InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Ziekten > Griep 2019 en symptomen (Mexicaanse) griep

Griep 2019 en symptomen (Mexicaanse) griep

Griep 2019 en symptomen (Mexicaanse) griep Er is weinig verschil tussen de symptomen van de Mexicaanse griep en de gewone griep. Symptomen (Mexicaanse) griep zijn: koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, moeheid, keelpijn en droge hoest die lang kan aanhouden. De incubatietijd (Mexicaanse) griep is 2 tot 4 dagen na de besmetting. Iemand met vermoedelijke symptomen Mexicaanse griep kan zich laten testen, hoewel artsen dat vanaf 2016 minder doen vanwege rompslomp. Vanaf november 2009 kunnen risicogroepen zich vrijwillig in laten enten tegen de Mexicaanse griep. Hoe ziet het griepseizoen 2018/2019 eruit?

Griepseizoen 2018/2019

Griepepidemie voorbij

De griepepidemie in Nederland is na 14 weken officieel voorbij. Dat meldt onderzoeksinstituut Nivel op 2 april 2019. Er wordt van een epidemie gesproken als zich twee weken lang meer dan 51 op de 100.000 mensen bij de huisarts melden met griep. Dat was op 10 december voor het eerst het geval. Een griepgolf duurt meestal zo'n negen weken.

Vaker griep bij nachtdiensten in ziekenhuis

Uit onderzoek van het RIVM in december 2018 blijkt dat verpleegkundigen die nachtdiensten draaien in het ziekenhuis 20% meer kans hebben op griep dan verpleegkundigen die overdag werken. Gebleken is dat nachtwerkers gemiddeld 3 tot 4 episodes van griep- en luchtwegklachten hebben. Bij dagwerkers ligt dat aantal tussen de 2 en 3. Patiënten lopen het gevaar aangestoken te worden door de klachten van het personeel.

Slechts een kwart van zestigplussers neemt griepprik

Steeds minder ouderen nemen de griepprik. Volgens het RIVM zijn zijn het kwetsbaarst maar gaan zij het minst op de uitnodiging in. Dat kan gevaarlijk zijn omdat griep kan leiden tot longontsteking of hartklachten. Jaarlijks sterven 2700 mensen in Nederland als gevolg van griep.

Miljoenenschikking na griepvaccin

Het kabinet trekt op 20 september 2018 5 miljoen euro uit als schadevergoeding voor mensen die ziek zijn geworden door een vaccinatie tegen Mexicaanse griep. Dat blijkt uit de begroting van Volksgezondheid. Het gaat om 7 tot 11 mensen, schrijft de Volkskrant. Ze werden jong ingeënt met Pandemrix en kregen later narcolepsie. Dat is een ongeneeslijke ziekte in de hersenen waardoor mensen ongewild geregeld in slaap vallen. Tijdens de Mexicaanse griepepidemie van 2009 werden een half miljoen kinderen in Nederland ingeënt. Het ministerie schikt met de gedupeerden maar erkent geen aansprakelijkheid.

De (gratis) griepprik

Tussen half oktober en half november 2018 kunnen risicogroepen bij de huisarts weer een gratis griepprik ophalen. Met de griepprik wordt de kans op griep verkleind of minder ernstig. De griepprik werkt alleen tegen griep en niet tegen verkoudheid. De prik heeft niet vaak bijwerkingen. Wel kan de arm een dag pijn doen van de prik. Zijn er wel bijwerkingen dan kunt u dat bij de arts of de website van het Nederlands Bijwerkingen Centrum melden (www.lareb.nl). De griepprik biedt een half jaar bescherming. Het jaar daarop is weer een nieuwe griepprik nodig. Wie geen griepprik wil moet zorgen voor een goede weerstand. Dit kan met vitamine C en D3.

De griepprik is dit seizoen uit de volgende vier componenten samengesteld:
 • A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-like virus;
 • A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2)-like virus;
 • B/Colorado/06/2017-like virus (B/Victoria/2/87 lineage).
 • B/Phuket/3073/2013-like virus.Symptomen gewone griep

symptomen gewone griep
Symptomen griep zijn iets anders: moe, misselijk, hoofdpijn, koude rillingen, spierpijn, koorts, pijn, keelpijn, loopneus, etc. Er kunnen complicaties ontstaan zoals een longontsteking. Voor gezonde mensen is een griep niet ernstig.

incubatietijd
Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. De incubatietijd is 24 tot 72 uur.

oorzaken
Griep is zeer besmettelijk en wordt overgebracht door hoesten, praten of een hand geven. Het komt meestal in de winter en het vroege voorjaar voor.

bestrijding
Een goed conditie geeft goede weerstand. Belangrijk zijn voeding, goede nachtrust, ontspanning en beweging. Geneesmiddelen zijn niet nodig. Extra vitamine C kan helpen als u dit al vóór de griep gebruikt. Dit geldt ook voor de Mexicaanse griep, zie Mexicaanse griep & griep: verhoog weerstand met vitamine C.

griepvaccinatie
U kunt zich eind oktober van ieder jaar op recept laten inenten tegen griep. Hierdoor wordt de weerstand verhoogt. Vooral zwakkere (nierziekte, hart en longaandoeningen, diabetici) en oudere mensen wordt geadviseerd de griepprik te nemen.

koorts
Bij koorts paracetamol gebruiken of een ander geneesmiddel met acetylsalicylzuur (niet voor kinderen!).

keelpijn + neusklachten
Bij keelpijn keeltabletten gebruiken. Bij neusklachten een spray of neusdruppeltjes (niet te lang) gebruiken.

Symptomen/verschijnselen Mexicaanse griep & symptomen griep

Symptomen Mexicaanse griep & symptomen griep: bij onduidelijkheid arts raadplegen (telefonisch en thuis blijven omdat u anders andere mensen kunt besmetten in de wachtkamer). Symptomen Mexicaanse griep zijn: koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, moeheid en droge hoest die lang kan aanhouden. De incubatietijd Mexicaanse griep is 2 tot 4 dagen na de besmetting. Symptomen griep zijn iets anders: moe, misselijk, hoofdpijn, koude rillingen, spierpijn, koorts, pijn, keelpijn, loopneus, etc. De incubatietijd griep is 24 tot 72 uur.

Er is dus weinig verschil tussen de symptomen Mexicaanse griep en de symptomen griep. Daarom is het verstandig bij onzekerheid hierover een arts te raadplegen. Het belangrijkste verschil lijkt te zijn een droge hoest die lang aanhoudt en de incubatietijd. Toch behandel ik de symptomen in dit artikel apart omdat de Mexicaanse griep een andere behandeling vraagt. Zo helpt bijvoorbeeld de gewone griepvaccinatie niet tegen de Mexicaanse griep.

Symptomen Mexicaanse griep
De meest voorkomende symptomen zijn:

Na de griep duurt het enkele weken voor de situatie weer normaal is. Er kan echter ook een longontsteking optreden met ernstige ademhalingsproblemen.

Het overdragen van de Mexicaanse griep van mens op mens: praten, hoesten, niezen, handen geven, via voorwerpen
Dit kan door middel van praten, hoesten, niezen. Het gebeurt op plekken waar mensen dicht bij elkaar zitten. Ook is het mogelijk het virus over te dragen via handen of voorwerpen.

Varkensvlees eten
U kunt gewoon varkensvlees blijven eten. Varkensvlees moet natuurlijk altijd wel goed verhit worden tegen mogelijke ziektekiemen.

Incubatietijd en besmettelijk
De incubatietijd is 2 tot 4 dagen na de besmetting. Het is besmettelijk tussen dag 1 en 6 na het begin van de ziekteverschijnselen.

Symptomen Mexicaanse griep en behandeling
Als u klachten heeft moet u naar uw huisarts gaan. Mensen met koorts wordt verzocht thuis te blijven. Als u uit Mexico of een ander besmet land komt zonder klachten hoeft u niets te doen. Op dit moment lijkt behandeling met oseltamivir (Tamiflu) gunstig te zijn. U krijgt dit middel niet mee als u op vakantie gaat naar één van de besmette landen.

U kunt ook zorgen voor een sterke weerstand om de kans op griep te verkleinen of beter te kunnen doorstaan:

Testen op de symptomen Mexicaanse griep
Als iemand de verschijnselen heeft dan wordt in het laboratorium onderzocht of er sprake is van de varkensgriepvariant. Het onderzoek duurt 12 uur. Is er sprake van de ziekte dan krijgt de patiënt medicijnen (virusremmers) mee. Dit geldt ook voor mensen die hij mogelijk besmet kan hebben.

Wat doen virusremmers?
 • Deze verkorten de tijd dat iemand ziek is met 1 of 2 dagen.
 • Zieke mensen zijn dan minder besmettelijk.
 • Mensen zijn korter besmettelijk.
 • Ze zijn alleen verkrijgbaar op recept van een arts.

Vaccin tegen de Mexicaanse griep
Er bestaat sinds 12 juni 2009 een vaccin tegen de Mexicaanse Griep. Het is geproduceerd door het Zwitserse farmaceutische bedrijf Novartis AG. In het najaar 2009 is deze op de markt gekomen. Voor risicogroepen geldt dat deze zich vrijwillig kunnen inenten vanaf november 2009.Verschil tussen 'gewone' griep en grieppandemie

gewone griepgrieppandemie
 • Gewone griep wordt veroorzaakt door een bestaand griepvirus.
 • Een grieppandemie wordt veroorzaakt door ee nieuw en onbekend griepvirus.
 • Gewone griep komt elk jaar voor, vooral in de wintermaanden.
 • Een griepandemie komt ongeveer eens in de 10 tot 50 jaar voor.
 • Een grieppandemie kan in elk seizoen uitbreken.
 • Veel mensen hebben al weerstand tegen het virus opgebouwd.
 • Niemand heeft nog weerstand tegen het nieuwe griepvirus.
 • In Nederland krijgt elk jaar ongeveer 1 op de 100 mensen griep.
 • Naar schatting zal in Nederland 1 op de 3 mensen ziek worden.
 • De gezondheidsklachten bij een gewone griep zijn bekend. Risicogroepen hebben bij een gewone griep meer kans op een longontsteking of andere bijkomende gezondheidsproblemen.
 • Pas als een grieppandemie uitbreekt, wordt duidelijk wat de klachten van deze griep zijn. Deze kunnen anders zijn dan die van de gewone griep.
 • Mensen kunnen bij een grieppandemie erger ziek worden dan bij een gewone griep.
 • Er is een vaccin (griepprik) tegen de gewone griep.
 • Er is nog geen vaccin op het moment dat een grieppandemie uitbreekt. Dat vaccin kan pas gemaakt worden als het nieuwe griepvirus bekend is.
 • Elk jaar krijgen mensen uit een risicogroep de griepprik.
 • Bij klachten van deze griep krijgt u medicijnen om het virus te remmen.
 • Elk jaar overlijden in Nederland 200 tot 1000 mensen aan een gewone griep, vooral ouderen.
 • Het is niet te voorspellen hoeveel mensen bij de grieppandemie zullen sterven.

Grieppreventie

U kunt nooit helemaal voorkomen dat u besmet raakt. Maar er zijn wel een aantal maatregelen om het te verkleinen:
 • Voorkom contact met mensen die griep hebben.
 • Was vaak uw handen met water en zeep.
 • Raak zo min mogelijk uw ogen, neus en mond aan.
 • Gebruik zakdoekjes tijdens het hoesten of niezen.
 • Maak voorwerpen en harde oppervlakken regelmatig schoon.
 • Luister radio, kijk televisie of internet en lees de krant om op de hoogte te blijven.

U kunt voor u zelf ook de Mexicaanse griep test doen.

Wat te doen als u griepklachten krijgt tijdens grieppandemie?

 • Neem binnen 48 uur virusremmers.
 • Blijf thuis en uit de buurt van anderen.
 • Raak zo min mogelijk uw ogen, neus en mond aan.
 • Bedek uw neus en mond bij hoesten of niezen
 • Was vaak uw handen met water en zeep.
 • Maak voorwerpen en harde oppervlakken regelmatig schoon

Weinig slapen vergroot risico op griep en verkoudheid

Uit een groot onderzoek van University of California onder bijna 23.000 respondenten blijkt dat mensen die 5 uur of minder per nacht slapen een grotere kans hebben op griep of verkoudheid. De kans is 28% groter dan bij mensen die voldoende slapen. Ook is de kans op oor- of longontsteking groter. De slaapstoornis vergroot de kans op infecties. De precieze oorzaak hiervan is niet bekend. Wel is bekend dat T-cellen, een type witte bloedcellen dat infecties bestrijdt, minder goed functioneren als je te weinig slaapt.

Lees verder

© 2009 - 2019 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt…
Mexicaanse griep & griep: verhoog weerstand met NisyleenVeel mensen proberen een sterke weerstand op te bouwen tegen de Mexicaanse griep of de gewone griep. Tamelijk veel mense…
Wat te doen bij besmetting Mexicaanse griep?Wat is de Mexicaanse griep? De Mexicaanse griep is een griepvirus afkomstig uit Mexico. De ziekte die het virus veroorza…
Mexicaanse griep: Grieppandemie + MaatregelenMexicaanse griep: Grieppandemie + MaatregelenDe Mexicaanse griep is door het WHO uitgeroepen tot een pandemie. De Mexicaanse griep heeft zich over de hele wereld ver…
Symptomen varkensgriep en verschil met de Mexicaanse griepSymptomen varkensgriep en verschil met de Mexicaanse griepIn april 2009 is in Mexico een nieuwe griepvariant opgedoken die eerst Varkensgriep en daarna Mexicaanse Griep werd geno…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • RIVM
 • http://www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Griep/Surveillance/Stand_van_zaken_griep
 • http://www.telegraaf.nl/gezondheid/24908388/__Zacht_weer_gunstig_tegen_griep__.html
 • http://www.telegraaf.nl/gezondheid/25103282/__Nederlander_bezwijkt_aan_Mexicaanse_griep__.html
 • http://nos.nl/artikel/2084678-ziekenhuizen-druk-door-griepepidemie.html
 • https://www.vastelaovendinlimburg.nl/2016/01/26/limburg-wacht-op-de-carnavalsgriep/
 • http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/4238962/2016/02/05/Griepgolf-treft-veel-mensen-die-anders-nooit-ziek-zijn.dhtml
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/4240506/2016/02/08/Hardnekkige-griepgolf-in-regio-Haaglanden.dhtml
 • http://www.bnr.nl/nieuws/wetenschap/210933-1602/mondkapje-houdt-griep-maar-moeizaam-buiten-de-deur
 • http://www.dvhn.nl/groningen/Griepepidemie-Noorden-wordt-heviger-21132162.html
 • http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/4240777/2016/02/08/Opnieuw-mismatch-tussen-griepprik-en-heersende-griep.dhtml
 • http://nos.nl/artikel/2085737-griepepidemie-duurt-voort-ondanks-goed-werkend-vaccin.html
 • http://www.plusonline.nl/griep-en-verkoudheid/griepepidemie-duurt-nog-even-voort
 • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/griepgolf-wordt-heftiger-nog-meer-mensen-ziek
 • http://www.lc.nl/friesland/Griepgolf-is-over-hoogtepunt-heen-21140423.html
 • http://nos.nl/artikel/2091397-limburgse-scholen-in-de-knel-door-griepgolf.html
 • https://www.degrotegriepmeting.nl/nl/artikelen/griep-nederland-zo-goed-als-voorbij/
 • http://nos.nl/artikel/2097712-griepepidemie-officieel-ten-einde.html
 • http://assistentensite.nl/2016/04/12/weinig-slapen-vergroot-risico-op-griep-en-verkoudheid/

Reageer op het artikel "Griep 2019 en symptomen (Mexicaanse) griep"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jeff, 19-07-2011 11:19 #126
Als je naar de dokter gaat en de dokter weet niet zeker of het de Mexicaanse griep is, word je dan gelijk doorgewezen naar het laboratorium voor een bloedonderzoek? Reactie infoteur, 19-07-2011
Nee, dat wordt nu niet meer gedaan.

Lineke, 01-03-2011 00:55 #125
Ik ben al 2 jaar verkouden, sinds vorige week ben ik heel erg moe. Ook heb ik keelpijn en hoofdpijn. Kan het de Mexicaanse griep zijn of ook pfeiffer? Morgen maar eens langs de huisarts.

Priscilla, 04-09-2010 07:50 #124
Mijn dochtertje van 3 jaar heeft sinds gisteren koorts, het is begonnen met 40.1 na zetpil gezakt naar 38.4, nu smorgens is het weer opgelopen naar 39.4, ze heeft een droge hoest en keelpijn, rillingen, als de koort niet onder de 38 komt moet ik naar huisartsenpost? Reactie infoteur, 04-09-2010
Kan nooit kwaad om de arts te raadplegen bij blijvende koorts. Beterschap toegewenst.

Etsel

Veronne, 05-01-2010 16:20 #123
Ben je al besmettelijk tijdens de incubatietijd van de Mexicaansegriep? Reactie infoteur, 05-01-2010
De incubatietijd is 2 tot 4 dagen na de besmetting. Het is besmettelijk tussen dag 1 en 6 na het begin van de ziekteverschijnselen.

Ronald, 20-12-2009 11:06 #122
Hallo

ik heb donderdag al een droge nare hoest hoest zo dat ik bijna over moet geven.
heb sinds vrijdag koorst bij gekregen eerst 38,1 zaterdag 39,1 en vanmorgen had ik 39,6. geb lastt van spierpijn en hoofdpijn. kan iemand helpen wat het is? is het een gewone griep of mexicaan

alvast bedankt Reactie infoteur, 20-12-2009
Mexicaanse griep moet altijd via een bloedtest worden vastgesteld. Is dus moeilijk te bepalen of het gewone griep is of de Mexicaanse griep.

Beterschap!

Etsel

Maureen, 16-12-2009 15:31 #121
Hallo,
Ik heb vorige week 6 dagen in het ziekenhuis gelegen met een zware longontsteking als gevolg van de mexicaanse griep.
Nu ben ik sinds vorige week woensdag weer thuis.
Ik heb nog veel pijn in mijn schouder en onder mijn borst. Het diep inademen kan echt nog niet.
Mijn vriendin was er al van overtuigd dat ik de mexicaanse griep had maar ik niet. totdat de arts in het ziekenhuis met het verlossende woord kwam. toch echt!
Ik werk op een school en heb het waarschijnlijk daar opgelopen.
Mijn vriendin en haar dochter hebben nergens last van gehad. Gelukkig maar.
het zal nog wel even een tijd duren voor ik iets kan doen.
Nu is rondlopen in huis al een hele klus. Reactie infoteur, 16-12-2009
Beterschap toegewenst.

Groet, Etsel

Jen, 16-12-2009 14:05 #120
Hallo,
Ik heb 3 week geleden, bijna 3 1/2 week in het ziekenhuis gelegen ivm mexicaanse griep en ernstige longontsteking waarvan bijna 2 weken op de IC waar ik slapend werd gehouden zodat mijn lichaam kon strijden tegen deze griep.
Verder geen complicaties opgelopen gelukkig anders was het mischien wel anders afgelopen.
Ben nu 3 weken weer thuis gelukkig.
Wat me opvalt is dat ik nog steeds weinig kracht heb in armen en benen. Dat probeer ik door wandelen met de hond en wat bezigheden in huis beetje bij beetje iedere dag uit te breiden.
Alles voelt zo zwaar, haar kammen, tanden borstelen, dekens op bed, alle gewone dingen waar je anders niet bij na denkt.
Komt dit wel weer goed? En ook met mijn conditie komt dat ook wel weer goed?
Komt dit doordat mijn longinhoud nog niet op niveau is? Reactie infoteur, 16-12-2009
Ik ben geen arts. Maar het lijkt me wel weer goed te komen. Bij longontsteking is een symptoom moeheid en lusteloosheid. Dus waarschijnlijk is dat nog niet helemaal voorbij.

Groet, Etsel

Donna, 13-12-2009 14:42 #119
Hallo,
Ik lees hier dat er mensen zijn die wel de mexicaanse griep hebben, maar daarbij niet alle verschijnselen van de mexicaane griep hebben. Ook heb ik gelezen dat als iemand griepverschijnselen heeft het bijna 99 % zeker is dat het de mexicaanse griep is. Althans dat wordt geschreven in een doktersblad. B.v. hieronder schrijft er een dat ze geen last van diarre heeft. Ze krijgt dan als antwoord: vooral veel beschuit te eten om dat stopt. Raar advies als je geen last hebt van diarree Ik vraag me af of de informateur hier eigenlijk de stukjes wel echt goed leest en helemaal of ze zichzelf wel heel goed heeft ingelezen en zich laten informeren over alles wat met de meicaanse griep te maken heeft.
In ieder geval hoef je geen last te hebben van alle sypmtomen van mexicaanse griep. Ik heb t ook alle syptomen, behalve de hoest. Ik heb het nu 5 dagen, waarvan de eerst drie dagen koorts. Eerste dag 37.6 tweede dag 38.6 derde dag 39.2 en vierde dag 37.2 en dus koortsvrij. Klein beetje loopneus (niet heel erg) pijnlijke spieren, erg moe ( nog steeds) Vreselijke hoofdpijn. Eerst twee dagen was die hoofdpijn dragelijk, maar de derde dag was niet leuk meer. Daarbij begon ik de derde dag ook over te geven tot diep in de nacht. Volgende ochtend dacht ik beter te ziijn En nee hoor 's'middags om een uur of 4 begon die hoofdpijn weer net zo hard terug te komen en begon het overgeven ook weer. Nu voel ik me weer redelijk goed, maar ben bang voor vanmiddag. Dat het dan weer komt. Ik heb alleen beschuit gegeten en wat thee. Meer doe ik niet en durf ik niet. Zo en dat is mijn verloop van de mexicaanse griep, die ik van een ander hebt gekregen, die het ook had en ervoor getest is. En die ook niet alle syptomen had. Nu voel ik me nog hodnsmoe en duik mn bed weer in. Mijn kinderen mogen van mij niet komen, want ik wil liever niet dat ik eraan meehelp dat ze ziek worden. Als ze het wel worden dan ieder geval niet van mij. Reactie infoteur, 13-12-2009
Hoe weet je dat je de Mexicaanse griep hebt als je geen bloedtest hebt gedaan?

N.B. Dat van de diarree had ik verkeerd gelezen. Ik heb het gewijzigd. Bedankt.

Groet, Etsel

Maria, 13-12-2009 08:40 #118
Sinds eergisteren moet heb ik een droge hoest, loopneus, niezen, lichte keelpijn en ben constant moe. Verder heb ik 'snachts (al een jaar) vaak last van heesheid en ben benauwd als ik dan weer opsta gaat het bijna direct over. Ik heb dat alleen 'snachts en soms overdrag als ik mij druk maak, ook bij bijv, een heftige lachbui, of wanneer ik mij ergens erg druk om maak. Wat kan dat zijn, het eerste heeft waarschijnlijk met griep of verkoudheid te maken maar dat andere is toch iets anders? Wat kan dat nu zijn? Reactie infoteur, 13-12-2009
Als je al een jaar last hebt van heesheid en benauwdheid, wordt het dan niet eens tijd om naar een arts te gaan?

Groet, Etsel

Nicky, 11-12-2009 11:37 #117
Hallo, ik ben vanaf dinsdag al ziek en heb op het internet gekeken en ik heb bijna alle symtomen behalve koorts
ik ben nog niet naar mijn huisarts geweest. zal ik dat doen? Reactie infoteur, 11-12-2009
Kan zeker geen kwaad.

Groet, Etsel

Demi, 07-12-2009 19:47 #116
Hallo, vorige week donderdag had ik ineens diarree, de volgende dag een hele droge keel en een pijnlijk gevoel tot aan de bovenste luchtwegen. Ik heb een hele droge blaffende hoest die continue aanhoudt. Ook heb ik spierpijn en warmte aanvallen en daarna koude rillingen maar geen koorts.Verder een gevoel van uitgeput te zijn, kan moeilijk de trap op en voel me dan benauwd. Verder heb ik niet zoveel honger. Kan ik de mexicaanse griep hebben? Ik heb alle symptomen behalve koorts. Reactie infoteur, 07-12-2009
Zou goed kunnen. Maar er is alleen zekerheid wanneer er een bloedtest gedaan wordt. Wat zegt de huisarts ervan?

Groet, Etsel

Jacco, 05-12-2009 03:24 #115
Hallo
na dit stukje gelezen net gelezen te hebben denk ik dat ik het ook onder de leden heb(sinds maandag), maar het is nu al flink minder, voral nog die hoest. gistermiddag heb ik nog gewoon inkopen gedaan voor SK (voor het geval dat wel met een das voor mn gezicht). Maar nu is mijn vraag zou ik ook morgen weer naar mn werk kunnen gaan of is de kans dan groot dat ik mensen.

Grz, Jacco Reactie infoteur, 05-12-2009
Griep is volgens het RIVM besmettelijk vanaf 1 dag vóór tot 5 of 6 dagen ná het begin van de ziekteverschijnselen. De Mexicaanse griep kan wel een week of langer besmettelijk zijn nadat de eerste symptomen verschijnen.

Groet, Stern (namens Etsel)

Karen, 04-12-2009 13:16 #114
Kan de mexicaanse griep overgaan zonder behandeling?
groeten Reactie infoteur, 04-12-2009
Ja, dat kan. Net zoals bij de gewone griep. Ik zou wel wat extra vitamines nemen.

Groet Stern (namens Etsel)

Danny, 03-12-2009 15:02 #113
Ik heb al sinds maandag erg hoofdpijn, moet ook af en toe hoesten. Ik neem paracetemol dat helpt ook niet. Wanneer zou ik weer fit zijn?
Ben al sinds maandag ziek. Reactie infoteur, 03-12-2009
Is moeilijk te zeggen. Heb je de arts al geraadpleegd? Neem vooral rust bij hoofdpijn. Kijk hier http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/35345-hoofdpijn-en-migraine.html wat voor soort hoofdpijn je hebt.

Groet, Etsel

Miriam, 30-11-2009 21:04 #112
Alle symptomen van de Mexicaanse griep heb ik, op één na; koorts.

Kan dit dat wel de Mexicaanse griep zijn? Reactie infoteur, 30-11-2009
Moeilijk te zeggen. Zelfs bij alle symptomen zou het alleen maar via een bloedtest met zekerheid vastgesteld kunnen worden.

Groet, Etsel

Hel, 30-11-2009 20:08 #111
Ik hoest al een paar dagen, sinds gister wat erger.
Ben veel misselijk, en op sommige momenten heb ik het heel erg warm. Heb een lichte verhoging.
Heb erge hoofdpijn nu na wat asperines is dat wel minder, heb ook last van een droge keel.
Heb ik de mexicaanse griep, of gewoon een griepje?
Moet ik contact op nemen met de dokter of niet? Reactie infoteur, 30-11-2009
Contact opnemen met de arts kan nooit kwaad. Is moeilijk te zeggen of het griep is of Mexicaanse griep.

Groet, Etsel

Nienke, 30-11-2009 11:27 #110
Mijn dochter van 2,5 is sinds gisteren erg ziek geworden;overdag 39 graden koorts, afgelopen nacht 41 graden en vanmorgen weer 40 graden koorts. Ook heeft ze een hele vervelende blaf-hoest; net een zeehond. Is erg moe, hangerig. Ze is eventjes wakker (uurtje ofzo) en valt dan weer in slaap. Vanmorgen met huisarts gebeld, maar assistente geeft niet echt veel duidelijkheid. Zou mexicaanse griep kunnen zijn. Als ze woensdag nog koorts heeft moet ik weer bellen. Is dit verstandig of moet ik er eerder mee naar een huisarts? Reactie infoteur, 30-11-2009
Als je het niet vertrouwt, dan zeker eerder de huisarts waarschuwen.

Groet, Etsel

Els, 29-11-2009 20:05 #109
Wel of niet aan het werk? Ik ben behoorlijk verkouden. Veel hoesten, slappe benen en armen, een vol hoofd en hoofdpijn. Ik werk op een basisschool waar het moeilijk is vervanging te vinden. Morgen wel of niet voor de klas? Weet namelijk niet of het een tik van de mexicaanse griep is… Wat adviseren jullie? Reactie infoteur, 29-11-2009
Gewoon uitzieken als je je beroerd voelt. Niemand zal het je kwalijk nemen.

Groet, Etsel

Danielle, 28-11-2009 16:38 #108
Wa een onzinreakties van de " medici". Mijn kinderen hebben zojuist alle 4 de mexicaanse griep gehad. Alle 4 met verschillende symptomen. Een had geen hoest, alleen wat koorts en een beetje misselijk, dat is degene die normaal met vreselijke luchtwegklachten opgenomen wordt of op de ehbo zit met een verkoudheidsvirus, knapte na 2 dagen helemaal op. Eentje had een blafhoest, had en 1 dag hoge koorts, gaf over en herstelde meteen blaft nog steeds een beetje, 1 had een kroepaanval, 2 dagen koorts en vervolgens nog wat neusverkouden, en 1 had keelklachten, stem die verdween, 2 dagen koorts en herstelde ook daarna weer.

Op basis van zogenaamde verschijnselen valt geen onderscheid te maken, alleen via een test wordt bekend welke griepvirus het is geweest.

Dat tamiflu de periode verkort is niet altijd aannemelijk Er kan niet aangetoond worden of dat op eigen kracht is gebeurd na 3 a 4 dagen.

Mijn conclusie in ons geval, deze griep is alleszins minder heftig dan de seizoensgriep, waar ze echt wel eens een week hoge tot zeer hoge koorts van hebben gehad en zich veel lamlendiger voelden.

Anoniem, 26-11-2009 13:41 #107
Sinds gisteren ben ik erg ziek. Heb erge keelpijn, hoesten doet pijn, spierpijn, hoofdpijn, ben erg moe, koude tintelingen, benauwd vanwege het niet goed kunnen ademen. En heb niet egt koorts 38.3. En vorige week had mijn vriendin verlofingsfeest en het was erg druk, met mij erbij zijn er nu 4 vriendinnen sinds gisteren erg ziek. Ook hebben zij de zelfde klachten. Bij de huisarst heb ik een kuur gekregen. Maar die wil ik ook niet echt helpen, 1 maand terug had ik dat ook maar toen was het een kuur die wel helpte. Ik ben nu bang of ik nou wel of niet de mexicaanse griep heb? Reactie infoteur, 26-11-2009
Kreeg u de vorige keer en deze keer Tamiflu voorgeschreven? Zo ja, dan heeft u de Mexicaanse griep. Zo niet, dan niet.

Groet, Etsel

J. Savelberg, 24-11-2009 15:57 #106
In één van de reacties bij "Wat te doen als u griepklachten krijgt tijdens grieppandemie? staat: Neem binnen 48 uur virusremmers. Wat te doen indien de eerste twee vaccinaties ('normale' griep en eerste Mexicaansevaccinatie) al heeft plaats gevonden? Reactie infoteur, 24-11-2009
Hangt er vanaf of u na de vaccinatie toch nog ziek wordt. In dat geval kunt u Tamiflu gebruiken. Vaccinatie is bedoeld om de griepperiode te verkorten.

Groet, Etsel

Michel, 22-11-2009 17:31 #105
Ben grieperig, verkouden, maar hoe weet ik nu of het de Mexicaanse griep is. En is het de Mexicaanse griep, behoef ik dan nog een prik te halen of niet? Ik snap niet dat dat niet duidelijk is gemaakt op die websites van het ministerie. Ze laten je allemaal barsten en vinden het wel best zo. Reactie infoteur, 22-11-2009
Iemand die Nieuwe Influenza A (H1N1) heeft gehad, heeft natuurlijke immuniteit opgebouwd tegen het virus. Een vaccinatie is dan niet meer nodig. Dit geldt echter alleen als de besmetting met Nieuwe Influenza A door middel van laboratoriumtests is bevestigd. Indien u er dus niet zeker van bent dat u Nieuwe Influenza A heeft gehad, wordt mensen die een oproep ontvangen van hun huisarts of werkgever aangeraden de vaccinatie alsnog te halen.
Heeft u mogelijk Nieuwe Influenza A gehad en wilt u toch nog gevaccineerd worden, dan kan dat geen kwaad.

Groet, Etsel

Esther, 22-11-2009 10:15 #104
Hallo, mijn dochter van 11 jaar werd dinsdag wakker met koorts, kon amper op haar benen staan en moest overgeven. Vanaf donderdag niet meer overgegeven, wel nog wat verhoging, vanaf vrijdag een nare hoest en geen verhoging meer. Zij heeft wel gelogeerd bij een vriendinnetje die achteraf de mexicaanse griep heeft. Heeft mij dochter het nu ook of de gewone griep? En hoe lang moet zij binnen blijven? Reactie infoteur, 22-11-2009
Even afwachten of ze alle symptomen van de Mexicaanse griep gaat ontwikkelen. Tot nu toe niet duidelijk. Kan dus de gewone griep zijn. Het is tot 5/6 dagen na begin ziekteverschijnselen besmettelijk. Dus dan in ieder geval zo weinig mogelijk contact met andere mensen.

Groet, Etsel

Jacoline, 21-11-2009 19:56 #103
Onze zoon werd zondag van het een op andere moment ziek. Binnen twee uur tijd rond 39 graden koorts en een droge hoest. Verder klaagde hij niet over pijn, maar de hele dag lusteloos op de bank gelegen. Maandag was de koorts wel minder maar in de avond liep het wel op. De hele week voor de zekerheid binnengehouden, maar hij hoestte echt verschrikkelijk. Mijn vraag is of hij nu wel de mexicaanse griep heeft gehad. Onze dochter (1 jaar) werd dinsdagavond ziek. Rond 19.00 uur had ze 37,8 en rond half elf was dit al 39,4 koorts. Ook zij hoestte best erg. Woensdag toch voor de zekerheid naar de arts geweest die dacht dat het de mexicaanse griep was. Zij heeft Tamiflu gekregen en na drie dagen was ze koortsvrij. Nu zou zij a.s. donderdag ingeënt moeten worden. Mijn vraag is eigenlijk of zij nog een prik moet krijgen of dat zij nu voldoende antistoffen heeft aangemaakt. Hoe weet ik zeker dat het echt de mexicaanse griep is geweest? Reactie infoteur, 21-11-2009
Als u Nieuwe Influenza A, oftewel Nieuwe Influenza A (H1N1), heeft gehad, dan kunt u deze ziekte niet opnieuw krijgen, tenzij het virus heel erg gaat veranderen. Daar zijn op dit moment geen aanwijzingen voor.

Alleen via bloedtest weet u zeker of u de Mexicaanse griep heeft gehad.

Groet, Etsel

Nynke, 20-11-2009 13:41 #102
Hallo, mijn zoon van 5 jaar had dinsdagochtend plotseling koorts (38.6) en dit liep in de loop van de ochtend op tot 40.5. De dag ervoor was er nog niets aan de hand. Hij heeft de hele dag liggen slapen en wou bijna niet eten of drinken. Verder had hij een beetje een loopoor en een loopneus en hij klaagde over hoofdpijn. De volgende ochtend was zijn koorts al weer gezakt naar 38.3, hij was nogsteeds vrij lusteloos en heeft de halve dag op de bank gelegen en klaagde nogsteeds over hoofdpijn. 's Avonds had hij een tempratuur van 37.5 en de volgende ochtend was hij koortsvrij. Hij heeft nu nog waterige ogen en een loopneus en is erg prikkelbaar. Zijn eetlust komt langzaam weer terug. Kan hij de griep hebben gehad? Reactie infoteur, 20-11-2009
Waarschijnlijk de gewone griep. De symptomen die u noemt zijn niet alle symptomen die voorkomen bij de Mexicaanse griep.

Groet, Etsel

Gert, 20-11-2009 09:09 #101
Ik ben alweer in de herstelfase na een paar dagen Mexicaanse griep. Maar ik voel me zeker nog niet fit, slik nog 6xpd paracetamol tegen de hoofdpijn en hoest regelmatig (dat begon enkele dagen voordat ik ziek werd). Mijn vraag: Hoe lang blijf je (nog) besmettelijk voor anderen? Reactie infoteur, 20-11-2009
Griep is volgens het RIVM besmettelijk vanaf 1 dag vóór tot 5 of 6 dagen ná het begin van de ziekteverschijnselen. De Mexicaanse griep kan wel een week of langer besmettelijk zijn nadat de eerste symptomen verschijnen.

Groet, Etsel

Roel, 19-11-2009 19:52 #100
Ik had gisteren op school hoofdpijn, nam thuis paracetamol en het was vrijwel over. Vanochtend had ik last van keelpijn, en had ik een beetje last van hoesten, rond 11 uur op school kreeg ik sterke hoofdpijn. Ik ben om half 3 naar huis gegaan, op de fiets (normaal 45 min. maar nu deed ik er een dik uur over) en ik was halverwege al helemaal kapot, en ik zat constant te hoesten. Toen ik thuis kwam was ik heel erg moe, en had heel erg hoofdpijn, toen nam ik een Aleve en ging slapen. Ik werd wakker en de hoofdpijn was een flink stuk gezakt, ik had het wel erg koud. Nu heb ik weer ergere hoofdpijn, koude rillingen en heb erg droge hoest. Zou dit gevaarlijk kunnen zijn, of is er niets aan de hand en is het morgen weer over? Reactie infoteur, 19-11-2009
Hallo Roel,

Zoals je het beschrijft lijkt me uitzieken het beste. Ik denk niet dat je morgen al beter zult zijn.

Groet, Etsel

Amber, 19-11-2009 08:41 #99
Ik heb van een vriendin de mex. griep overgekregen. heb last van alle symtonen behalve diaree. weet iemand wat goed is om te eten? Reactie infoteur, 13-12-2009
Hallo Amber,

Producten met veel vitamine.

Groet, Etsel

Agnella, 17-11-2009 20:01 #98
Hallo, ik heb een dochtertje van 9 mnd en zoontje van 3 jaar.Nu kunnen ze volgende week donderdag een vaccinatie
krijgen voor de mexgriep.Hoor nu ineens zoveel rare reacties dat het gevaarlijk zou zijn enz, dat maakt mij erg onzeker en weet niet goed meer wat ik moet doen.
Kan iemand mij advies geven? Reactie infoteur, 18-11-2009
Gewoon vaccineren. Tot nu toe heeft de Mexicaanse griep in Nederland (en daarbuiten) meer doden veroorzaakt dan dat mensen last hebben gekregen van de vaccinatie.

Zie ook artikel: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/35676-bijwerkingen-mexicaanse-griepprik-wel-of-niet-inenten.html

Groet, Etsel

Dewi, 17-11-2009 16:20 #97
Hee, ik ben een meisje van 14 en afgelopen zaterdag begon ik te hoesten, maar pas in de avond werd ik ook duizelig, kreeg ik spierpijn en kreeg ik koorts. Die zondag daarna kreeg ik ook de andere symptomen erbij. En ik ben nog niet langs de dokter geweest, maar mij lijk het al wel duidelijk dat ik de mexicaanse griep heb. Nu was mijn vraag; kan ik me ook laten inenten, want hoor ik nou wel of niet bij de risicogroep? Reactie infoteur, 17-11-2009
Nee Dewi, je hoort niet bij de risicogroep qua leeftijd. Maar als je al jaarlijks de gewone griepprik krijgt omdat je om een andere reden tot de risicogroep behoort dan kan je er wel één krijgen. In dat geval krijg je van je huisarts een oproep.

Misschien dat de arts je ondertussen wel Tamiflu kan voorschrijven.

Beterschap,

Etsel

Loes, 17-11-2009 10:23 #96
Ik heb de Mex griep. Ik heb het al een week ondanks de tamiflu die ik heb geslikt. Mijn vraag is ook. Hoe lang duurt deze ziekte en wanneer kan ik weer werken? Reactie infoteur, 17-11-2009
Bij Mexicaanse griep kan het hoesten lang aanhouden, terwijl de overige klachten meestal verdwijnen na 2 tot 7 dagen. Soms treden er complicaties op, vooral medische risicogroepen zijn daar vatbaar voor.

Groet, Etsel

Dominic, 17-11-2009 07:15 #95
Hallo,

Ik had een vraag, ik heb een droge hoest, zware hoofdpijn, en ik heb maar 1 dag koorts gehad(40 graden), ik bensoms ook erg misselijk. Ik heb ook last van koude rillingen, en kort ademigheid… us er kans dat ik de mexicaanse griep heb?
Aangezien ik ergens gelezen had dat de koorts er niet lang hoeft te zijn. Reactie infoteur, 17-11-2009
Waarschijnlijk niet; de symptomen moeheid en spierpijn ontbreken.

Groet, Etsel

Ton Stalenhoef, 16-11-2009 17:39 #94
Van een medewerker bij ons op het bedrijf hebben zowel zijn vrouw als dochter de Mex. griep. Ik overweeg om hem thuis te laten blijven. Is dit overdreven en moet ik hem wel laten komen werken? Reactie infoteur, 16-11-2009
Zolang hij niet de symptomen heeft van de Mexicaanse griep lijkt me dat overdreven. In dat geval zou u iedereen kunnen weigeren die mogelijk contact heeft gehad met mensen die de Mexicaanse griep hebben. Misschien werkt er iemand in uw bedrijf die op weg naar zijn werk toevallig in de trein tegenover iemand zit die vermoedelijk de Mexicaanse griep heeft. Moet u die dan meteen weer naar huis sturen zodra hij bij uw bedrijf aankomt? Zit deze werknemer misschien dagen thuis zonder besmet te zijn geraakt.

Groet, Etsel

Christina, 15-11-2009 15:37 #93
Ik heb longontsteking gehad, heb vandaag net mijn laatste antibiotica gehad. Verder voel ik me beter, de arts zegt dat de longen ook schoon zijn (na 2 kuurtjes verschillende antibiotica). Loop ik dan extra risico voor de Mexicaanse griep? Hoor ik tot een risico groep? Reactie infoteur, 15-11-2009
Waarom heb je dat niet meteen je arts gevraagd? Ik kan van hieruit niet beoordelen of je tot de risicogroepen behoort.

Groet, Etsel

Mark, 14-11-2009 20:13 #92
Ik heb een vraag. Afgelopen donderdag is de mex griep bij mij vastgesteld, ik begin me wat beter te voelen en ben vandaag (zaterdag) voor het eerst weer uit bed. Waneer kan ik weer naar buiten/werken? Ik wil niemand anders ziek maken. Reactie infoteur, 14-11-2009
Als je je fit genoeg voelt. Ziek maar goed uit. Kan nooit kwaad.

Beterschap,

Etsel

Luuk, 14-11-2009 16:12 #91
Ik heb sinds afgelopen woensdag last van hoofdpijn (bij bewegen), ademhaling, buikpijn en koorts. nu is de hoofdpijn, buikpijn en de koorts weg, maar ik heb nog steeds last van mijn ademhaling en nu ook sinds een dag van mijn neus, ik weet niet wat het is, maar het doet eigenlijk constant pijn, weet u wat het is en wat ik er tegen kan doen? Reactie infoteur, 14-11-2009
Het lijkt me de naweeën van de griep.

Groet, Etsel

Jelle, 14-11-2009 15:30 #90
Hallo, ik heb sinds vannochtend last van een stevige hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen, etc. Ook af en toe een loopneus. De droge hoest heb ik al vanaf woensdagavond. Maar de termometer geeft slechts 37.2 aan. Ik voel wel erg warm aan. Zou het kunnen dat ik de mexicaanse griep heb? Reactie infoteur, 14-11-2009
Zou best mogelijk zijn. U heeft de arts al geraadpleegd?

Groet, Etsel

Marysa, 14-11-2009 05:51 #89
Hallo! Heb sinds gisteravond heftige droge kriebelhoest, in combenatie met hoge koorts. Een warm hoofd, vochtige neusslijmvliezen, waterige ogen, hoofdpijn. Ik denk zelf wel dat ik de mexicaanse griep heb, ook omdat mijn dochter het zelfde had en van de huisarts tamiflu heeft voorgeschreven gekregen. Kan ik iets doen tegen die kriebelhoest? Reactie infoteur, 14-11-2009
# Zorg ervoor altijd een glas of flesje water in de buurt te hebben.
# Stop (eventueel tijdelijk) met roken
# Zorg voor vochtigere lucht in de omgeving waar je bent, waterbakjes aan de verwarming of een luchtbevochtiger in de slaapkamer of leefruimte kan verlichting geven.
# Een dropje of een keelpastille kan de prikkel verzachten. Dit middel helpt echter maar tijdelijk, waarna je weer een dropje of keelpastille moet nemen. Pas op met suikervrije keelsnoepjes of dropjes, deze kunnen bij veelvuldig gebruik darmklachten, buikpijn en winderigheid veroorzaken.
# Geef je keel rust wanneer de klachten veroorzaakt worden door irritatie door overbelasting van de keel.
# Wanneer je naast een prikkelhoest ook last hebt van je maag, dan kunnen de hoestklachten een gevolg zijn van brandend maagzuur. De slokdarm en de keel kunnen door het maagzuur geïrriteerd zijn geraakt. Neem in dat geval een maagzuurremmer zoals Rennies of Gaviscon.
# Gebruik een middel wat de hoestprikkel dempt. Dit kan een middel zijn wat codeïne bevat of een ander middel met een hoestprikkeldempende werking. Darolan is een goed middel om te gebruiken. Dit merk heeft capsules die ca. 8 uur lang werken.Lees altijd eerst goed de bijsluiter voordat je een van deze middelen gaat gebruiken.

Groet, Stern (namens Etsel)

Tamara, 13-11-2009 12:36 #88
Hoi ik heb een vraagje ik heb al 3 weken de griep en huisarts zei hoge kans dat ik dus de mex griep heb maar waarom word dat niet meer getest dan? Na 3 weken ben ik wel gaan werken maar heb nog steeds een droge kriebelhoest heeft het an zin om alsnog te vragen naar een griepspuit? Heb een lage weerstand maar geen oproep gekregen.
Ook heb ik geen tamiflu gekregen maar een andere antibiotica. Mijn partner heeft last van Astma kan ik hem nou nog steeds besmetten? Reactie infoteur, 13-11-2009
Nee, wordt nauwelijks nog getest. U wordt alleen ingeënt als u tot de risicogroepen behoort. De kans dat u uw partner besmet is altijd aanwezig, hoewel u niet meer alle symptomen lijkt te hebben (alleen kriebelhoest).

Groet, Etsel

Pauline, 12-11-2009 21:39 #87
Vraagje: mijn dochter van 12 heeft de Mexicaanse griep maandag gekregen. Nu slikt zij vanaf maandagavond Tamiflu. Hoe lang is zij nog besmettelijk voor andere mensen in haar omgeving? Ik wilde mij graag laten testen of ik door mijn dochter of op een andere manier besmet was geraakt misschien, maar dat deed de huisarts niet aan? Vreemd, moet je daar niet iedereen vrij in laten? Reactie infoteur, 13-11-2009
Huisartsen testen niet meer zo snel omdat anders het systeem vastloopt. Zolang u geen symptomen heeft van de Mexicaanse griep is testen sowieso niet zinvol.

Als de symptomen voorbij zijn dan kunt uw dochter gewoon weer met andere mensen omgaan.

Groet, Etsel

Kim, 11-11-2009 23:52 #86
Vraagje: mijn dochtertje is nu 10 maanden oud, ze is in september flink ziek geweest en had tevens de bekende Mexicaanse griep symptomen. Nu is er niks met zekerheid vastgesteld. Zit nu in een dilemma wel of niet de prik? Kan ik laten testen (bloedtest) of zij de Mexicaanse griep heeft gehad (antistoffen in het bloed?) wil niet onnodig een prik halen. Ook valt het vaccineren samen met haar prik van het consultatiebureau dktp, kan dit samen? Reactie infoteur, 12-11-2009
Volgens mij worden de andere vaccinaties uitgesteld. De Mexicaanse griepprik heeft voorrang. Je kan in overleg met de huisarts bepalen of de Mexicaanse griepprik noodzakelijk is.

Groet, Etsel

Harm, 11-11-2009 20:58 #85
Ook een vraagje; ik heb in juli de mex griep gehad, toen waren er nog niet veel mensen ziek. Heb ik, nu er zoveel mensen ziek zijn, genoeg antistoffen om niet weer ziek te worden? Reactie infoteur, 11-11-2009
Waarschijnlijk wel, maar blijf voorzichtig.

Groet, Etsel

Esmee, 10-11-2009 16:32 #84
Vraagje: Bij mij is mexicaanse griep vastgesteld. Ik had erge koorst maar met asperine daalt de koorts erg snel. Zodra de asperine is uitgewerkt komt het weer terug. Mijn vraag was als mijn koorts even is gezakt mag ik dan even naar buiten? Reactie infoteur, 10-11-2009
Zolang je andere mensen niet aansteekt, lijkt me niet bezwaarlijk.

Groet, Etsel

Mandy, 10-11-2009 11:26 #83
Vraag: opa heeft mexicaanse griep sinds afgelopen vrijdag en nu op een piek, oma heeft het niet en heeft nergens last van. Oma past op mijn kids (3 1/2 en 16 weken oud), moet ik nu met haar ook alle contact vermijden of kan iemand die niet ziek is ook niets overdragen? Er is afgelopen dagen ook gewoon contact geweest met opa en de kids (huisarts wilde niet testen en dacht dat het een ander virus was helaas). Wat nu? Reactie infoteur, 10-11-2009
Je schrijft tegenstrijdig: enerzijds meld je dat opa de Mexicaanse griep heeft, anderzijds schrijf je dat de arts zegt dat het om een ander virus gaat.

Als de kinderen niet in de buurt van opa komen dan is contact met oma wel mogelijk. Zij lijkt niet ziek te zijn, dus levert ze geen gevaar op voor de kinderen.

Groet, Etsel

Daphne, 09-11-2009 21:25 #82
Ik zit eigenlijk met het volgende. Bij ons in de familie is het een kwaaltje dat wij nooit koorts krijgen/hebben. Wij kunnen nog zo ziek zijn, er is geen koorts. Nu heb ik dus alle klachten van de mexicaanse griep, voel me hondsberoerd. Alles doet me pijn, hoesten, keelpijn, loopneus, niezen, flink hoesten (droge hoest), heb rillingen, hoofdpijn en last van kortademigheid en ga zo maar door. Overal vind ik op internet dat je koorst moet hebben voor de mexicaanse griep maar als ik (mijn familie) nooit koorts heeft wat dan? Hoop dat je hier een antwoord op hebt. Reactie infoteur, 10-11-2009
Dan heb je geen Mexicaanse griep, tenzij de huisarts anders oordeelt. Veel beterschap.

Groet, Etsel

Filip, 08-11-2009 21:02 #81
Hey allemaal,
heb net de griep gehad, mexicaanse, mét een longontsteking bovenop! Griep heb ik uitgezweet… longontsteking moet nog helemaal genezen, maar ik wil maar zeggen… panikeer nu echt niet hé… het is en blijft maar een griep!
Ik kreeg er een longontsteling bij, maar m'n vrouwtje, zoontje(6) en dochtertje(3) niet.(enkel griep)
Antibiotica twee dagen… en longontsteking was ook al bijna weg. Wat niet wegneemt dat je het best wat opvolgt…
deed mijn dokter toch.
Aan iedereen groeten, aan de zieken… veel beterschap en de groeten!
Filip Reactie infoteur, 09-11-2009
Bedankt voor het delen van je ervaring en beterschap toegewenst.

Groet, Etsel

Andrea, 06-11-2009 18:13 #80
Ik ben al sinds dinsdag ziek, ik ben heel moe, heb hoofdpijn, keelpijn en een lopende neus, temperatuur blijf 37.30. sinds vandaag heb ik ook diarree. Ook heb ik spierpijn in mijn nek en in mn armen. Ik heb het het ene moment heel warm en het andere moment koud, heb last van rillingen, maar toch heb ik volgens de thermometer geen koorts. Heb ik mexicaanse griep? Reactie infoteur, 06-11-2009
Waarschijnlijk niet, je hoest immers niet. Beterschap.

Groet Stern (namens Etsel)

Karin de Graaff, 06-11-2009 13:32 #79
Afgelopen 11 september kreeg ik (op een beurs in Duitsland) plotseling keelpijn. Een paar uur later had ik koorts Ik kon het niet opmeten, omdat ik in een hotel was… maar ik had zeker een flinke verhoging. Volgende dag flink ziek, toch gewerkt op de beurs, maar 'smiddags naar het hotel gegaan met koorts.

De volgende dag nog steeds ziek, maar voelde me al iets beter, had geen stem en nog last van mijn keel. Daarna ging het iedere dag beter, ik heb alleen zeker nog een week niet kunnen slapen door het hoesten. In de twee weken daarna verdween het hoesten langzaam. Ik was verder niet neus verkouden… het was puur mijn keel/longen.

Mijn dochter had de week ervoor dezelfde verschijnselen gehad, alleen heftiger. Met extreem koude rillingen en veel hoofdpijn. Volgens de griepcheck hadden we geen mexicaanse griep… want ik kon niet met zekerheid zeggen dat mijn dochter iemand met mexicaanse griep tegen was gekomen… verder was het antwoord op al hun vragen ja…

Hebben we nu de mexicaanse griep gehad of niet? Was er toen wel een andere griep…? Ik zou me een stuk geruster voelen als ik zekerheid had… vooral voor mijn dochter. Reactie infoteur, 06-11-2009
Waarschijnlijk niet. U moet alle symptomen hebben die in het artikel worden genoemd. En zelfs dan is het nog niet zeker omdat het alleen maar via een bloedtest kan worden bepaald. Maar omdat er zoveel mensen zijn met klachten zijn de meeste artsen opgehouden met het testen. Dat ontwricht het systeem.

Groet, Etsel

Daniel C., 05-11-2009 22:26 #78
Ik ben op dit moment 16 jaar, ik wordt morgen 17. Ik heb sinds woensdag avond koorts en allerlei symptomen. De symptomen waren eerst alleen koorts, toen kwamen er overal pijntjes, hoesten, warm hoofd maar af en toe ijskoud lichaam tenzij ik mezelf helemaal inpak. Dan voel ik niks de kou. Ook heb ik een loopneus, en snotterige neus en tranende ogen. Mijn temperatuur begon met 38.5, ging toen naar 38.7 en toen naar 37.5. Tussen 38.7 en 37.5 heb ik 1 paracetamol ingenomen. Natuurlijk nam de hoofdpijn af. Daarnet had ik zelfs 39.2. Ik maak me ernstige zorgen of ik de mexicaanse griep heb. Wat raad u aan te doen? Ik ben radeloos!:-( Reactie infoteur, 06-11-2009
De arts raadplegen. Veel beterschap!

Groet, Etsel

Fatossss, 04-11-2009 14:39 #77
Ik werk op een KDV en een paar collegas hebben de mexicaanse griep. Een van de collegas heb ik met de auto naar de huisarts gebracht waar bleek dat ze dus de mexicaanse griep heeft! Ik heb een dochtertje van bijna 2 jaar. Mijn vraag is draag ik nu die virus bij me? Is de risico groot dat mijn dochterje het nu ook krijg? Hoe ernstig is het voor kinderen onder de 2 jaar? Maak me erg zorgen! Reactie infoteur, 04-11-2009
Is moeilijk te zeggen of u ook besmet bent. Moet u even afwachten. Incubatietijd is 2-4 dagen. Voor uw dochtertje moet u even contact opnemen met de huisarts en vragen hoe u besmetting het beste kunt voorkomen.

Groet, Etsel

Henk, 04-11-2009 13:10 #76
Moet je voldoen aan meerdere symptomen wil je mexicaase groep hebben of is'één symptoom ook al voldoende om waakzaam te zijn.
Ik heb sinds een aantal dagen eenvervelende droge hoest, verder voel ik mij gezond. Toch voelt het vervelend met een klein kind en een zwangere vrouw in huis. Reactie infoteur, 04-11-2009
Je moet ALLE symptomen hebben. Gewoon even een hoestdrank nemen, lijkt me zo.

Groet, Etsel

Familie, 03-11-2009 17:37 #75
2 weken zijn we nu verder na dat onze dochter griep kreeg. 41 graden koorts ijlen etc etc.en oh wat moest ze huilen van de pijn haar hele lijfje deed zeer.en dan die akelige hoest er nog bij die er voor zorgde dat ze niet kon slapen.zelfs haar astma medicijnen hielpen niet tegen deze hoest.ook contact gehad met de huisarts, en mochten de klachten verergeren dan gelijk terug bellen.we moesten er maar van uit gaan dat het om de mex.griep gaat dus goed uit laten zieken. inmiddels zijn we allemaal aan de beurt geweest, maar hoesten nog steeds heeeeel veel en zijn allemaal nog heel moe.ons meisje houden we nog steeds thuis omdat ze s'nachts slecht slaapt van de hoest en daardoor overdag niks waard is. weet iemand hoelang die hoest en vermoeidheid blijft?groetjes van de hele familie:-(:-( Reactie infoteur, 03-11-2009
Wat een droevig geval. Hoop dat uw dochter en de rest van de familie weer snel beter wordt.

Groet, Etsel

Chantal, 03-11-2009 15:12 #74
Mijn zoontje van 3 heeft alle klachten die horen bij de Mexicaanse Griep maar geen hoge koorts (of nog niet)
Hoort bij de Mexicaans Griep echt koorts? Reactie infoteur, 03-11-2009
Ja, koorts hoort daar absoluut bij.

J., 03-11-2009 11:27 #73
Mijn zoon heeft 40 graden koorts, hoesten, keelpijn, knallende hoofdpijn, koud, warm, lichte spierpijn, moe. moest gister bij de dokter langs met hem. heeft geluisterd naar zijn longen, zat lichte piep boven in zijn longen van slijm, zei de dokter. moet 3x daags 2 paracetamol innemen. Is 16 jaar. Is dit mex. griep? Reactie infoteur, 03-11-2009
Mexicaanse griep kan alleen getest worden via een bloedonderzoek. Maar omdat er inmiddels zoveel mensen griep hebben, besluiten veel artsen om niet meer te testen.

Beterschap toegewenst aan uw zoon.

Groet, Etsel

J., 03-11-2009 00:26 #72
Mijn dochter van 13 vertoont alle symptomen van de mexicaanse griep bijna 41 graden koorts en alles erop en eraan maar bij welke temperatuur moet ik een huisarts bellen, ik vind dit namelijk behoorlijk hoog. Reactie infoteur, 03-11-2009
Ik zou de arts maar bellen. Beterschap!

Groet, Etsel

Sonja, 02-11-2009 18:34 #71
Mijn dochter van 11 zit in de klas naast een meisje waarvan haar moeder vorige week de mexicaanse griep had en haar vader nu. Ik heb 2 vragen mag dit meisje dan wel naar school en ik ben bang dat mijn dochter het nu ook krijgt en dit dan doorgeeft aan mijn ouders die allebei eind 70 zijn en longaandoeningen hebben. Mijn dochter is daar namelijk iedere dag. Reactie infoteur, 02-11-2009
Hallo Sonja,

Is moeilijk op te antwoorden. Zolang dat meisje niet ziek is, kan je haar niet adviseren thuis te blijven. Het is ook niet zeker dat zij door haar ouders aangestoken zal worden (waarschijnlijk wel, maar het hoeft niet). Het wordt pas vervelend als het meisje echt ziek wordt en dan toch naar school gaat. Stel dat uw dochter toch ziek wordt dan is het natuurlijk verstandig om haar van haar grootouders weg te houden. Die keuze heeft u wel.

Groet, Etsel

Anny de Brouwer, 01-11-2009 19:09 #70
Mijn man heeft op dit moment koude rillingen, en heeft het vreselijk koud, kan nog geen kop koffie inschenken zo bibberd hij, is verkouden, geen koorts. Zijn dit tekenen van Mexicaanse griep? Reactie infoteur, 01-11-2009
Symptomen Mexicaanse griep zijn: koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, moeheid en droge hoest die lang kan aanhouden.

Lijkt me dus niet dat uw man de Mexicaanse griep heeft.

Beterschap.

Etsel

Petra Bart, 31-10-2009 23:03 #69
Mijn dochter van 19 jaar heeft sinds gisteren hoge koorts (meer dan 39,6 graden), koude rillingen, is heel moe, heeft hoofdpijn en hoest bijna onophoudelijk. Geen kriebelhoest. Voor zover ik het kan beoordelen een "blafhoest". Ze werkt bij de landmacht en wil zich a.s. maandag weer melden bij de kazerne. Ik als moeder zou liever morgen (ook al is het zondag) even langs de huisartesenpost gaan om eea te laten controleren. Als het de mexicaanse griepvariant is zou ze haar hele bataljon kunnen besmetten? En hoe zit het met familieleden? Ben ik overbezorgd en moeten we het een paar dagen afwachten? Reactie infoteur, 01-11-2009
Ik zou in ieder geval even langs de huisartsenpost gaan of opbellen (ze willen liever niet dat mensen met koorts langskomen). En verder gewoon thuisblijven, dus nog niet naar de kazerne.

Groet, Etsel

Christy, 31-10-2009 18:25 #68
De huisarts bij ons zegt: "gewoon thuis uitzieken". Ze laten je niet komen om te testen, je krijgt geen medicijnen, niks. "Het stelt allemaal echt niet zoveel voor" zeggen ze in de huisartsenpraktijk… lekker handig. :-( Reactie infoteur, 01-11-2009
Je kan altijd een klacht indienen bij het Medisch Tuchtcollege indien je vindt dat de huisarts niets juist handelt.

Groet, Etsel

Marjolijn, 31-10-2009 15:34 #67
Ik vind die hele mexicaanse griep verwarrend. Ik heb (waarschijnlijk) ook mexicaanse griep en kom nog wel uit de risicogroep want ben diabeet. Ik krijg eigenlijk nooit een goeie griep die doorzet omdat ik ieder jaar de griepspuit krijg. Deze keer ben ik echt wel ziek en vooral heel 'zwaar'. Ik heb geen koorts en geen last van droge hoest (voor de rest had ik alle symptonen en ook alles wat je kan krijgen als je ziek bent).
Ik heb huppeldepuptamivir gehad, iets wat je waarschijnlijk VOOR tamiflu krijgt. En als het over 5 dagen nog niet over is moet ik me laten testen :s dit is toch raar?
Want waarom word er dan zo een paniek gemaakt om die risico groep als het toch niet getest word? Ik vind dokters altijd maar makkelijk als ze het te druk hebben moet je het zelf maar uitzoeken lijkt wel. Reactie infoteur, 31-10-2009
Als je niet alle symptomen hebt is het géén Mexicaanse griep.

Pieter, 30-10-2009 10:36 #66
Na het lezen van deze site ben ik enigszins verward en is er een eenduidig beleid omtrent de Mexicaanse griep? Om een juiste indicatie te krijgen van de omvang van het aantal Mexicaanse griep gevallen zou iedereen die griepverschijnselen heeft zich moeten laten testen.
Mijn dochter is een week voor de herfstvakantie ziek geworden met de verschijnselen van een gewone griep wat ook de Mexicaanse griep zou kunnen zijn. Later in de week kreeg zij last van een droge hoest en pijn in haar keel. De 2de dag dat zij ziek was hebben wij de dokter gebeld en gevraagd hoe te handelen en hier een melding van te maken. De assistente vertelde dat als het gaat om de Mexicaanse griep er een bloedonderzoek gedaan moet worden en mocht het om de Mexicaanse griep gaan er niets aan gedaan wordt. Haar advies was dan ook geen onderzoek te doen en de griep uitzieken. Nu krijg ik na het lezen van deze site de indruk dat mijn dochter getest had moeten worden en bij bevestiging Tamiflu had moeten krijgen, dit staat haaks op wat onze doktersassistente heeft gezegd.
Na de herfstvakantie kwam mij dochter na de 1ste schooldag thuis en vertelde dat er meerdere kinderen die week dat zij ziek was ook ziek waren geweest waarbij 1 klasgenootje de Mexicaanse griep is geconstateerd. Het zou dus heel goed kunnen dat mijn dochter en misschien meerdere kinderen uit haar klas de Mexicaanse griep gehad hebben. Reactie infoteur, 30-10-2009
Mijn informatie is afkomstig van het RIVM. Hoe artsen of assistenten van artsen handelen kan ik natuurlijk niet beoordelen. De ene arts handelt anders dan de andere kennelijk.

Groet, Etsel

Zaida, 29-10-2009 17:46 #65
Op 3 oktober ben ik vanuit Curacao naar Miami afgereisd met mijn familie. Daar zijn wij op een cruise schip gestapt richting Bahamas.Tijdens de cruise kreeg ik alle symptomen van de Mexicaanse griep. Zaterdag 10 okt. weer afgereisd naar Curacao, om maandag gelijk mijn huisarts te bezoeken. Deze vertelde mij dat de griepsymptomen welke ik op dat moment had, te zwaar waren, dus dat het onmogelijk de Mexicaanse griep kon zijn. Tot op heden 29/10/2009 houden de symptomen aan. Ik heb dagelijks hoofdpijn, hoest veel, ben misselijk en heb koude rillingen. Moet ik weer naar de huisarts? Kan dit de Mexicaanse griep zijn, en hoelang blijft deze griep als je geen Tamiflu inneemt? Reactie infoteur, 29-10-2009
Mexicaanse griep moet altijd getest worden om zeker te weten. Vraag dus een bloedtest aan. Wanneer je geen Tamiflu gebruikt zal de griep een paar dagen langer duren. Beterschap!

Groet, Etsel

Bieke, 28-10-2009 07:49 #64
Ik heb last van een droge hoest en een pijnlijke keel sederd gisteren avond doet mijn maag ook al pijn. Soms heb ik last van een braakneiging maar moet wel niet braken ik zelf ben 13 jaar is dit griep of mexicaanse griep? Reactie infoteur, 28-10-2009
Als dat de enige symptomen zijn, dan waarschijnlijk niet. Ben je er onzeker over bel dan even je huisarts op.

Groet, Etsel

Serena, 24-10-2009 16:44 #63
Ik ben 14 en echt bang, ik hoest heel lang en dat doet heel pijn ook zit ik met een hoge temperatuur koorts, ik eet 2a3 dage al niet als ik opsta kan ik zo van de pijn omvallen me ma geeft me ookal neusspray ik heb het soms echt superkoud en dan ben ikzelf heel warm. Ik ben net terug van schoolkamp koorts en hoesten krreeg ik op de terug reis, er waren wel kindere bij nie de mexicaanse griep hadden. Wat nu? Ik lig al dagen op me bed Reactie infoteur, 24-10-2009
Beste Serena,

Het beste kan je de arts raadplegen. Veel beterschap.

Groet, Etsel

Griepie, 14-10-2009 12:26 #62
Ik heb sinds zondag ale symptomen van de mexicaanse griep, moet ik contact opnemen met de dokter of gewoon uitzieken? Ben nou in de ziektewet en hoe lang mag ik niet werken? Heb trouwens 3 kinderen.Hoe groot is de kans op besmetting bij hun? Groetjes griepie Reactie infoteur, 14-10-2009
Een dokter raadplegen kan nooit kwaad. Misschien dat hij Tamiflu kan voorschrijven om het herstel te bevorderen.

Bij griep is besmetting altijd mogelijk.

Veel beterschap.

Groet, Etsel

Anja, 05-10-2009 19:14 #61
Ik heb sinds gisteren een loopneus, hoofdpijn, keelpijn en ik ben moe, vandaag is de huisarts langs geweest en heeft me een neusspray en antibiotica voorgeschreven, maar toen ik hem vroeg of het de mexicaanse griep was antwoordde hij er niet bijster veel op. Moet ik mij nu zorgen maken? Reactie infoteur, 05-10-2009
Hallo Anja,

Alleen bij alle symptomen die in het artikel staan beschreven (bovenaan) is er mogelijk kans op Mexicaanse griep. Maar zelfs dat moet nog via een bloedtest bepaald worden. De symptomen die je genoemd hebt, duiden niet op Mexicaanse griep.

Wel veel beterschap toegewenst.

Groet, Etsel

Bertine, 02-10-2009 15:14 #60
Woensdag j.l. stelde de arts die op bezoek kwam vast dat ik Mexicaanse griep had. 's Avonds kreeg ik mijn eerste dosis Tamiflu en ondertussen zijn de symptomen behoorlijk onderdrukt. Op dit moment ben ik alleen thuis en kan me goed redden. Besmettingsgevaar is er tot ca de 6e dag na de uitbraak. Ik neem aan dat dit betrekking heeft op rechtstreekse besmetting, bijv. als ik zou hoesten of niezen. Klopt deze veronderstelling? Maar wat met alle mogelijke virussen, die ik in huis op alles wat ik heb aangeraakt heb achter gelaten, hoe lang kan men daar door besmet raken? Is er een algemeen verkrijgbaar schoonmaakmiddel, waarmee je oppervlaktes, deurkrukken, trapleuningen kunt desinfecteren? Reactie infoteur, 02-10-2009
Hier kunt u desinfecterende middelen kopen:
http://www.griepophetwerk.nl/producten/325/hygiene/

Groet, Etsel

Dave, 30-09-2009 14:39 #59
Een goede bekende van mij werd afgelopen maandag ziek en vandaag is (telefonisch) vastgesteld dat ze mexicaanse griep heeft. Ik begrijp uit het verhaal dat pas 100% zekerheid is op mexicaanse griep als er een test gedaan is. Mijn zoontje van twee maanden was afgelopen maandag ook bij die bekende en toont nu nog geen verschijnselen. Wanneer is het zeker dat hij de ziekte niet opgelopen heeft? Onze huisarts al gebeld en we moeten hem regelmatig temperaturen, we doen dit natuurlijk. Ik lees dat er een incubatietijd is van 2-4 dagen maar uit die ziekte zich dan ook meteen? Ik wil graag op deze manier een tweede beoordeling en misschien dat anderen die dit lezen er ook wat aan hebben. Reactie infoteur, 30-09-2009
Dan worden de eerste symptomen zichtbaar. Zo niet, dan is er geen sprake van de Mexicaanse griep of gewone griep.

Groet, Etsel

Najim, 28-09-2009 20:13 #58
Heb sinds vrijdag last van hoge koorts 42 graden en droge keel en hoesten en spierpijn, en lopende neus? Moet ik mij zorgen maken, ik ben bij de arts geweest ze heeft mij neusdruppels gegeven en hoestsiroop. Reactie infoteur, 28-09-2009
Als de huisarts dit heeft voorgeschreven, lijkt me niet dat je zorgen hoeft te maken. Heb je de koortstemperatuur wel goed gemeten?

Robert de Boer, 24-09-2009 22:53 #57
Heb sinds 4 dagen last van klachten heel moe, droge keel, hoesten en koortsbuien kan dit op mexicaanse griep wijzen? Reactie infoteur, 25-09-2009
Zou kunnen. Alleen de hoofdpijn en spierpijn ontbreken als symptomen. Het kan dus ook gewone griep zijn. Bij twijfel altijd even een arts opbellen. Beterschap.

Groet, Etsel

Natascha, 22-09-2009 20:14 #56
Heb sinds gisteren heel veel last van droge hoest keelpijn, hoofdpijn en 38.5 koorts normaal krijg ik ook een griepprik, zou ik nu de huisarts in moeten schakelen? Reactie infoteur, 22-09-2009
Vraag het aan de arts op het moment dat je de griepprik haalt. Volgens mij is het nu tijd voor de griepprik.

Groet, Etsel

Leen, 22-09-2009 12:31 #55
Voel me belabberd : overgeven, koude rillingen, zware benen, een pijnlijke onderrug, loopneus; Langer rechtstaan lukt niet. Ik heb op dit moment geen koorts denk ik.
Ik heb dit weekend een lange tijd doorgebracht in de luchthaven omdat mijn vlucht vertraging had. Moet ik me zorgen maken of zal het maar een gewoon griepje zijn dat met extra rust wel overgaat? Heb net dafalgan ingenomen. Reactie infoteur, 22-09-2009
De symptomen die je opnoemt zijn iets anders dan de symptomen van de Mexicaanse griep. Dus ik denk dat je dat laatste niet hebt.

Groet, Etsel

The, 16-09-2009 22:01 #54
Zaterdagavond werd ik ineens heel beroert, erge diarree en overgeven en koorts dit duurde 1 1/2 dag nu 4 dagen daarna heb ik alleen nog erge hoofdpijn en het zweet breek me bij alles wat ik maar doe uit. Keelpijn of verkouden ben ik niet zie wel vaak vlekken voor mijn ogen en slaap ontzettend veel. Is dit een gewone griep of de Mexicaanse. Reactie infoteur, 17-09-2009
Waarschijnlijk griep. Beterschap!

Marieke, 15-09-2009 13:03 #53
Ik heb, sinds gisteren, last van hoofdpijn, keelpijn, oorpijn, en mijn neus zit dicht. Van hoesten heb ik niet echt last. Ik had gisteren 39.4 graden koorts (snachts) en overdag 38.4. Ik geloof dat ik nu geen koorts meer heb! Zou ik eventueel de mexicaanse griep kunnen hebben? Ik heb dit weekend wel echt een heftig weekend achter de rug, kwa uitgaan, dus het zou eventueel ook vermoeidheid kunnen zijn denk ik. Reactie infoteur, 15-09-2009
Hallo,

Als je het niet zeker weet, altijd even een arts bellen.

Groet, Etsel

Jorieke, 11-09-2009 00:16 #52
Hoi
ik ben nu 2 dagen terug uit spanje daar al 3 dagen veel last van keelpijn, hoesten, niezen en hoofdpijn.
nu nog steeds.wat kan ik het beste doen voor zo ver ik weet geen koorts wel slap en draaierig.
moet volgende week weer werken maar durf het zo niet.
groetjes jorieke Reactie infoteur, 11-09-2009
Ziek gewoon uit. En zodra je je weer beter voelt ga je weer werken.

Beterschap.

Etsel

Nicole, 09-09-2009 11:42 #51
Mijn zoon en ik hoesten al twee maanden lang, een droge hoge (luchtwegen) hoest die uitmond in niezen en hoesten tegelijk. Braakneigingen, en slijm achterin de keel die we niet weg krijgen. Nu ben ik in mijn leven ontzettend vaak verkouden geweest, maar deze hoest heb ik nooit gehad! Mensen om ons heen vragen zich af of wij niet de mexicaanse griep hebben (gehad) Nu heb ik geen koorts gehad, mijn zoon misschien, wij waren op vakantie (Kreta) dus een rood hoofd had hij toch wel:-) (koorts niet opgemeten) Hoofdpijn had hij wel… keelpijn echter niet.
Eenmaal terug in Nederland ben ik wel met hem bij een (assistent)huisarts geweest, maar omdat wij niet zeker wisten of hij koorts had gehad, gewoon weer weggestuurd met het advies… Bisolvon! Daar doe je het dan maar mee! Maar de hoest is nog net zo! Reactie infoteur, 09-09-2009
Het lijkt erop dat hoesten het voornaamste probleem is. De symptomen van de Mexicaanse griep houden niet twee maanden aan (moet na twee weken weer voorbij zijn). De hoest duurt kennelijk wel langer. Dus lijkt me enigszins begrijpelijk wat de arts heeft voorgeschreven. Mochten alle symptomen toch duidelijk alsnog aanwezig zijn, dan opnieuw de arts raadplegen.

Groet, Etsel

Hannn, 06-09-2009 23:24 #50
Ik ben 14 jaar en heb sinds nu volgens mij 2 dagen erg last van droge hoest. Ook heb ik spierpijn, hoofdpijn, last van moeheid en mijn temperatuur op dit moment is 37.9 graden. moet ik dit melden bij de huisarts, of is dit niet erg? Ik heb trouwens ook last van een verstopte neus, dus misschien is het ook wel een gewone verkoudheid? Reactie infoteur, 07-09-2009
Bij onzekerheid altijd even de huisarts opbellen.

Beterschap!

Groet, Etsel

Patrick, 01-09-2009 23:18 #49
Mijn vrouw, zoontje van 9 maanden en ik zijn sinds zondag avond ziek (hoofdpijn keelpijn spierpijn en vaak hebben me vrouw en ik het gevoel dat we koorts hebben maar als we meten hebben we niks, we zijn afgelopen zaterdag op bezoek geweest bij vrienden die wel last hebben gehad van hetzelfde en ook koorts, zelf heb ik me ziek gemeld weet nu alleen niet hoe lang ik nog thuis moet blijven om besmetting op het werk te voorkomen, zou dit de mexicaanse griep kunnen zijn en wanneer kan zou ik weer kunnen werken? Reactie infoteur, 02-09-2009
Het simpele antwoord is als u zich weer beter voelt. Het duurt meestal enkele weken voordat u geheel hersteld bent van de Mexicaanse griep. Maar dit verschilt per persoon.

Beterschap,

Etsel

Rommelaere Willy, 30-08-2009 14:39 #48
Gisterenmorgen 29/08/2009 kreeg ik in een tijd van 1 uur hoge koorts! 38,7°, amper 30min later zat ik al aan 40°. Ik heb onmiddelijk de dokter gebeld. Toen die mij had onderzocht, zei die dat het om Mexicaanse griep ging. Mijn symtomen zijn nog steeds hoge koorts. Zelfs vandaag nog tussen 39°-40°. spierpijn, hoofdpijn, geweldig moe, neusloop, en diarree, (Geen hoest) maar vandaag begin ik keelpijn te krijgen. Ik voel mij echt grieperig. Maar ondanks de hoge koorts heb ik het alleen maar enorm warm, ik gloei geweldig! Ik moet alleen 3-tot 4x / dag 4 tabletten nemen van 1gr. Vriendelijke groeten Willy Reactie infoteur, 30-08-2009
Beterschap!

Pieter, 29-08-2009 19:45 #47
Mijn dochter van net twee heeft ook alle symptonen. Omdat het zaterdag is, belden wij de H.A.P. ipv de huisarts. N.a.v. ons verhaal vertelde zij ons dat het óf de gewone, óf de Mexicaanse griep zou kunnen zijn, dus dat we haar de hele week maar binnen moeten houden… Wij vonden dit wel een beetje een makkelijk antwoord, heeft ze 't nou, of niet? En maakt het dan niks uit of je 't hebt? "Gewoon thuisblijven"? Mijn vrouw en ik werken allebei in het onderwijs, moeten wij nu ook thuis blijven? Reactie infoteur, 30-08-2009
Toch maar even bij de huisarts informeren na het weekend. Mexicaanse griep kan alleen maar vastgesteld worden via een bloedtest. Ik denk dat de huisartsenpost zo'n antwoord geeft omdat de Mexicaanse griep momenteel nog mild is en men er makkelijk kan van herstellen. Tevens weet ik niet of in het weekend een test kan worden gedaan.

Beterschap, Etsel

Bastiaan, 28-08-2009 15:23 #46
Ik stond gister fit op uit bed, maar ben die dag zelf naar huis gegaan omdat ik last had van koude rillingen, toen ik thuis was had ik pijn aan mijn spieren en later kreeg ik koppijn, een hoge temperatuur en ben heel erg moe. Het enige wat ik niet heb is een droge hoest. Ik ben 18 jaar en ben niet naar een land van besmetting geweest. Heb ik de mexicaanse griep of gewoon griep.?

Groet, Bastiaan Reactie infoteur, 28-08-2009
Waarschijnlijk gewone griep. Voor Mexicaanse griep moet altijd een test plaatsvinden om zekerheid te krijgen. Ik kan er dus niets over zeggen.

Groet, Etsel

Peter Baars, 27-08-2009 11:49 #45
Bij mij op het werk is de mexicaanse griep geconstateerd. Nu heb ik zelf astma en een normale griep loopt vaak erg uit de hand. Wat moet ik nu doen? Er is in ons gebouw niets gedaan om verspreiding te voorkomen en ben dus bang dit op te lopen… Naar huis gaan is ook zo wat, of toch doen? Reactie infoteur, 27-08-2009
Even overleggen met je werkgever. Die zal er vast wel begrip voor op kunnen brengen dat je vrij neemt. Heeft weinig zin als jij besmet raakt en weer op jouw beurt andere mensen besmet. Vraag desnoods of je huisarts contact met je werk opneemt om te bemiddelen.

Groet, Etsel

Janine, 26-08-2009 22:35 #44
Mijn dochter kreeg afgelopen zaterdagnacht de ziekteverschijnselen. Koorts, die liep zondagnacht op tot boven 40/41 graden. Daarbij heeft ze ook rillingen, spierpijn, hoofdpijn is ze zeer moe en ze hoest ook. Nu heeft ze nog licht verhoging en heeft ze een droge hoest en ze is nog zeer moe. Het lijkt wel erg op de Mexciaanse griep. Hoelang is ze nog besmettelijk? En ben ik nu ook besmettelijk? Wanneer weet je dat de hoest longonsteking wordt? Groet janine Reactie infoteur, 27-08-2009
Hoesten met (bloedig) sputum en pijn bij het ademhalen. In dat geval is er sprake van longontsteking.

De Mexicaanse griep is besmettelijk tussen dag 1 en 6 na het begin van de ziekteverschijnselen.

Peter, 23-08-2009 22:47 #43
Ik werd donderdag 20-8 behoorlijk mij en kreeg spierpijn en een pijnlijk gevoel aan mijn huid. Vrijdag kreeg ik het ook duidelijk warm en kwam er hoofdpijn bij. s' Middags pas van m'n werk naar huis gegaan. 's Avonds 38.8, droge hoest en rillerig en af en toe zweten. Lijkt me de mexicaanse, toch? Wil graag voorkomen dat mijn partner het krijgt, zij heeft ME. Dus ik ben 'in quarantaine' op een kamer. Zij wil graag dat ik helemaal uitziek zodat het dit jaar geen 2e keer kan gebeuren? Ik vraag me af of ik virusremmers zou moeten nemen of het risico voor haar te verkleinen. Wat is uw advies? Reactie infoteur, 24-08-2009
Dat zult u aan uw huisarts moeten vragen (opbellen!). Als hij er zeker van is dat het Mexicaanse griep is (via een test), kan hij u een virusremmer geven.

Groet, Etsel

Ildikó, 23-08-2009 13:39 #42
Mijn man lag vanaf zaterdag 16 augustus met alle symptomen van de Mexicaanse griep op de bank: koorts (39 graden), overal pijn, hoofdpijn, zweten als een otter en het toch koud hebben met een dikke trui aan (buiten was het 25 graden), keelpijn en hij hoestte zijn longen uit zijn lijf.
Hij is de vrijdag ervoor naar de huisarts geweest, die zei dat het onwaarschijnlijk was dat het de Mexicaanse griep was ( hij had toen nog niet zoveel last). Die zaterdag echter werd het erger en maandag ging hij weer naar de dokter. Ditmaal was onze eigen huisarts er en die dacht dat het waarschijnlijk toch de Mexicaanse griep was geweest. Hij heeft echter niet laten testen en ook heeft hij niet gezegd dat mijn man in quarantaine moest of zoiets. Hij heeft hem wel doorgestuurd naar het ziekenhuis om een longfoto te laten maken i.v.m. die hoest. Mijn man blijkt er longontsteking bij te hebben gekregen, waar hij antibiotica voor slikt.
Hij is al die tijd met heel wat mensen in aanraking geweest, maar mijn kinderen (1,5 en bijna 3 jaar) en ik hebben nergens last van. Zou het nou echt de Mexicaanse griep zijn geweest? Reactie infoteur, 23-08-2009
Dat blijft natuurlijk gissen als er geen test is geweest. Ik kan er helemaal niets over zeggen. Maar aangezien u en de kinderen niet besmet zijn geraakt, is de kans klein dat het de Mexicaanse griep is. Tenzij u en de kinderen er niet vatbaar voor zijn.

In ieder geval beterschap aan uw man toegewenst.

Groet, Etsel

Pascal, 22-08-2009 18:37 #41
Ik heb sinds woensdag 19 augustus last van veel verkoudheid, koude rillingen af en toe, verhoging van lichaamstemperatuur en begin last te krijgen van lichte droge hoest. Ik ben zelf een week op vakantie geweest met me vrienden en 1 van hun heeft Mexicaanse griep opgelopen in de week dat we op vakantie gingen. Dit was van 7 tot 14 augustus. Vandaag stond ik fit op maar de avond daarvoor had ik een hyberprofen in genomen. Ik heb vandaag gewoon een hele wedstrijd gevoetbald maar nu begin weer erg last te krijgen van me verkoudenheid en verhoging met die lichte hoest erbij. Moet ik nu serieus stappen ondernemen om te checken of ik Messiaanse griep heb opgelopen? Want ik geef vanavond toevallig een feestje omdat ik jarig ben geweest en ik wil niet andere mensen ermee bestemmen. Wat moet ik nu doen? Ik hoop dat u mijn nu een goed advies kan geven. Reactie infoteur, 22-08-2009
Het gaat echt om alle symptomen: koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, moeheid en droge hoest die lang kan aanhouden.

Als je niet al deze symptomen hebt, is er geen sprake van Mexicaanse griep.

Het lijkt me dat je gewoon het feestje kan geven. Veel plezier.

Stern, namens Etsel (is er niet i.v.m. Sjabbat)

Aylysya, 19-08-2009 10:11 #40
Mijn broer is op uitzending geweest naar Uruzgan. Op de terugweg zitten ze dan een paar dagen op Kreta. Bij het op halen (16-8) was de hele familie aanwezig incl. mijn net 1 jarige dochter. Mijn broer gaf toen al aan dat hij hoofdpijn had en het zo warm had en hij zwete zich kapot. Wij grapte daar nog over aangezien het in Uruzgan tegen de 60 graden celcius aan loopt. Maar de dag erna hoorde ik dat hij 's nachts toch wel heel ziek geworden is. Geen stem meer, koorts, hoofdpijn, vermoeidheid. 18-8 heeft hij toen de huisarts gebeld voor advies. Die zei dat ze in het begin nog wel eens teste of het mexicaanse griep is, maar dat ze dat tegenwoordig niet meer doen. We weten nu dus niet of hij het wel of niet heeft. Hij kreeg als advies, veel drinken en als het nodig is een paracetamol nemen. Vanochtend gaf hij aan dat hij zich iets beter begint te voelen.
Nu heb ik een paar vragen.
1) Loopt mijn dochter een risico? aangezien ze met hem geknuffeld heeft bij het ophalen.
2) as zondag is er een surprise party, kan ik daar met haar naar toe.
3) Is het verstandiger om het feestje af te lassen? Reactie infoteur, 19-08-2009
Is heel moeilijk te zeggen, aangezien er geen test is gedaan waaruit blijkt dat uw broer de Mexicaanse griep heeft. Heeft hij wel Tamiflu gekregen? Zo niet dan zal de arts er vanuit zijn gegaan dat het geen Mexicaanse griep is. Zolang u verder niet de symptomen heeft kunt u makkelijk naar een feestje.

Groet, Etsel

Gaby, 18-08-2009 13:38 #39
Wat, wanneer iemand in je familie (bv. je zoon of dochter, man) de m. griep heeft, zelf geen klachten hebt, kun je dan het virus overdragen naar anderen. Mijn vraag is eigenlijk, moet je thuis blijven, ookal heb je zelf geen klachten. Reactie infoteur, 18-08-2009
Nee, dat hoeft niet.

Buuf, 17-08-2009 18:21 #38
Een Vriend van mij logeerde met zijn gezin, zwangere vrouw en kind van 15 mnd, bij mij (12 aug). Hij werd ineens heel ziek en 24 uur later werd mexicaanse griep vastgesteld door mijn huisarts( 14 aug). Vanwege besmettingsgevaar heeft hij het bij mij uitgeziekt. Hoelang bestaat de kans dat ik of andere leden van zijn gezin ook ziek kunnen worden en heb ik als ik niet ziek word nu al antistoffen opgebouwd? Reactie infoteur, 17-08-2009
De incubatie tijd is 2 tot 4 dagen. Dus mocht u de 12de ook besmet zijn geraakt dan zou dat uiterlijk 16 augustus bekend moeten zijn. Het is onduidelijk of u antistoffen opbouwt als niet duidelijk is of u de Mexicaanse griep hebt.

Het zijn vooral oudere mensen die antistoffen hebben opgebouwd tegen de Mexicaanse griep.

Groet, Etsel

I. P. M. Sanders-De Wit, 16-08-2009 14:25 #37
Hoe lang kun je ongemakken hebben of ziek zijn hebben van de Mexicaanse griep? Reactie infoteur, 16-08-2009
Een paar dagen tot ongeveer twee weken. Dan moeten de meeste gezonde mensen wel weer opgeknapt zijn. Voor mensen die sowieso al ziek en zwak zijn is de griep veel gevaarlijker en kan het zelfs tot de dood leiden.

Groet, Etsel

Lars, 14-08-2009 22:08 #36
Ik ben 2 dagen terug van spanje en in de bus had ik erg last van hoesten (wat overigens kan komen door het roken, want er zit slijm bij) verder stond de airco van de bus abnormaal hoog en had ik alleen een zwembroek en shirt aan hierbij heb ik dus ook last van een loopneus voor de rest heb ik geen klachten. Moet ik mij zorgen maken dat ik de mexicaanse griep heb? Reactie infoteur, 15-08-2009
Je moet ALLE symptomen hebben. Zie hiervoor het artikel.

Groet Stern (namens Etsel i.v.m. Sjabbat)

Kayleigh, 14-08-2009 01:38 #35
Hallo.

Ik heb afgelopen maandag met twee vrienden in een tent geslapen, waarna ik hoorde dat een van ze mogelijk de mexicaanse griep bij zich kon dragen omdat hij naar de sneekweek was geweest, en daar met een stel was opgetrokken wat mogelijk ook de griep kon hebben. Eerst dacht ik dat het onzin was, maar later werd het me nogmaals door een van die vrienden verteld. Ik heb uit dezelfde fles drinken gedronken en heb dus met ze geslapen. Ik ben zelf 18 jaar en heb dus eventueel kans op de mexicaanse griep. Opzich heb ik weinig last van symptomen. een verkoudheidje, maar dat had ik voor de tijd ook al, en last van diaree. Geen spierpijn, keelpijn of koorts, absoluut niet moe etc. Wat moet ik nu doen? Is het handig om de huisarts raad te plegen of gewoon aanzien!? Alvast bedankt!

Gr. Kayleigh.:-) Reactie infoteur, 14-08-2009
Hallo

Zolang je niet alle symptomen hebt, hoef je geen huisarts te bellen. Vinden ze zelfs niet prettig. Maar zodra wel alle symptomen zichtbaar worden dan meteen de huisarts bellen.

Groet, Etsel

Jan, 11-08-2009 19:16 #34
Hallo,

Mijn dochter werd op Mallorca ziek, een Nl Arts constateerde voorhoofdholte ontsteking. Ik vroeg nog vind het meer een griepachtig iets, kan ze getest worden hierop, waarop hij het wegwuifde en zei het komt niet bij jongeren voor. Nu was het half Juli dat dit gebeurde inmiddels zijn de berichten anders. Een week erna in Nl terug naar de huisarts die zei; het kan niet meer getest worden, dit moet binnen 2 dagen!? Ik lees hier andere dingen, ook de GGD bevestigde dit.
Het ziekte verloop van haar was… erge keel, hoofd en spierpijn, 2e dag hoge koorts 40.5 graden, koude rillingen, heel moe, daarna een hele droge hoest die nog in lichte mate aanwezig is. Ze heeft in Spanje antibiotica gekregen, die was goed voor de koorts maar niet voor de rest van de klachten. Reactie infoteur, 11-08-2009
Vreemd verhaal. De Mexicaanse griep komt juist bij jongeren voor. Misschien dan bij de GGD laten testen?

Groet, Etsel

Kimberly, 11-08-2009 17:35 #33
Hallo,

ik had de 2 afgelopen dagen een droge kriebelende keel en nu werd ik vanochtend wakker met keelpijn (voelt ook iets dik aan 1 kant), nu vanavond beginnen mijn spieren ook zeer te doen en heb een beetje een loop neus.
Vanmiddag had ik 36.2 graden en tegen 5 uur vanavond 37 graden, dus verder nog geen koorts.
Ik voelde me wel de hele dag heel warm alsof ik elk moment in de fik kon staan, terwijl ik het normaal altijd koud heb.
zou dit iets met de mexicaanse griep te maken hebben? Reactie infoteur, 11-08-2009
Nee, dit lijkt niet op Mexicaanse griep. Er moet ook sprake zijn van een droge lang aanhoudende hoest. Verder kan je alleen zekerheid krijgen met een bloedtest c.q. laboratoriumtest. Even de arts opbellen en alle symptomen doorgeven.

In ieder geval beterschap.

MVG, Etsel

Catharina, 10-08-2009 16:22 #32
Donderdag ochtend vroeg teruggekomen uit Spanje, vliegtuig zat van voor naar achteren te hoesten. Zelf lag ik die middag al met koorts in bed ivm een infectie aan de voet. Hiervoor naar de dokter geweeste en een penicilline kuur gekregen. Koorts en infectie nu weg (4 dagen verder) maar heeft nu plaats gemaakt voor een zeer vervelende hoofdpijn, rillingen, flinke verkoudheid, hoesten, niezen (terwijl de peniciline flucloxacilline) ook luchtweginfecties tegengaat). Dokter afgelopen weekend en vandaag niet bereikbaar. Is dit een mexicaanse griep? Uitzieken of toch nog dokter raadplegen? En kan het zijn dat de penicilline kuur van nu de koorts onderdrukt en misschien ook werkt tegen de griep? Reactie infoteur, 10-08-2009
Vreemd dat de arts niet meteen gekeken heeft of je de Mexicaanse griep hebt. Heeft hij dat ook gemotiveerd? Had je niet alle symptomen? Je schrijft dat je in het begin alleen koorts had en op basis daarvan de kuur hebt gekregen. Nu lijk je dus meer symptomen te hebben, hoewel de koorts weg is. Bij onzekerheid toch altijd even de arts opnieuw waarschuwen, desnoods een vervanger. Anders naar de GGD.

Groet, Etsel

Marjolein, 10-08-2009 08:42 #31
Mijn vriendin is sinds een paar dagen heel erg moe en heeft last van koude rillingen en zweetaanvallen. Het ene moment heeft ze het ijskoud en het andere moment heet. Ze is moe en voelt zich zwak in haar lijf. Ondanks dat de klachten van een paar dagen zijn, wil ik toch graag dat ze haar laat testen op mexicaanse griep. Ook voor mijn eigen welzijn. Is het overdreven om nu al naar de dokter te stappen? Reactie infoteur, 10-08-2009
Nee, is zeker niet overdreven. Bel wel de arts op. Ze hebben liever niet dat je langskomt i.v.m. besmettingsgevaar.

Groet, Etsel

Joyce, 09-08-2009 12:07 #30
Hallo, sinds vrijdagavond voel ik me niet fit. Zaterdag de hele dag op bed gelegen en slapen. Afgelopen nacht ook flink geslapen en zou nu ook wel weer kunnen. Heb heftige keelpijn, veel moeite met slikken, maar geen koorts. Wel last van spierpijn en af en toe een zwaar hoofd. Ik ga aanstaande vrijdag op vakantie. Heb het erg druk op het werk en ivm de mooie zomeravonden van afgelopen week, heb ik minder dan 7 uur nachtrust gehad per nacht. Lijkt dit op Mexicaanse griep of hoef ik mij nergens zorgen over te maken en is het oververmoeidheid? Ik ben 29 jaar. Reactie infoteur, 09-08-2009
Hallo Joyce,

Je moet ALLE symptomen (zie bovenaan artikel) hebben wil er sprake zijn van Mexicaanse griep. Is dit het geval, dan een arts bellen. De definitieve zekerheid kan alleen maar gevonden worden via een bloedtest.

In ieder geval een prettige vakantie.

Groet, Etsel

Daan, 08-08-2009 07:52 #29
Hallo Etsel,

Fijn dat we op deze manier onze vragen kunnen stellen.
Bij mij op kantoor is een vriend langsgeweest die de Mexicaanse griep bleek te hebben. Hij kwam net terug van vakantie uit Griekenland en daar heeft hij het opgelopen. Toen hij op kantoor kwam wist hij nog niet dat hij de griep had. Wel heeft hij behoorlijk zitten hoesten, hij dacht dat het door een 'kater' kwam.
Nu hebben we zo'n 3 kwartier zitten praten, mijn vraag is, kan ik dan een besmetting hebben opgelopen?
Kan dat op deze manier?
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 08-08-2009
Hallo Daan,

Het overdragen van de Mexicaanse griep van mens op mens: praten, hoesten, niezen, handen geven, via voorwerpen.

Het kan dus inderdaad op deze manier (hoesten en praten) worden overgebracht.

Groet Stern (Etsel is afwezig i.v.m. Sjabbat)

Djamila, 07-08-2009 18:16 #28
Ik heb mijn vakantie naar Spanje met vriendinnen afgezegt. Voornamelijk omdat ik nog niet helemaal ben genezen van een andere ziekte. Ik wil natuurlijk niet een plaats op gaan zoeken waar het zoveel aanwezig is. Nu is mijn vraag, klopt het dat als je weerstand nog niet helemaal optimaal is, de mexicaanse griep erger is als je het krijgt? En natuurlijk, heb ik er goed aan gedaan om het af te zeggen? Of had ik gewoon kunnen gaan en er op hopen dat ik het niet zou krijgen?
Groeten Djamila Reactie infoteur, 07-08-2009
Het klopt dat bij minder weerstand je bevattelijker bent voor de Mexicaanse griep. Misschien dus verstandig dat je de reis hebt afgezegd. Kan geen kwaad om een echte arts daarover te raadplegen.

Groet, Stern (Etsel afwezig in verband met de Sjabbat)

Jeanett van Wiltenburg, 07-08-2009 08:57 #27
Beste,

Wi zijn twee dagen terug uit Spanje. Mijn schoonzus is bij ons geweest. Zij werd 4 dagen na thuiskomst ziek en bleek de Mexicaanse griep te hebben( zij is eerder teruggevlogen). In de week dat mijn schoonzus bij ons was is mijn man een aantal dagen ziek geweest:koude rillingen, moe, hoofdpijn. Omdat hij niet hoestte hebben we eigenlijk meer gedacht aan of zonnesteek of gewone griepklachten.
Moeten wij ons nu laten testen op de Mexicaanse griep?

Groet Jeanett Reactie infoteur, 07-08-2009
Hallo Jeanett,

Blijft lastig om via internet een diagnose te stellen. Een belangrijke symptoom is in ieder geval koorts. Daar heb je het verder niet over gehad.

Een arts opbellen kan in ieder geval geen kwaad. Ze hebben liever niet dat je langskomt i.v.m. besmettingsgevaar.

Groet, Etsel

Andrea, 06-08-2009 11:57 #26
Hallo,

Mijn dochter van 20 jaar is van afgelopen maandag terug uit salou. Daar is ze ziek geweest, woensdag 30-07 is dat begonnen. Ze had koorts, rillingen en haar lijf deed zeer met aanraken. Hoesten deed ze ook maar niet zo erg. Daar is ze naar een dokter geweest die zei dat ze oorontsteking had en heeft haar met oordruppels weer weggestuurd. Vandaag is ze voor de zekerheid nog even naar haar eigen huisarts geweest en die zei dat ze waarschijnlijk de mexicaanse griep heeft gehad… Nu heb ik ook nog een zoon van anderhalf en daar is ze dus vanaf maandag 03-08 mee in aanraking geweest. Mn zoon slaapt altijd heel goed maar de afgelopen 2 nachten is hij wakker geweest en had veel last van koud zweet. Hij heeft geen koorts en ook geen hoest. Toch maak ik me zorgen… kan het zo zijn dat me zoon ook besmet is of gaat de mexicaanse griep altijd gepaard met koorts? Reactie infoteur, 06-08-2009
Hallo Andrea,

Uw huisarts gaf aan dat er waarschijnlijk sprake is van Mexicaanse griep bij uw dochter. Het is dus niet definitief vastgesteld. Het is dan ook niet mogelijk aan te geven of uw zoon besmet is. Die zal sowieso apart moeten worden getest.

Groet, Etsel

Chantal, 04-08-2009 18:56 #25
Ik heb de Mexicaanse griep gekregen op Mallorca. Werd heel erg ziek en kreeg hoge koorts. Toen is er een Nl arts die woont op Mallorca langs gekomen en die constateerde griep. Wij zelf dachten aan de mexicaanse griep maar de arts zei dan moet je je in Nl laten testen. Ik heb dus zonder medicijnen rond gelopen met de Mexicaanse griep en heb me in Nl laten testen. Hier bleek dus dat ik het heb. Hou je zelf goed in de gaten en neem niet snel genoegen in het buitenland mnet een 'gewoon griepje'. Reactie infoteur, 04-08-2009
Dank voor het advies Chantal. Daar zullen de lezers veel aan hebben.

Verder wens ik je veel sterkte en hoop van harte dat je weer snel beter wordt.

Groet, Etsel

Eliane Kramer, 31-07-2009 13:51 #24
Hallo Etsel
Mijn moeder heeft nu ruim een week last van hoofdpijn, ze hoest regelmatig (haar longen zijn volgens haar wel schoon, klinkt droog), voelt zich grieperig. Ze is naar de huisarts geweest die een kaakontsteking constateerde en heeft daar antibiotica voor gekregen. Ze voelt zich wel iets beter, behalve als ze hoest, dat komt 'uit haar tenen'. De huisarts heeft haar niet laten onderzoeken op de Mexicaanse griep. Niemand die we kennen is nu ook grieperig. Nu ik me iets meer in deze griep verdiep vind ik toch dat de symptomen er wel erg veel op lijken. Is het terecht dat de huisarts haar niet heeft laten testen? Zou ze dat alsnog moeten doen? Ze heeft ook al een paar dagen koorts 38,5 37,5)
groeten Eliane Reactie infoteur, 31-07-2009
Hallo Eliane,

Heeft de arts ook aangegeven waarom niet? Misschien wil hij het even aanzien. Beetje vaag. Ik zou toch een test aanvragen, hoewel ik natuurlijk op afstand daar niet echt een oordeel over kan geven.

Overigens moet je moeder bij een vermoeden van Mexicaanse griep wel thuis blijven. Artsen zien liever niet dat je op spreekuur komt in verband met gevaar op besmetting van andere mensen.

Veel succes.

Groet, Etsel

Louisa, 29-07-2009 14:19 #23
Hallo Etsel

ja dat kan dat er verkeerde info opduikt maar het gaat om een bacteriele virus dus weer medicijnen erbij nu al op 10 soorten per dag maar ik hoop nu echt dat het wel gaat werken
zodat mijn kleinkinderen weer gauw bij me mogen want dat mag nu dus ooknog niet het is zeer besmettelijk maar wel blij dat het geen mexicaanse griep is

groeten Louisa Reactie infoteur, 29-07-2009
Hallo Louisa,

Ik mag hopen dat die 10 soorten medicijnen niet allemaal voor de griep is. Maar ik ben blij voor je dat het geen Mexicaanse griep is. Beterschap bij dezen.

Groet, Etsel

Louisa, 29-07-2009 10:55 #22
Hallo Etsel, Ik moet vanmiddag bellen naar de huisarts voor uitslagen. Maar nu las ik net op internet dat het niet altijd te zien is in het bloed en dat ze dan iets van je neus en keel slijmvliezen af moeten halen. Dus weten ze het dan wel na het bloedonderzoek? Reactie infoteur, 29-07-2009
Hallo Louisa,

Ik denk dat dat verkeerde informatie is. Het is niet terug te vinden op de site van het RIVM. Bovendien heeft de arts niet voor niets bloed afgenomen. Anders zou hij wel naar de slijmvliezen hebben gekeken.

Succes met de uitslag. Hopelijk valt alles mee.

Groet, Etsel

Louisa, 29-07-2009 10:00 #21
Ik heb al weken last van hoesten en koorts en echt beroerd en anti biotica gehad maar niets helpt :-(
nu weer afwachten wat de dokter vandaag wil zal voor schrijven ik wordt er wel zo moe van dat ze het niet weten en ben best wel bang dat ik de mexicaanse griep heb omdat ik heel vatbaar ben door een weerstand probleem maar ja we wachten af Reactie infoteur, 29-07-2009
Is het bloed dan niet onderzocht? Als je Mexicaanse griep hebt, zal de arts Tamiflu moeten voorschrijven.

Groet, Etsel

Willeke Koevoets, 25-07-2009 10:42 #20
Sinds vorige week zaterdag heb ik klachten. Alles doet pijn, tot aan de knokkels van mijn tenen. Rillingen over mijn hele lijf en verhoging (37.5C). Heb sinds donderdag de constatering van longontsteking (waarvoor Azytromicine), zijn dit klachten van Influenza A? Ik hoest nog steeds. Reactie infoteur, 25-07-2009
Ga naar een dokter bij verschijnselen van longontsteking met koorts, kortademigheid en bloedig sputum. Hij zal u een antibiotica kuur voorschrijven. Het kan gewone influenza A zijn, maar kan ook voorkomen bij Mexicaanse griep.

Groet en beterschap,

Stern (namens Etsel die afwezig is i.v.m. de sjabbat)

Irma, 24-07-2009 23:16 #19
Sinds gisteren is mijn man erg ziek. Hij heeft hoge koorts, koude rillingen, zijn keel is erg opgezwollen en hij kan niets binnen houden. Vanmorgen hebben we telefonisch contact gezocht met de huisarts. Die heeft aan de hand van ons verhaal Broxil voorgeschreven, in de veronderstelling dat het een keelontsteking is. Mijn man is vorige week naar Milaan geweest en afgelopen week naar Brussel en Luik. Maak ik me te veel zorgen? Hij hoest immers niet… Reactie infoteur, 25-07-2009
Hallo Irma,

Telefonisch consult lijkt me niet handig. Voor Mexicaanse griep zal bloed moeten worden afgenomen en dat moet in het laboratorium onderzocht worden.

Groet,

Stern (vervanger van Etsel die i.v.m. sjabbat niet kan reageren)

Geert-Jan, 24-07-2009 10:17 #18
Mijn zoon is op Mallorca ziek geworden: koorts, hoofdpijn, diarree en flink hoesten. :-( Is ook ziek thuis gekomen en naar de huisarts gegaan. Wij dachten meteen aan de Mex-griep maar de huisarts constateerde geen koorts, waarschijnlijk 'een bacterie' en gaf een antibiotica cuur + een buisje voor faeces-onderzoek. Inmiddels is-ie aan de beterende hand :-) maar de hoest blijft nog wel aanwezig. Reactie infoteur, 24-07-2009
Dat is goed nieuws. Ja het is erg lastig om uit te zoeken of het gaat om Mexicaanse griep of de gewone griep, althans voor een leek. De symptomen lijken erg op elkaar.

Zorg trouwens dat uw zoon bij de antibiotica kuur ook vitamine C gebruikt. Dit bevordert het herstelproces. Zie verder hier: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/39651-mexicaanse-griep-griep-verhoog-weerstand-met-vitamine-c.html

Groet, Etsel

Sander, 23-07-2009 21:23 #17
Ook ik ga me nu een beetje zorgen maken. Heb sinds vandaag last van keelpijn, soms hoesten. Ineens knallende hoofdpijn en na een minuut is dit weer weg. Ben gisteren jarig geweest en dus veel handen geschut. :-( Ik bekijk het nog een dag en anders ga ik maar even naar de huisarts. Reactie infoteur, 24-07-2009
Nog gefeliciteerd met je verjaardag. Zo te lezen denk ik niet zo snel aan Mexicaanse griep.

Groet, Etsel

Angelique van der Sterren, 22-07-2009 19:27 #16
Mijn zoon heeft op het werk een man ingecheckt uit Amerika, die enkele uren daarna alle symptonen van de Mexicaanse grieo vertoonde en vervolgens in quarantaine zit tot de uitslag morgenmiddag rond 5 uur bekend is. Wat kunnen wij op dit moment doen om er zeker van te zijn dat mijn zoon en het hele gezin niet besmet raken? Reactie infoteur, 22-07-2009
Het beste is een arts te raadplegen. Ik denk dat de GGD sowieso snel personen zal opsporen die in contact zijn geweest met deze besmette man. Men wil verspreiding zoveel mogelijk voorkomen.

Sterkte.

Groet, Etsel

Joy, 22-07-2009 18:41 #15
Wees er toch niet zo bang voor, ik ben met een vriendin op vakantie geweest die het heeft, die heeft 2 dagen slecht gevoelt, en voelt zich nu helemaal beter, toen kreeg ik ook een griepje, uit voorzorg de medicatie gekregen, en ik zit nu al vanaf maandag thuis om niemand te besmetten. daarbij weet bijna iedereen dat wij het waarschijnlijk hebben, en worden nu gewoon behandeld als afgrijselijke beesten. Iedereen zal het op den duur wel krijgen, en veel anders dan een gewone griep is het niet. Ik voel me kiplekker! Tuurlijk voor de zwakkeren kan het gevaarlijk zijn, en daarom offer ik mij ook op op thuis te blijven zitten, maar de gewone griep is ook gevaarlijk voor mensen die wat zwakker zijn. Reactie infoteur, 22-07-2009
Ik denk dat angst inderdaad geen goede raadgever is. Maar alertheid is wel geboden. Het is belangrijk dat de Mexicaanse griep niet een halve samenleving plat gaat leggen. Ook is het belangrijk dat de zwakkeren hier niet aan onder doorgaan. Vandaar dat ieder zijn/haar verantwoordelijkheid moet nemen om de ander niet te besmetten.

Ik denk dat het heel goed is dat je nu eventjes in 'quarantaine' leeft. Is niet prettig, maar wel sociaal van je om andere mensen niet te besmetten. Het lijkt me namelijk geen prettig idee wanneer je iemand besmet en deze persoon de griep niet overleeft.

In ieder geval beterschap toegewenst en hopelijk ben je er snel weer bovenop.

Groet, Etsel

Natas, 22-07-2009 09:07 #14
Ik heb al een aantal maanden last van een droge hoest, omdat ik ook hooikoortspatiënt denk ik dat het daar mee te maken heeft. Koorts heb ik niet, wel heel erge vermoeidheid en spierpijn. Toch maak ik me een beetje zorgen. Reactie infoteur, 22-07-2009
Ik denk dat je je geen zorgen hoeft te maken. De Mexicaanse griep heeft toch wat andere symptomen.

Groet, Etsel

Sylvia, 21-07-2009 15:52 #13
Beste Etsel, mijn dochter heeft bijna alle symptomen op dit moment, alleen die droge hoest niet is het dan toch verstandig om de dokter te verwittigen en het na te laten kijken of het misschien toch mogelijk zou kunnen zijn, want ik maak me wel erg ongerust om haar omdat dat twee dagen geleden ineens begonnen is na een bezoek in het ziekenhuis hoeft verder niets te betekenen maar toch, je bent toch erover na aan het denken, wat denk jij ervan? Reactie infoteur, 21-07-2009
Beste Sylvia,

Bij twijfel altijd naar de huisarts gaan, vooral omdat het lastig van gewone griep te onderscheiden is.

Beterschap aan je dochter toegewenst.

MVG,

Etsel

Lizzy, 08-07-2009 11:46 #12
Beste Etsel,

Vorige week heb ik 2 dagen plat gelegen met koorts, keelpijn, spierpijn en hoofdpijn. Ik was op vakantie in Griekenland en heb me daar niet laten onderzoeken. Na 3 dagen voelde ik me weer beter, maar toen kwam het hoesten, dat doe ik nu nog wel een beetje (af en toe hoestbui), maar ben/voel me verder niet ziek. Gewoon een griepje geweest?

Groeten, Lizzy Reactie infoteur, 08-07-2009
Beste,

Lijkt inderdaad op een griep. Is altijd moeilijk te zeggen of het Mexicaanse griep is, omdat zoiets alleen in het laboratorium onderzocht kan worden. Dus mocht je twijfelen, dan even naar een arts gaan luidt mijn advies.

Groet, Etsel

Romina, 07-07-2009 04:57 #11
Hallo, sinds vandaag heb ik erge last van hoofdpijn, erge moeheid, heel erg last van rillingen tot klappertanden toe, pijn aan de spieren in nek, rug etc., koorts. Ik heb er zo'n last van dat ik niet eens kan slapen. Het nemen van een paracetamol helpt niet. Wel een droge mond, maar nog geen lange hoestbuien.

Wat moet ik doen? Moet ik even naar de dokter, of het nog even afwachten.
Groeten, Romina Reactie infoteur, 07-07-2009
Hallo Romina,

Ik hoor van meer mensen dat ze griep hebben momenteel. Ga voor de zekerheid maar naar de arts, kan nooit kwaad.

Veel beterschap toegewenst.

Groet, Etsel

Etienne, 04-07-2009 10:59 #10
Hallo, mijn broer heeft sinds een paar dagen, griep (volgens de dokter) hij heeft wél koorts, dichte neus en hoest de longen uit zijn lijf, ik ben vanmorgen (op de koorts na) met dezelfde symptonen wakker geworden, zou ik me zorgen moeten maken? Mijn broer werkt in een distrubutie centrum waar veel mensen uit het buitenland werken.
Mvg, Etienne Reactie infoteur, 05-07-2009
Zorgen over de gewone griep of de Mexicaanse griep? Als je broer gewone griep heeft volgens de dokter dan heb jij dat waarschijnlijk ook als je door hem bent aangestoken. Mocht je het niet zeker weten, dan ook maar even naar de arts.

Groet, Etsel

Karina, 22-06-2009 22:44 #9
Ik vind dat iedereen nu al ingeeint moet worden als ze nu al verwachten dat het in het najaar een griep golf ga geven ik heb al een lekkere weerstand wat zo goed is als me schoenen :-( Reactie infoteur, 23-06-2009
Hallo Karina,

Helaas bestaat er op de markt nog geen vaccin. Het Zwitsers bedrijf Novartis heeft er wel één ontwikkeld, maar deze kan pas in het najaar op de markt komen.

Een gewone griepprik helpt niet.

Groet, Etsel

Jenna L., 22-06-2009 16:32 #8
Hallo,

ik heb last van : koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, moeheid en de droge hoest begint een beetje te komen…

:-( Ik heb ook keel pijn gehad gisteren, maar dat is nu over…
Koort gaan we dadelijk opmeten. Ik ben trouwens 10 jaar.
:-) Reactie infoteur, 22-06-2009
Ga je ook nog naar een arts als je koorts hebt?

Diana, 16-06-2009 13:18 #7
Zoals veel Nederlanders gaan wij in Europa (per auto) op vakantie. Zijn er in de vakantielanden zoals; Hongarije, Kroatië en Italië ook voldoende virusremmers beschikbaar? Kunnen toeristen deze ook aanschaffen bij de eerste symtomen of is het verstandiger om voor vertrek hier in Nederland, al dan niet op recept, Tamiflu te kopen? Reactie infoteur, 16-06-2009
Volgens mij wordt Tamiflu alleen maar verstrekt zodra de symptomen van de Mexicaanse griep bij de patiënt zijn geconstateerd.

Of er in andere landen Tamiflu beschikbaar is kunt u het beste vragen aan het RIVM.

Groet, Etsel

Joosje van Velzen, 15-06-2009 18:09 #6
Is het ook bekend of er inentingen tegen de griep komen voor de kwetsbaardere mensen?
Ik heb b.v. een chronische vorm van kanker en kan er niet veel meer bij hebben. Reactie infoteur, 15-06-2009
Als er een vaccin is (misschien is die er al - ontdekt door een Zwitser bedrijf) zal inenting mogelijk zijn. Tot nu toe wordt het met Tamiflu (een medicijn) behandeld.

Verder verwijs ik u naar de site van het RIVM.

Veel sterkte met uw ziekte (kanker) toegewenst. Hopelijk herstelt u snel van die verschrikkelijke ziekte, ondanks het chronische karakter ervan.

MVG, Etsel

Johan, 15-06-2009 17:05 #5
Is deze griep nou gevaarlijker als de 'gewone' griep?
Ik heb nou vier dagen griep gehad, nu alweer herstellend. Maar geen koude rilingen of langdurige droge hoest. Wel koorts en hoofdpijn gehad. Nu nog spierpijn en vermoeid.
Zal waarschijnlijk een gewoon griepje geweest zijn, niet? Reactie infoteur, 15-06-2009
De Mexicaanse griep is inderdaad gevaarlijker omdat er nog geen vaccin voor is, hoewel een Zwitsers bedrijf een paar dagen geleden gemeld heeft dat er een vaccin is. Ook is het met Tamiflu goed te behandelen.

Er zijn meerdere mensen die momenteel last hebben van gewone griep. Daarvan is geen epidemie. Maar mensen worden hierdoor wel zenuwachtiger omdat ze het nu snel in verband brengen met de Mexicaanse griep.

Ik hoop niet dat de mensen in Nederland in paniek raken door de berichtgeving over de Mexicaanse griep zoals in het buitenland.

Groet, Etsel

Daisy, 15-06-2009 12:19 #4
Mijn moeder heeft last van alle sympthonen :( Ze is erg ziek nu al 3 dagen ze kan amper lopen van de spierpijn en alles doet zeer aan der hoofd. Ze kan alleen maar hele dagen liggen. We hebben de dokter al gebelt maar ze mag daar niet langskomen nu worden we vanmiddag teruggebeld :( het duurt allemaal zo lang! Reactie infoteur, 15-06-2009
Wat kan ik anders doen dan je moeder (en de rest van de familie) bij dezen sterkte te wensen. Hopelijk is het niet de Mexicaanse griep, maar een gewone (desondanks vervelende) griep.

Groet, Etsel

Mark, 15-06-2009 10:36 #3
Mijn dochter hoest de longen uit haar lijfje. Vreselijk. Maar zijn de syptomen of of, of is het een tal van de symptomen? Verder heeft ze geen koorts oid. Reactie infoteur, 15-06-2009
Het gaat om alle symptomen. Maar ook bij vreselijk hoesten lijkt het me verstandig naar een arts te gaan. Het kan natuurlijk ook iets anders zijn dan Mexicaanse griep.

Groet, Etsel

Jan van Nuenen -. Groningen (Stad )., 15-06-2009 07:50 #2
Als ik het artikel goed heb gelezen dan mag ik toch tot de conclusie komen dat er vrijwel geen verschil in symtomen is met de 'gewone' griep waar wij af en toe mee hebben te maken. Dat maakt het lastig om te beslissen of je je wel of niet moet laten onderzoeken als je hoofd - en spierpijn hebt, en vermoeid bent. Symtomen zijn dus aardig algemeen.
Maar misschien moet je - wanneer je er ook koorts bij hebt - zeker laten onderzoeken. Nou, laten we hopen dat de ziekte snel onder contrôle is door alle aandacht die het van specialisten krijgt. Reactie infoteur, 15-06-2009
Hoewel ik geen expert ben, denk ik dat het verstandig is je te laten onderzoeken als je griep hebt in een periode wanneer er geen gewone griepepidemie is. Dan zou het verdacht kunnen zijn, vooral nu in de zomer.

Groet, Etsel

Bettina Lamain, 14-06-2009 22:09 #1
Hallo, vorige week donderdag heb ik tegenover iemand gezeten die net terug kwam van vliegveld amsterdam vanuit mexico. Mijn dochter is nu neusverkouden heeft keelpijn en moet hoesten. Is dit toeval? Ik heb zelf tot nu toe geen klachten. Reactie infoteur, 14-06-2009
Hallo,

De kenmerken van de ziekte zijn: koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, moeheid en droge hoest die lang kan aanhouden. Het lijkt er niet op dat je dochter dit heeft. Maar het kan nooit kwaad om even bij de arts langs te gaan.

Sterkte!

Groet, Etsel

Infoteur: Etsel
Laatste update: 03-04-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Special: Mexicaanse griep
Bronnen en referenties: 20
Reacties: 126
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!