Risico op kanker: is kanker erfelijk of besmettelijk?

Risico op kanker: is kanker erfelijk of besmettelijk? Heelwat mensen stellen zich de vraag of kanker erfelijk is. Ze maken zich ongerust omdat een familielid getroffen werd door kanker en vragen zich af of ook zij - omwille van erfelijkheid - ooit aan de beurt zullen zijn. Vermits ongeveer één op drie mensen ooit met kanker te maken krijgt, is de kans groot dat in dezelfde familie meer dan één persoon getroffen wordt. Door middel van een onderzoek naar genetische afwijkingen kunnen aanwijzingen voor het risico op kanker aan het licht gebracht worden. Een andere vraag die je vaak hoort is: is kanker besmettelijk? Het antwoord op die vraag is een heel stuk eenvoudiger.

Risico op kanker

Kanker is een ziekte die meer en meer voorkomt. In Europa krijgt zowat één op drie personen met deze ziekte te maken, wat relatief veel is. Binnen dezelfde familie is het dus goed mogelijk dat meerdere mensen ermee te maken krijgen. Ook veel oudere mensen worden getroffen door kanker: hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je door deze ziekte getroffen wordt. Dit komt onder meer doordat het immuunsysteem met het vorderen van de jaren verzwakt. Hierdoor heeft het lichaam van oudere mensen minder weerstand om zich tegen ziekte-indringers te verweren. Maar wanneer een ouder familielid aan kanker bezwijkt, hoef je nog niet automatisch van erfelijkheid te spreken wanneer er even later ook een jonger familielid kanker krijgt.

Erfelijk

Genetische afwijkingen

In de loop der jaren is er heelwat onderzoek verricht naar de erfelijkheid van kanker. De meeste onderzoeken konden geen duidelijke conclusies naar voren brengen in verband met de erfelijkheid van kanker. Nochtans werden er enkele interessante vaststellingen gedaan. Ten eerste konden tal van wetenschappelijke onderzoeken wereldwijd aan het licht brengen dat kanker te maken kan hebben met bepaalde genetische afwijkingen. Mensen die die bepaalde genetische afwijkingen hebben, lopen een grotere kans om kanker in hun lichaam te ontwikkelen.

Afwijkingen overdragen

Nochtans kan daaruit niet afgeleid worden dat mensen met die afwijkingen automatisch kanker zullen ontwikkelen. Bovendien weet men dat de kans dat die erfelijke afwijking op het nageslacht wordt overgedragen ongeveer 50 % is. Wie drager is van die genetische afwijking heeft dus één kans op twee om die over te dragen op zijn kinderen. De kinderen hebben dus ook weer één kans op twee om die afwijking niet over te nemen, als je het positief bekijkt.

Kanker en familie

Medisch onderzoek

Als er in eenzelfde familie meerdere gevallen van dezelfde kanker voorkomen, dan kan de arts de mogelijkheid van een erfelijke oorzaak gaan onderzoeken. Bij dat medisch onderzoek zullen heelwat vragen gesteld worden aan de patiënt, waarbij de verschillende gevallen van de kanker binnen de familie kunnen vergeleken worden.

Verband tussen kankergevallen

De arts zal dan proberen om verbanden te leggen tussen de kankerpatiënten, door een schema te maken van de verschillende gegevens zoals bijvoorbeeld de leeftijd waarop de kanker zich heeft ontwikkeld, het type van de kanker en de graad van verwantschap van de patiënten. Aan de hand van de bevindingen die de geneesheer maakt, kan dan eventueel overwogen worden om verder onderzoek te verrichten op genetisch vlak.

Is kanker besmettelijk?

Niet alleen omtrent de erfelijkheid stellen mensen zich vragen, ook over de besmettelijkheid van kanker worden al eens ongeruste vragen gesteld. Wat dat betreft is het antwoord duidelijk: kanker is niet besmettelijk. Hierbij is het contact met de betreffende persoon van geen belang: ook bij intieme contacten kan kanker niet overgedragen worden.

Lees verder

© 2009 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Erfelijkheid en kankerKanker is een veelvoorkomende ziekte. In de meeste families worden wel één of meer leden getroffen door kanker. Dit kan…
Retinoblastoom: zeldzame oogziekte bij kinderenRetinoblastoom: zeldzame oogziekte bij kinderenOnderzoek van het VU medisch centrum heeft uitgewezen dat kinderen met de erfelijke vorm van de oogziekte retinoblastoom…
Het erfelijkheidsonderzoek bij borstkankerBorstkanker (ook wel mammacarcinoom genoemd) is een veelvoorkomende vorm van kanker in Nederland. Volgens de huidige sta…
Dementie: ErfelijkheidOnderzoek naar de erfelijkheid van dementie heeft de laatste tijd nieuwe inzichten opgeleverd. Erfelijke factoren zijn b…

Kanker vroeg opsporen: voordelen voor behandeling & genezingKanker vroeg opsporen: voordelen voor behandeling & genezingKanker is een ziekte die zich als een lopend vuurtje in je lichaam kan verspreiden. Kanker kan zo snel toeslaan dat er g…
RSI, burn-out en OPS: loopt u risico?RSI, burn-out en OPS: loopt u risico?OPS, Burn-out, RSI. Ze worden gezien als relatief 'nieuwe' beroepsziekten, maar het is eerder zo dat de bekendheid groei…
Bronnen en referenties
  • http://www.allesoverkanker.be/soorten-kanker (geraadpleegd op 23/05/2016).

Reageer op het artikel "Risico op kanker: is kanker erfelijk of besmettelijk?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Lua, 14-02-2017 06:42 #1
Zou kanker iets met een verkeerd geheugen te maken kunnen hebben? Als je een wondje hebt gehad en is gaan genezen groeit ie ook niet verder dan nodig. Je krijgt er geen extra stukje huid bij als je een wondje aan je vinger hebt. Ik ben blij dat er medicijnen zijn. Maar wordt er wel voldoende gezocht naar de oorzaak van kanker? Hopelijk gaat men ook eens onderzoeken of er een verband is tussen verkeerd geheugen en kanker. Je lichaam heeft een geheugen en is ook bewezen. Misschien ligt daar wel een sleutel om kanker aan te pakken.

Infoteur: Verdanov
Laatste update: 01-05-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Special: Kankerbestrijding
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!