nieuws uitgelicht

Israëlische studie: stoppen van schizofrenie voor het begint

Israëlische studie: stoppen van schizofrenie voor het begint Volgens een studie van de Universiteit van Tel Aviv in Israël kan schizofrenie gestopt worden voordat de symptomen beginnen. Vroegtijdig ingrijpen kan voorkomen dat de ziekte zich volledig ontwikkelt. Professor Ina Weiner van het departement psychologie meent dat een medicijn als clozapine al eerder toegepast kan worden als biologische afwijkingen in de hersenen ontdekt worden voordat de symptomen zich manifesteren. Zo blijkt dat een infectie in de baarmoeder de ziekte kan veroorzaken.

Proeven met ratten

Weiner en haar team hebben proeven genomen met zwangere ratten door ze een virus toe te dienen die schizofrenie-achtige verschijnselen geven bij de nakomelingen. Deze methode simuleert moederlijker infectie tijdens de zwangerschap dat een bekende risicofactor is voor schizofrenie. Weiner toonde aan dat de nakomelingen van de rat normaal waren bij de geboorte en gedurende de puberteit. Maar in het beginstadium van volwassenheid vertoonden de dieren, net als bij mensen, schizofrenie-achtige symptomen.

Hersenscans en gedrag

Weiner onderzocht hersenscans en gedrag. Ze ontdekte afwijkende ontwikkeling van de laterale ventrikels en de hippocampus in de ratten met 'schizofrenie'. Deze ratten met een verhoogde risico zouden medicijnen gegeven kunnen worden om hun hersenen te behandelen. Behandeling met resperidon (risperdal) en clozapine toont aan dat de laterale ventrikels en de hippocampus weer normaal werden. De werking ervan werkt het best wanneer het in de puberteit wordt gegeven enkele maanden voordat de ratten volwassen worden.

Op dit moment worden antipsychotica alleen voorgeschreven wanneer de symptomen aanwezig zijn. Weiner en haar collega's geloven dat een goede voorspellingsmethode gekoppeld met een lage dosis medicatie gedurende de pubertijd kan voorkomen dat schizofrenie zich ontwikkelt bij de risicogroepen. Weiner is al met onderzoek begonnen het punt te bepalen waarop veranderingen in de hersenen kunnen worden ontdekt.

Oestrogeen hormoon

Parallel aan dit onderzoek heeft Weiner ook ontdekt dat het vrouwelijke hormoon oestrogeen mogelijk kan werken als beschermer gedurende de menopauze van vrouwen die kwetsbaar zijn voor schizofrenie. Oestrogeen therapie is lang een controversiële behandeling geweest voor de symptomen van menopauze, maar het blijkt dus mogelijk een positief effect te hebben voor vrouwen met een risico voor schizofrenie.

“Antipsychotica zijn minder effectief gedurende perioden met weinig oestrogeen in het lichaam, na de geboorte en gedurende de menopauze. Nu tonen onze pre-klinische resultaten aan waarom dat misschien gebeurt,” zegt Weiner. “Ons onderzoek linkt schizofrenie en haar behandeling met de oestrogeen niveaus.” Het herstellen van normale niveaus van oestrogeen kan werken als beschermer voor vrouwen die in de menopauze zitten en kwetsbaar zijn voor schizofrenie.

De bevindingen van professor Ina Weiner zijn terug te vinden in de wetenschappelijk bladen Biological Psychiatry (het eerste onderzoek over vroegtijdig ingrijpen) en Psychopharmacology (het tweede onderzoek over estrogeen)
© 2010 - 2021 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: SchizofrenieAandoening: SchizofrenieSchizofrenie komt best veel voor. Ongeveer 1 op de 100 mensen krijgen ermee te maken. Lees hier onder over de aandoening…
Schizofrenie, een psychische aandoeningSchizofrenie Een psychische aandoening die behoorlijk ernstig is. Mensen horen stemmen, zien andere dingen dan de werkel…
Kan cannabis schizofrenie veroorzaken?Kan cannabis schizofrenie veroorzaken?Schizofrenie is een psychische aandoening die voorkomt bij ongeveer 1 op de 100 mensen. Symptomen kunnen zich bijvoorbee…
Schizofrenie: aandoening met verstoord realiteitsbesefVan schizofrenie wordt vaak onterecht gezegd dat het gaat om mensen met een gespleten persoonlijkheid. Alsof ze twee per…

CVS of Chronisch vermoeidheidssyndroomChronische vermoeidheid is een onduidelijke klacht die vaak moeilijk te definiëren en te behandelen is. Er bestaan ook v…
Huidkanker: behandeling en verschillende soortenHuidkanker: behandeling en verschillende soortenHuidkanker komt tegenwoordig veelvuldig voor, en de leeftijd waarop mensen het krijgen wordt steeds lager. Oorzaak is he…
Bronnen en referenties
  • Clozapine Administration in Adolescence Prevents Postpubertal Emergence of Brain Structural Pathology in an Animal Model of Schizophrenia , 03 September 2009 Yael Piontkewitz, Yaniv Assaf, Ina Weiner Biological Psychiatry 1 December 2009 (Vol. 66, Issue 11, Pages 1038-1046)
  • Israel21c
Jehoeda (1.613 artikelen)
Laatste update: 29-09-2021
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.