Urine en plassen: aandoeningen, klachten en uiterlijk

Normaal produceert een persoon ongeveer 2 liter urine per dag. Dit gebeurt vooral overdag, ’s nachts wordt weinig geplast, dit komt doordat er ook niet gedronken wordt ’s nachts. Er zijn veel mensen die problemen hebben met hun urine, hetzij met de hoeveelheid er van, hetzij met de kleur of geur.

Klachten in verband met plassen

Er zijn verschillende soorten klachten bij het plassen. Enkele klachten met betrekking tot hoeveelheid, al dan niet ophouden en eventuele pijn;

Pollakisurie

Veel vaker op een dag moeten plassen dan normaal en vaak maar hele kleine beetjes per keer. De blaaswand is hierbij erg geprikkeld, waardoor hij bij het kleinste beetje urine al prikkels geeft om naar het toilet te gaan.

Strangurie

Dit is pijn bij het plassen, vooral in de onder buik. Ook kan er sprake zijn van een branderige straal urine.

Nycturie

Dit komt vaak voor bij zwangere vrouwen, mensen met hartaanvallen of mannen met prostaatkanker. Hierbij moeten mensen, in tegenstelling tot wat ik net schreef, wél vaak ’s nachts naar het toilet. Eigenlijk houdt dit in dat er ’s nachts zelfs meer geplast moet worden dan overdag.

Incontinentie

De meeste mensen kennen dit begrip wel. Als iemand incontinent is heeft hij/zij er moeite mee de urine in de blaas te houden. Het komt er dan vaak op ongepaste tijden uit. Oorzaken voor incontinentie zijn er heel veel, vaak zijn het neurologisch oorzaken.
De vorm van incontinentie die ik hierboven beschreef moet niet verward worden met stress-incontinentie. Hierbij is iemand alleen een beetje incontinent als hij/zij moet hoesten, niesen, tillen etc. Dit komt veel vaker voor, vooral bij vrouwen als de baarmoeder verzakt is.

Overloopblaas

Het woord zegt het al, hierbij is er sprake van dat de blaas vol kan lopen zonder dat iemand daar ‘last’ van heeft, maar hij stroomt wel met kleine beetjes tegelijk over. Het ontstaat vaak bij een ontsteking van de urinebuis of bij mannen met prostaatkanker. Door alcoholisme kan het ook zijn dat de signalen waarmee de blaas kenbaar maakt dat je naar het toilet moet verstoord worden.

Bedwateren

Dit komt bij kinderen voor. Ze plassen dan, meestal zonder oorzaak, ’s nachts in bed. Het verdwijnt vanzelf bij het ouder worden.

Klachten bij hoeveelheid urine

Er zijn stoornissen waarbij mensen meer (polyurie) of juist veel minder (oligurie of anurie) urine produceren op een dag.

Oorzaken voor het produceren van meer urine:

  • Veel drinken
  • Alcoholgebruik
  • Drinken van veel koffie
  • Suikerziekte
  • Afwezigheid van hormoon ADH; de nier kan hierdoor geen water vasthouden

Oorzaken voor het produceren van minder urine:

  • Uitdroging
  • Shock
  • Uitvalverschijnselen van de nieren

Uiterlijk van de urine

Normaal is urine helder en de kleur is lichtgeel. De urine kan van kleur veranderen door voeding en/of medicijnen, maar ook door bepaalde ziektes/aandoeningen;

Hematurie

Soms is er sprake van bloed in de urine. Komt het bloed hoog uit de urinewegen dan is het goed vermengd met de urine, is er sprake van slierten bloed dan komt het ergens lager vandaan. Dit moet natuurlijk niet verward worden met de menstruatie van een vrouw.

Leukocyturie

De urine is witachtig-troebel, door de aanwezigheid van witte bloedcellen. Soms is het ook zo dat er gewoon neergeslagen urinebestanddelen aanwezig zijn, dit kan verder geen kwaad.

Glucosurie en proteïnurie

Bij glucosurie is er glucose aanwezig in de urine. Dit kan vooral bij suikerziekte het geval zijn, maar ook als iemand de dag ervoor veel gesnoept heeft.

Bij proteïnurie is er sprake van teveel eiwit in de urine. De oorzaken hiervan liggen voornamelijk in de nieren.

Verder

Als één van deze dingen je bekend voorkomt omdat je daar zelf, of iemand in je naaste omgeving, last van heeft dan is het aan te raden om hiermee naar de huisarts te gaan.
© 2006 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blaasontsteking, wat zijn de oorzaken en hoe voorkom je het?Een blaasontsteking is erg vervelend. Je hebt bij een blaasontsteking vooral last van een brandend gevoel bij het plasse…
Blaassteen, wat is dat?Blaassteen, wat is dat?Blaasstenen zijn (kleine) steentjes die in de blaas zitten. De afmeting kan variëren van enkele millimeters tot wel enke…
Problemen tijdens het plassen - veel voorkomende klachtenProblemen tijdens het plassen - veel voorkomende klachtenWe staan er niet altijd bij stil, maar onze blaas is een belangrijk orgaan waar we zorg voor moeten dragen. Alhoewel je…
Pijn als je moet plassenPijn als je moet plassenNiets zo vervelend als pijn tijdens het plassen, of pijn voelen wanneer er aandrang is tot plassen. Pijn is altijd een t…

De blaas katheter en urineEen katheter is een soepele, holle slang waardoor urine uit de blaas kan aflopen. De katheter wordt vaak na operaties aa…
Wat is gehandicapt en hoe kan je met gehandicapten werken?Er zijn een heleboel dingen waardoor mensen gehandicapt zijn of zijn geworden. Dit kan gebeuren door een ongeluk, bijvoo…
Reacties

Benny, 09-11-2008
Ik heb sinds enige tijd tijdens het urineren een troebele uitzicht in het water dat ik urineer, het is volledig troebel, ik drink niet, ik eet normaal, ik neem geen drugs of dergelijke, wat moet ik hiermee, kan dit kwaad of is dit normaal, kan dit op een ziekte wijze? Reactie infoteur, 10-11-2008
Lever even wat urine in bij de huisarts, deze kan het controleren op allerlei dingen.

G. vd Kaayman, 30-10-2008
Ik heb vandaag na mijn plas beurt een langhoudende straal met witte urine geplast dit was dus na mijn plasbeurt. Na de keer heb ik er nog 2 keer last van gehad vandaag, ook deed mijn uitgang van de plasbuis erg zeer. Kan iemand mijn helpen voordat ik met iemand dalijk naar bed toe gaat en ik wat overdraag. De site geeft aan dat het met mijn bloedcellen te maken heeft. EN dat ik nergens bang voor hoef te zijn. Ik ben 18 jaar. Bedankt Reactie infoteur, 31-10-2008
Ik raad je aan om even langs je huisarts te gaan. Het hoeft niets ernstigs te zijn, maar het lijkt me toch verstandig!

Groet,
Lobke

Ym Busink, 16-09-2008
Ik heb al maanden last, van dat ik s'nachts wel drie a vier keer plassen moet, dus ik slaap niet ene nacht door. Heb een plasstoel bij het groene kruis gehuurt om dat ik boven slaap, en ik dan niet ieder keer de trap af hoeft. Is dit normaal en wat doe ik hier aan. Of dat ik nu weinig drink of wat meer maakt niet uit. Ben 63 jaar oud, drink geen alcohol alleen water of wat vruchtensap. Kunt u mij astublieft vertellen wat ik moet doen, want ik wordt er zo moe van. Reactie infoteur, 16-09-2008
Het lijkt mij verstandig dat u met deze klacht even naar de huisarts gaat!

Annemarijn, 18-10-2007
Is hier nog meer informatie van? Ik doe verpleegkunde en ik moet een verslag maken over urine en ontlasting etc. Alle informatie is welkom! :-) Reactie infoteur, 19-10-2007
Hoi Annemarijn,

Ik weet niet of je het geneeskunde boek 'Algemene ziekteleer' gebruikt, maar hier staat ook erg veel informatie in!

Groet,
Lobke

Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2006
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.