InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Ziekten > Aandoeningen: abnormaal vaginaal bloedverlies

Aandoeningen: abnormaal vaginaal bloedverlies

Menstruatie (ongesteldheid) is iets waar elke vrouw mee te maken heeft in haar leven. In de vruchtbare periode heeft iedere vrouw regelmatig een cyclus. Normaal is er een cyclus eens per 21-40 dagen en duurt deze meestal niet langer dan 7 dagen. Maar bij niet iedereen verloopt de menstruatiecyclus normaal. We spreken van abnormaal bloedverlies wanneer de cyclus afwijkt van de normale cycli. De cyclus kan bijvoorbeeld langer duren, heftiger zijn of het tijdstip van bloeden is onregelmatig.

Inhoud


Soorten abnormaal vaginaal bloedverlies

Abnormaal vaginaal bloedverlies is een vaginale klacht. Je hebt verschillende soorten abnormaal bloedverlies. Zo kun je vaginaal bloedverlies hebben waarbij geen regelmatige cyclus te herkennen is, meestal is hierbij dan ook sprake van een sterk wisselende hoeveelheid bloedverlies, dit abnormaal vaginaal bloedverlies noemt men onregelmatig bloedverlies. Het uitblijven van de menstruatie wordt amenorroe genoemd. Er bestaat primaire amenorroe en secundaire amenorroe.

Men kan ook last hebben van overvloedig (veel) bloedverlies, hier heeft men last van wanneer er sprake is van heftiger bloedverlies dan gebruikelijk is of bloedverlies wat langer dan 7 dagen duurt. Bij dit abnormaal bloedverlies is wel een cyclisch patroon te herkennen.

Wanneer men last heeft van bloedverlies wat optreedt na het hebben van geslachtsverkeer noemt men contactbloeding. Wanneer men na de menopauze weer bloedverlies krijgt, noemt men dit postmenopauzaal bloedverlies. Het bloedverlies moet dan spontaan optreden minimaal één jaar na de menopauze.

Tot slot heb je ook nog tussentijds bloedverlies, dit vaginaal bloedverlies treedt op tussen herkenbare menstruatie cycli in. De hoeveelheid bloedverlies is meestal gering.

Wanneer men last heeft van abnormaal bloedverlies in de vruchtbare levensfase berust dit meestal op een onschuldige hormonale ontregeling, de overgang of op een goed behandelbare organische afwijking van de cervix of van de uterus. Je kunt dan denken aan ontstekingen, poliepen of myomen. Wel is het altijd belangrijk om ernstigere afwijkingen die in die fase veel zeldzamer voorkomen eventueel uit te sluiten.

Wanneer men echter last heeft van postmenopauzaal bloedverlies komt het veel vaker voor dat de oorzaak hiervan niet zo onschuldig is. De oorzaak kan het gevolg zijn van een maligne aandoening, of te wel kanker.

Oorzaken van abnormaal vaginaal bloedverlies

Er zijn verschillende oorzaken te noemen van abnormaal vaginaal bloedverlies. Hieronder volgt een overzicht:
 • Bijwerkingen van anticonceptie:
  • IUD (anticonceptie zonder progestageen)
  • Orale anticonceptie (de pil)
  Functioneel vaginaal bloedverlies:
  • De overgang (menopauze)
  • (dys)functioneel vaginaal bloedverlies in de vruchtbare levensfase
  Organische afwijkingen:
  • Cervixcarcinoom, is kanker van de baarmoederhals
  • Cervicitis, is een ontsteking van de baarmoederhals
  • Cervixpoliep, is een poliep op de baarmoederhals
  • Infectieuze vaginitis, is een ontsteking van de vagina veroorzaakt door een infectie
  • Trauma
  • Atrofische vaginitis, is een ontsteking van de vagina door het dunner worden van het vaginaslijmvlies
  • vaginacarcinoom, is kanker aan de vagina
  • vaginaerosie, is het dunner worden van het vaginaslijmvlies
  • uterusmyoom, is een vleesboom
  • endometritis, is een ontsteking van de binnenzijde van de baarmoeder
  • endometriose, is groei van baarmoederweefsel buiten de baarmoeder
  • ovariumcarcinoom, is eierstokkanker
  Medicatie:
  • Aspirine
  • Anticoagulantia (antistollingsmiddelen = bloedverdunners)
  • corticosteroïden
  • Oestrogeen
  • Progesteron
  Zwangerschapscomplicaties:
  • Miskraam
  • EUG (extra uteriene zwangerschap, is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
  • Molazwangerschap, is een niet goed aangelegde zwangerschap
  Stollingsstoornissen

Lees verder

© 2008 - 2017 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bloedverlies na de overgangBloedverlies na de overgangDe gemiddelde leeftijd dat een vrouw in de overgang komt ligt tussen de vijfenveertig en vijfenvijftig jaar. Op het mome…
Abnormaal vaginaal bloedverlies? Oorzaken en behandelingAbnormaal vaginaal bloedverlies? Oorzaken en behandelingAbnormaal vaginaal bloedverlies kan op het eerste zicht erg verontrustend lijken. Het gaat om bloedverlies dat optreedt…
Zwanger worden na een miskraamZwanger worden na een miskraamEen miskraam, en nu? Een miskraam ontstaat meestal door een aanlegfout van het vruchtje. Na je miskraam wil je eigenlijk…
Bloedverlies tussen twee menstruatiesBloedverlies tussen twee menstruatiesBloedverlies tussen twee menstruaties kan diverse oorzaken hebben. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van vleesbomen of afw…
Oorzaken van veel afscheidingOorzaken van veel afscheidingAls u last heeft van veel afscheiding kan u behoorlijk schrikken. Over het algemeen is veel afscheiding niet normaal. Ve…
Bronnen en referenties
 • Dr. T.O.H. de Jongh, dr. H. de Vries, dr. H.G.L.M. Grundmeijer, Diagnostiek van alledaagse klachten I, 2002

Reageer op het artikel "Aandoeningen: abnormaal vaginaal bloedverlies"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Linda, 30-10-2015 17:06 #4
4 maanden geleden ben ik bevallen,
Ik ben nu om de week ongesteld
Dan vloed ik een week en dan weer een week niet dit is al 3 maanden zo
Sinds vandaag wat pijn aan mijn linker eierstok weet niet zeker of dit mijn eierstok is maar wel zelfde hoogte
Als ik loop of buk of erop druk doet het ook pijn
De huisarts doet er wat luchtig over maar wat kan dit zijn?

Sabiene, 05-09-2014 16:20 #3
Ik heb een vraag, ik ben 31 en een zeer onregelmatige menstruatie gehad, opeens stopte het voor 6 maanden en kwam terug daarna, helaas is het niet meer weg gegaan, ik ben dus nu al zo'n beetje 9 maanden ongesteld en het bloed verlies wordt steeds heftiger. mijn huisarts had me door verwezen naar de gynaecoloog maar die zei dat alles goed was.
Is er iets te doen sinds de arts zegt dat alles goed is. Ik verlies zo veel bloed dat ik bijna de hele dag alleen maar slaap. Mijn hele leven word geregeld door dit.

Mamita, 15-08-2013 00:14 #2
Ik heb een vraag. Ik ben een vrouw van 30. Mijn probleem is dat ik last heb van lichte bruinachtige bloeding, al een jaar lang Ik heb mijn menstruatie gewoon elke maand maar de bloeding tijdens mijn menstruatie is erg rood dan normaal. En na mijn menstruatie kan ik hooguit 3 dagen zonder inlegkruisje of maandverband lopen en daarna begint de lichte bloeding weer. Ik weet niet wat het is. Ik dacht dat het door stress kwam. Ik slaap onrustig vanwege dit allemaal. Kunt u mij adviseren wat ik het beste kan doen?

S., 21-01-2012 13:28 #1
Ik heb nu al 2 weken last van bloedingen, ik heb 5 dagen geleden heel veel weefsel verloren maar ik voel me verder gewoon goed.
Het is gewoon rood bloed en helemaal geen oud bloed! En het wordt helemaal niet minder.
Wat kan ik het beste doen?

Infoteur: Wieschrijft
Laatste update: 25-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!