Münchhaussen by proxy - Als een moeder haar kind ziek houdt

Münchhaussen by proxy - Als een moeder haar kind ziek houdt Münchhausen by proxy is een syndroom dat vooral voorkomt bij vrouwen. Vaak zijn het moeders die hun kind ziek houden omdat ze zelf snakken naar aandacht en dit, door hun kind ziek te houden vindt bij hulpverleners. Er wordt door de moeder (kan ook een vader zijn of een andere verzorger) een ziekte verzonnen en ze blijft volhouden dat het kind hieraan lijdt. De moeder neemt alle zorg voor het 'zieke' kind op zich. Zij loopt met het kind van huisarts naar ziekenhuis, van specialist naar specialist. De artsen kunnen geen touw vastknopen aan de symptomen van het kind. De moeder geniet van alle aandacht die ze hiermee krijgt en vindt het heerlijk om in een ziekenhuis te zijn. Het kind gaat weinig naar school want volgens moeder is het ziek en moet het kind thuisblijven. Hierdoor loopt het kind op school een achterstand op maar ook op sociaal gebied. Münchhaussen by proxy is een ernstige vorm van kindermishandeling maar is erg lastig te vast te stellen. Dit komt doordat de dader vaak naar meerdere specialisten gaat waardoor er geen rode draad door heen loopt. Wanneer de moeder zich niet serieus genomen voelt door een huisarts, of als de huisarts niks met de symptomen kan en alles al heeft uitgesloten dan gaat de moeder met het kind naar de volgende huisarts en begint alles weer van voren af aan. Omstanders kunnen vaak niet geloven dat de moeder verzint dat het kind ziek is en verwachten daarom niet dat het verzonnen is.

Waar kan je Münchhausen by proxy aan herkennen?

 • Er is een kind dat veel ziek is zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor gevonden kan worden.
 • De dader neemt alle zorg op zich en regelt de zorg bij de huisarts en de ziekenhuisbezoeken. De partner van de dader wordt hier buiten gehouden.
 • Wanneer het kind gescheiden wordt van de dader knapt het zichtbaar op en heeft geen last meer van de symptomen.
 • Het kind wordt vaak thuisgehouden van school en krijgt hierdoor een achterstand op school maar ook een sociale achterstand.
 • Het kind krijgt vaak te horen dat hij ziek is.
 • De dader heeft veel medische kennis vaak door veel te lezen over de medische wetenschap.
 • De dader is uitermate geïnteresseerd in andere zieke kinderen en leert van deze symptomen.
 • De dader eist alle aandacht op van het medische personeel op het moment dat het kind wordt onderzocht.
 • De dader staat graag in het middelpunt van de belangstelling en gebruikt het kind hier voor.
 • Vaak gaat de dader met het kind naar verschillende specialisten. Als de ene specialist een ziekte uitsluit gaat de dader door naar de volgende.
 • Een kleine verkoudheid wordt heel erg overdreven.
 • Er wordt gebruik gemaakt van geweld.(wel zonder sporen na te laten, bijvoorbeeld een kussen op het hoofd drukken tot het kind blauw aanloopt).
 • Ondervoeding (het kind krijgt te weinig of slechte voeding).
 • Het kind voortdurend vertellen dat hij ziek is.
 • Het langdurig toedienen van (verkeerde) medicijnen of meer medicijnen dan voorgeschreven.
 • De dader stemt meteen in met pijnlijke medische onderzoeken terwijl de meeste ouders hier meer moeite mee hebben.
 • De dader voorkomt dat het kind zindelijk wordt.

Het verschil tussen Münchhaussen by proxy en het münchhaussensyndroom

Verschil tussen Münchhaussen by proxy en het münchhaussensyndroom is dat bij het Münchhaussensyndroom de dader symptomen en/of ziektes verzint bij zichzelf en bij Münchhaussen by proxy verzint de dader ziektes en symptomen bij het kind (of een ander persoon die hij/zij verzorgt).

Verschil man en vrouw (dader)

95% van de mensen die dit syndroom heeft is vrouw en maar 5% man.

Wees alert

Wanneer je vermoedt dat er sprake is van kindermishandeling met of zonder verband met Münchhaussen by proxy kun je altijd advies vragen of een melding doen bij het Veilig Thuis (meldpunt lindermishandeling).

Vaak geloven de partners van iemand met het syndroom van Münchhaussen by proxy niet dat hun partner daar aan lijdt. Ze hebben het idee dat hun partner het beste met het kind voor heeft en dat het kind gewoon altijd ziek is. Als je kind je het verhaal vertelt dat ze altijd ziek moet zijn van mama, en dat ze niet ziek is neem dit dan serieus. Kinderen verzinnen zoiets niet voor niks. Ook al zou het niet waar zijn is dit toch een schreeuw om hulp vanuit het kind om wat voor reden dan ook.
© 2011 - 2024 Nice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anoniem surfen, IP adres verbergenAnoniem surfen, IP adres verbergenAnoniem surfen op het internet kan vrij eenvoudig door gebruik te maken van een proxy server. Je IP adres verbergen kun…
Shaken Baby Syndroom: oorzaak, symptomen, behandelingShaken Baby Syndroom: oorzaak, symptomen, behandelingSignaleer je dat een baby of kind risico loopt op mishandeling, aarzel dan niet om hulp in te schakelen, dit kan ook ano…
Munchausen by proxy: doen alsof je kind ziek isMunchausen by proxy: doen alsof je kind ziek isMunchausen by proxy of het syndroom Von Münchausen by proxy valt onder kindermishandeling of mishandeling: het is het be…

Wat is het Syndroom van MünchhausenWat is het Syndroom van MünchhausenHet Syndroom van Münchhausen is een psychische aandoening waarbij ziektes worden nagebootst. De patiënt verlangt naar de…
Nice (48 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.