InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Ziekten > Griep 2019-2020 en symptomen (Mexicaanse) griep

Griep 2019-2020 en symptomen (Mexicaanse) griep

Griep 2019-2020 en symptomen (Mexicaanse) griep Er is weinig verschil tussen de symptomen van de Mexicaanse griep en de gewone griep. Symptomen (Mexicaanse) griep zijn: koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, moeheid, keelpijn en droge hoest die lang kan aanhouden. De incubatietijd (Mexicaanse) griep is 2 tot 4 dagen na de besmetting. Iemand met vermoedelijke symptomen Mexicaanse griep kan zich laten testen, hoewel artsen dat vanaf 2016 minder doen vanwege rompslomp. Vanaf november 2009 kunnen risicogroepen zich vrijwillig in laten enten tegen de Mexicaanse griep. Hoe ziet het griepseizoen 2019/2020 eruit?

Griepseizoen 2019/2020

De (gratis) griepprik

Tussen half oktober en half november 2019 kunnen risicogroepen bij de huisarts weer een gratis griepprik ophalen. Met de griepprik wordt de kans op griep verkleind of minder ernstig. De griepprik werkt alleen tegen griep en niet tegen verkoudheid. De prik heeft niet vaak bijwerkingen. Wel kan de arm een dag pijn doen van de prik. Zijn er wel bijwerkingen dan kunt u dat bij de arts of de website van het Nederlands Bijwerkingen Centrum melden (www.lareb.nl). De griepprik biedt een half jaar bescherming. Het jaar daarop is weer een nieuwe griepprik nodig. Wie geen griepprik wil moet zorgen voor een goede weerstand. Dit kan met vitamine C en D3.

De griepprik is dit seizoen uit de volgende vier componenten samengesteld:
 • A/Brisbane/02/2018 (H1N1)pdm09-achtig virus;
 • A/Kansas/14/2017 (H3N2)-achtig virus;
 • B/Colorado/06/2017-achtig virus (B/Victoria/2/87 lijn);
 • B/Phuket/3073/2013-achtig virus (B/Yamagata/16/88 lijn)

Stijging aantal griepprik-halers in 2018

Voor het eerst in tijden hebben in 2018 meer mensen de griepprik gehaald. in 2018 ging 51,3% van de mensen die een hoog risico lopen een spuit halen, ten opzichte van 49,9% een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Nivel. Het aantal griepprikken liep de laatste 10 jaar terug. Staatssecretaris Blokhuis is blij met de positieve ontwikkeling, zegt hij, hoe bescheiden die ook is. Blokhuis besloot in 2018 tot een onderzoek of zorgmedewerkers verplicht kunnen worden zich te laten inenten. Een paar maanden later bleek dat het aantal zorgmedewerkers dat de prik gehaald had bijna was verdubbeld.

Vaker griep bij nachtdiensten in ziekenhuis

Uit onderzoek van het RIVM in december 2018 blijkt dat verpleegkundigen die nachtdiensten draaien in het ziekenhuis 20% meer kans hebben op griep dan verpleegkundigen die overdag werken. Gebleken is dat nachtwerkers gemiddeld 3 tot 4 episodes van griep- en luchtwegklachten hebben. Bij dagwerkers ligt dat aantal tussen de 2 en 3. Patiënten lopen het gevaar aangestoken te worden door de klachten van het personeel.Symptomen gewone griep

symptomen gewone griep
Symptomen griep zijn iets anders: moe, misselijk, hoofdpijn, koude rillingen, spierpijn, koorts, pijn, keelpijn, loopneus, etc. Er kunnen complicaties ontstaan zoals een longontsteking. Voor gezonde mensen is een griep niet ernstig.

incubatietijd
Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. De incubatietijd is 24 tot 72 uur.

oorzaken
Griep is zeer besmettelijk en wordt overgebracht door hoesten, praten of een hand geven. Het komt meestal in de winter en het vroege voorjaar voor.

bestrijding
Een goed conditie geeft goede weerstand. Belangrijk zijn voeding, goede nachtrust, ontspanning en beweging. Geneesmiddelen zijn niet nodig. Extra vitamine C kan helpen als u dit al vóór de griep gebruikt. Dit geldt ook voor de Mexicaanse griep, zie Mexicaanse griep & griep: verhoog weerstand met vitamine C.

griepvaccinatie
U kunt zich eind oktober van ieder jaar op recept laten inenten tegen griep. Hierdoor wordt de weerstand verhoogt. Vooral zwakkere (nierziekte, hart en longaandoeningen, diabetici) en oudere mensen wordt geadviseerd de griepprik te nemen.

koorts
Bij koorts paracetamol gebruiken of een ander geneesmiddel met acetylsalicylzuur (niet voor kinderen!).

keelpijn + neusklachten
Bij keelpijn keeltabletten gebruiken. Bij neusklachten een spray of neusdruppeltjes (niet te lang) gebruiken.

Symptomen/verschijnselen Mexicaanse griep & symptomen griep

Symptomen Mexicaanse griep & symptomen griep: bij onduidelijkheid arts raadplegen (telefonisch en thuis blijven omdat u anders andere mensen kunt besmetten in de wachtkamer). Symptomen Mexicaanse griep zijn: koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, moeheid en droge hoest die lang kan aanhouden. De incubatietijd Mexicaanse griep is 2 tot 4 dagen na de besmetting. Symptomen griep zijn iets anders: moe, misselijk, hoofdpijn, koude rillingen, spierpijn, koorts, pijn, keelpijn, loopneus, etc. De incubatietijd griep is 24 tot 72 uur.

Er is dus weinig verschil tussen de symptomen Mexicaanse griep en de symptomen griep. Daarom is het verstandig bij onzekerheid hierover een arts te raadplegen. Het belangrijkste verschil lijkt te zijn een droge hoest die lang aanhoudt en de incubatietijd. Toch behandel ik de symptomen in dit artikel apart omdat de Mexicaanse griep een andere behandeling vraagt. Zo helpt bijvoorbeeld de gewone griepvaccinatie niet tegen de Mexicaanse griep.

Symptomen Mexicaanse griep
De meest voorkomende symptomen zijn:

Na de griep duurt het enkele weken voor de situatie weer normaal is. Er kan echter ook een longontsteking optreden met ernstige ademhalingsproblemen.

Het overdragen van de Mexicaanse griep van mens op mens: praten, hoesten, niezen, handen geven, via voorwerpen
Dit kan door middel van praten, hoesten, niezen. Het gebeurt op plekken waar mensen dicht bij elkaar zitten. Ook is het mogelijk het virus over te dragen via handen of voorwerpen.

Varkensvlees eten
U kunt gewoon varkensvlees blijven eten. Varkensvlees moet natuurlijk altijd wel goed verhit worden tegen mogelijke ziektekiemen.

Incubatietijd en besmettelijk
De incubatietijd is 2 tot 4 dagen na de besmetting. Het is besmettelijk tussen dag 1 en 6 na het begin van de ziekteverschijnselen.

Symptomen Mexicaanse griep en behandeling
Als u klachten heeft moet u naar uw huisarts gaan. Mensen met koorts wordt verzocht thuis te blijven. Als u uit Mexico of een ander besmet land komt zonder klachten hoeft u niets te doen. Op dit moment lijkt behandeling met oseltamivir (Tamiflu) gunstig te zijn. U krijgt dit middel niet mee als u op vakantie gaat naar één van de besmette landen.

U kunt ook zorgen voor een sterke weerstand om de kans op griep te verkleinen of beter te kunnen doorstaan:

Testen op de symptomen Mexicaanse griep
Als iemand de verschijnselen heeft dan wordt in het laboratorium onderzocht of er sprake is van de varkensgriepvariant. Het onderzoek duurt 12 uur. Is er sprake van de ziekte dan krijgt de patiënt medicijnen (virusremmers) mee. Dit geldt ook voor mensen die hij mogelijk besmet kan hebben.

Wat doen virusremmers?
 • Deze verkorten de tijd dat iemand ziek is met 1 of 2 dagen.
 • Zieke mensen zijn dan minder besmettelijk.
 • Mensen zijn korter besmettelijk.
 • Ze zijn alleen verkrijgbaar op recept van een arts.

Vaccin tegen de Mexicaanse griep
Er bestaat sinds 12 juni 2009 een vaccin tegen de Mexicaanse Griep. Het is geproduceerd door het Zwitserse farmaceutische bedrijf Novartis AG. In het najaar 2009 is deze op de markt gekomen. Voor risicogroepen geldt dat deze zich vrijwillig kunnen inenten vanaf november 2009.Verschil tussen 'gewone' griep en grieppandemie

gewone griepgrieppandemie
 • Gewone griep wordt veroorzaakt door een bestaand griepvirus.
 • Een grieppandemie wordt veroorzaakt door ee nieuw en onbekend griepvirus.
 • Gewone griep komt elk jaar voor, vooral in de wintermaanden.
 • Een griepandemie komt ongeveer eens in de 10 tot 50 jaar voor.
 • Een grieppandemie kan in elk seizoen uitbreken.
 • Veel mensen hebben al weerstand tegen het virus opgebouwd.
 • Niemand heeft nog weerstand tegen het nieuwe griepvirus.
 • In Nederland krijgt elk jaar ongeveer 1 op de 100 mensen griep.
 • Naar schatting zal in Nederland 1 op de 3 mensen ziek worden.
 • De gezondheidsklachten bij een gewone griep zijn bekend. Risicogroepen hebben bij een gewone griep meer kans op een longontsteking of andere bijkomende gezondheidsproblemen.
 • Pas als een grieppandemie uitbreekt, wordt duidelijk wat de klachten van deze griep zijn. Deze kunnen anders zijn dan die van de gewone griep.
 • Mensen kunnen bij een grieppandemie erger ziek worden dan bij een gewone griep.
 • Er is een vaccin (griepprik) tegen de gewone griep.
 • Er is nog geen vaccin op het moment dat een grieppandemie uitbreekt. Dat vaccin kan pas gemaakt worden als het nieuwe griepvirus bekend is.
 • Elk jaar krijgen mensen uit een risicogroep de griepprik.
 • Bij klachten van deze griep krijgt u medicijnen om het virus te remmen.
 • Elk jaar overlijden in Nederland 200 tot 1000 mensen aan een gewone griep, vooral ouderen.
 • Het is niet te voorspellen hoeveel mensen bij de grieppandemie zullen sterven.

Grieppreventie

U kunt nooit helemaal voorkomen dat u besmet raakt. Maar er zijn wel een aantal maatregelen om het te verkleinen:
 • Voorkom contact met mensen die griep hebben.
 • Was vaak uw handen met water en zeep.
 • Raak zo min mogelijk uw ogen, neus en mond aan.
 • Gebruik zakdoekjes tijdens het hoesten of niezen.
 • Maak voorwerpen en harde oppervlakken regelmatig schoon.
 • Luister radio, kijk televisie of internet en lees de krant om op de hoogte te blijven.

U kunt voor u zelf ook de Mexicaanse griep test doen.

Wat te doen als u griepklachten krijgt tijdens grieppandemie?

 • Neem binnen 48 uur virusremmers.
 • Blijf thuis en uit de buurt van anderen.
 • Raak zo min mogelijk uw ogen, neus en mond aan.
 • Bedek uw neus en mond bij hoesten of niezen
 • Was vaak uw handen met water en zeep.
 • Maak voorwerpen en harde oppervlakken regelmatig schoon

Weinig slapen vergroot risico op griep en verkoudheid

Uit een groot onderzoek van University of California onder bijna 23.000 respondenten blijkt dat mensen die 5 uur of minder per nacht slapen een grotere kans hebben op griep of verkoudheid. De kans is 28% groter dan bij mensen die voldoende slapen. Ook is de kans op oor- of longontsteking groter. De slaapstoornis vergroot de kans op infecties. De precieze oorzaak hiervan is niet bekend. Wel is bekend dat T-cellen, een type witte bloedcellen dat infecties bestrijdt, minder goed functioneren als je te weinig slaapt.

Lees verder

© 2009 - 2019 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt…
Mexicaanse griep & griep: verhoog weerstand met NisyleenVeel mensen proberen een sterke weerstand op te bouwen tegen de Mexicaanse griep of de gewone griep. Tamelijk veel mense…
Wat te doen bij besmetting Mexicaanse griep?Wat is de Mexicaanse griep? De Mexicaanse griep is een griepvirus afkomstig uit Mexico. De ziekte die het virus veroorza…
Mexicaanse griep 2019Mexicaanse griep 2019Wat gaat 2019 doen? De Mexicaanse griep uit 2011 was een variant van de Mexicaanse griep in 2009-2010, die voor een pand…
Mexicaanse griep: Grieppandemie + MaatregelenMexicaanse griep: Grieppandemie + MaatregelenDe Mexicaanse griep is door het WHO uitgeroepen tot een pandemie. De Mexicaanse griep heeft zich over de hele wereld ver…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • RIVM
 • http://www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Griep/Surveillance/Stand_van_zaken_griep
 • http://www.telegraaf.nl/gezondheid/24908388/__Zacht_weer_gunstig_tegen_griep__.html
 • http://www.telegraaf.nl/gezondheid/25103282/__Nederlander_bezwijkt_aan_Mexicaanse_griep__.html
 • http://nos.nl/artikel/2084678-ziekenhuizen-druk-door-griepepidemie.html
 • https://www.vastelaovendinlimburg.nl/2016/01/26/limburg-wacht-op-de-carnavalsgriep/
 • http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/4238962/2016/02/05/Griepgolf-treft-veel-mensen-die-anders-nooit-ziek-zijn.dhtml
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/4240506/2016/02/08/Hardnekkige-griepgolf-in-regio-Haaglanden.dhtml
 • http://www.bnr.nl/nieuws/wetenschap/210933-1602/mondkapje-houdt-griep-maar-moeizaam-buiten-de-deur
 • http://www.dvhn.nl/groningen/Griepepidemie-Noorden-wordt-heviger-21132162.html
 • http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/4240777/2016/02/08/Opnieuw-mismatch-tussen-griepprik-en-heersende-griep.dhtml
 • http://nos.nl/artikel/2085737-griepepidemie-duurt-voort-ondanks-goed-werkend-vaccin.html
 • http://www.plusonline.nl/griep-en-verkoudheid/griepepidemie-duurt-nog-even-voort
 • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/griepgolf-wordt-heftiger-nog-meer-mensen-ziek
 • http://www.lc.nl/friesland/Griepgolf-is-over-hoogtepunt-heen-21140423.html
 • http://nos.nl/artikel/2091397-limburgse-scholen-in-de-knel-door-griepgolf.html
 • https://www.degrotegriepmeting.nl/nl/artikelen/griep-nederland-zo-goed-als-voorbij/
 • http://nos.nl/artikel/2097712-griepepidemie-officieel-ten-einde.html
 • http://assistentensite.nl/2016/04/12/weinig-slapen-vergroot-risico-op-griep-en-verkoudheid/

Reageer op het artikel "Griep 2019-2020 en symptomen (Mexicaanse) griep"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Ria Smit, 09-10-2019 10:40 #1
Goedemorgen, wij wonen in Frankrijk gaan in november 1 maand naar Nederland en in de winter naar Spanje en of Marocco.
Wij krijgen een uitnodiging voor een griepprik hier in Frankrijk. Heeft deze griepprik overal de zelfde samenstelling? En heeft het voor ons zin om deze te nemen?
Kan hier niets over vinden op het internet.
Alvast bedankt voor uw antwoord. Reactie infoteur, 09-10-2019
Misschien helpt deze link: https://www.who.int/influenza/vaccines/virus/recommendations/201902_recommendation.pdf?ua=1

Anders aan een arts vragen. Of contact zoeken met het rivm: https://www.rivm.nl/griep-griepprik

Infoteur: Etsel
Laatste update: 03-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Special: Mexicaanse griep
Bronnen en referenties: 20
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!