InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Ziekten > Aandoeningen: galstenen

Aandoeningen: galstenen

Galstenen zijn stenen die zich in de galblaas of galwegen bevinden. De stenen kunnen heftige pijnklachten geven, de zo genaamde 'koliekpijn'. Mensen kunnen dus veel last ondervinden van galstenen. Vaak komt het ook voor dat mensen met galstenen helemaal geen klachten ondervinden. Galstenen ontstaan wanneer het cholesterol in de gal niet langer in oplossing blijft, maar wanneer het kristallen kan gaan vormen. Wanneer er veel cholesterol wordt gemaakt door de lever neemt de kans toe dat er meer galstenen worden gevormd. Dikke vrouwen van rond de 40 jaar hebben een hogere kans op het ontwikkelen van galstenen.

Inhoud


Wat zijn galstenen?

Wat zijn precies galstenen? Galstenen zijn stenen die meestal bestaan uit cholesterol. Deze galstenen kunnen zich in de galblaas (de galblaas is een soort opslagdepot wat aan de lever hangt) zelf bevinden, dit noemt men cholecystolithiasis. De galstenen kunnen zich ook bevinden in een van de galwegen, dit noemt men dan choledocholithiasis.

Hoe ontstaan galstenen?

Zoals hierboven al vermeld bestaan de meeste galstenen uit cholesterol, dit is in ongeveer 80% van de gevallen zo. Cholesterol in normaal altijd aanwezig in de galvloeistof. Het cholesterol is onder normale omstandigheden vloeibaar. Echter kan het vloeibare cholesterol oververzadigd raken. Dit kan gebeuren wanneer er een teveel aan cholesterol aanwezig is of wanneer er een tekort aan galzuren is. Uit dit teveel aan cholesterol kunnen kristallen ontstaan die dan neer kunnen slaan en vervolgens uitgroeien tot galstenen. Deze kristallen kunnen neerslaan in de galblaas of in een van de galwegen.

Wat zijn klachten van galstenen?

Een typerende klacht van galstenen is 'galkoliek'. Een galkoliek is een heftige pijn die in aanvallen komt in de rechterbovenbuik. Deze pijn kan uitstralen naar de rug en het rechterschouderblad. De aanvalsgewijze pijn gaat meestal gepaard met misselijkheid en braken. De klachten kunnen uitgelokt worden door vetrijke maaltijden. Vaak is het echter zo dat mensen met galstenen geen klachten hebben. Bij ongeveer 80% van de mensen met galstenen is er geen sprake van klachten. Wanneer men geen klachten heeft van galstenen noemt men dit ook wel 'stille stenen' of asymptomatische galstenen. Voor mensen met asymptomatische galstenen is ook geen behandeling nodig. Bij klachten van galstenen is het onder andere belangrijk dat er goede pijnstilling gegeven wordt.

Hoe vaak en bij wie komen galstenen voor?

Bij vrouwen komen galstenen meer voor dan bij mannen. Bij mannen is de incidentie, dat wil zeggen het aantal nieuwe gevallen, ongeveer 0,6 per 1000 mannen. Bij vrouwen is de incidentie ongeveer 2 per 1000 per vrouwen. Vanaf de leeftijd van 25 jaar komen galstenen meer voor. Risicofactoren voor het krijgen van galstenen zijn de 4F's=Forty Fat Female Family; dat betekent dat het meer voorkomt vanaf een leeftijd van 40 jaar, het hebben van overgewicht vergroot het risico, het zijn van een vrouw en het familiair voorkomen van galstenen vergroten ook het risico. Ernstige complicaties van galstenen komen bijna niet voor.

Lees verder

© 2008 - 2018 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Koliekpijn: krampaanval in de buik, misselijkheid en diarreeKoliekpijn: krampaanval in de buik, misselijkheid en diarreeHet hebben van een stevige verkramping in de buik, kan tot veel pijn leiden. De aandoening kan bij baby’s en volwassenen…
Galstenen, galaanval en galblaasoperatieGalstenen, galaanval en galblaasoperatieGalstenen kunnen een galaanval veroorzaken en de bron zijn van ontstekingen aan de galwegen. Een remedie is de verwijder…
Wat is een MRCP?De afkorting MRCP staat voor Magnetic Resonance Cholangio- Pancreatography. Dit onderzoek wordt uitgevoerd om een beter…
Galblaaskanker: Verschijnselen en behandelingGalblaaskanker: Verschijnselen en behandelingGalblaaskanker is een zeldzame vorm van kanker. Mensen die grote galstenen gehad hebben, hebben 4 tot 5% meer kans om ga…
Buikpijn, links en rechtsBuikpijn, links en rechtsBuikpijn kan voorkomen in het midden van de buik, aan de rechterkant of linkerkant. Daarnaast wordt er nog verschil gema…
Bronnen en referenties
  • Ziekten in de huisartspraktijk, E.H. van de Lisdonk, W.J.H.M. van den Bosch, A.L.M. Lagro-Janssen, vierde druk 1999

Reageer op het artikel "Aandoeningen: galstenen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Kimberley Pex, 02-09-2014 06:31 #3
Aïsha, kijk even bij Google naar leverstenen bij "afbeeldingen" (ook al is dit 'n oud bericht) Ik heb gisteren de leverflush gedaan voor de eerste keer! onvoorstelbaar.

Anja, 19-09-2011 01:16 #2
@Aisha
Je kan galstenen niet uitplassen, dat kan alleen als je last hebt van NIERstenen. Die lopen dan - wanneer ze losraken - via de urineleiders naar de blaas en dan kunnen ze (vaak gepaard met pijn) uitgeplast worden. Nieren maken deel uit van het urinair stelsel.

GALstenen zitten in de galblaas - die onderdeel is van het spijsverteringsstelsel - en kunnen dus hooguit in de twaalfvingerige darm schieten, waarna ze (neem ik aan) met de ontlasting mee verwijderd worden.

Voor informatie over het uiterlijk van gal- en nierstenen kom je met google een heel eind!

Groetjes, Anja

Aisha, 26-05-2011 15:39 #1
Ik wil graag weten hoe galstenen en nierstenen er uit zien maar kan dat nergens vinden ook in jullie artikel.Ook zou ik graagwillen weten of je galstenen uit kunt plassen.

Infoteur: Wieschrijft
Laatste update: 25-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Special: Spijsvertering
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!