Kwaliteit kraakbeen vermindert bij artrose
Artrose (gewrichtsslijtage) is een reumatische aandoening. Vaak wordt artrose afgedaan als een ouderdomskwaal waar niets aan te doen is. Ten onrechte. Wanneer iemand artrose heeft dan is er sprake van achteruitgang van de kwaliteit van het kraakbeen. Kraakbeen is een dun laagje over het gewricht waar twee botuiteinden bij elkaar komen. Artrose is overigens niet hetzelfde als reuma. Symptomen van artrose zijn pijn en stijfheid. De gewrichten maken soms een krakend of schurend geluid. Ook kan de beweeglijkheid van een gewricht achteruitgaan of verandert het van vorm doordat zich nieuw bot vormt. De oorzaak van artrose is niet bekend en het is ook niet te genezen.
Artrose in het kort
Artrose is de slijtage van het kraakbeen in de gewrichten. Maar het is feitelijk meer dan slijtage. Ook het bot rondom het gewricht verandert vaak. Gewrichten werken als een scharnier. Het kraakbeen zorgt ervoor dat het buigen en strekken makkelijk gaat. Bij artrose vermindert de kwaliteit van het kraakbeen. Het kan zelfs helemaal verdwijnen. Door aantasting van het kraakbeen bewegen de gewrichten minder makkelijk. Daarnaast veranderen het bot en de spieren. Het kan leiden tot een ontsteking. Wanneer er op meerdere plekken sprake is van artrose spreken we van poly-artrose.
Wat zijn de symptomen van artrose?
Het belangrijkste symptoom is doffe pijn en soms hevige pijn. De pijn wordt gevoeld wanneer u gaat bewegen. Beweegt u eenmaal dan verdwijnt de pijn ook weer. Vaak is de pijn 's nachts (startstijfheid die later verdwijnt). Veel mensen hebben last van extreme vermoeidheid. Verder maken uw gewrichten een krakend of schurend geluid. Na lange tijd merkt u ook dat er sprake is van beperking van de beweeglijkheid van het gewricht. Als laatste symptoom noemen we de verandering van de vorm van het bot (dikker en breder).
Waar komt artrose voor?
Artrose kan in één gewricht voorkomen maar ook in meerdere. Bekende plekken zijn de heup, knie, handen, wervels en voeten.
Diagnose en oorzaken
Het stellen van een diagnose gebeurt snel. De klachten zijn erg duidelijk. Soms kan een röntgenfoto hierbij helpen. Het komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Het is in principe een ouderdomsziekte maar komt ook bij jongeren voor. Mensen die zwaar lichamelijk werk doen kunnen er last van krijgen. Ook overgewicht doet de kans erop vergroten. Soms is er sprake van een ongeval.
De gevolgen van artrose beperken
Artrose is niet te genezen. Wel kunt u de gevolgen beperken door uw manier van leven aan te passen, een andere leefstijl aan te nemen. Denk hierbij aan het voorkomen van overbelasting, het beschermen van uw gewrichten, blijven bewegen, en gebruik maken van hulpmiddelen,
Leefstijladviezen
Het is belangrijk om bovenstaande leef leefstijladviezen te blijven opvolgen. Hoe beter u op de hoogte bent van artrose, des te beter u zult begrijpen waarom u de adviezen moet opvolgen zelfs als ze geen effect lijken te hebben.
Overbelasting voorkomen
Om overbelasting te voorkomen moet u zoeken naar evenwicht: voldoende bewegen om soepel te blijven, voldoende rust nemen om beschadiging te voorkomen.
Uw gewrichten beschermen
Om uw gewrichten te beschermen is het zaak om de grote gewrichten te gebruiken en niet de kleine. Dus beter een arm dan een hand. Probeer ook de belasting over meerdere gewrichten te verdelen. Voorkom een plotselinge zware belasting. Zet uw gewrichten niet in de uiterste stand. Zorg dat u niet te zwaar wordt.
Omgaan met pijn
Het is zaak om goed pijn leren te begrijpen. Zo leert u hoe u er het beste op kunt reageren. Er zijn allerlei middeltjes om pijn te bestrijden: ontspannen, afleiding zoeken, pijnstillers of warmtepakkingen, psychologische technieken.
Lees verder