Ouderenzorg: artrose, osteoporose, diabetes mellitus

Ouderenzorg: artrose, osteoporose, diabetes mellitus Ouderen kennen een aantal typische ziekten die bij hen vaker voorkomt dan bij jongeren. Zo'n 400.000 ouderen hebben last van artrose en is daarmee één van de meest voorkomende chronische aandoeningen. Osteoporose komt minder vaak voor: zo'n 30.000 gevallen en dan voornamelijk bij vrouwen. Diabetes mellitus komt bij zo'n 300.000 ouderen voor. Ook hier zijn de vrouwen in de meerderheid.
Dit artikel is een bewerking van het artikel 'Somatische aandoeningen: chronische ziekten' van Sophia de Rooij en Tineke van der Kruk.

Artrose bij ouderen

symptomen

Bij artrose vindt afbraak van het kraakbeen plaats en vormt nieuw bot aan de gewrichtsranden. Het bot dat daar onderligt verhardt waardoor het oppervlak van het gewricht ruwer wordt. In het begin zijn kraakgeluiden te horen en voelt het knisperig aan. Later ontstaan pijnlijke klachten bij bewegen en belasten van gewrichten die zijn aangedaan. Op den duur voelt men zelfs de klachten tijdens rust.

Bij iedere oudere vindt verandering van het kraakbeen plaats, alleen verschilt de mate per individu. Er zijn drie stadia: preklinische stadium, klinisch stadium en decompensatie stadium. Er kunnen op verschillende plekken artrose plaatsvinden, o.a.: heupen, knieën, rug en hals.

behandeling

Er zijn geen medicijnen tegen. Het gaat voornamelijk om pijnbestrijding en beschermende maatregelen. Wanneer het gewricht zodanig is aangetast kan operatieve correctie nodig zijn.

zorg

Mensen met artrose moeten de ziekte vooral accepteren. Zij zijn wel afhankelijk van hulp geworden bij de dagelijkse beslommeringen omdat de mobiliteit is aangetast.

Osteoporose bij ouderen

symptomen

Een heupfractuur is vaak de eerste aanwijzing van osteoporose. Er vinden acute pijnklachten plaats in de rug. Deze duren ongeveer drie weken waarna een lange periode volgt van minder pijnlijke klachten. De patiënt heeft vaak een holle rug en bolle buik. Vaak is er een voorovergebogen houding.

behandeling

 • beweging
 • veel zuivelproducten
 • veel zon
 • medicatie (calcium, vitamine D en bifosfonaten)
 • oestrogenen (hormonen voor vrouwen in de menopauze)

zorg

Verpleegkundigen moeten tijdig een delier signaleren en maatregelen treffen. Ook dient vallen voorkomen te worden.

Diabetes mellitus bij ouderen

oorzaken

De reactie snelheid waarmee de alvleesklier om de concentratie glucose in het bloed reageert neemt af. Bij type 1 is sprake van afbraak van bepaalde cellen in de alvleesklier (eilandjes van Langerhans) waardoor geen insuline meer wordt gemaakt. Er is sprake van toenemende dorst en zeer frequente toiletgang. Bij type 2 is er sprake van een vertraagde insulinesecretie door de alvleesklier en van insulineresistentie in de weefsels die normaal gesproken glucose opnemen. Er is een verhoogde aanmaak en uitscheiding van glucose door de lever. Kenmerkend is de gewichtstoename van de patiënt (vaak wordt daardoor de ongevoeligheid voor insuline vergroot). Ook kan sprake zijn van erfelijke factoren en auto-immuumoorzaken.

diagnose en behandeling

Diagnose op basis van een nuchtere waarde van glucose in het bloed of twee uur na de maaltijd. Bij type 2 kan een dieet volstaan en meer lichaamsbeweging. Wanneer dit niet voldoende is dan wordt medicatie toegepast: amaryl, diamicron, rastinon, daonil. Er kunnen wel bijwerkingen optreden: verwardheid, agressie, sneller vallen. Er moet dan extra glucose worden toegediend (in de vorm van een boterham met zoet beleg of limonade).

Complicaties op lange termijn zijn:
 • diabetische nefropathie
 • vaatlijden door atherosclerose
 • virusklachten
 • diabetische neuropathie
 • diabetische voet

zorg

Educatie en psychosociale begeleiding is belangrijk: de ziekte grijpt diep in iemands leven in.

Ouderen moeten veel vitaminen gebruiken

Veel ouderen hebben een tekort aan vitaminen. Dit is een groot probleem. Helaas schrijven veel artsen vaak medicijnen voor die nogal wat bijwerkingen hebben. Op grond van eigen ervaring (zorg voor een oude moeder) pleit ik voor veel vitamines. Ook in geval van bovenstaande ziektes kan het gebruik van vitamines klachten helpen te verminderen. Solgar is een heel goed en betrouwbaar merk. Solgar is wel prijzig. Dus u kunt ook voor een goed alternatief kiezen zoals PharmaNord.

Wanneer u van mening bent dat vitaminen u veel geld kosten, bedenk dan wel dat verslechtering van uw gezondheid u nog veel meer geld en extra zorg kan kosten. Bovendien lijden fysieke klachten ook nog eens tot psychische klachten (depressie, etc.). Maak wat extra geld vrij voor vitaminen en mineralen door te bezuinigen op luxe goederen (goedkopere vakantie of auto bijvoorbeeld).

algemeen – dagelijks vitamine gebruik

 • Multi vitaminen-mineralen tablet – Gebruik deze elke dag. Een goede is Solgar Formula VM-75 als algemene ondersteuning bij een gezonde levensstijl, voor meer energie.
 • Visolie – Gebruik elke dag een tablet. Het heeft vele functies (goed voor geheugen, tegen depressies, diabetes, etc.). Solgar Super Cod Liver Oil Complex is een goed aanvulling op een multi vitaminen-mineralen complex; het bevat omega-3 vetzuren en vitamine D.
 • Q10 – Gebruik iedere dag een tablet. Het geeft u veel energie en is goed voor uw hart.

vitaminen bij artrose en osteoporose

 • LitoFlex - is gebaseerd op rozenbottelpoeder en werkt erg goed!
 • Kaneel met honing - helpt om de pijn te bestrijden bij artrose.
 • Duivelsklauw – Solgar Devil’s Claw (Duivelsklauw) wordt ingezet voor behoud van soepele gewrichten.
 • Vitamine K – Solgar Vitamine K-2 (MK-7) 100 µg zorgt voor een goede bloedstolling en helpt bij handhaven van sterke botten.
 • Vitamine D – Solgar Vitamin D-3 1000 IE is de beste vorm van vitamine D. Vooral voor ouderen die weinig in de zon komen is dit belangrijk. Vitamine D heeft nog vele andere functies zoals het bestrijden van virale en bacteriële infecties, diabetes, etc.
 • Calcium/magnesium – Solgar Calcium/Magnesium wordt gebruikt voor het handhaven van sterke botten.

vitaminen bij diabetes

 • Visolie – zie bij algemeen hier boven. Solgar Super Cod Liver Oil Complex is een goed aanvulling op een multi vitaminen-mineralen complex; het bevat omega-3 vetzuren en vitamine D.
 • Diabetes – Solgar Vitamin D-3 1000 IE is de beste vorm van vitamine D.
 • Vitamine B12 – Solgar Vitamin B-12 1000 µg

Lees verder

© 2010 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EHBO en veiligheid ouderen; maatregelen voor fitte ouderenEHBO en veiligheid ouderen; maatregelen voor fitte ouderenOmdat mensen steeds ouder worden krijgen ze te maken met ouderdomsgerelateerde problemen. Om deze problemen te lijf te g…
Behandeling van artrose, artritis en osteoporoseBehandeling van artrose, artritis en osteoporoseReuma is over het algemeen een veel voorkomende ziekte. Ook de behandeling van reuma heeft de voorbije jaren een grote v…
Suikerziekte: Heb ik diabetes?Suikerziekte: Heb ik diabetes?Diabetes, ook wel suikerziekte, komt steeds vaker voor. In Nederland hebben een miljoen mensen diabetes; minstens een kw…
Aandoening: ArtroseAandoening: ArtroseArtrose is een aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten. Het wordt ook wel slijtage genoemd en komt vooral bij oude…

Verschijnselen bij het optreden van koortsBij een lichaamstemperatuur van 38 graden en hoger is er sprake van koorts. Koorts is zelf geen ziekte, maar een symptoo…
Ouderenzorg: hart- en longziekte, beroerte, ziekte ParkinsonHartfalen komt regelmatig voor bij ouderen. Dit zal toenemen door vergrijzing, langere overleving na een hartinfarct en…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Almadrava, Pixabay
 • Somatische aandoeningen: chronische ziekten (artikel) - Sophia de Rooij en Tineke van der kruk
 • Solgar website
Jehoeda (340 artikelen)
Laatste update: 01-12-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.