Dracunculiasis: de verschrikkelijke guinea worm

Dracunculiasis: de verschrikkelijke guinea worm De guinea worm is een een lange, dunne parasiet met een menselijke gastheer. Het is een rondworm. De worm is zo dun als spaghetti en wordt een halve meter tot een hele meter lang. De larven van de guinea worm leven in watervlooien. Als mensen water drinken met besmette watervlooien erin, sterven de watervlooien na het opdrinken, maar de larven van de guinea worm niet.

De larven

De wormen paren in het lichaam van de gastheer. Daarna sterven de mannetjes, de vrouwtjes niet. Zij groeien ongeveer 2,5 cm per week. De vrouwtjesworm blijft ongeveer een jaar in het lichaam van de gastheer groeien. Ze blijven in de darm en na een poosje dringen ze door de darmwand heen naar bindweefsel in buik- of borstholte.

Een jaar later

En dan....komt de kop naar buiten. De kop van de worm komt gewoonlijk uit een arm of een been. Eerst vormt zich een blaar die daarna een zwerende wond wordt die zo verschrikkelijk veel pijn doet, dat de gastheer de dringende neiging voelt de arm of het been in water onder te dompelen. De worm kruipt iedere dag een stukje verder uit het lichaam van de gastheer. Dit proces kan maanden duren.

Water

De worm heeft water nodig om larven te werpen. Zodra ze water voelt, doet ze dit. Honderdduizenden larven. Deze larven worden opgegeten door watervlooien. Als mensen water drinken met besmette watervlooien erin, sterven de watervlooien na het opdrinken, maar de larven van de guineaworm niet.....

Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië

Rond 1900 kwamen de wormen overal voor in Afrika, het Midden-Oosten en in Zuid-Azië. Maar, omdat ze voor hun levenscyclus afhankelijk zijn van water met watervlooien erin, verdwenen ze in de streken waar men de beschikking kreeg over schoon water.
Tachtig jaar later waren er nog ongeveer 3,5 miljoen dragers.

De strategie

De strategie om de ziekte uit te roeien is tamelijk eenvoudig:
  • voorlichting geven hoe het drinkwater gefilterd kan worden
  • wanneer de worm z'n kop laat zien uit het water blijven

Deze strategie is natuurlijk niet eenvoudig te realiseren in arme landen waar een tekort aan schoon drinkwater en een slechte infrastructuur is (hoe kom je bij de mensen die je moet voorlichten?) Maar evengoed daalde dankzij deze strategie in Mali het aantal dragers van 10.000 tot 400, in 14 jaar tijd.

Sudan en Ghana

Nu woont het merendeel van de dragers in Sudan en Ghana. Dit als gevolg van de burgeroorlogen waardoor het weer moeilijk is mensen te bereiken om ze voor te lichten. Medische diensten in Afrika zijn erg alert op dragers, want 1 drager kan meerdere dorpen besmetten.

Streefjaar

Het streefjaar om de ziekte uitgeroeid te hebben was 1995. Dat is niet gelukt. Het streefjaar werd toen 2009, maar ook dit is niet gelukt.

Behandeling

Er zijn geen medicijnen om de worm te verwijderen. Er kan wel antibiotica voorgeschreven worden om de bijbehorende bacteriële infecties te bestrijden. En er kunnen natuurlijk pijnstillers voorgeschreven worden. Maar de worm zelf kan alleen handmatig of operatief verwijderd worden.
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dracunculosis: Worminfectie met symptomen aan huidDracunculosis: Worminfectie met symptomen aan huidDracuncoloisis is een tropische infectie, veroorzaakt door de medinaworm. De aandoening veroorzaakt builen die openbreke…
Alles over een worm virusWat is een worm virus, wat doet een worm virus, hoe komt een worm virus op mijn pc, hoe verwijder ik een worm virus, hoe…
Parasieten: oogworm (loa loa)Parasieten: oogworm (loa loa)De oogworm (loa loa) is een parasiet welke door een vliegenbeet op de mens wordt overgebracht, waardoor de oogwormziekte…
Loiasis: Infectie met zwelling rond gewrichten en oogwormLoiasis: Infectie met zwelling rond gewrichten en oogwormLoiasis is een infectie veroorzaakt door de parasitaire worm loa loa. Deze bevindt zich vooral in bepaalde gebieden in A…

Depressief? Geen schande!Depressief - Het is een woord waar we niet gemakkelijk over spreken en als we verschijnselen vertonen dan willen we het…
Hoge Bloeddruk wat is dat?Hoge Bloeddruk wat is dat?Hoge Bloeddruk,ook wel Hypertensie genaamd, kan erg gevaarlijk zijn omdat er in het begin weinig of geen symptomen zijn,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BioDivLibrary, Flickr (CC BY-2.0)
  • National Geographic, november 2005
  • http://ocw.tudelft.nl/fileadmin/ocw/courses/PublicHygieneandEpidemiology/res00067/0213a_Dracontiasis.pdf
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.