InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Ziekten > Een gen tegen kanker
nieuws uitgelicht

Een gen tegen kanker

Eind februari 2009 werd het bekend gemaakt: een Vlaming heeft een gen tegen kanker ontdekt. Een belangrijke stap in het kankeronderzoek, maar de ontwikkeling van een effectief geneesmiddel is nog ver weg. In het beste geval zou het pas over tien jaar op de markt kunnen komen.

Wat is kanker eigenlijk?

‘Kanker is een ziekte waarbij er sprake is van ongeremde celdeling waardoor er ziekteverschijnselen ontstaan’, schrijft collega-infoteur Melod in haar stuk ‘Kanker: oorzaak, verloop en behandeling’. (1) Daarom wordt de behandeling van de ziekte toegespitst op het afstoppen van die celdeling en het doden van de kankercellen.

Genezing staat nooit vast

Bij geen van de door haar aangehaalde therapieën (operatie, bestraling, chemotherapie) is men 100 procent zeker of het tot genezing komt. Bij baarmoederhalskanker, borstkanker, schildklierkanker en zekere vormen van bloedkanker is genezing reëel als men de ziekte tijdig opspoort, maar vaak wordt de ziekte pas in een later stadium ontdekt wat genezing extra bemoeilijkt. Ook als de ziekte reeds is uitgestraald is de kans op herstel aanzienlijk kleiner.

Alternatieve geneeswijzen

Als patiënten merken dat genezing moeilijk wordt, wenden ze zich makkelijker tot alternatieve methodes. Het is de laatste strohalm waaraan ze zich vastklampen om de ziekte te overwinnen. Dat deze alternatieve geneeswijzen fel omstreden zijn, is niet nieuw.

De bekendste methode is ongetwijfeld het Moermandieet, een voedingstherapie, die intussen door de dood van Moerman door het Houtsmullerdieet verdrongen werd. Op het gezondheidsplein vind je een discussie waaruit blijkt dat verschillende mensen ermee geholpen werden. (2) Zolang er door de medische wereld echter geen betrouwbare wetenschappelijke studie geaccepteerd wordt, moeten deze getuigenissen verder met het nodige voorbehoud worden gelezen.

Een belangrijke ontdekking

Het kankeronderzoek blijft over de hele wereld doorgaan en nu en dan verschijnen er berichten in de media die een doorbraak in het kankeronderzoek melden.

Zo ook weer eind februari toen melding werd gemaakt van de ontdekking van een gen dat het ontstaan van kankers zou afremmen. Wouter Bossuyt leidde een onderzoek van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de Katholieke Universiteit Leuven waarbij bleek dat fruitvliegen genen hebben die het ontstaan van kankers afremmen. Mogelijkerwijze zouden die genen bij de mens hetzelfde bewerkstelligen.

In het MD Anderson center in Houston (VS) ontdekte Bossuyt dat als een bepaald gen niet meer functioneert, er kanker in de dikke darm kan ontwikkeld worden. Slaagt men erin dit gen te herstellen, dan wordt er een einde gesteld aan de groei van de kankercellen of ze beginnen zichzelf te vernietigen. Het herstel van het gen werd bewerkstelligd door het toevoegen van een chemische stof. Of dit ook werkzaam zou kunnen zijn in een levend menselijk lichaam moet nog worden onderzocht.

De ontdekking van de slechts 27 jaar oude Bossuyt was een logisch vervolg op zijn doctoraatsstudie waarin hij het verband tussen genen en kanker aantoonde.

Hoop?

Wouter Bossuyt blijft echter met beide voeten op de grond en wil geen valse hoop wekken. Hoewel dit een stap in de goede richting betekent kan men volgens de onderzoeker nog niet van een eche doorbraak spreken. Eerst moet men uitzoeken hoe het gen erin slaagt om kankerresistent te werken. Zelfs al zou men erin slagen om een medicijn te ontwikkelen om het gen te reactiveren, zal het nog minstens tien jaar duren vooraleer het gecommercialiseerd kan worden.

Bevestiging van een Amerikaans onderzoek

Deze ontdekking bevestigt mijns inziens wat Amerikaanse onderzoekers twee jaar geleden reeds wereldkundig maakten. Door experimenten met muizen hadden die ontdekt dat het gen HACE1 kan voorkomen dat kankercellen zich tot tumoren ontwikkelen. Bossuyt van zijn kant heeft het over het gen ATOH1 en spitste zich in zijn onderzoek toe op fruitvliegen.

Lees verder

© 2009 - 2019 Vosje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Verband tussen vetcellen en kankerVerband tussen vetcellen en kankerEen enzym dat opgeslagen vetten helpt afbreken doet in sommige kankercellen zijn werk in een hoger tempo waardoor die ce…
Optimaal afweersysteem bevordert genezing van kankermijn kijk opOptimaal afweersysteem bevordert genezing van kankerKankerbestrijding berust grotendeels op het wegsnijden van tumoren, bestralen en chemotherapie. Geen van deze 3 methoden…
Kankerbestrijding: mogelijke bijwerkingen van kankertherapieKankerbestrijding: mogelijke bijwerkingen van kankertherapieDe meest courante manieren om kanker te bestrijden zijn radiotherapie, chemotherapie en chirurgie. Bij radiotherapie wor…
Celdeling van kankercellenCeldeling wordt in het lichaam goed gereguleerd, er zijn verschillende systemen die fouten opsporen en repareren. Toch i…
Zelfgenezing en kankerZelfgenezing en kankerZelfgenezing bij kanker: is dit mogelijk? Naast de medische behandelingen als operatie, chemotherapie en bestraling kiez…
Bronnen en referenties
  • (1) http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/32659-kanker-oorzaak-verloop-en-behandeling.html (2) http://www.gezondheidsplein.nl/discussiepunt/70/Helpt-het-Moermandieet-in-de-strijd-tegen-kanker.html

Reageer op het artikel "Een gen tegen kanker"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vosje
Gepubliceerd: 08-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Special: Ziektes en onderzoek
Bronnen en referenties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!