Keelontsteking (faryngitis)
Keelontsteking gaat meestal samen met keelpijn en koorts. Soms ook met hoofdpijn, diarree, buikpijn en/of braken. Een keelontsteking kan een aandoening op zich zijn, maar gaat vaak samen met een verkoudheid, griep of een andere ziekte. Meestal geneest de infectie spontaan en gaat het na een dag of vijf over.
Symptonen:
- Pijnlijke of rode, rauwe keel
- Moeite met spreken en slikken
- Gevoelige, opgezette lymfeklieren in de hals
- Koorts, hoofdpijn, oorpijn
Bij keelontsteking is het eerste gedeelte van de keel achter in de mondholte tot aan het strottenhoofd ontstoken. Meestal is de oorzaak een virus en soms een bacterie-infectie bij verkoudheid, griep of bijholtenontsteking. Keelontsteking is zelden ernstig en komt veel voor. Meestal wordt het na een dag of 5 minder en volledig herstel is na een dag of 10. Een behandeling is dan niet nodig. Wel kunt u pijnstillers nemen om pijn en ongemak te verminderen. Ook het nemen van keelpastilles kan verlichting bieden. Soms kunnen de weefsels in de keel zo sterk opzwellen dat het de ademhaling belemmerd. Ook moet een streptokokken infectie met antibiotica worden behandeld om complicaties te voorkomen.
Oorzaken
- De meeste gevallen worden veroorzaakt door een virusinfectie
- Ongeveer 5 procent van de gevallen is een bacteriële (streptokokken) infectie of een ander micro-organisme de oorzaak
- Sommige gevallen worden veroorzaakt door irritatie van de luchtwegen: overmatig alcoholgebruik, roken, giftige dampen of vervuilde, droge of stoffige lucht.
- Hardnekkige infecties elders in het hoofd, in bijholten of in de mond, kunnen een langdurige keelontsteking veroorzaken.
Preventie
- (Sigaretten)rook vermijden, niet teveel alcohol of andere stoffen nuttigen die de keel irriteren.
- Een luchtbevochtiger of luchtzuiveraar kan nuttig zijn als stof of droogte de keel irriteren.
Behandeling
Voor diagnose van streptokokken of andere bacteriën wordt een uitstrijkje uit de keel op kweek gezet.
- Keelpijn en koorts worden met pijnstillers als asperine behandeld. Gorgelen met warm zout water (1/2 theelepel per glas) of een antiseptisch gorgelmiddel kan tijdelijk verlichting bieden. Ook keelpastilles helpen vaak.
- Antibiotica worden voorgeschreven bij bacteriële keelontstekingen. Bij een streptokokkeninfectie moet de medicatie minstens 10 tot 14 dagen worden ingenomen, ook al zijn de verschijnselen verdwenen. Streptokokken kunnen acute reuma veroorzaken, met gevaar voor de hartkleppen.
- Virusinfecties gaan vanzelf over. Behandeling is gericht op verlichting van de klachten
- Niet roken, geen alcohol gebruiken
- Keelontsteking door overbelasting van de keel, blootstelling aan giftige dampen, luchtvervuiling of chemicaliën kan alleen worden behandeld door te zorgen dat men er niet meer mee in aanraking komt.
- Belangrijk is dat u de kwaal uitziekt. Op deze manier is de kans klein op herhaling en besmet u geen anderen.
- Drink voldoende en/of neem regelmatig een snoepje zodat de keel vochtig blijft.
Wanneer naar de dokter?
- Spoedgeval: Als bij keelpijn ademhalingsproblemen ontstaan of slikklachten het drinken onmogelijk maken moet onmiddellijk medische hulp ingeschakeld worden.
- Bij ernstige keelpijn met hoge koorts die niet binnen een paar dagen beter wordt.
- Als de keelpijn gepaard gaat met andere symptomen (bv. huiduitslag)
- als u meer dan vijf keelontstekingen per jaar hebt
- bij pijn in de hals: