Slokdarmkanker: Verschijnselen en behandeling

Slokdarmkanker: Verschijnselen en behandeling Slokdarmkanker is vaak, tegen de tijd dat het ontdekt wordt, al zover gevorderd dat genezing niet meer mogelijk is. Tegen de tijd dat de eerste klachten ontstaan, vaak zijn dit slikklachten, is de ziekte vaak al te ver gevorderd. Er zijn dan nog wel mogelijkheden om de levensduur te rekken en de klachten, veroorzaakt door de tumor, te verminderen. Naast slikklachten zijn de voornaamste klachten bij slokdarmkanker gewichtsverlies, pijn op de borst en bloed braken of bloed in de ontlasting.

Factoren die risico op slokdarmkanker verhogen

  • Roken
  • Veel alcoholgebruik ( het risico neemt nog toe bij roken en overmatig alcoholgebruik tegelijk)
  • Overgewicht
  • Eten van weinig groente en fruit
  • Weinig gevarieerd eten
  • Barrett slokdarm ( complicatie van reflux, het maagzuur tast de cellen aan.)

Slokdarmkanker

Slokdarmkanker komt bij mannen twee keer zoveel voor als bij vrouwen en donker gekleurde mensen krijgen het drie keer vaker dan blanken. Slokdarmkanker wordt vaak pas laat ontdekt, doordat kleine gezwellen nog weinig klachten veroorzaken.

De Twee meestvoorkomende soorten slokdarmkanker zijn;
  • Adenocarcinoom. Kanker van het klierweefsel onderin de slokdarm.
  • Plaveiselcarcinoom. Ontwikkeld zich in de vlakke, geschubde cellen die de slokdarm bekleden.

Klachten bij slokdarmkanker

  • Pijn op de borst
  • Gewichtsverlies
  • Geen zin n eten
  • Slikklachten
  • Vermoeidheid en duizeligheid ( door bloedverlies)
  • Bloed in braaksel of bij de ontlasting

De eerste klachten die opgemerkt worden zijn meestal slikklachten, vaak is tegen die tijd al een groot deel van de slokdarm aangetast.

Onderzoek slokdarmkanker

Bij slikklachten worden er vaak eerst röntgenfoto's gemaakt. Dit wordt dan meestal gevolgd door een gastroscopie. Zo wordt bekeken of er verdacht weefsel of kanker aanwezig is in de slokdarm. Zodra kanker is geconstateerd, wordt er aanvullend onderzoek gedaan;
  • bloedonderzoek
  • CT-scan
  • Endo-echografie ( Een echo apparaatje wordt ingebracht, geluidsgolven geven in beeld op een televisiescherm de toestand van de slokdarmwand weer)

Behandeling slokdarmkanker

  • Operatief verwijderen van de tumor; soms leidt dit tot genezing, meestal is het alleen levensverlengend of klachten verminderend. De kanker komt helaas vaak weer terug.
  • Chemotherapie en/of bestraling.Het doel is de klachten te verminderen, het gezwel te laten krimpen of kankercellen die zich verspreid hebben door het lichaam te doden.
  • Fotodynamische therapie. Medicijnenen die de kankercellen gevoeliger maken voor laserstralen, zodat ze vervolgens gemakkelijker te vernietigen zijn.

Over het algemeen is de prognose van slokdarmkanker niet goed, maar het is natuurlijk afhankelijk van hoe ver de ziekte al gevorderd is. De arts kan dit het best met de betreffende persoon bespreken.
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slokdarmkanker, verschijnselen en symptomenSlokdarmkanker, verschijnselen en symptomenSlokdarmkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dit type kanker komt in Nederland het meest voor onderin de s…
Slokdarmkanker, oesofaguscarcinoom: symptomen en behandelingSlokdarmkanker, oesofaguscarcinoom: symptomen en behandelingBij slokdarmkanker is er sprake van een kwaadaardig gezwel van de slokdarm. Een ander woord voor slokdarm is oesofagus.…
Kanker: slokdarmkankerSlokdarmkanker is een veel voorkomende vorm van kanker. De belangrijkste oorzaak van slokdarmkanker is een combinatie va…
Het ontstaan en de behandeling van slokdarmkankerHet ontstaan en de behandeling van slokdarmkankerDe afgelopen 20 jaar is het aantal mensen dat slokdarmkanker kreeg meer dan verdubbeld. Wie er snel bij is, kan echter o…

Alvleesklierkanker: verschijnselen en behandelingAlvleesklierkanker: verschijnselen en behandelingEen groot deel van sterfte aan kanker is te wijten aan alvleesklierkanker. Dit komt doordat deze vorm van kanker meestal…
Het verloop van aids zonder medicatieHet verloop van aids zonder medicatieWat is aids? De term aids staat voor Acquired Immune Deficiency Syndrome, of Verworven Immuun Deficiëntie Syndroom. Dit…
Bronnen en referenties
  • Boek Gezondheidswijzer maagdarmklachten
Reactie

Hans Stronks, 15-01-2014
Ik kreeg slokdarmkanker in november 2012. Blijkbaar ben ik er heel vroeg bij geweest omdat ik slokdarm kramp kreeg en gelijk naar de huisarts ben gegaan. Deze huisarts heeft me gelijk doorgestuurd naar ziekenhuis en daar werd meteen actie ondernomen. In december begonnen met 5 chemo behandelingen( 1x per week) en 23 bestralingen. Half januari was ik hiermee klaar, gelukkig heb ik weinig last gehad en ging elke middag 15 - 20 km fietsen om zo veel mogelijk conditie op te doen voor de komende operatie in het Canisius Wilhelmina ziekenhuis in Nijmegen. Deze zware operatie is 15 maart 2013 gedaan door Dr.Polat met een kijkbuis operatie, ben 6 uur onder zeil geweest en kon toch na 11 dagen naar huis met sonde voeding. Op het moment voel ik me prima en kan van alles weer doen. Heb alleen maar lof voor de begeleiding van uit Nijmegen. Komende april ga ik voor de 2e controle (wel weer spannend! ) maar blijf positief vooruit kijken. Groetjes Stronks. Reactie infoteur, 16-01-2014
Wat fijn dat het goed gaat en dat u een goede ervaring heeft met de behandelaars. Ik snap goed dat het spannend blijft als u weer voor controle moet komen. Veel sterkte en succes toegewenst! Groeten, Willemien.

Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.