InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Ziekten > Ebolavirus verspreidde zich in Afrika maar is onder controle
nieuws uitgelicht

Ebolavirus verspreidde zich in Afrika maar is onder controle

Ebolavirus verspreidde zich in Afrika maar is onder controle Het ebolavirus verspreidde zich snel in diverse landen in West-Afrika. Op 1 juli 2014 werd bekend dat het dodental inmiddels was gestegen tot 467 personen. Soms wordt het virus erg laat herkend en hierdoor is de kans op besmetting erg groot. De ziekte verloopt heftig en de kans om te overlijden wordt geschat op tussen de 25% en 90%. Een vaccin of medicijn was in 2014 nog niet aanwezig. Er wordt wel gewerkt aan de ontwikkeling van een vaccin maar het duurt lang voor dit op de markt gebracht zal worden.

Wat is het ebolavirus

Ebolavirus is een zeer besmettelijke ziekte. Ebola is in 1976 voor het eerst opgedoken aan de Ebolarivier in Zaïre. Daarom kreeg het virus de naam van de rivier. Het ebolavirus veroorzaakt hemorragische koorts. Alle besmettingen zijn gemeld bij de World Health organisation (WHO) die de uitbraak nauwlettend in de gaten houdt. De Zaïre-variant is erg gevaarlijk. Rond de 90% van alle mensen die de ziekte hier kregen zijn overleden. 759 mensen zijn inmiddels besmet per 1 juli 2014. Alhoewel men van mening is dat een bepaalde soort vleermuis de drager is van het virus kan deze ook andere dieren besmetten die in het tropisch regenwoud leven. De besmetting kan ook plaats vinden via apen en andere dieren die in het tropisch gebied leven. Ook via fruit kan er besmetting plaats vinden. In 1989 werd het virus vastgesteld bij apen in de VS. Ook wordt het virus wel aangetroffen op varkensboerderijen waarbij het dan waarschijnlijk is overgebracht door de vleermuis. Al deze dieren kunnen het virus bij zich dragen. Zo zijn er inmiddels diverse varianten van het ebolavirus vastgesteld zoals:
 • Reston ebola (RESTV)
 • Sudan Ebola (SUDV)
 • Tai Forest (TAFV)
 • Bundibugyi (BDBV)

Varianten van het virus

Deze verschillende varianten van het virus komen voor in diverse delen van de wereld waaronder de Filipijnen en ook in China. Niet alle verschillende virussen hebben tot een uitbraak van de ziekte geleid. Zo kan het restonvirus wel mensen aansteken maar er zijn nog geen gevallen bekend waarbij mensen door dit virus ziek werden.

Waar komt de ziekte voor

De ziekte komt vooral voor in landen in West-Afrika. We kunnen denken aan Guinee waar een ernstige epidemie heerst en in juli 2014 al 267 mensen zijn gestorven. In Oeganda, Gabon, Angola, Zaïre, Sierra Leone en Liberia komt de ziekte ook voor. Uitbraak komt meestal voor in dorpen die gelegen zijn in de omgeving van het tropisch regenwoud. Per 1 juli 2014 werd bekend dat de regeringen van de West-Afrikaanse landen hun krachten willen gaan bundelen om verdere verspreiding te voorkomen. Zij hebben daartoe een conferentie belegd in Ghana.

Hoe ontstaat besmetting

Mensen kunnen besmet raken door het eten van besmet vlees. In Afrika eet men ook vleermuizen en in mei 2014 werd er een verbod uitgevaardigd op het eten van vleermuizen in Guinee. Maar ook apen worden gegeten en andere dieren die voorkomen in het tropisch regenwoud. De ziekte is zeer besmettelijk. Iemand die een patiënt verpleegt maar ook bij de verzorging van het dode lichaam kan de verzorger besmet raken. De besmetting gebeurt niet via de lucht. De belangrijkste bron van besmetting zijn bloed, wondvocht, urine, braaksel of uitwerpselen. Alle lichaamsvocht van een patiënt met ebola is zeer besmettelijk.

Hoe is het verloop van de ziekte

De incubatietijd is tussen de 2 en 21 dagen. De ziekte begint met hoge koorts, algemene zwakte, spierpijn en hoofdpijn. Vervolgens krijgt de patiënt diarree en worden langzaam lever- en nierfuncties aangetast. Er ontstaan inwendige en uitwendige bloedingen die zeer heftig kunnen zijn. Er is een verstoorde aanmaak van witte bloedlichaampjes. Ook raken patiënten snel uitgedroogd en zij kunnen al snel het bewustzijn verliezen.

De behandeling

De ziekte kon niet behandeld worden met medicijnen of een vaccin. Dit was in 2014 nog niet ter beschikking van de medici. Daarom probeerde men het immuunsysteem van de patiënt te versterken door vitamines en koortswerende middelen te verstrekken. Door het toedienen van extra vocht probeerde men uitdroging te voorkomen. Men hoopte hiermee ook een uitbraak van andere ziektes zoals tyfus of malaria te voorkomen. Soms ontwikkelt het eigen afweersysteem van de patiënt toch kracht genoeg om de ziekte te overwinnen. Lukt het niet dan is de patiënt ten dode opgeschreven en kan men alleen maar in de nabijheid blijven en zo mogelijk de patiënt liefdevol verzorgen.

Hoe kan de ziekte worden vastgesteld

Omdat de verschijnselen in de beginfase lijken op andere tropische ziekte zoals malaria is het soms lastig om een diagnose te stellen. In een geïsoleerde ruimte van een laboratorium worden vijf verschillende tests uitgevoerd om het virus nauwkeurig te kunnen vaststellen.

Wat kan men doen om de ziekte te bestrijden

Het belangrijkste wat men kan doen is uiterste hygiëne in acht nemen als men de kans loopt met een patiënt met ebola in aanraking te komen. Verplegend personeel draagt handschoenen, een masker en een beschermende bril. Alle materiaal waarmee de patiënt in aanraking is geweest wordt verbrand. Kleding van medisch personeel wordt gedesinfecteerd. Daarnaast worden patiënten in quarantaine geplaatst om besmetting te voorkomen. Zo proberen teams van de organisatie Artsen zonder grenzen om mensen op te sporen die mogelijk met patiënten in aanraking zijn geweest om verdere uitbraak te voorkomen. Omringende landen zijn bang dat het virus zich zal gaan verspreiden. Daarom heeft Senegal sedert april 2014 de grens met Guinee gesloten. Wie vanuit één van de besmette landen Marokko binnen komt wordt extra gescreend.

Internationale medische noodsituatie

Het Ebolavirus grijpt zeer snel om zich heen en vormt een bedreiging voor de Afrikaanse landen. Inmiddels werd bekend dat op 6 augustus 2014 het dodental is gestegen naar 932 mensen. Er zijn zowel naar Groot Brittannië als naar Spanje patiënten gerepatrieerd die besmet zijn met het virus. Het betreft hier verpleegkundigen en artsen die de mensen in Afrika hebben verzorgd.
Op 8 augustus 2014 deelde de Wereld Gezondheidsorganisatie mee dat er sprake is van een internationale medische noodsituatie. Er wordt hulp gevraagd aan de rijke westerse landen. De landen die besmet zijn geraakt hebben niet de financiële middelen om de goede verzorging te kunnen leveren aan patiënten. Inmiddels is de besmetting ook geconstateerd in het buurland Benin.

Experimentele medicijnen

Door de Wereldgezondheidsorganisatie werd bekend gemaakt dat experimentele medicijnen met de naam ZMapp toegelaten worden. Het betreft hier een medicijn wat nog niet is geregistreerd maar wat bij sommige patiënten wel schijnt te werken. Het medicijn is een cocktail van diverse anti-stoffen. Deze maatregel wil beslist niet zeggen dat er nu op grote schaal medicijnen verstrekt kunnen gaan worden. Er is onvoldoende van beschikbaar omdat de medicijnen nog in de experimentele fase verkeren. Er was alleen op dieren getest en dan worden geen grote voorraden gemaakt. Ook is de werking is nog niet geheel definitief vastgesteld. De bijwerkingen zijn onbekend maar het alternatief is vaak de dood. In mei 2018 is men in Congo gestart met het toedienen van een experimenteel medicijn. De persoon die ingeënt wordt moet eerst schriftelijk toestemming geven.

Vaccin rVSV-EBOV in Afrika

In 2015 en 2016 zijn ruim elf duizend mensen overleden in Guinee, Liberia en Sierra Leone. In 2017 kwam er een nieuwe uitbraak in de Democratische republiek Congo. In dit land overleden in 2014 al meer dan 40 mensen aan de ziekte. In 2015 werd er echter voor het eerst gebruik gemaakt van een vaccin met de naam rVSV-EBOV. In Congo werden in 2018 weer 49 nieuwe patiënten met dit virus ontdekt. Hiervan zijn 27 patiënten overleden.
© 2014 - 2020 Celientje1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ebola: feiten over het virusEbola: feiten over het virusEbola hoor je in 2014 veel in het nieuws. De epidemie heeft zich ontzettend snel uitgebreid en er zijn al duizenden dode…
Inenten tegen gele koortsInenten tegen gele koortsWie op vakantie gaat naar bepaalde delen van Zuid-Amerika of Afrika krijgt vaak het advies en soms zelfs de verplichting…
Ebola en preventie in Belgiënieuws uitgelichtEbola en preventie in BelgiëEbola (genoemd naar de Ebola rivier in Congo) is een ernstige virusziekte die ontstaan is Afrika, maar sinds september 2…
Virus door teek: Krim-Congo-hemorragische koortsVirus door teek: Krim-Congo-hemorragische koortsHet Krim-Congovirus of Krim-Congo-hemorragische koorts is een virusziekte welke wordt verspreid door teken uit het genus…
CMV-virus: De oorzaken en symptomenHet cytomegalievirus of CMV is een virus dat behoort tot de groep van herpesvirussen. CMV is zeer besmettelijk en naar s…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Counselling, Pixabay
 • Wikipedia.org
 • De volkskrant 1 juli 2014
 • NRC 2 juli 2014.
 • www.who.int.
 • https://www.nu.nl/ebola/4688787/ebolavirus-terug-in-congo.html
 • https://www.nu.nl/ebola/5274851/distributie-experimenteel-vaccin-ebola-begint-in-congo.html
 • www.artsen zonder grenzen.nl/ebola
 • www.nos.nl 9 aug. 2014
 • www.nos.nl 12 aug. 2014
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/12/who-nieuwe-gevallen-van-ebola-in-congo-a1558425

Reageer op het artikel "Ebolavirus verspreidde zich in Afrika maar is onder controle"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Celientje1
Laatste update: 24-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 11
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!