Persoonlijke groei: God in de strijd tegen depressies

Prominente wetenschappers tonen dat er een heilzame werking uitgaat van vertrouwen in God tegen depressies, angsten en stress. Degenen met een diep religieuze overtuiging kunnen makkelijker omgaan met stress dan de atheïsten nadat ze een fout hadden begaan. Geen enkele atheïst toont een lage bezorgdheid en geen enkele religieuze persoon toont een hoge bezorgdheid. God gebruikt het lijden om ons geestelijk fit te maken voor de verlossing.

Helpt geloof in het omgaan met stress?

Professor Michael Inzlicht van de Toronto Universiteit heeft onderzoek gedaan naar de hersenen die stress registreren. Hij heeft gekeken naar de factoren die hersengolven activeren, zonder te kijken naar religieus geloof. De mensen moesten zichzelf beschrijven als liberaal of conservatief. Dan werd hen gevraagd hun niveau van zelf-waardering te beschrijven. Geen van deze parameters correleerden met de activiteit van de 'stress hersengolven'. Slechts wanneer de onderzoekers vroegen naar een geloof in God en religie ontwikkelde zich een patroon. Degenen met een diep religieuze overtuiging konden makkelijker omgaan met stress dan de atheïsten nadat ze een fout hadden begaan. Geen enkele atheïst toonde een lage bezorgdheid en geen enkele religieuze persoon toonde een hoge bezorgdheid.

De wetenschappelijke waarheid over religie en psychologie

Sigmund Freud en Albert Ellis, de twee beroemdste psychologen, beweerden nog dat religie juist een slechte invloed heeft op stress. In de jaren 1990 kwam psycholoog Kenneth Pargament, met een onderzoek waarin religie een positief effect heeft op stress. Hij concludeerde dat vanuit een psychologisch standpunt bezien religie niet noodzakelijker wijs kwaadaardig is. Andere studies tonen aan dat met het toenemen van secularisatie de angsten toenemen.

Opium voor het volk

Sinds Marx zei dat religie opium voor het volk is, hebben veel mensen hun toevlucht gezocht in anti-depressiva. Vooral de laatste jaren is het gebruik ervan schrikbarend toegenomen. Deze medicijnen hebben vaak ook nare bijwerkingen zoals seksuele disfunctioneren, en ironisch genoeg zenuwachtigheid. Sommige medicijnen leiden zelfs tot coma of de dood.

Research on Judaism and Mental Health

Rabbijn Leib Keleman, Rabbijn Noach Orlowek, Dr. Pargament en David Rosmarin hebben een programma opgezet (op internet) om mensen met een depressie te helpen op basis van klassieke Joodse teksten die een schat aan informatie bevatten. Mensen die dus af willen van pillen en meer geloof hechten aan het Jodendom, kunnen dit programma volgen. Veel mensen zijn er al door geholpen.

Geloof in God en de Exodus

Het Research on Judaism and Mental Health programma gaat van drie componenten uit:
  1. Het geloof dat God alwetend is (en dus weet wat u nodig heeft).
  2. Het geloof dat God alle kracht bezit (en daarom de fysieke realiteit kan veranderen).
  3. Het geloof dat God van u houdt (en dus in uw voordeel handelt).

De Exodus is heel belangrijk in het Jodendom. Niet alleen tijdens Pesach, maar het wordt elke dag in de ochtendgebeden genoemd en ook op Sjabbat. Het is een plicht de Exodus te gedenken. Waarom?

Het Joodse geloof in God kent twee delen:
  1. God schiep de wereld.
  2. God intervenieert in de menselijke geschiedenis

God intervenieert niet alleen op globaal niveau, maar ook in het persoonlijk leven van ieder mens. In het Jodendom is Exodus een code-woord voor het verreikende concept dat God op micro-niveau intervenieert. God verrichtte wonderen tijdens de Exodus. Hij schonk het Joodse volk water en voedsel in de woestijn. God was dagelijks bij de Joden en zorgde voor hen. De Seder-maaltijd die genuttigd wordt tijdens Pesach symboliseert zowel lijden als verlossing. God geeft ons lijden om ons geestelijk fit te maken voor de verlossing.
© 2009 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Positieve psychologiePositieve psychologieGeluk? Wanneer ben je nu precies gelukkig? Komt dit door wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit? Di…
De functies van psychologie, religie en theologieDe functies van psychologie, religie en theologieGodsdienstwetenschap is een fascinerend vakgebied omdat veel conflicten in de wereld een godsdienstig of religieus motie…
Voeding en stress: Tips voor stressverlagende voedingVoeding en stress: Tips voor stressverlagende voedingVoeding en stress lijken misschien een onlogische combinatie. Er zijn manieren om stress te verlagen door de juiste voed…
De psychologie van Jung over religie en spiritualiteitDe psychologie van Jung over religie en spiritualiteitDe psycholoog Carl Gustav Jung leefde van 1875 tot 1961. Deze psycholoog, die werd opgeleid door de bekende psycholoog F…

Depressie meten met een bloedtestDepressie meten met een bloedtestIn de toekomst zullen naar verwachting een aantal psychiatrische aandoeningen via zogeheten biomarkers kunnen worden vas…
Medicijnen tegen astma: Welke soorten en opties zijn er?Astma is een erg vervelende, ongeneeslijke aandoening. De luchtwegen zijn chronisch ontstoken waardoor iemand moeilijk k…
Bronnen en referenties
  • Research on Judaism and Mental Health
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 10-06-2021
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.