InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Ziekten > Ebola-epidemie 2014: nieuwe feiten van maart tot juni 2015
nieuws uitgelicht

Ebola-epidemie 2014: nieuwe feiten van maart tot juni 2015

Ebola-epidemie 2014: nieuwe feiten van maart tot juni 2015 De ebola-epidemie die begin 2014 begon, is op 15 juni 2015 nog niet voorbij maar lijkt op de terugweg te zijn. Een aantal landen in West-Afrika zijn al ebolavrij verklaard en er wordt nog verder gestreefd om het aantal ebolagevallen op nul te krijgen om de ziekte volledig uit te roeien. Ondertussen werden een aantal nieuwe feiten over het virus en de behandelingsaanpak ontdekt.

Ebola-virus en het "immune privilege"

In de strijdt om het ebola-virus uit te roeien werden er nieuwe ontdekkingen gedaan, die voor complicaties gezorgd hebben bij het aantal besmettingen. Met de kennis van deze nieuwe feiten kan de preventie van besmettingen nog gerichter gebeuren. Overlevenden van het ebola-virus moeten eveneens verder medisch worden opgevolgd.

Nadat het bloed van overlevende slachtoffers virusvrij is, kan het virus zich nog een tijd verborgen houden in bepaalde delen van het lichaam die genieten van het "immune privilege", zoals onder andere de ogen en de teelballen. Het "immune privilege" is een term die gebruikt wordt bij bepaalde delen van het lichaam, die in staat zijn om binnendringende antigenen toe te laten, zonder te reageren met een inflammatoire immuunrespons. Ze worden dan ook niet aangevallen door het immuunsysteem en kunnen langer overleven zonder afstoting.

De ogen

Er werd ontdekt dat het ebola-virus zich lang kan schuil houden in het oog. De ogen reageren namelijk niet op dezelfde manier op bedreigingen als andere lichaamsdelen dit doen. Wanneer het virus in het oog geraakt, kan het zich verschuilen voor het immuunsysteem en daar verder blijven broeien. Na verloop van tijd kunnen patiënten last krijgen van een plotse zichtvermindering, een oogontsteking en een verkleuring van de oogkleur. Indien het niet behandeld wordt, kan het zelfs tot blindheid leiden. Besmettingen via het oog is niet mogelijk. Het virus werd niet teruggevonden in de tranen.

De teelballen

Er werd oorspronkelijk gedacht dat het ebola-virus na drie maanden uit het sperma van de overlevenden verdween. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) waarschuwen nu dat het ebola-virus tot vijf maanden na genezing nog aanwezig is in de zaadcellen. Besmettingen kunnen veroorzaakt worden door geslachtsgemeenschap met een overlevende omdat sperma het ebola-virus kan dragen.

Moedermelk

Het ebola-virus kan ook overleven in moedermelk nadat alle symptomen bij de patiënt zijn verdwenen.

Evolutie in de ebola-epidemie

Liberia "ebolavrij" verklaard

Op 9 mei 2015 werd Liberia "ebolavrij" verklaard nadat er tweeënveertig dagen geen nieuwe patiënten werden gemeld. De laatste patiënt overleed op 28 maart 2015. In Liberia raakten in totaal 10.666 mensen besmet en overleden er 4.806. Het risico op nieuwe gevallen blijft wel bestaan doordat het virus nog niet uitgeroeid is in de naburige landen Guinee en Sierra Leone.

Aantal besmettingen

Volgens de cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 10 juni 2015 waren er 27.311 besmettingen en lag het aantal doden op 11.178.

Het vaccin "rVSV-ZEBOV-GP"

Het experimentele ebolavaccin "rVSV-ZEBOV-GP" van het farmabedrijf Merck levert uit onderzoek "beloftevolle" resultaten op. Het vaccin zou in de toekomst een effectief middel kunnen zijn voor de preventie van het ebola-virus. Het vaccin zou dit jaar nog een officiële goedkeuring krijgen en zou kunnen ingezet worden bij een volgende ebola-uitbraak.

Oprichting noodfonds

De ebola-uitbraak van 2014 bleek een uitzonderlijke noodsituatie te zijn waarop door veel hulpsystemen, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), inefficiënt of zelfs te laat werd gereageerd. Deze instanties proberen lessen te trekken uit de gebeurtenissen om efficiënter op te treden bij toekomstige uitbraken. Op de 68ste algemene vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 23 mei 2015 in Genève werd beslist dat de WHO hervormingen zou doormaken en dat er een noodfonds van 90 miljoen Euro zou opgericht worden, om onmiddellijke medische maatregelen mogelijk te maken, bij uitbraken van gevaarlijke virussen in de toekomst.

Verwachtingen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zouden de landen Guinee en Sierra Leone niet voor het einde van dit jaar ebolavrij zijn.

Lees verder

© 2015 - 2017 Oceane, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Waar komt ebola vandaanEbola is een zeldzaam virus dat bij mensen en apen een ernstige afwijking in het bloed veroorzaakt, hierdoor ontstaan ve…
nieuws uitgelichtEbola: de feitenEbola blijft in de herfst 2014 in het nieuws komen en het sterftecijfer blijft maar toenemen. Bij veel mensen wordt de a…
Ebola: feiten over het virusEbola: feiten over het virusEbola hoor je in 2014 veel in het nieuws. De epidemie heeft zich ontzettend snel uitgebreid en er zijn al duizenden dode…
Ebola virus: diagnose, symptomen, behandeling en prognoseEbola virus: diagnose, symptomen, behandeling en prognoseHet Ebola virus, voorheen beter bekend als Ebola hemorragische koorts, is een zeldzame en dodelijke ziekte die wordt ver…
Ebola en preventie in Belgiënieuws uitgelichtEbola en preventie in BelgiëEbola (genoemd naar de Ebola rivier in Congo) is een ernstige virusziekte die ontstaan is Afrika, maar sinds september 2…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DFID UK Department For International Development, Flickr (CC BY-2.0)
  • www.hln.be.hln.nl/961/Wetenschap/article/detail/2312348/2015/05/07/Ebola-tast-sperma-veel-langer-aan-dan-gedacht.dhtml
  • Deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2332745
  • www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2315009/2015/05/19/Liberia-na-ruim-een-jaar-ebolavrij.dhtml
  • www.ebola.name
  • www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/227286/2015/04/02/Ebolavaccin-levert-beloftevolle-resultaten-op.dhtml
  • www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2335790/2015/05/23/Noodfonds-van-90-miljoen-euro-voor-snelle-reactie-op-gevaarlijke-virussen.dhtml
  • www.hln/be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2337807/2015/05/26/West-Afrika-niet-voor-eind-dit-jaar-ebolavrij.dhtml

Reageer op het artikel "Ebola-epidemie 2014: nieuwe feiten van maart tot juni 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Oceane
Laatste update: 03-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Special: Ebola
Bronnen en referenties: 8
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!