlijk kunnen obese mensen heel gezellig overkomen, maar het gebeurt niet zelden dat deze gezelligheid gespeeld is en een facade blijkt waarachter een bron van negatieve emoties schuilt. Obesitas kun je bestrijden met water maar niet met water alleen; je hebt vooral doorzettingsvermogen nodig. Batamanghelidj is de persoon die mensen alles heeft verteld over afvallen door middel van water. Hij zei als eerste dat mensen met overgewicht een mentaal beeld van zichzelf moeten scheppen waarin ze zichzelf binnen bepaalde tijd zien als slank persoon.

Inhoud:


Het honger- en dorstgevoel verwarren

Als eerste moeten we opmerken dat vrijwel iedereen in deze wereld het honger- en dorstgevoel met elkaar verwart. Wat we aanvoelen als hongergevoel, een rammelende maag, is in feite een schreeuw van het lichaam om water. We hebben minstens zeven glazen water van 250ml per dag nodig en lang niet alle mensen lukt het om aan dit aantal te komen. Wat je moet doen is een uur voor het eten een glas water drinken. Vaak is het zo dat je een uur voor de maaltijd al ´hongerig´ voelt. Wanneer blijkt dat na het drinken van water het hongergevoel over is, dan was het geen honger maar dorst wat je had. Sommige mensen zeggen dat een glas water het hongergevoel kan temperen maar in feite was het geen honger maar een dorstgevoel. Dieren zullen ´s morgens eerst iets drinken en dan iets eten; dat zouden mensen eigenlijk ook moeten doen.

Water is nodig voor spijsvertering

Eten moet verteerd worden met behulp van spijsverteringssappen die voor een groot gedeelte uit water bestaan. Wanneer er te weinig water voor handen is in het lichaam dan leidt dat tot een verminderd spijsverteringsproces en zullen er voornamelijk makkelijk verteerbare koolhydraten worden opgenomen terwijl in het water oplosbare mineralen en vitaminen niet aan de beurt komen. Dat leidt tot ondervoeding; je kunt zoveel eten als je wilt maar als je het lichaam de mogelijkheid niet geeft om voedingsstoffen op te nemen zal er altijd sprake van ondervoeding zijn. Vrijwel alle obese mensen zijn ondervoed; ze missen een belangrijk aantal vitaminen en mineralen. Dat leidt er uiteindelijk toe dat het lichaam meer voedingsstoffen nodig heeft.

Drink voor het eten en niet erna

Wat mensen vaak doen in plaats van voor het eten drinken is: tijdens en na het eten drinken. Dat is niet goed. Hierdoor worden namelijk de spijsverteringssappen verdund en weggespoeld uit de maag waardoor het eten minder goed verteerd wordt. Een ander voordeel van water drinken voor de maaltijd is het feit dat je dan sneller vol raakt van het eten; je hebt minder nodig. Ieder mens eet in feite veel meer dan hij of zij nodig heeft, dus je hoeft niet bang te zijn dat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt zolang je driemaal per dag een maaltijd nuttigt.

Drink veel water

Normaal gesproken heeft iemand ongeveer zeven glazen water per dag nodig. Maar als iemand zwaarlijvig is doet hij of zij er goed aan meer te drinken. Bij elke keer dat je de neiging hebt om te snacken kun je kiezen voor een glaasje water. Dit water is des te meer nodig om het overtollige vet kwijt te raken. Het lichaam zal namelijk niet zomaar vet afbreken, maar alleen als er voldoende water wordt gedronken. Hoe komt dat? Vet opeenhopen is een noodmechanisme van het lichaam. Het is een reactie op het gegeven dat er teveel gifstoffen in het lichaam zitten. Deze gifstoffen kunnen het lichaam niet uit omdat er een teveel aan is; de nieren zouden erdoor beschadigd kunnen raken. Er is eveneens te weinig water om alle gifstoffen af te voeren. Maar wat doet ons lichaam? Het beschermt zichzelf tegen gifstoffen door ze in te kapselen in vet. Dit vet wordt vervolgens als buikvet opgeslagen. Wanneer er weer genoeg gedronken wordt ziet het lichaam zijn kans schoon om de ingekapselde vetten af te voeren uit het lichaam.

Oedemen door uitdroging

Een bijkomend voordeel van veel water drinken is dat je er oedemen mee bestrijdt. Dat klinkt tegenstrijdig. Oedemen zijn immers vochtopeenhopingen. Waarom zou een uitgedroogd lichaam vochtopeenhopingen hebben? Het antwoord is: omdat het lichaam waterreserves aanlegt. Een lichaam met oedemen is meestal een lichaam met watertekort. Oedeem is eigenlijk een aanwijzing dat het lichaam een tekort heeft aan water.

Hydro-elektriciteit

Nu denk je wellicht dat je alle processen die mensen dik maken begrijpt maar nog niet eens de helft is verteld. Het is namelijk zo dat de meeste energie verbrand wordt in de hersens. Hersens zijn gevoelige organen en willen hun energie graag halen uit hydro-elektriciteit. Dat is een energiewinningproces waarbij water nodig is om voedingsstoffen op te lossen. Wanneer er te weinig water wordt gedronken, zullen de hersenen noodgedwongen hun energie uit voedsel of vocht uit voeding moeten halen. Dat is echter in de optiek van de hersenen ´vervuilde energie´. Om zichzelf te beschermen zullen de hersenen vervolgens veel minder energie uit voeding naar de hersenen sturen. Batmanghelidj zegt dat de hersenen slechts 20% van de normale energie gebruiken in dit geval. Dat heeft als gevolg dat alle energie door de rest van het lichaam moet worden opgenomen. Aangezien het lichaam lang zoveel energie niet gebruikt als de hersenen. Daar komt bij dat velen een inactief leven leiden waarbij ze zichzelf verplaatsen via auto, scooter of openbaar vervoer. Ook is er een grote groep mensen die er een hobby van maken om drie uur per dag naar de t.v. te kijken. Een andere minder goede hobby is: het overmatig eten terwijl je gehypnotiseerd naar de televisie staart.

Adrenaline en vetverbranding

Er zijn hormonen die de vetverbranding stimuleren. Een daarvan is adrenaline. Wie veel adrenaline in zijn of haar lichaam heeft zal dunner worden, zo zou je het simpel gezegd kunnen stellen. Adrenaline komt in het lichaam door het drinken van water. Wanneer de spieren actief gaan, gaan ze vet verbranden en komt er meer adrenaline in het lichaam. Het is daarom belangrijk om spieractiviteit vergezeld te laten gaan van water drinken, want water is nodig voor de vetverbranding en de vrijmaking van adrenaline.

Wandel

Overigens is het niet nodig om extreem veel te bewegen. Het is al goed om te wandelen. Het verschil in energieverbranding tussen lui voor de buis hangen en wandelen is enorm groot maar het verschil tussen wandelen en hardlopen is erg klein. Bovendien is hardlopen met een zwaar lichaam niet gezond; er komt heel veel druk op de onderkant van de voeten en dat kan pijnlijk zijn terwijl het bovendien de valkans vergroot. Wandelen zorgt ervoor dat je lipase verhoogd wordt; lipase is vetverbranding. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat tweemaal per dag wandelen ertoe leidt dat je 24 uur per dag meer lipase in je bloedstroom hebt dan als je niet wandelt. Een uurtje wandelen zorgt er namelijk voor dat je 12 uur lang een hogere vetverbranding hebt. Wat je kunt doen is ´s morgens wandelen en ´s avonds wandelen voor het slapen gaan, zodat er ongeveer 12 uur tussen zit.

Eet geen twee slagroomtaarten per dag

Als je afvalt door slechts twee uur per dag te wandelen en veel water te drinken, zeg twee tot drie liter per dag, dan zul je gegarandeerd afvallen. Je kunt hetzelfde eetpatroon aanhouden hoewel je op je vingers kunt natellen dat het niet slim is om twee slagroomtaarten per dag te eten (heus, die mensen bestaan.) Veel zoetwaar eten is eigenlijk het gevolg van een psychisch probleem. Je vindt jezelf niet zoet genoeg. Om af te vallen heb je een klein beetje discipline en zelfinzicht nodig. Je moet veel groente en fruit eten. Dat is voedsel waar je niet of nauwelijks van kan aankomen, behalve van een enkele fruitsoort zoals ananas. Als je groente en fruit niet lekker vindt, helpt het wellicht om groente- en fruit smoothies te maken. Neem een komkommer, bleekselderij en een appel en meng het in een blender. Je drinkt zo enorm lekker zelf gemaakt sap op. Overigens kun je groente- en fruitsmoothies niet helemaal meetellen als een glas water. Als je een liter smoothies per dag opdrinkt kun je dat tellen als twee glazen water van 250ml, ervan uit gaande dat je twee liter water per dag drinkt. Voor het verwerken van fruit en groente in het lichaam is water nodig.

Histamine

Er is nog een hormoon dat belangrijk is: histamine. Histamine wordt meer geproduceerd in een lichaam dat aan watertekort leidt. Hierdoor wordt het dorstgevoel vanuit de buik opgewekt. Overigens is histamine ook verantwoordelijk voor het hongergevoel. Het is daarom niet zo verrassend dat we als mensen vaak het honger- en dorstgevoel door elkaar halen zoals al in het begin van dit artikel is opgemerkt. Wat histamine nog meer doet is het lichaam behoeden voor verder vochtverlies, bijvoorbeeld door de bronchiolen te verkleinen waardoor er minder waterdamp in de uitademhaling komt. Histamine is eveneens een ontstekingsbevorderend hormoon. Laat nu obesitas mede veroorzaakt worden door ontstekingen op celniveau. Water drinken leidt tot minder histaminevorming en dus tot minder ontstekingen op celniveau waardoor obesitas kan opgelost worden.

Dat je suiker nodig hebt om energie te krijgen is flauwe kul. Je hebt water nodig om voedingsstoffen op te lossen zodat er energie wordt geproduceerd.

De lever droogt ook uit

Uitdroging vindt niet in het lichaam overal gelijkelijk plaats. Sommige delen drogen meer uit dan andere. Plaatselijke uitdroging leidt tot lokale pijnreacties. Toch zal het gehele lichaam er uiteindelijk last van hebben. Een orgaan dat zeer belangrijk is voor de spijsvertering is de lever. Deze kan last hebben van uitdroging waardoor het niet meer goed functioneert. De lever is eigenlijk samen met het hart het meest belangrijke orgaan. Diverse lichaamsfuncties kunnen verloren gaan door een dysfunctionerende lever maar bovenal kan het schade opleveren voor de spijsvertering waardoor stoffen slechter verteerd worden en het lichaam eerder neiging heeft tot obesitas. De makkelijkst verteerbare stoffen zijn namelijk glucose en vet. Deze dikmakers kunnen zelfs door een slecht werkende lever verteerd worden.

Tekort aan voedingsstoffen en energie

Wanneer de lever slecht werkt leidt dit onherroepelijk tot een tekort aan voedingsstoffen en een overvloed aan afvalstoffen waardoor je jezelf lusteloos voelt. Deze lusteloosheid en vermoeidheid kan bij sommigen ertoe neigen om zich tegoed te doen aan suikerhoudende producten zodat men een tijdelijke suikerkick ontwikkelt. Dit is een zeer tijdelijke oplossing die leidt tot een depressief gevoel als de suikerkick is uitgewerkt waardoor men maar blijft verlangen naar zoetheid. Het kan moeilijk zijn om deze vicieuze cirkel te doorbreken want je weet het: suiker is een drug.

Lees verder

© 2013 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Water drinken bij obstipatieWater drinken bij obstipatieWater kun je zien als een medicijn wat bij diverse ziekten uitkomst biedt. Zelfs mensen die last hebben van obstipatie z…
Uitdroging herkennen: hoe weet je of iemand is uitgedroogd?Uitdroging herkennen: hoe weet je of iemand is uitgedroogd?Bij uitdroging kunnen diverse verschijnselen optreden. Kinderen en ouderen lopen meer kans op uitdroging. In het begin i…
Uitdroging tijdens de zwangerschapUitdroging tijdens de zwangerschapUitdroging kan altijd een serieus probleem zijn maar tijdens de zwangerschap is dit nog gevaarlijker. Je hebt niet allee…
Uitdroging bij kinderenUitdroging bij kinderenJonge kinderen zijn niet altijd in staat om zelf aan te geven dat ze tekort aan vocht hebben. Een eerste symptoom hierva…

Acute myeloïde leukemie (AML), levensbedreigende bloedkankerAcute myeloïde leukemie (AML), levensbedreigende bloedkankerOntzettende vermoeidheid, geen kracht meer hebben, flauwvallen en mogelijk ademnood kunnen een teken zijn van bloedkanke…
Cuff-ruptuur, scheur in schouderspierCuff-ruptuur, scheur in schouderspierCuff-ruptuur of cuff-laesie is een geheel of gedeeltelijke verscheuring van de spieren in de schouder. Het gaat hier om…
Bronnen en referenties
  • Boek: Dr. F. Batmanghelidj, Water, het goedkoopste medicijn. Je bent niet ziek, je hebt dorst!
  • www.watercure.com
  • Boek: Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst
  • Boek: Suikers en zoetstoffen, Geert Verhelst

Reageer op het artikel "Obesitas oplossen met water"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 17-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Special: Water
Bronnen en referenties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!