Persoonlijke groei: de ziel wint de strijd tegen pijn

Persoonlijke groei: de ziel wint de strijd tegen pijn De strijd tegen een verschrikkelijke ziekte leert ons dat geen enkele pijn, hoe groot deze ook is, de kracht van de menselijke ziel kan verslaan. Stel dat uw arts constateert dat u kanker heeft. U zult zich aanvankelijk zeer depressief voelen en heel veel huilen. Maar huilen is het makkelijkste deel. Het moeilijkste gevecht begint om de pijn te overwinnen. Blijft u in de depressie zitten en raakt verbitterd of bindt u de strijd aan en geeft u de pijn geen kans?

Het controleren van pijn

Pijn is tot op zekere hoogte controleerbaar. Het tast u aan zoveel als u zelf toestaat. Wanneer uw kleine zoon zich zelf in zijn vinger snijdt dan schreeuwt hij het hele huis bij elkaar. Hij staat toe dat de pijn de enige aandacht in zijn leven is voor dat moment en het overweldigt hem, tot het moment dat de liefde van zijn ouders een belangrijkere en betekenisvolle aandacht krijgt. Als volwassenen is alles dat verandert de drempel. Tenzij we andere bewuste beslissingen nemen.

Pijn is geen partij voor de kracht van de ziel

U kunt overweldigd worden door de kracht van de pijn. Maar hoe erg de pijn ook is, deze is geen partij voor de enorme kracht van de ziel. De Joodse wijzen zeggen: "Niets staat voor een mens die een beslissing neem." Het gaat om een beslissing of uw de controle wenst te verliezen of te behouden.

Ook pijn is voor het goede

Ook pijn is voor het goede zeggen de Joodse wijzen. Dit lijkt op blind geloof in God, omdat God goed is. Maar er zit een veel diepere betekenis achter.

Wanneer u zoekt naar de zin van pijn, zult u die ook vinden. Pijn kan ervoor zorgen dat uw relatie met uw partner versterkt wordt. Ook de relatie met God kan dieper worden. De relaties met vrienden en kennissen kunnen versterkt worden. U zult zien hoeveel steun u krijgt.

Pijn zorgt voor persoonlijke groei

Pijn zorgt voor persoonlijke groei. U zult anders tegen het leven gaan aankijken. U leert waarderen hoe belangrijk uw gezondheid is en hoe u, zodra uw gezondheid dit toestaat, ook weer andere mensen kunt helpen die pijn lijden.

Veel mensen zijn na hun ziekte een ander persoon geworden. Mensen die de dood voor ogen hebben gezien, genieten nu veel intenser van het leven.

We nemen zelf de beslissingen in het leven

Hoewel de kanker na een zware chemotherapie weg lijkt te zijn, blijft er altijd een kans bestaan dat het weer terugkeert. De toekomst is onzeker. Maar dat is de schoonheid en de uitdaging van het leven. Als we de toekomst van tevoren wisten, dan konden we ons leven zelf geen vorm geven. Hoewel de oppervlakkige dingen in ons leven altijd voor ons bepaald worden, hangt de diepe realiteit van ons, af van onze eigen beslissingen.

De belangrijkste beslissingen in ons leven maken we zelf.

Lees verder

© 2009 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Kanker: teelbalkankerTeelbalkanker is een redelijk zeldzame vorm van kanker, die ongeveer 4 op de 100.000 mannen treft. De kanker begint mees…
Persoonlijke groei: gelukkiger door verandering gedachtenmijn kijk opPersoonlijke groei: gelukkiger door verandering gedachtenUit recent onderzoek blijkt dat geluk een keuze is. Het zit binnen onze eigen controle en is ongeacht de omstandigheden…
Op welke wijze zoeken religieuze Joden innerlijke vrede?Op welke wijze zoeken religieuze Joden innerlijke vrede?Innerlijke vrede c.q. innerlijke rust staat los van de wereld om u heen. De wereld kan vredig zijn terwijl u brandt van…
Kabbala - de Tanya: Het boek van de Beinoni genoemdKabbala - de Tanya: Het boek van de Beinoni genoemdDe Tanya is één van de grootste moessar boeken aller tijden. Hoewel Rabbijn Schneur Zalman het boek geschreven heeft voo…

Medicijnen tegen astma: Welke soorten en opties zijn er?Astma is een erg vervelende, ongeneeslijke aandoening. De luchtwegen zijn chronisch ontstoken waardoor iemand moeilijk k…
Thalassemie, een erfelijke bloedziekteHoewel vaak gezegd wordt dat thalassemie een Middellandse Zee ziekte is, komt het hier in Nederland toch ook regelmatig…

Reageer op het artikel "Persoonlijke groei: de ziel wint de strijd tegen pijn"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 09-07-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Special: Persoonlijke groei
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!